Τι είναι η ανασυγκρότηση του μαστού και πότε συνιστάται;

Η πρακτική της ανασυγκρότησης του μαστού είναι μια ολοένα και συχνότερη απόφαση σε ασθενείς με όγκους. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις ενδείξεις και τις υπάρχουσες προσεγγίσεις σε αυτήν τη διαδικασία.
Τι είναι η ανασυγκρότηση του μαστού και πότε συνιστάται;

Τελευταία ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου, 2021

Η ανασυγκρότηση του μαστού είναι μια διαδικασία που οδηγεί σε μια σχετικά φυσιολογική εμφάνιση των μαστών. Είναι μια χειρουργική επέμβαση που οι γιατροί εκτελούν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε γυναίκας και το υποκείμενο ζήτημα υγείας.

Είναι συνήθως απαραίτητο μετά από μαστεκτομή για καρκίνο. Η μαστεκτομή είναι μια επέμβαση που συνίσταται στην αφαίρεση ενός ή και των δύο μαστών για τη θεραπεία ή πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες. Επιπλέον, τα στήθη έχουν αξιοσημείωτη σημασία στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου.

Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ανασυγκρότηση του μαστού και πώς την εκτελούν οι ειδικοί.

Γιατί οι γυναίκες κάνουν ανασυγκρότηση του μαστού;

Η ανακατασκευή του μαστού, όπως εξηγήσαμε στην εισαγωγή, είναι μια διαδικασία που συνήθως εκτελούν οι γιατροί μετά από μαστεκτομή. Η μαστεκτομή είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η ανασυγκρότηση, σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Αισθητικής και Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής, βελτιώνει την εικόνα και διευκολύνει τη συναισθηματική σταθερότητα της γυναίκας που έπρεπε να αντιμετωπίσει μια μαστεκτομή. Επιπλέον, επιτρέπει τη στάση απέναντι στην ασθένεια να είναι πιο θετική και να έχει μικρότερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.

Ο στόχος της ανοικοδόμησης του μαστού είναι να αποκαταστήσει τη φυσική εμφάνιση του μαστού. Η ιδέα είναι να καλυφθεί το κενό ή η παραμόρφωση που απομένει μετά τη μαστεκτομή. Με αυτόν το τρόπο θα πρέπει και τα δύο στήθη είναι όσο το δυνατόν παρόμοια. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια θηλή και η θηλαία αλώς αναδημιουργούνται για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.

Υπάρχει συχνά μια τάση να πιστεύουμε ότι η ανασυγκρότηση του μαστού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εμφυτεύματα. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής υπάρχουν όλο και περισσότεροι τρόποι για να το κάνουμε. Στην πραγματικότητα, η ανησυχία και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία αυτού του θέματος έχει αυξηθεί.

Σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, η ανασυγκρότηση αποτελεί μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Μόλις γίνει η διάγνωση, η στρατηγική συνήθως σχεδιάζεται. Τόσο οι ογκολόγοι όσο και οι πλαστικοί χειρουργοί συνεργάζονται για να βρουν την καλύτερη λύση για ένα αισθητικό και ασφαλές αποτέλεσμα.

Πότε μπορείτε να κάνετε ανασυγκρότηση του μαστού;

Η ανακατασκευή του μαστού μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες σχεδόν τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες υγείας του ασθενούς. Πάνω απ ‘όλα, η κατάσταση του καρκίνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ειδικοί την εκτελούν κατά τη διάρκεια της ίδιας της μαστεκτομής. Ονομάζεται άμεση ανοικοδόμηση. Έχει το πλεονέκτημα ότι απαιτεί λιγότερα έξοδα και παρεμβάσεις. Έχει επίσης λιγότερη ψυχολογική επίδραση στον ασθενή.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Όπως εξηγεί ένα άρθρο από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, είναι σημαντικό να εξεταστεί εάν η γυναίκα θα χρειαστεί ακτινοθεραπεία.

Το πρόβλημα είναι ότι η ακτινοθεραπεία προκαλεί επιπλοκές στην πληγή, όπως δυσκολία στην επούλωση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αυτό δεν θεωρείται αντένδειξη.

Ο τύπος του καρκίνου είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας. Εάν ο καρκίνος του μαστού είναι φλεγμονώδους τύπου, είναι συνήθως απαραίτητο να αφαιρεθεί πολύ δέρμα κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής. Μπορεί επομένως να είναι περίπλοκο να ανασυγκροτηθεί εκείνη τη στιγμή.

ροζ κορδέλα για καρκίνο του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια κοινή ασθένεια στις γυναίκες και οι συνέπειες δεν είναι μόνο σωματικές, αλλά και ψυχολογικές.

Η σημασία των ιατρικών συμβουλών

Οι ιατρικές συμβουλές έχουν θεμελιώδη αξία στην ανοικοδόμηση του μαστού. Όπως έχουμε δει στις προηγούμενες ενότητες, η στρατηγική συνήθως συμφωνείται από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες.

Ο ασθενής πρέπει να καταλάβει ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας και να τις αξιολογήσει. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τύπο της τεχνικής που επιλέγεται για την ανοικοδόμηση. Για παράδειγμα, ηλικία, μέγεθος και σχήμα στήθους. Φυσικά, πρέπει να αξιολογήσουν τα πάντα σε ατομική βάση.

Επιπλέον, μια γυναίκα μπορεί να προτιμήσει να επιλέξει το χρονοδιάγραμμα της ανακατασκευής του μαστού. Μερικές γυναίκες δεν επιθυμούν να το κάνουν αμέσως.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πλαστικοί χειρουργοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτόν τον τύπο διαδικασίας. Επομένως, η κρίση τους είναι συνήθως αντικειμενική και πολύ ενδεικτική του αποτελέσματος.

Επιλογές ανοικοδόμησης μαστού

Οι ειδικοί μπορούν να εκτελέσουν την ανασυγκρότηση του μαστού χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές. Όπως έχουμε εξηγήσει προηγουμένως, προσπαθούμε να βρούμε το πιο κατάλληλο για κάθε ασθενή. Στις παρακάτω ενότητες εξηγούμε τις κύριες επιλογές.

1. Ανασυγκρότηση του μαστού με εμφυτεύματα

Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες επιλογές για την ανακατασκευή του μαστού είναι η χρήση εμφυτευμάτων μαστού. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, αυτές είναι συσκευές που βοηθούν στην αναμόρφωση του μαστού, δίνοντάς του όγκο. Συνήθως γεμίζουν με αλατούχο διάλυμα ή γέλη σιλικόνης.

Πολλές φορές, οι γιατροί τοποθετούν τα εμφυτεύματα αμέσως κατά την ίδια τη μαστεκτομή. Ωστόσο, μερικές φορές απαιτούνται αρκετές επακόλουθες παρεμβάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ειδικοί τοποθετούν έναν αποσυμπιεστή σε αυτήν την πρώτη λειτουργία.

Η επέκταση είναι μια συσκευή που τεντώνει το δέρμα του μαστού. Επιπλέον, βοηθά να δημιουργηθεί χώρος για να τοποθετήσετε την πρόσθεση για δεύτερη φορά. Αυτό το όργανο αυξάνει προοδευτικά τη δημιουργία αυτού του χώρου.

Όταν επιτευχθεί η επιθυμητή επέκταση, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται. Στη συνέχεια, οι ειδικοί πραγματοποιούν συνήθως χειρουργική επέμβαση για την ανασυγκρότηση της θηλής τις οποίες θα εξηγήσουμε αργότερα.

2. Ανασυγκρότηση χρησιμοποιώντας τους ιστούς του σώματος

Οι γιατροί μπορούν να εκτελέσουν ανασυγκρότηση του μαστού χρησιμοποιώντας ιστούς από άλλο μέρος του σώματος. Αυτά είναι μοσχεύματα ή πτερύγια. Σύμφωνα με ένα άρθρο στον Καρκίνο του Μαστού, ο ιστός προέρχεται από περιοχές όπως οι μηροί, η κοιλιά ή οι γλουτοί. Μόλις ληφθούν, οι γιατροί τα χρησιμοποιούν για να αναμορφώσουν το στήθος.

Δεδομένου ότι είναι λιπαρός ιστός από αλλού, μπορεί να παχυνθεί ή να αραιωθεί ανάλογα με το πώς το βάρος της γυναίκας αυξομειώνεται. Το κύριο όφελος είναι ότι το αποτέλεσμα είναι συνήθως πιο φυσικό από αυτό των εμφυτευμάτων.

Το πρόβλημα είναι ότι αφήνει περισσότερα σημάδια. Ένα στο μέρος από το οποίο ήταν ο ιστός και ένα άλλο στο ίδιο το στήθος. Επιπλέον, οι ειδικοί συνήθως πρέπει να εκτελούν αρκετές παρεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί δεν συνιστούν αυτή την τεχνική για γυναίκες που έχουν προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος. Ούτε εάν είναι καπνίστριες, διαβητικοί ή έχουν οποιοδήποτε είδος προβλήματος συνδετικού ιστού.

3. Ανασυγκρότηση της θηλής και θηλαίας αλώς

Η θηλή και η θηλαία αλώς είναι το πιο ορατό μέρος του μαστού. Η ανοικοδόμηση του μαστού συνήθως απαιτεί επέμβαση για την επιδιόρθωση αυτών των ιστών. Αυτό κάνει τα στήθη παρόμοια μεταξύ τους. Ο γιατρός προσπαθεί να ταιριάξει στη θέση, το σχήμα και το μέγεθος.

Ένας ειδικός θα δημιουργήσει ένα είδος τατουάζ για τη θηλαία αλώ. Η θηλή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προέρχεται από το δέρμα ενός άλλου μέρους του σώματος. Εάν η άλλη θηλή είναι μεγάλη και άθικτη, ένα μικρό μέρος μπορεί να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί στο ανακατασκευασμένο στήθος.

Υπάρχουν ακόμη και τεχνικές προβολής μιας νέας θηλής με το δέρμα του ίδιου μαστού. Γενικά, οι γιατροί εκτελούν αυτήν τη διαδικασία περίπου 3 ή 4 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ένας γιατρός με έναν ασθενή
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι μακρά και περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια που πρέπει να σέβονται όλοι.

Περιορισμοί και επιπλοκές της ανακατασκευής του μαστού

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ανασυγκρότηση του μαστού δεν επιτυγχάνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι μια τεχνική που μπορεί να είναι περίπλοκη. Εξαρτάται από την κατάσταση από την οποία ξεκινάτε και πώς ήταν το στήθος πριν.

Επιπλέον, όπως σε οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές. Για παράδειγμα, λοιμώξεις, αιματώματα και καθυστερημένη επούλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν οροί, ρήξη εμφυτεύματος ή ακόμη και εξώθηση εμφυτεύματος.

Η ανασυγκρότηση απαιτεί χρόνο αποκατάστασης

Η ανακατασκευή του μαστού είναι μια πολύ χρήσιμη χειρουργική επέμβαση για να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε τα στήθη σε μια φυσική, συμμετρική και ελκυστική εμφάνιση. Με αυτόν τον τρόπο, η γυναίκα που έπρεπε να υποβληθεί σε μαστεκτομή έχει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια χειρουργική διαδικασία που μπορεί να είναι περίπλοκη. Όπως κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, απαιτεί χρόνο ανάρρωσης και πολλές σκέψεις. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του ειδικού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.