6 οφέλη του μπρόκολου στην υγεία σας που δεν φαντάζεστε

Το μπρόκολο είναι ένα εκπληκτικό λαχανικό για την υγεία και την ευεξία σας. Μάθετε σχετικά με τα πολλά οφέλη του σ' αυτό το άρθρο!
6 οφέλη του μπρόκολου στην υγεία σας που δεν φαντάζεστε
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι δεν το τρώνε και χάνουν τα οφέλη του μπρόκολου όταν είναι νέοι. Αυτό συμβαίνει καθώς εξαρτόμαστε όλοι από τη γνώση που λαμβάνουμε από τους γονείς μας. Η κουλτούρα, τα έθιμα, οι διατροφικές συνήθειες, τα μαθαίνουμε όλα από εκείνους.

Θα αναρωτιέστε τι σχέση έχουν αυτά.

Το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά που μισούν τα παιδιά. Δεν τους αρέσει να το τρώνε συνήθως.

Όμως, μια άλλη ομάδα ανθρώπων αλλάζει γνώμη με τον καιρό ή ήταν τυχεροί και έμαθαν να το τρώνε ως παιδιά.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τίποτα απ’ αυτά δεν αλλάζει την ατελείωτη λίστα με τα οφέλη του μπρόκολου για το σώμα σας.

Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να το προσθέσουμε στη διατροφή μας. Είναι μια καλή στιγμή ν’ αλλάξετε την άποψη σας γι’ αυτό το υπέροχο λαχανικό.

Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά στα καταπληκτικά του οφέλη.

Τα οφέλη του μπρόκολου

1. Το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Οφέλη του μπρόκολου - Μπρόκολο κατά του καρκίνου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οφέλη του μπρόκολου είναι ότι αποτελεί μια αντικαρκινική τροφή. Αυτό χάρη στην παρουσία στοιχείων όπως κάλιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α,C και Ε.

Χάρη σ’ αυτά, αν προσθέσετε το μπρόκολο στη διατροφή σας θα ελαττωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Ανάμεσα στα είδη καρκίνου που σας βοηθάει ν’ αποτρέψετε το μπρόκολο είναι:

 • Ο καρκίνος της μήτρας
 • Ο καρκίνος του προστάτη
 • Ο καρκίνος στα νεφρά
 • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
 • Ο καρκίνος του συκωτιού
 • Ο καρκίνος του μαστού

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο σας προτείνουμε να τρώτε το μπρόκολο ωμό. Έτσι είναι πολύ πιο δραστικό στην αποτροπή της μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά.

Επίσης, ο Δρ. Joon-Ho Hwang έχει εκπονήσει μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του μπρόκολου σε διαφορετικά στάδια της παραγωγής του. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

2. Είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό

Το μπρόκολο είναι γνωστό ως ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιοξειδωτικά. Εξαιτίας αυτού, αν το τρώτε τακτικά θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις ελεύθερες ρίζες.

Η τροφή αυτή συντηρεί τα όργανά σας και αποτρέπει τον πρόωρο εκφυλισμό τους.

Και καθώς μιλάμε για αντιοξειδωτικές ικανότητες, τα αντιοξειδωτικά στο μπρόκολο επικεντρώνονται στη σύνθεση οξυγόνου στο σώμα σας. Αυτό γίνεται χάρη στη λουτεΐνη, τη βιταμίνη Ε και τη β-καροτίνη.

3. Ενδυναμώνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα

Οφέλη του μπρόκολου - Ψηφιακή αναπαράσταση καρδιάς

Όταν μια τροφή συμβάλλει πολύ στην υγεία της καρδιάς σας και των κύριων αρτηριών του σώματός σας, είναι σημαντικό να το συμπεριλαμβάνετε συχνά στη διατροφή σας.

Οι ίνες είναι σημαντικό συστατικό για το σώμα σας, και το μπρόκολο έχει μεγάλες ποσότητες ινών. Αυτές βοηθούν στην ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού σας συστήματος.

Όταν το τρώτε στον ατμό, για παράδειγμα, σας βοηθά να καταπολεμήσετε την πλάκα που σχηματίζεται στα εσωτερικά τείχη των αρτηριών σας.

Επίσης, οι ιδιότητές τους είναι υπεύθυνες να καθαρίζουν όλων των ειδών τα ίχνη της κακής χοληστερίνης (LDL).

4. Προστατεύει την όρασή σας

Πέραν από τα οφέλη του μπρόκολου τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει, σας δίνει επίσης πολλά οφέλη για να διατηρήσετε σε καλό επίπεδο την όρασή σας.

Οι θρεπτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α, η β-καροτίνη και η ζεαξανθίνη, είναι υπεύθυνες να βοηθήσουν την όρασή σας.

Οι κυριότερες λειτουργίες τους είναι:

 • Πρόληψη του καταρράκτη.
 • Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Πρόληψη της μυϊκής φθοράς.

5. Είναι τέλειο για τις εγκύους, από τα οφέλη του μπρόκολου

Οφέλη του μπρόκολου - Γυναίκα έγκυος

Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, πρέπει να φροντίζει ιδιαίτερα για τη διατροφή της.

Οι έγκυοι είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη της ζωής που βρίσκεται μέσα τους. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να υιοθετούν μια υγιεινή διατροφή.

Και εδώ έρχεται το μπρόκολο. Οι έγκυοι θα πρέπει να τρώνε τακτικά μπρόκολο.

Τους παρέχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ωφέλιμες για το έμβρυο, στις οποίες περιλαμβάνονται:

 • Βιταμίνες (φολικό οξύ)
 • Μέταλλα (ασβέστιο, φώσφορο)
 • Πρωτεΐνες
 • Αντιοξειδωτικά

6. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, από τα οφέλη του μπρόκολου

Ένα από τα χειρότερα πράγματα από τα οποία μπορεί να υποφέρετε είναι, χωρίς αμφιβολία, η δυσκοιλιότητα. Ο πόνος, η φλεγμονή και η ανικανότητα αποβολής των τοξικών υπολειμμάτων από το σώμα είναι κάτι που δε θα θέλατε.

Αυτό συμβαίνει όταν δεν το περιμένετε. Επιπλέον, επηρεάζει ολόκληρο το σώμα σας.

Η κατανάλωση μπρόκολου είναι πολύ χρήσιμη γι’ αυτό το πρόβλημα. Χάρη στις ίνες του, καταπολεμά τη φλεγμονή και βοηθά στην εύκολη αποβολή των αποβλήτων.

Δοκιμάστε το!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019
 • Li, Y., & Zhang, T. (2013). Targeting cancer stem cells with sulforaphane, a dietary component from broccoli and broccoli sprouts. Future Oncology. https://doi.org/10.2217/fon.13.108
 • Li, Y., Zhang, T., Korkaya, H., Liu, S., Lee, H. F., Newman, B., … Sun, D. (2010). Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical Cancer Research. https://doi.org/10.1158/1078-0432.CCR-09-2937
 • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/138955709788452685

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.