Πώς να αποφύγετε τα χημικά προϊόντα στην καθημερινότητά σας

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα προϊόντα που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με φυσικές εναλλακτικές, οι οποίες ωφελούν και την υγεία μας και τον πλανήτη.
Πώς να αποφύγετε τα χημικά προϊόντα στην καθημερινότητά σας

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαρτίου, 2019

Αν σταματούσαμε για μια στιγμή για να σκεφτούμε πόσα χημικά προϊόντα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, θα σοκαριζόμασταν. Θα αρχίζαμε επίσης να αναρωτιόμαστε αν θα μπορούσαμε να βρούμε φυσικές εναλλακτικές για να αποτρέψουμε μελλοντικά προβλήματα για την υγεία μας και για το περιβάλλον.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα προϊόντα που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με φυσικές εναλλακτικές, οι οποίες ωφελούν και την υγεία μας και τον πλανήτη. Συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε για να μάθετε πώς να αποφύγετε τα χημικά προϊόντα στην καθημερινότητά σας!

Οικιακά καθαριστικά προϊόντα, όχι χημικά προϊόντα

Για το καθάρισμα των δαπέδων και το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων συχνά χρησιμοποιούμε προϊόντα χημικής βάσης τα οποία μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από κάτι τόσο βασικό όπως το λεμόνι, η μαγειρική σόδα ή το ξύδι. Όλα αυτά χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και εξακολουθούν και σήμερα να είναι αποτελεσματικά. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για οικογένειες με μικρά παιδιά.

χημικά προϊόντα, λεμονι

Προσωπική υγιεινή, όχι στα χημικά προϊόντα

Κάθε μέρα διαταράσσουμε τη φυσική ισορροπία του pH του σώματος με επιθετικά προϊόντα. Ενώ υποστηρίζεται ότι μερικά από αυτά έχουν ουδέτερο pH 5,5, όπως και το δέρμα, η πραγματικότητα είναι ότι μόνο τα φυσικά προϊόντα είναι πραγματικά ωφέλιμα.

Χρησιμοποιούμε καθημερινά κάθε είδους προϊόντα τα οποία περιέχουν τοξικά συστατικά, βαρέα μέταλλα, παράγωγα πετρελαίου ή αλουμινίου και άλλα, τα οποία μπαίνουν στο σώμα μας μέσω των πόρων και των βλεννογόνων παράγοντας τοξίνες οι οποίες, με τον καιρό, μπορούν να προκαλέσουν πλήθος ασθενειών. Βραχυπρόθεσμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα, αλλεργίες, κύστες κ.λπ..

Ευτυχώς μπορούμε να σας προτείνουμε μερικές φυσικές εναλλακτικές για όλα:

  • Σαμπουάν: Τα σαμπουάν περιέχουν όλο και περισσότερο πιο εξελιγμένες υφές και μυρωδιές, όμως αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη χημικών συστατικών. Έτσι δίνουν καλή όψη στα μαλλιά μας χρησιμοποιώντας ωστόσο βλαβερές ουσίες που έχουν μόνο βραχυπρόθεσμες ωφέλειες. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που φτιάχνονται από φυσικά συστατικά όπως σαπωνίνη ή καρύδα ή ακόμα και να μάθετε να λούζεστε χρησιμοποιόντας σπιτικό σαμπουάν.
  • Σαπούνια: συμπεριλαμβανομένων των απορρυπαντικών, τα σαπούνια περιέχουν συστατικά που μπορεί να βλάψουν το δέρμα, ξηραίνοντάς το και επιταχύνοντας τη γήρανσή του. Στη θέση τους μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιείτε σαπούνια γλυκερίνης ή καρύδας, ή να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό σαπούνι.
  • Οδοντόκρεμες: οι σημερινές οδοντόκρεμες επιδρούν στο φυσικό pH και στα φυσικά βακτήρια του στόματος, συνιστούμε λοιπόν να βουρτσίζετε τα δόντια σας με μια εντελώς φυσική οδοντόκρεμα.
  • Αποσμητικά: τα περισσότερα αποσμητικά περιέχουν αλουμίνιο, το οποίο είναι ένα βαρύ μέταλλο ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία μας, αφού μπορεί να προκαλέσει νευροεκφυλιστικές νόσους. Είναι ιδιαίτερα βλαβερό για τις γυναίκες επειδή η μασχάλη βρίσκεται κοντά στο στήθος. Το αλουμίνιο μπορεί να δημιουργήσει κύστες με τη μακροχρόνια χρήση. Τα αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο ή τα σπιτικά αποσμητικά αποτελούν τις καλύτερες επιλογές.
  • Ενυδατικά προϊόντα: οι ενυδατικές και οι θρεπτικές λοσιόν για το δέρμα στην πραγματικότητα φτιάχνονται από παραφίνη και άλλα παράγωγα πετρελαίου καθώς και από βλαβερά παραβένια. Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε εντελώς φυσικά προϊόντα όπως το έλαιο καρύδας, το έλαιο αργκάν, το αμυγδαλέλαιο, το σησαμέλαιο, το βούτυρο καριτέ κ.λπ..
σαπουνο χημικά προϊόντα

Γυναικεία υγιεινή

Η γυναικεία υγιεινή, στην οποία έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος χάρη στη χρήση του ταμπόν και της σερβιέτας κατά τις τελευταίες γενιές, περιλαμβάνει στην πραγματικότητα πολλά τοξικά προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη ή άλλες βλαβερές ουσίες. Στη θέση τους συνιστούμε να χρησιμοποιείτε φυσικότερες εναλλακτικές όπως ένα κύπελλο περιόδου ή σερβιέτες από ύφασμα ή άλλα οργανικά υλικά -και τα δύο αυτά προϊόντα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και, παρόλο που χρειάζονται καθάρισμα, είναι υγιεινότερα και οικονομικότερα μακροπρόθεσμα.

κυπελλακι

Καλλυντικά

Τα καλλυντικά συχνά είναι επίσης ιδιαίτερα τοξικά επειδή περιέχουν πολύ επιθετικά συστατικά χάρη στα οποία μένουν στη θέση τους και έχουν διάρκεια. Μπορεί να περιέχουν βαρέα μέταλλα και παράγωγα πετρελαίου, μεταξύ άλλων.

Αντί για αυτά, αγοράζετε τα καλλυντικά σας σε καταστήματα φυσικών προϊόντων. Για παράδειγμα, αναζητήστε μάσκαρα φτιαγμένη αποκλειστικά από φυτικές βαφές, κραγιόν φτιαγμένα από φυτικά έλαια και φυσικές βαφές, ή μολύβι φτιαγμένο από κολ ή κάτζαλ, ένα σκούρο μελάνι από την Ινδία το οποίο είναι επίσης θεραπευτικό, επειδή βοηθάει στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών γύρω από τα μάτια.

Μερικά από τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι σημαντικά ακριβότερα από τα συμβατικά, όμως πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας και θα αποδειχτούν οικονομικότερα μακροπρόθεσμα.

Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτό το άρθρο πάνω στο πώς να αποφύγετε τα χημικά προϊόντα στην καθημερινότητά σας!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.