Palper-rouler: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη του;

Palper-rouler είναι η ονομασία που δίνεται σε μια τεχνική μασάζ που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κυτταρίτιδας. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε πώς γίνεται και τα οφέλη της.
Palper-rouler: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη του;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το palper-rouler (ψηλάφηση – κύλιση) είναι μια τεχνική μασάζ ιστών. Σκοπός του είναι να προάγει τη λιπόλυση, βοηθώντας στην αποβολή του λίπους με την ενεργοποίηση της λεμφικής και φλεβικής κυκλοφορίας.

Έτσι, είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στον επίπονο αγώνα κατά της κυτταρίτιδας, του φλοιού πορτοκαλιού και άλλων παρόμοιων προβλημάτων. Μπορεί να εκτελεστεί με το χέρι ή με τη χρήση μιας συσκευής που έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό.

Μπορεί επίσης να συμπληρωθεί με άλλες διαδικασίες για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της. Στο σημερινό άρθρο, λοιπόν, θα μάθουμε τα πάντα για την τεχνική palper-rouler: σε τι συνίσταται, πώς γίνεται, τα οφέλη της, τις προφυλάξεις και τις αντενδείξεις.

Κυτταρίτιδα:

Το πραγματικό της όνομα είναι Επιφανειακή Ινωσκληρωτική Οιδηματώδης Υποδερματίτιδα. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από τη συσσώρευση λιποκυττάρων μεταξύ του δέρματος και των υποκείμενων μυών.

Είναι γνωστό ότι οι ορμονικοί παράγοντες παίζουν ρόλο, καθώς και η ηλικία, η γενετική, το υπερβολικό βάρος και η καθιστική ζωή. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινωθεί από την κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία.

Η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά είναι από αισθητικής άποψης, καθώς προκαλεί την εμφάνιση εξογκωμάτων και ανωμαλιών (“δέρμα φλοιού πορτοκαλιού”), ιδιαίτερα σε περιοχές όπως οι γοφοί, οι μηροί και οι γλουτοί.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, από αισθητικές διαδικασίες (μεσοθεραπεία, μειωτικό μασάζ, κρουστικά κύματα, σπηλαίωση και ραδιοσυχνότητες) έως τις φυσικές θεραπείες κατά της κυτταρίτιδας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση μηλόξυδου και καφέ, για παράδειγμα.

Celulitis en el muslo.
Δεν πρέπει να συγχέουμε την αισθητική κυτταρίτιδα με την ιατρική κυτταρίτιδα, η οποία είναι μια μόλυνση των μαλακών ιστών και η οποία αποτελεί πραγματικά κίνδυνο για την υγεία.

Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών με γευστικά smoothies.

Palper-rouler: Τι είναι και πώς γίνεται;

Το palper-rouler είναι μια τεχνική που προτείνεται ως λύση στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Αποτελείται από ένα μασάζ που φτάνει στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος (υποδερμίδα), όπου βρίσκονται τα λιποκύτταρα.

Στόχος του είναι να συμβάλει στην αποσύνθεση των συσσωρευμένων λιποκυττάρων, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Με αυτόν τον τρόπο, διαλύοντάς τα και μειώνοντας το μέγεθός τους, ευνοεί την εξάλειψη της κυτταρίτιδας.

Το palper-rouler συνίσταται στο τσίμπημα και τη συμπίεση, όπως υποδηλώνει και η ίδια η λέξη. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο όρος αυτός προέρχεται από τα γαλλικά και μπορεί να μεταφραστεί ως “ψηλάφηση και κύλιση”.

Η ιδέα είναι να τσιμπήσετε, συμπιέζοντας τον ιστό ανάμεσα στον αντίχειρα και τα άλλα δάχτυλα. Ο αντίχειρας ασκεί πίεση στο δέρμα από πάνω, έτσι ώστε να βοηθήσει στο τύλιγμα της πτυχής με τα άλλα δάχτυλα.

Προτείνεται η πίεση να ασκείται από κάτω προς τα πάνω και ποτέ προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με τον ίδιο τρόπο, η περιοχή που πρόκειται να υποστεί μασάζ πρέπει να κινείται προς τα πάνω. Στην περιοχή της κοιλιάς, πρέπει να γίνεται προσεκτικά, κάνοντας τις κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός.

Υπάρχουν συσκευές με τη μορφή κυλίνδρων που κάνουν αναρρόφηση του ιστού, προκαλώντας το σχηματισμό της πτυχής. Το πλεονέκτημα των συσκευών είναι ότι το άτομο που το κάνει κουράζεται λιγότερο από την επανάληψη της ίδιας ενέργειας.

Για να βοηθηθεί η διαδικασία και να διευκολυνθεί η προώθηση κατά μήκος του δέρματος, εφαρμόζονται επίσης έλαια, αν και καλό είναι να μην το παρακάνετε, γιατί τότε θα είναι πολύ δύσκολο να πιάσετε το δέρμα σας.

Όσον αφορά τη διάρκεια και τη συχνότητα αυτού του είδους μασάζ, συνιστάται να γίνεται σε συνεδρίες τουλάχιστον 10 λεπτών. Αυτό το είδος μασάζ μπορεί να εφαρμόζεται κάθε μέρα, ακόμη και έως και δύο φορές την ίδια ημέρα. Αν και, αν η θεραπεία γίνεται με ειδικό, αρκεί μία φορά την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η θεραπεία, δεν πρέπει να διακόπτεται. Ακόμη και αν σημειωθούν βελτιώσεις, η συσσώρευση λίπους μπορεί να επιστρέψει.

Τα οφέλη του μασάζ palper-rouler

Τα αποτελέσματα του palper-rouler ποικίλλουν ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της περιοχής, καθώς και την επιδεξιότητα του τσιμπήματος. Ωστόσο, με ρυθμό 2 έως 3 συνεδρίες την εβδομάδα, σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε μείωση της κυτταρίτιδας, καθώς και της εμφάνισης φλοιού πορτοκαλιού.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, υπάρχουν και άλλα οφέλη αυτής της μεθόδου:

 • Βοηθά στην τόνωση του δέρματος
 • Κάνει το δέρμα πιο εύκαμπτο
 • Το μασάζ συμβάλλει στην οξυγόνωση των ιστών
 • Συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του λεμφικού συστήματος
 • Η χρήση ελαίων κατά τη διάρκεια του μασάζ θρέφει την επιδερμίδα
 • Μειώνει το πρήξιμο και καταπολεμά το αίσθημα των βαριών ποδιών

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η τεχνική αυτή συνιστάται για προβλήματα κυτταρίτιδας και όχι για υπέρβαρα άτομα. Ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει.

Συμβουλές και συστάσεις

Η τεχνική του μασάζ palper-rouler θεωρείται μια τεχνική που βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, αν και δεν κάνει θαύματα από μόνη της. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει είναι να ενισχύει τα αποτελέσματα που προέρχονται από τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Επομένως, είναι ένα εργαλείο που θα λειτουργήσει καλύτερα όταν συμπληρώνεται με άλλες στρατηγικές. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την τακτική σωματική δραστηριότητα όσο και μια ισορροπημένη διατροφή.

Επίσης, για να είναι μεγαλύτερο το αποτέλεσμα και να διαρκεί περισσότερο, μπορούν να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες συστάσεις:

 • Μετά το τέλος του μασάζ, το τρίψιμο με γάντι από τρίχες αλόγου θα τονώσει την κυκλοφορία, ενώ θα αποτρέψει την εκ νέου εγκατάσταση της λιπώδους μάζας.
 • Συνιστάται η απολέπιση του δέρματος με τη χρήση καφέ ή κάποιου άλλου φυσικού προϊόντος.
 • Η τεχνική palper-rouler μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές, όπως θεραπεία κενού.

Τέλος, παρόλο που αυτό το είδος μασάζ μπορεί να γίνει στον εαυτό σας, είναι πάντα προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο επαγγελματία.

Οι πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις

Υπάρχουν σχετικά λίγες παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν το κοκκίνισμα του δέρματος, καθώς και μια μικρή αίσθηση αρκετά ήπιου πόνου.

Όσον αφορά τις αντενδείξεις, η εφαρμογή του δεν συνιστάται σε καμία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Άτομα με ψωρίαση, έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα
 • Άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος, όπως αιμορροφιλία ή θρόμβωση
 • Πόδια με κακή φλεβική κυκλοφορία (οι περιβόητοι“κιρσοί”)
 • Όταν υπάρχουν μώλωπες ή πληγές
Hematoma contraindica palper-rouler.
Δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε αυτό το είδος μασάζ όταν έχετε μώλωπες, καθώς θα μπορούσε να επιδεινώσει τη διαδικασία επούλωσης τους.

Είναι αποτελεσματική η τεχνική palper-rouler;

Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το είδος μασάζ είναι μια αρχαία, ευρέως χρησιμοποιούμενη και αποτελεσματική πρακτική. Είναι κατάλληλο για τη βελτίωση της εμφάνισης των ουλών, όσον αφορά την ελαστικότητα, τη φλεγμονή, τον κνησμό ή τον πόνο, καθώς και για την αντίληψη και την ηρεμία του ασθενούς.

Όσον αφορά την κυτταρίτιδα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία για περισσότερα από δύο χρόνια και με περισσότερους από 2.500 ασθενείς, εφαρμόστηκε μια θεραπεία που συνδύαζε τρεις δράσεις (κυκλοφορική αντιοιδηματική, λιπολυτική και αποδιεγερτική). Συγκεκριμένα, οι πρόσθετες διαδικασίες περιλάμβαναν μασάζ με palper-rouler, ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε κρέμα καφεΐνης.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι ο συνδυασμός αυτός αυξάνει την αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της κυτταρίτιδας και μπορεί να συμπληρώσει τις χειρουργικές τεχνικές μετά τη λιποαναρρόφηση.

Ένα πρόβλημα που απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να προσεγγίζεται ολοκληρωμένα, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης κατά περίπτωση για τον προσδιορισμό της καταλληλότερης θεραπείας που εγγυάται τα βέλτιστα αποτελέσματα. Υπό αυτή την έννοια, η τεχνική palper-rouler μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, καθώς είναι το ιδανικό συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Αν και μπορεί να φαίνεται επαναλαμβανόμενο να το λέμε, πρέπει να τονιστεί ότι η προσφυγή σε αυτή ή σε οποιαδήποτε άλλη αισθητική επέμβαση δεν μας απαλλάσσει από την προσοχή στις διάφορες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά τον τρόπο ζωής, αν θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bonnet, C, Perrin J. Mesodissolution and mesodrain, lepocyte lysis and drainage. Meta-analysis on 2 500 patients. Phlebologie – Annales Vasculaires. 2008; 61: 297-303.
 • Frasson N, Valange-Comhaire M, Almeras I, et al. Cicatrice et massage. Revue Francophone de Cicatrisation. 2018; 2(3): 44-46.
 • Khan M, et al. Treatment of cellulite: Part I. Pathophysiology. Journal of the American Academy of Dermatology. 2010; doi:10.1016/j.jaad.2009.10.042.
 • Mole B, Blanchemaison P, Elia D, et al. L’ultrasonographie à haute fréquence et le celluscore : un progrès dans l’évaluation objective du phénomène de cellulite. Annales de Chirurgie Plastique Esthétique. 2004; 49(4): 387-395.
 • Rulleau T, Rivette C, Toussaint L. El masaje, una técnica basada en la evidencia. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. 2017; 38(3): 1-8.
 • Schavelzon D, Blugerman G, Taboada F, et al. Results of the application of ELOS system (Radio frequency + Light) in cellulitis. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007; 5(1):53-59.
 • Vázquez Gallego J. Manual profesional del masaje. Badalona: Paidotribo, 2009.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.