Τα οφέλη του οιστρογόνου στη διατροφή σας

Πολλές φορές, ακόμα κι αν τρώτε καλά, μπορεί να μην δίνετε στο σώμα σας τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται. Θα σας δείξουμε πώς να φάτε μια πλούσια σε οιστρογόνα δίαιτα!
Τα οφέλη του οιστρογόνου στη διατροφή σας
Sofía Quintana Alonso

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φυσικοθεραπεύτρια Sofía Quintana Alonso.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς. Αλλά μερικές φορές δεν γνωρίζουμε ποια τροφή χρειαζόμαστε για τις σωματικές ή ψυχικές καταστάσεις μας. Παρακάτω, θα εξετάσουμε τα οφέλη του οιστρογόνου στη διατροφή σας.

Ίσως θέλετε να υιοθετήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αν είστε γυναίκα, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, θα πρέπει να καθορίσετε ποια τρόφιμα θα πρέπει να τρώτε για να εξασφαλίσετε έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν οιστρογόνο, το οποίο είναι χρήσιμο για το σώμα σας. Αυτή η ορμόνη παίζει ρόλο στη βελτιστοποίηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής σας ζωής και εξασφαλίζει ότι το υπόλοιπο των οργάνων σας λειτουργεί πλήρως.

Τα οφέλη του οιστρογόνου

Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι η νεότητα είναι αιώνια. Έρχεται, όμως, η ενηλικίωση και το γήρας, τα οποία θα σας δείξουν αν έχετε κάνει σωστές επιλογές κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Το οιστρογόνο είναι μια θηλυκή ορμόνη που υπάρχει επίσης στους άνδρες, αν και σε μικρές ποσότητες. Στις γυναίκες, η παραγωγή του πέφτει κατά την εμμηνόπαυση, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

οφέλη του οιστρογόνου στη διατροφή

Τα οφέλη του οιστρογόνου είναι πολλά. Είναι υπεύθυνο για:

 • Ρύθμιση της έμμηνης ρύσης και του κύκλου
 • Αυξάνει την θηλυκότητα
 • Διατηρεί την καρδιά, τους μύες, τα οστά, καθώς και τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά συστήματα σε καλή κατάσταση.

Να γιατί είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα επίπεδα οιστρογόνων ως έχουν. Οι συνέπειες μπορεί να είναι επιβλαβείς! Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε οιστρογόνο.

 

 

Το σώμα σας χωρίς οιστρογόνο

Αν δεν ελέγξετε τα επίπεδα οιστρογόνου σας, δεν θα είστε σε θέση να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από τα χαμηλά επίπεδά του. Ωστόσο, θα παρατηρήσετε ότι είστε ευέξαπτες, έχετε πρόβλημα στον ύπνο και χάνετε τα μαλλιά σας ραγδαία και σε μεγάλες ποσότητες.

Τρόφιμα για την προσθήκη οιστρογόνων στη διατροφή σας

Τώρα που γνωρίζετε λίγα παραπάνω, θα μάθουμε τα τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ισορροπημένα τα επίπεδα του οιστρογόνου.

Φρούτα και λαχανικά

Αυτές οι δύο επιλογές είναι η απάντηση σε σχεδόν όλα τα προβλήματά σας. Περιλαμβάνονται σε όλες τις δίαιτες και αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση. Περιέχουν φυτοοιστρογόνο , το οποίο είναι μια ομάδα τροφίμων που διεγείρει την παραγωγή οιστρογόνου στις γυναίκες.

Εκατό γραμμάρια λαχανικών μπορούν να περιέχουν από 94 έως 604 μικρογραμμάρια φυτοοιστρογόνου. Δεν είναι κακή ιδέα να τις συμπεριλάβετε στο επόμενο γεύμα σας. Τα καλύτερα φρούτα είναι τα μήλα, τα δαμάσκηνα, οι ντομάτες, οι χουρμάδες και η παπάγια.

φρούτα και λαχανικά, οφέλη του οιστρογόνου στη διατροφή

Προσπαθήστε να φάτε τα ακόλουθα λαχανικά:

 • Μπρόκολο
 • Αγγούρι
 • Μελιτζάνα
 • Κολοκύθι
 • Παντζάρια
 • Πατάτες
 • Σέλινο
 • Αλφάλφα

Κόκκοι

Οι κόκκοι περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φυτοοιστρογόνου. Μπορούν να συνδυαστούν με άλλα προϊόντα και είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα.

Δοκιμάστε σπόρους λιναρόσπορου, σουσάμι, σιτάρι, ρύζι, κριθάρι και πλιγούρι βρώμης.

Σόγια και ξηροί καρποί

Η σόγια είναι σημαντική πηγή φυτοοιστρογόνου. Εκατό γραμμάρια σόγιας περιέχουν περίπου 103 μικρογραμμάρια φυτοοιστρογόνου. Επιλέξτε προϊόντα που προέρχονται από σόγια όπως γιαούρτι σόγιας και tofu.

Έπειτα είναι οι ξηροί καρποί, οι οποίοι είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυτοοιστρογόνου. Προτιμήστε τα φιστίκια Αιγίνης αλλά φροντίστε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας και αμύγδαλα, φουντούκια και αράπικα φιστίκια.

Τρεις συνήθειες που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων

Εκτός από την προσθήκη τροφών πλούσιων σε οιστρογόνα στη διατροφή σας, θα πρέπει να υιοθετήσετε και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σας.

1. Αερόβια άσκηση

Αυτός ο τύπος άσκησης σας βοηθά να μεταβολίζετε τα οιστρογόνα. Η εκτέλεσή του ενθαρρύνει τη δημιουργία καλών ορμονών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αφιερώσετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για άσκηση.

2. Συνηθίστε να κοιμάστε περισσότερο από 6 ώρες

Ο ύπνος για λιγότερο από 6 ώρες μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων και κατ’επέκταση τη λίμπιντό σας.

ύπνος

3. Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνες και βότανα που βοηθούν στην παραγωγή οιστρογόνων, καθώς και άλλων γυναικείων ορμονών. Θα πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή.

 

 

Λίγη επιστήμη για τα οφέλη του οιστρογόνου

Η ιδέα είναι να αποφευχθούν τυχόν συνέπειες από την ύπαρξη χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων. Αυτή η μείωση συμβαίνει κυρίως όταν οι γυναίκες περνούν εμμηνόπαυση. Ακόμα, εάν λάβετε μέτρα εκ των προτέρων, θα κινδυνεύετε λιγότερο.

Επιστημονικά, δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο που θα υποδείξει πώς θα αντιδράσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής της. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για να διευκολυνθεί αυτή η μετάβαση. Η απάντηση ίσως είναι στην εισαγωγή του οιστρογόνου στη διατροφή σας.

Θα δείτε ότι δεν είναι περίπλοκο. Σίγουρα, έχετε ήδη φρούτα, λαχανικά και σπόρους στην κουζίνα σας. Προσθέστε λίγη σόγια και ξηρούς καρπούς. Κοιμηθείτε για οκτώ ώρες και αφήστε λίγη ώρα στην άκρη για να ασκείστε. Είναι απλά αλλά απαραίτητα βήματα για την υγεία σας.

Είναι γενικότερα ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής που δεν απαιτεί χρόνο ή χώρο, αλλά θα προσθέσει χρόνια ευημερίας στην οικογένειά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rietjens IMCM., Louisse J., Beekmann K., The potential health effects of dietary phytoestrogens. Br J Pharmacol, 2017. 174 (11): 1263-1280.
 • Martín Salinas C., López Sobaler AM., Benefits of soy in women’s health. Nutr Hosp, 2017. 34: 36-40.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.