Κατακράτηση νερού: 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Οι υδατάνθρακες είναι μεγάλος σύμμαχος για τη μείωση κατακράτησης νερού. Αρκεί μονάχα να διαλέξετε τους κατάλληλους γι' αυτό που θέλετε να κάνετε.
Κατακράτηση νερού: 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Κατακράτηση νερού; Μπορείτε να μειώσετε την κατακράτηση νερού; Η κατακράτηση νερού, γνωστή και ως κατακράτηση υγρών, είναι ένα πρόβλημα για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μείνουν σε φόρμα. Μειώνει την ταχύτητα με την οποία καίμε λίπος και μας δίνει περισσότερο όγκο.

Επίσης, είναι περισσότερο ενοχλητική όταν χειροτερεύει. Η κατακράτηση νερού μπορεί να μπει εμπόδιο στην ξεκούραση και τη χαλάρωση. Μπορεί να κάνουμε κάτι όπως το να βλέπουμε μια ταινία στον καναπέ και ξαφνικά από το πουθενά, έχουμε σπασμούς και ενοχλήσεις εξαιτίας αυτού του προβλήματος.

Θα πρέπει ν’ αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, για ν’ απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα. Ή έστω να το μειώσουμε. Τι όμως προκαλεί την κατακράτηση νερού;

Υγρά συσσωρεύονται στα αιμοφόρα αγγεία μας ή στο λεμφικό σύστημα. Από εκεί, θα πρέπει να επεξεργαστούν και ν’ αποβληθούν. Κάποιες φορές όμως, υπάρχουν πολλά υγρά για να μπορέσουν να διαχειριστούν.

Άλλες φορές, ασχέτως από την ιδανική ποσότητα υγρών, τα αιμοφόρα αγγεία μας δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν. Υπάρχουν πολλές αιτίες γι’ αυτό το πρόβλημα. Κάποιες συχνές αιτίες είναι η κακή κυκλοφορία, η παχυσαρκία και νεφρική ανεπάρκεια.

Εξαιτίας αυτών, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας για τις ανησυχίες σας. Δεν ξέρετε ποτέ αν υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα πίσω από την κατακράτηση υγρών.

Εφόσον το είπαμε και αυτό, συνήθως πρόκειται για μικρό πρόβλημα. Μπορεί να σχετίζεται με:

 • το να κάθεστε ή να στέκεστε σε ένα μέρος για πολλή ώρα
 • τις αλλαγές της θερμοκρασίας
 • την περίοδό σας
 • την έλλειψη φυσικής άσκησης

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί με:

 • κάποιες φαρμακευτικές αγωγές
 • μεγάλες ποσότητες αλατιού στη διατροφή σας

Όπως και να ‘χει, μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη μείωση της κατακράτησης νερού. Και είναι ταυτόχρονα απλό και ελάχιστα επεμβατικό.

5 απλοί τρόποι για να μειώσετε την κατακράτηση νερού

1. Περπατήστε για 45 λεπτά την ημέρα

Περπάτημα για καλύτερη ζωή - κατακράτηση νερού

Το γρήγορο περπάτημα θα βελτιώσει αναμφίβολα την ποιότητα ζωής σας.

Όταν περπατάτε, χρησιμοποιείτε όλους τους μυς σας. Όταν το κάνετε αυτό, το αίμα σας ξεκινά να κυκλοφορεί γρηγορότερα και χωρίς προσπάθεια.

Έτσι, τα υγρά στο αίμα σας θα εξαπλωθούν. Επίσης, η εφίδρωση θα ξεφορτωθεί κάποια από τα υγρά. Αυτό μειώνει τον όγκο δουλειάς που θα πρέπει να κάνει το σώμα σας.

2. Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Πίνετε νερό - κατακράτηση νερού

Πολλοί άνθρωποι, σταματούν να πίνουν νερό για ν’ αποφύγουν την κατακράτηση περισσότερων υγρών. Αυτό είναι κακό γιατί το σώμα σας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά σ’ αυτή την περίπτωση. Χρησιμοποιεί το νερό για να απαλλαγεί από ό,τι δε χρειαζόμαστε.

Έτσι λοιπόν, όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό. Και είναι αλήθεια πως για κάποιους μπορεί να είναι δύσκολο καθώς το βλέπουν ως μια βαρετή διαδικασία.

Αν είναι και για εσάς, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να πίνετε τσάι. Είναι διουρητικό, μας ζεσταίνει, και έχει πολλές ιδιότητες που μας βοηθάνε να παραμένουμε υγιείς.

3. Τρώτε υδατάνθρακες για την κατακράτηση νερού

Όταν ξεκινάμε κάποια δίαιτα για απώλεια βάρους, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να κόβουμε τους υδατάνθρακες. Αυτοί όμως, μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να σκεφτόμαστε και να δουλεύουμε.

Να θυμάστε όμως, κάποιοι υδατάνθρακες είναι καλύτεροι από κάποιους άλλους. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να τρώτε πλήρεις υδατάνθρακες και δημητριακά ολικής αλέσεως, σε μικρές ποσότητες. Για να το κάνετε αυτό δοκιμάστε αλεύρι από μαυροσίταρο ή αγριοσίταρο.

4. Τρώτε διουρητικά φρούτα για την κατακράτηση νερού

Πράσινα ποτά - κατακράτηση νερού

Τα φρούτα είναι μία άλλη αμφιλεγόμενη τροφή για κατανάλωση. Επειδή έχουν ζάχαρη πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

Όπως όμως, με τους υδατάνθρακες, κάποια φρούτα μας βοηθούν στο ν’ απαλλαγούμε από τα υγρά, ενώ άλλα όχι.

Τα καλύτερα είναι:

 • Ακτινίδια
 • Μήλα
 • Λεμόνια
 • Φράουλες
 • Ανανάς
 • Πεπόνια

Μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως είναι ή να τα πιείτε σε χυμό ή σμούθι.

5. Τρώτε φαγητά πλούσια σε βιταμίνη Β6

Αυτή η βιταμίνη διασπά τα υγρά. Στη συνέχεια διευκολύνει την αποβολή τους.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6 είναι:

 • Όσπρια
 • Συκώτι
 • Ολόκληροι κόκκοι
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως
 • Η γλώσσα (ψάρι)

Με αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών. Και μπορείτε να το κάνετε και οικονομικά και με ευκολία στην εύρεση των συστατικών.

Εάν αγχώνεστε πολύ, μια καλή ιδέα είναι να προγραμματίζετε τα γεύματά σας για όλη την εβδομάδα. Έτσι, θα πρέπει απλά να τα μαγειρεύετε χωρίς να σπάτε το κεφάλι σας για ιδέες την ώρα του φαγητού.

Αυτή είναι μια στρατηγική που υιοθετούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή τους. Είναι βοηθητική όταν το να τρώτε υγιεινά ενώ έχετε φορτωμένο πρόγραμμα φαίνεται αδύνατο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Galloza J, Castillo B, Micheo W. Benefits of Exercise in the Older Population. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2017 Nov;28(4):659-669. doi: 10.1016/j.pmr.2017.06.001. PMID: 29031333.
 • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.
 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.