Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σώζει ζωές

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται κάθε 14η Ιουνίου υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το θέμα της περασμένης χρονιάς ήταν "Ασφαλές αίμα για όλους".
Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σώζει ζωές

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουνίου, 2021

Όλες οι χώρες εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη κάθε 14η Ιουνίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε αυτή την ημερομηνία για να τιμήσει τον επιστήμονα Landsteiner, θέλοντας να ενισχύσει το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο Landsteiner ήταν ένας Αυστριακός βιολόγος ο οποίος γεννήθηκε 14 Ιουνίου του 1868. Έγινε γνωστός στο επιστημονικό πεδίο όταν ανακάλυψε πώς μπορούν να χαρακτηριστούν οι ομάδες αίματος με βάση το σύστημα ABO. Έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1930 γι’ αυτή του την ανακάλυψη.

Υπήρχε επίσης και ένα σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, “Ασφαλές αίμα για όλους” για το 2020. Σκοπός ήταν να ενημερωθεί το κοινό για τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να ληφθούν για την εξαγωγή, την αποθήκευση, και τη μετάγγιση αίματος από άτομο σε άτομο.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι το αίμα είναι ένα στοιχείο που δε μπορεί να κατασκευαστεί τεχνητά. Έτσι, ο μόνος τρόπος χορήγησης αυτής της ουσίας σε ένα άτομο που το έχει ανάγκη είναι μέσω δωρητών.

Τι σημαίνει να λαμβάνεται ασφαλές αίμα;

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη υπογραμμίζει όχι μόνο την αφοσίωση των εθελοντών αιμοδοτών, αλλά το έργο που επιτελούν οι τράπεζες αίματος οι οποίες διαχειρίζονται και συντηρούν τα δείγματα. Η ασφάλεια του αίματος, ώστε ο λήπτης ασθενής να μη μολυνθεί με κάτι, είναι το κλειδί της διαδικασίας.

Το ασφαλές αίμα είναι αυτό που δε φιλοξενεί παθογόνους μικροοργανισμούς και δεν περιέχει τοξικές ουσίες. Σε αυτούς τους οργανισμούς περιλαμβάνονται ιοί, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Αρκετές δεκαετίες πριν, η μετάδοση παθογόνων στα δείγματα αίματος ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Υπήρξαν περιπτώσεις ηπατίτιδας C και Αμερικανικής τρυπανοσωμίασης εξαιτίας της έλλειψης βιοασφάλειας στις μεταγγίσεις.

Ευτυχώς, τα συστήματα ανίχνευσης και ελέγχου για βακτήρια στο αίμα από εθελοντές έχει βελτιωθεί αρκετά από τότε. Πλέον, οι τεχνικοί εργαστηρίου μπορούν να εξετάσουν το λαμβανόμενο αίμα για διάφορες ασθένειες. Συνήθως ελέγχουν για ηπατίτιδα, ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, σύφιλη, Αμερικανική τρυπανοσωμίαση, και βρουκέλλωση.

Αν κάποιο δείγμα βρεθεί θετικό σε μια ασθένεια, απορρίπτεται. Ταυτόχρονα, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει την ενημέρωση του δότη προκειμένου να λάβει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Απεικόνιση μολυσμένου αίματος
Η άμεση απόρριψη μιας δωρεάς αίματος καθορίζεται από την παρουσία βακτηρίων σε αυτό.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Το ασφαλές αίμα είναι δωρεάν

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη μας θυμίζει την εθελοντική φύση της δωρεάς. Κανείς δε μπορεί να μας αναγκάσει να δωρίσουμε, ούτε θα έχουμε κάποιο οικονομικό όφελος από αυτό. Η αγορά δωρεών αίματος είναι παράνομη παγκοσμίως.

Αυτός είναι ο λόγος που η ασφάλεια εξαρτάται επίσης από τις δημόσιες πολιτικές που εφαρμόζονται για την προστασία της ιδιωτικότητας και της ακεραιότητας των δωρητών.  Η πράξη θα πρέπει να είναι εθελοντική και αλτρουιστική, και όχι αντικείμενο πληρωμής ή κέρδους.

Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο στο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο. Οι περισσότερες δωρεές αίματος επικεντρώνονται σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, αφήνοντας τις υπόλοιπες με μικρότερη διαθεσιμότητα, διευκολύνοντας την εμπορευματοποίηση.

Ποιος μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης;

Παρότι οι δωρεές ενθαρρύνονται σε όλον τον πληθυσμό, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των εθελοντών αιμοδοτών.

Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αποθηκευμένου δείγματος, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να δωρίσουν αίμα, όπως όσοι δουλεύουν στον τομέα της υγείας. Ο λόγος είναι πως μπορεί να έχουν εκτεθεί σε κάποια ασθένεια, εν αγνοία τους, εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους.

Αναφορικά με το βάρος, οι δότες θα πρέπει να ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά. Επίσης, μόνο άτομα από 18 έως 65 ετών μπορούν να δωρίσουν αίμα. Εδώ, υπάρχουν νομικοί λόγοι και η πιθανότητα παρενεργειών οι οποίες, αν και ελάχιστες, έχουν την τάση να εμφανίζονται σε πολύ νεαρές ή πολύ μεγάλες ηλικίες.

Ένα άτομο δε θα πρέπει να δωρίζει αίμα πάνω από 3-4 φορές τον χρόνο. Αυτό το νούμερο βασίζεται στον χρόνο αντικατάστασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων ο οποίος είναι 3 μήνες περίπου. Με αυτόν τον χρονικό περιορισμό, δίνουμε αρκετό χρόνο στον μυελό των οστών να αναρρώσει.

Γενικά, ένα άτομο από την ιατρική ομάδα διεξάγει την αρχική συνέντευξη για να προσδιορίσει τη βιωσιμότητα της δωρεάς. Ένας άνθρωπος μπορεί να δωρίσει αίμα εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.

Άτομο δωρίζει αίμα
Η ασφάλεια του δότη αίματος, αλλά και του λήπτη, είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη και η ενημέρωση για το σώσιμο ζωών

Η αιμοδοσία μπορεί να φαίνεται μικρή ως πράξη. Ωστόσο, χάρη στις τράπεζες αίματος, είναι δυνατό να βελτιωθούν οι ρυθμοί επιβίωσης σε περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, και να αντιμετωπιστούν συγγενείς μεταδοτικές ασθένειες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη σχετίζεται με την αλληλεγγύη και την αναγνώριση εκείνων που νοιάζονται για τους άλλους. Πολλοί από εμάς μπορούμε να γίνουμε δωρητές και να βοηθήσουμε τη γεωγραφική μας περιοχή. Μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πληροφορίες σε μια τράπεζα αίματος, το προσωπικό θα μπορέσει να σας συμβουλέψει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cuadros-Aguilera, Pol. “Salus Populi, principio de no lucro y deber cívico de donar sangre.” Revista de bioética y derecho 40 (2017): 115-124.
  • Cabana, Araceli Faraldo, María Pérez Galán, and Sara Asensio Arredondo. “Motivaciones para donar sangre entre el personal sanitario.” RECIEN: Revista Electrónica Científica de Enfermería 14 (2017): 2.
  • Hernández, MA Puig. “La donación de sangre. Historia y crítica de su regulación.” Revista de Derecho UNED 23 (2018): 801-805.
  • Aguirre, Sofía, Agustín Bazzani, and Mauro Casciati. “La problemática de la donación de sangre voluntaria no remunerada.” Evidência: Actualización en la Práctica Ambulatoria 16.1 (2013): 2-4.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.