Cavitation κατά της κυτταρίτιδας: Τι είναι και πώς βοηθά

Το cavitation είναι μια μη επιθετική τεχνική λιπογλυπτικής που δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, αναισθησία ή νοσηλεία. Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να διαμορφώσουν τη σιλουέτα τους. Θέλετε να μάθετε τι είναι;
Cavitation κατά της κυτταρίτιδας: Τι είναι και πώς βοηθά
Maria del Carmen Hernandez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από δερματολόγο Maria del Carmen Hernandez.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το Cavitation είναι μια καλλυντική θεραπεία που συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή, ειδικά μεταξύ των γυναικών. Συγκεκριμένα, είναι μια εναλλακτική λύση στη λιποαναρρόφηση. Ωστόσο, δεν είναι μια διαδικασία για να χάσετε βάρος, αλλά για να διαμορφώσετε το σχήμα. Από τι λοιπόν αποτελείται;

Αυτές οι μη επεμβατικές συνεδρίες χρησιμοποιούν εργαλεία για τη μείωση του τοπικού λίπους και της κυτταρίτιδας. Είναι πιο προσιτό σε σύγκριση με τη χειρουργική λιποαναρρόφηση. Επιπλέον, το άτομο που υποβάλλεται σε αυτό μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του ως συνήθως.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά.

Ο μηχανισμός δράσης του Cavitation

Το Cavitation είναι ένα μηχανικό φαινόμενο που δημιουργείται από ενέργεια υψηλής έντασης και χαμηλής συχνότητας. Αυτά τα κύματα περνούν μέσα από βιολογικούς ιστούς και δημιουργούν κοιλότητες, μικροφυσαλίδες, οι οποίες μεγαλώνουν μέχρι να εκραγούν.

Αυτό, εκτός από το σκάσιμο των κυττάρων, σπάει και τα μεγάλα μόρια που το αποτελούν – τα λίπη που περιέχονται στα λιποκύτταρα με τη μορφή τριγλυκεριδίων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Aesthetic Surgery Journal καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα που προκύπτουν από την καταστροφή αυτών των λιποκυττάρων απορροφώνται και αποβάλλονται με φυσιολογικά μέσα. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος εμβολής.

Cavitation κατά της κυτταρίτιδας: Τι είναι και πώς βοηθά
Το Cavitation είναι μια δημοφιλής μη επεμβατική εναλλακτική λύση στη χειρουργική λιποαναρρόφηση για τη διαμόρφωση της φιγούρας ενός ατόμου.

Οι χρήσεις του Cavitation

Σήμερα, η χρήση αυτής της τεχνικής δεν είναι μόνο για αισθητικούς σκοπούς αλλά και για ιατρικούς. Ο χρόνος που διατίθεται σε κάθε χώρο εργασίας είναι 10 έως 15 λεπτά. Επιπλέον, λειτουργούν μόνο σε μία περιοχή ανά συνεδρία (γλουτοί, κοιλιά, εσωτερικό ή εξωτερικό πόδι) και η θεραπεία είναι καλή για:

 • Μείωση του τοπικού λίπους
 • Μείωση της κυτταρίτιδας
 • Επαναρρόφηση οιδημάτων (αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη)
 • Αιματώματα
 • Μείωση της ίνωσης σε υπερτροφικές ουλές και ινωτικές περιοχές

Ποια είναι τα οφέλη του Cavitation

Το Cavitation είναι κυρίως για αισθητική βελτίωση αλλά έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Πρώτον, είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη διαδικασία με εξαιρετικά αποτελέσματα όταν προστίθεται σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

 • Είναι μια θεραπεία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
 • Μπορεί να αντιμετωπίσει όλους τους τύπους δέρματος.
 • Επίσης, είναι μία από τις πιο ελκυστικές επιλογές για όσους επιθυμούν να διαμορφώσουν τη σιλουέτα τους καθώς είναι καλύτερη από τη χειρουργική λιποαναρρόφηση (αυτό είναι πιο περίπλοκο και ακριβό, εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους και απαιτεί μετεγχειρητική φροντίδα).
 • Το δέρμα γίνεται πιο ελαστικό οπότε είναι μια καλή εναλλακτική λύση για περιπτώσεις κοιλιοπλαστικής.
 • Ενισχύει τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης βοηθώντας στη σύσφιξη του δέρματος φυσικά.

Η διαδικασία

Το Cavitation γίνεται σε περιοχές σώματος 13 επί 13 εκατοστά και δεν συνιστάται να αντιμετωπίζετε περισσότερες από δύο περιοχές αυτού του μεγέθους σε μία συνεδρία. Δεν προκαλεί φλεγμονή ή τοπικό οίδημα. Επίσης, μπορεί κανείς να μετρήσει συνήθως τη μείωση της έντασης αμέσως μετά από κάθε συνεδρία, αν και θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 48 ή 72 ώρες.

Κλινικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Lasers in Surgery and Medicine αποκάλυψαν ότι η περίμετρος της κοιλιάς μειώθηκε από 1.2 σε 2.5 εκατοστά σε μία μόνο συνεδρία και από 2.5 σε 4 εκατοστά μετά από τρεις συνεδρίες.

Είναι φυσιολογικό το δέρμα στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία να εμφανίζεται ερυθηματώδες και να έχει μικρά κυστίδια κατά καιρούς. Ωστόσο, υποχωρεί αυθόρμητα μέσα σε λίγα λεπτά. Ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με μια ζώνη ή ένα συμπιεστικό ρούχο για να προωθήσει τη μοντελοποίηση της περιοχής στο τέλος της διαδικασίας.

Ο αριθμός των συνεδριών

Απαιτεί τουλάχιστον 8 συνεδρίες. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί όλες τις ιατρικές ενδείξεις καθώς η θεραπεία εξελίσσεται. Επιπλέον, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες.

Αντενδείξεις

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να υποβληθεί σε αυτό το είδος θεραπείας, αλλά υπάρχουν αντενδείξεις λόγω ορισμένων ιατρικών παρεμβάσεων ή συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για:

 • Άτομα με δυσλιπιδαιμίες
 • Εκείνοι με βηματοδότες ή υποκείμενες μεταλλικές προθέσεις
 • Δερματικές αλλεργίες, λοιμώξεις ή ενεργά τραύματα
 • Έγκυες
 • Υπο-ομφαλική πανικυλεκτομή σε γυναίκες με σπιράλ
 • Δεν συνιστάται σε εκείνες τις περιοχές όπου υπάρχει κόκκαλο, κοντά στην πρόσθια λαγόνια σπονδυλική στήλη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αντανάκλαση κύματος ή μελλοντική βλάβη του δέρματος (σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery )
Μια γυναίκα στο σπα.
Η σπηλαίωση είναι μια ασφαλής διαδικασία για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο σε ορισμένες περιπτώσεις, οπότε συμβουλευτείτε πάντα το γιατρό σας.

Συστάσεις μετά τη συνεδρία

Όσοι υποβάλλονται σε Cavitation πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας (περπάτημα, διάδρομος, ποδήλατο, πλατφόρμα δόνησης κ.λπ.) για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μετά από μια λιπολυτική διαδικασία.

Αυτό συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού των απελευθερωμένων τριγλυκεριδίων και εμποδίζει την επαναπρόσληψή τους από υγιή λιποκύτταρα για να τα ενσωματώσουν ξανά στον λιπώδη ιστό.

Επίσης, πρέπει να τηρούν μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών κατά τις ημέρες που ακολουθούν τη θεραπεία και να πίνουν πολλά υγρά. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη συσσώρευση λίπους μετά τη διαδικασία.

Η σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού

Τα αποτελέσματα είναι ορατά, επομένως αυτή η θεραπεία πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένο άτομο που ειδικεύεται μόνο στη διαδικασία. Ομοίως, ένας γιατρός πρέπει να διαπιστώσει εάν ένα άτομο είναι αρκετά υγιές για να υποβληθεί σε αυτού του είδους τη θεραπεία, καθώς η αποβολή των λιπαρών κυττάρων γίνεται μέσω του ήπατος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Saedi N, Kaminer M. New waves for fat reduction: high-intensity focused ultrasound. Semin Cutan Med Surg 2013
 • Alizadeh Z, Halabchi F, Mazaheri R, Abolhasani M, Tabesh M. Review of the Mechanisms and Effects of Noninvasive Body Contouring Devices on Cellulite and Subcutaneous Fat. Int J Endocrinol Metab. 2016;14(4):e36727. Published 2016 Jul 3. doi:10.5812/ijem.36727
 • Moreno-Moraga J, Valero-Altes T, Riquelme AM, Isarria-Marcosy MI, de la Torre JR. Body contouring by non-
  invasive transdermal focused ultrasound. Lasers Surg Med 2007
 • Mahmoud ELdesoky MT, Mohamed Abutaleb EE, Mohamed Mousa GS. Ultrasound cavitation versus cryolipolysis for non-invasive body contouring. Australas J Dermatol. 2016;57(4):288-293. doi:10.1111/ajd.12386
 • Brennen CE. Cavitation in medicine. Interface Focus. 2015;5(5):20150022.
 • Garcia O., Jr., Schafer M. The effects of nonfocused external ultrasound on tissue temperature and adipocyte morphology. Aesthetic Surgery Journal2013
 • Moravvej, Hamideh et al. “Focused Ultrasound Lipolysis in the Treatment of Abdominal Cellulite: An Open-Label Study.” Journal of lasers in medical sciences vol. 6,3 (2015)

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.