5 φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση

Παρότι είναι φυσιολογικό να περάσετε ορισμένες αλλαγές σ' αυτό το στάδιο, είναι καλό να λάβετε υπόψη σας αυτά τα προϊόντα ώστε να μειώσετε τα συμπτώματα.
5 φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση η οποία φέρνει μια σειρά συμπτωμάτων που είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών.

Αν και οι επιπτώσεις της ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα, οι περισσότερες θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν εξάψεις, προβλήματα με τον ύπνο και χαμηλή ενέργεια.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση ώστε να μην επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας. Επιπλέον, υπάρχουν 100% φυσικά προϊόντα με ιδιότητες οι οποίες θα σας βοηθήσουν στη διαχείρισή της.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε 5 καλές φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή η οποία σηματοδοτεί το τέλος του αναπαραγωγικού σταδίου μιας γυναίκας. Είναι ένα στάδιο που φέρνει το τέλος των εμμηνορροϊκών περιόδων και της γονιμότητας.

Διαγιγνώσκεται όταν περάσουν αρκετοί μήνες χωρίς περίοδο. Γενικά, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία προκαλείται μεταξύ των 40 και των 50 ετών.

Κατά την περίοδο αυτή, συμβαίνουν αλλαγές στην ορμονική δραστηριότητα, μειώνοντας την παραγωγή των ορμονών αναπαραγωγής όπως είναι το οιστρογόνο και η προγεστερόνη. Αυτό με τη σειρά του πυροδοτεί μια σειρά φυσικών και συναισθηματικών αντιδράσεων, τα οποία μπορούν να είναι πολύ τραυματικά όταν δεν ξέρει πώς να τα αντιμετωπίσει κάποια.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση

Στους μήνες ή τα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση, μια περίοδο που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, οι γυναίκες πιθανόν να βιώσουν συμπτώματα όπως:

 • Ακανόνιστη περίοδο,
 • Κολπική ξηρότητα,
 • Κρυάδες, εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση,
 • Διαταραχές ύπνου,
 • Ξαφνικές αλλαγές διάθεσης,
 • Αύξηση βάρους και αργό μεταβολισμό,
 • Αραίωση μαλλιών και ξηροδερμία,
 • Απώλεια όγκου στο στήθος.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως, υπάρχουν ανωμαλίες στην εμμηνορροϊκή περίοδο πριν την ολοκληρωτική της απώλεια.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Διαβάστε: Είναι εφικτή μια υγιής εμμηνόπαυση;

Φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση

Η κατανάλωση ορισμένων φυσικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων των ορμονικών αλλαγών στο σώμα σας. Οι θρεπτικές τους ουσίες προάγουν τη φυσική και πνευματική σας ευεξία.

1. Ρίζα μάκα

ρίζα μάκα φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση

Τα τελευταία χρόνια, η ρίζα μάκα έχει αποκτήσει μια αρκετά σημαντική θέση ως φυσικό προϊόν για την εμμηνόπαυση. Η μεγάλη της συγκέντρωση σε απαραίτητες θρεπτικές ουσίες μειώνει ορισμένα από τα συμπτώματα που εμφανίζονται σ’ αυτό το στάδιο.

Προερχόμενη από τη Νότια Αμερική, η μάκα είναι ένας βολβός ο οποίος προάγει τη δραστηριότητα των ορμονών ώστε να μειωθεί η ανισορροπία τους. Επιπροσθέτως, βελτιώνει τη λίμπιντο, ελέγχει το άγχος και παρέχει μια ενδιαφέρουσα υποστήριξη μετά την εμμηνόπαυση.

2. Πράσινο τσάι

φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση πράσινο τσάι σε γυάλινη κανάτα

Καταλαμβάνοντας μια από τις υψηλότερες θέσεις ως υγιεινό ρόφημα, το πράσινο τσάι είναι καταπληκτικό συμπλήρωμα για την αναπλήρωση της μεταβολικής ανισορροπίας που προκαλείται μόλις φτάσετε στην εμμηνόπαυση.

 • Περιέχει ένα αμινοξύ γνωστό ως θεανίνη, του οποίου η απορρόφηση από το σώμα ελέγχει τις διαταραχές ύπνου και τη νυχτερινή εφίδρωση.
 • Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών.
 • Επιπλέον, δίνει ώθηση στο ρυθμό μεταβολισμού και σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

3. Νυχτολούλουδο

φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση κάψουλες από νυχτολούλουδο

Αυτό το φυσικό συμπλήρωμα είναι μια πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών, τα οποία βελτιώνουν πολλές πτυχές της υγείας.

Συνιστάται για τη διαχείριση των συνεχών πονοκεφάλων και των ξαφνικών αλλαγών διάθεσης τα οποία προκαλούνται πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

 • Η συμβολή του σε βιταμίνες και μέταλλα βελτιστοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
 • Είναι επίσης αποτελεσματικό ενάντια στον πόνο του στήθους και των φλεγμονωδών διαταραχών.

4. Ισοφλαβόνες σόγιας για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση

φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση σόγια σε χάπι

Οι ισοφλαβόνες σόγιας έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς ως συμπλήρωμα βιταμινών σε γυναίκες οι οποίες ξεκινούν το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Ανάμεσα στα συμπλέγματα που περιλαμβάνει είναι μια ενδιαφέρουσα συγκέντρωση φυτοοιστρογόνων, δομές οι οποίες έχουν ομοιότητες με το φυσικό οιστρογόνο.

 • Η κατανάλωσή τους ισορροπεί την ορμονική δραστηριότητα και εξουδετερώνει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χαμηλή παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών.
 • Επίσης, αποτρέπει τη νυχτερινή εφίδρωση και βοηθά την προαγωγή της φυσικής και συναισθηματικής ευεξίας.

Σημείωση : Δε συνιστώνται σε άτομα με αλλεργία στη σόγια ή με παθήσεις του θυρεοειδούς. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την κατανάλωσή τους.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: 7 παράξενοι συνδυασμοί τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε

5. Ρίζα βαλεριάνας για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση

φυσικά προϊόντα για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση ρίζα βαλεριάνας σε κομμάτια

Αυτό το φυσικό συμπλήρωμα είναι τέλειο για εκείνες τις γυναίκες που δεν μπορούν να έχουν καλής ποιότητας ύπνο εξαιτίας νυχτερινής δυσφορίας η οποία συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση.

 • Οι καταπραϋντικές της ιδιότητες χαλαρώνουν το σώμα και ελέγχουν το άγχος και την αϋπνία.
 • Παρομοίως, είναι καλή για τις εξάψεις και τη μυϊκή ένταση.

Σημείωση : Σας προτείνουμε να τη χρησιμοποιείτε μόνο τη νύχτα, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπνηλία.

Γνωρίζατε ότι αυτά τα φυσικά συστατικά μπορούν να γίνουν οι σύμμαχοί σας ενάντια στην εμμηνόπαυση; Παρότι είναι φυσιολογικό να περάσετε ορισμένες αλλαγές σ’ αυτό το στάδιο, είναι καλό να λάβετε υπόψη σας αυτά τα προϊόντα ώστε να μειώσετε τα συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Stojanovska, L., Brooks, N., & Ashton, J. (2009). The use of Lepidium meyenii (Maca) on hormone profile and sypmtoms in postmenopausal women. International Journal of Gynecology and Obstetrics107, S349–S350. https://doi.org/10.1016/S0020-7292(09)61273-X
 • Rogers, P. J., Smith, J. E., Heatherley, S. V., & Pleydell-Pearce, C. W. (2008). Time for tea: Mood, blood pressure and cognitive performance effects of caffeine and theanine administered alone and together. Psychopharmacology195(4), 569–577. https://doi.org/10.1007/s00213-007-0938-1
 • Bayles, B., & Usatine, R. (2009, December 15). Evening primrose oil. American Family Physician. American Academy of Family Physicians. https://doi.org/10.1136/bmj.309.6966.1437a
 • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 100). American Society for Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.07146
 • Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006, December). Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2006.02.026

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.