Οικονομική κακοποίηση: Τι να κάνετε αν είστε θύμα

Η οικονομική κακοποίηση είναι συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων και σε δυσλειτουργικά ζευγάρια. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την οικονομική κακοποίηση, τα κοινά σημάδια και τι μπορείτε να κάνετε για να λάβετε βοήθεια σε αυτό το άρθρο.
Οικονομική κακοποίηση: Τι να κάνετε αν είστε θύμα

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο όρος “κακοποίηση” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει σωματικές, λεκτικές ή οικογενειακές επιθέσεις. Ωστόσο, η οικονομική κακοποίηση είναι συχνή σε άτομα που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις ή σε περίπτωση ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι.

Μια μελέτη του The Center for Financial Security αποκάλυψε ότι τα άτομα με συντρόφους που τους χειρίζονται αντιμετωπίζουν συχνά απειλές για την οικονομική τους ευημερία και την ικανότητά τους να βρουν προσωπική οικονομική σταθερότητα. Τι μπορείτε να κάνετε αν είστε θύμα;

Μάθετε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η οικονομική κακοποίηση;

Η οικονομική κακοποίηση συνίσταται στον έλεγχο της ικανότητας του θύματος να διατηρεί, να χρησιμοποιεί και να αποκτά κεφάλαια, οικονομικά ή περιουσιακά στοιχεία. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού που κακοποιεί είναι ότι τείνουν να περιορίζουν ή να κλέβουν τα ίδια τα χρήματα του θύματος, γεγονός που εμποδίζει το θύμα να έχει πλήρη πρόσβαση σε χρήματα ή άλλους πόρους.

Οι μέθοδοι εκτέλεσης αυτής της μορφής κακοποίησης μπορεί να είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο καταχραστής χρησιμοποιεί χειραγώγηση για να πάρει χρήματα. Μπορεί ακόμη και να εκφοβίζει ή απαιτεί, σε σημείο που εμποδίζει το θύμα να εργαστεί.

Οικονομική κακοποίηση σε ηλικιωμένους

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, μια μελέτη που κοινοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών αποκάλυψε ότι η οικονομική κακοποίηση γίνεται συχνά από μέλος της οικογένειας, γείτονα, έμπιστο φίλο ή φροντιστή.

Εν ολίγοις, είναι κάποιος κοντά στο θύμα που είναι εύκολο να τους εξαπατήσει. Τώρα, για να διαπιστώσετε εάν κάποιος ηλικιωμένο βιώνει κάτι τέτοιο πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα.

Ο ηλικιωμένος πάσχει από απώλεια μνήμης

Γενικά, οι ηλικιωμένοι τείνουν να μην θυμούνται σχετικά θέματα. Επομένως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όταν δεν θυμούνται να έχουν βγάλει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό από την τράπεζα.

Αν και η άνοια μπορεί να είναι πρόβλημα, η πιθανότητα κάποιος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ενός ηλικιωμένου είναι μεγάλη. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κάποιος δεν έχει πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές.

Έχουν μειωμένες κινητικές δεξιότητες

Οι ηλικιωμένοι ενδέχεται όχι μόνο να πάσχουν από άνοια – μια ασθένεια που τους καθιστά ευάλωτους σε οικονομική κακοποίηση – αλλά η δύναμη και η κινητικότητά τους μειώνονται επίσης συχνά. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να ζητήσουν βοήθεια από ένα κοντινό τους πρόσωπο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες τα αρπακτικά να εκμεταλλευτούν την κατάστασή τους.

Συγγενείς

Δυστυχώς, τα στενά μέλη της οικογένειας μπαίνουν στον πειρασμό να επωφεληθούν από τους οικονομικούς πόρους του ηλικιωμένου στο σπίτι. Είναι πιο κοντά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τους κωδικούς πρόσβασης και τις οικονομικές καταστάσεις τους. Ως εκ τούτου, είναι ευκολότερο να κλέψουν και ακόμη και να χειρίζονται τους λογαριασμούς τους.

Ένας τρόπος για να μάθετε αν συμβαίνει αυτό είναι να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του μέλους της οικογένειας. Εάν αποκτήσει ή αγοράσει πράγματα πιο εύκολα από ότι παλιά, είναι σημάδι ότι μπορεί να κακομεταχειρίζεται ένα ηλικιωμένο μέλος της οικογένειας.

Μοναξιά

Οι μοναχικοί ηλικιωμένοι είναι συχνά θύματα αδίστακτων ανθρώπων. Μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση φιλίας και στη συνέχεια να πάρουν τα χρήματα ή την περιουσία τους. Εάν αυτό ακούγεται οικείο, προσέξτε νέους φίλους για να αποφύγετε την κακοποίηση.

Οικονομική κακοποίηση στις σχέσεις

Σε αυτή την περίπτωση, ένα από τα μέλη επιβάλλεται στο άλλο και τα αναγκάζει να τους παραχωρήσουν τη διαχείριση των οικονομικών τους πόρων, είτε με χειραγώγηση είτε με υποχρέωση. Αυτό είναι οικονομική κακοποίηση.

Συνολικά, ορισμένα χαρακτηριστικά που συνεπάγονται οικονομική κακοποίηση σε ζευγάρια είναι τα ακόλουθα:

 • Πλήρης έλεγχος όλων των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων χρηματοοικονομικών πόρων
 • Χειρισμός
 • Επιβολή
 • Εξαναγκασμός του συντρόφου να αναζητήσει εργασία ή πηγή χρημάτων
 • Ψυχολογική, σωματική ή λεκτική επιθετικότητα
 • Λογοδοσία για κάθε δεκάρα που δαπανάται από το θύμα

Πώς ξέρω αν είμαι θύμα;

Μπορεί να είστε θύμα οικονομικής κακοποίησης αυτή τη στιγμή, αλλά δεν το έχετε συνειδητοποιήσει. Για να μάθετε, σκεφτείτε αν μία από αυτές τις καταστάσεις σας αφορά. Εάν δεν είστε σίγουροι, επικοινωνήστε με έναν αξιόπιστο φίλο ή συγγενή για βοήθεια.

 • Ο σύντροφός σας δεν σας επιτρέπει να δείτε κοινές τραπεζικές καταστάσεις.
 • Έχουν έναν λογαριασμό στον οποίο μόνο αυτός ή αυτή μπορεί να έχει πρόσβαση (αλλά εσείς δεν έχετε).
 • Ο σύντροφός σας έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξόδων σας ή διαχειρίζεται το επίδομα που σας δίνει. Μπορεί ακόμη και να απαιτούν από εσάς να πληρώνετε λογαριασμούς.
 • Σας απαγορεύουν να εργάζεστε, προσπαθεί να σας κάνει να παραιτηθείτε ή είναι αυτός που λέει ποια δουλειά πρέπει να αναλάβετε, χωρίς να λάβει υπόψη τη γνώμη σας.
 • Ο σύντροφός σας αγοράζει και ξοδεύει τα χρήματά σας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σας.
 • Ξοδεύει τις κοινές σας αποταμιεύσεις χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
 • Δεν θέλουν να δημιουργήσουν εισόδημα.
 • Ο σύντροφός σας δείχνει μικρό ενδιαφέρον να καλύψει μέρος των κοινών εξόδων, όπως ρούχα, φάρμακα, φαγητό, μεταξύ άλλων.
 • Καταφεύγει σε χειρισμούς και τείνει να σας κατηγορεί για οικονομικά προβλήματα.
 • Στον σύντροφό σας αρέσει να σας επιτίθεται συχνά, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.
 • Πιστεύουν ότι έχουν το πλήρες δικαίωμα στα χρήματα και τα περιουσιακά σας στοιχεία.
 • Ο σύντροφός σας σας αναγκάζει να υπογράψετε οικονομικά έγγραφα χωρίς εύλογη εξήγηση.
 • Απειλούν να μειώσουν το εισόδημά σας εάν δεν συμφωνείτε με τις επιλογές τους.
 • Αρνούνται να συνεισφέρουν στη στήριξη των παιδιών.
 • Ο σύντροφός σας σας παρενοχλεί στη δουλειά, σας καλεί, σας γράφει με υπερβολική συχνότητα ή έρχεται στη δουλειά σας απροειδοποίητα.
 • Καταστρέφουν την πιστωτική σας ιστορία, χρησιμοποιώντας τις κάρτες σας στο όριο.
 • Δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς.

Τι μπορώ να κάνω αν είμαι θύμα οικονομικής κακοποίησης;

Η οικονομική κακοποίηση είναι μια κατάσταση που δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε δεν συνιστάται να περιμένετε να επιλυθεί στο μέλλον.

Προσπαθήστε να αναζητήσετε υποστήριξη και επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό. Η εύρεση ενός συμμάχου, ενός συμβούλου ή η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στο οποίο βυθίζεστε. Η υποστήριξη εκπαιδευμένων συνηγόρων είναι η καλύτερη επιλογή.

Τι να θυμάστε για την οικονομική κακοποίηση

Ο όρος μπορεί να είναι σπάνιος, ωστόσο, σε ανθυγιεινές σχέσεις, είναι σύνηθες για ένα από τα μέρη να είναι θύμα οικονομικής κακοποίησης. Ο καταχραστής έχει τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και μπορεί να χρησιμοποιήσει χειραγώγηση ή επιθετικότητα για να διατηρήσει τον έλεγχο.

Κάθε κατάσταση μπορεί να διαφέρει. Ωστόσο, όλοι έχουν έναν τελικό στόχο, όπως η κλοπή ή η συμμετοχή ή το σύνολο του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων του θύματος. Οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να είναι οι πιο ευάλωτοι, καθώς εκμεταλλεύονται τις κινητικές τους αδυναμίες ή τη μοναξιά.

Εάν πιστεύετε ότι είστε θύμα οικονομικής κακοποίησης αναφέρετέ το στις αρμόδιες αρχές και ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Adams, A. E. (2011). Measuring the Effects of Domestic Violence on Women’s Financial Well-Being. The Center for Financial Security, 5-6.
 • Hafemeister TL. Financial Abuse of the Elderly in Domestic Setting. In: National Research Council (US) Panel to Review Risk and Prevalence of Elder Abuse and Neglect; Bonnie RJ, Wallace RB, editors. Elder Mistreatment: Abuse, Neglect, and Exploitation in an Aging America. Washington (DC): National Academies Press (US); 2003. 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK98784/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.