Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος της στοματικής κοιλότητας, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού. Γιατί αναπτύσσεται; Σήμερα, θα εξετάσουμε τους κύριους παράγοντες κινδύνου του.
Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στόματος

Έχει γραφτεί από Ana María Fuentes Turrión

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Οι γιατροί έχουν προσδιορίσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε οποιονδήποτε από τους ιστούς του στόματος. Με τη σειρά του, είναι ένας από τους καρκίνους της κατηγορίας που ονομάζεται “καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου”. Γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος;

Παρόλο που το στόμα είναι μια προσβάσιμη περιοχή που μπορούμε να παρατηρήσουμε με έναν καθρέφτη, οι γιατροί συνήθως δεν διαγιγνώσκουν τους περισσότερους ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία και την πρόγνωση πολύ πιο δύσκολες.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου και να αναλάβετε δράση σε όσους μπορούν να τροποποιηθούν. Ανακαλύψτε τους εδώ!

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος δεν είναι τόσο γνωστός ή και δεν συζητείται όσο άλλοι καρκίνοι. Εντός της στοματικής κοιλότητας, οι πιο συνηθισμένες περιοχές όπου μπορεί να εμφανιστεί είναι οι ακόλουθες:

 • Ούλα
 • Ουρανίσκος
 • Γλώσσα
 • Κάτω χείλος
 • Κάτω μέρος της γλώσσας
 • Σιελογόνοι αδένες

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, ο καρκίνος του στόματος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια. Δηλαδή, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του. Αυτοί αναλύονται παρακάτω.

1. Κάπνισμα

Όταν ένα άτομο καπνίζει, όλες οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό έρχονται σε επαφή με το στόμα του. Αυτές οι χημικές ουσίες, όπως το κάδμιο, το αρσενικό ή η μεθανόλη, είναι καρκινογόνες και μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στους ιστούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και να δημιουργήσουν αλλοιώσεις.

Επιπλέον, η θερμότητα που προκαλείται από την καύση του καπνού επιταχύνει αυτές τις μορφολογικές μεταβολές. Ο κίνδυνος καρκίνου από το κάπνισμα αυξάνεται όσο αυξάνεται η δόση του καπνού και ο χρόνος που αφιερώνεται στο κάπνισμα. Είναι επίσης πιο επικίνδυνο αν το άτομο καπνίζει καπνό χαμηλής ποιότητας.

Hand with cigarette.
Οι ειδικοί έχουν συνδέσει τις τοξίνες του τσιγάρου με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος.

2. Αλκοόλ, παράγοντας για τον καρκίνο του στόματος

Μαζί με το κάπνισμα, πρόκειται για έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες κινδύνου. Αν συνδυάσετε και τους δύο παράγοντες τότε ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά, έχετε 38 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρκίνο.

Το αλκοόλ είναι ερεθιστικό των βλεννογόνων και οδηγεί στην αποικοδόμηση της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη έχει αποδειχθεί ότι έχει σαφή σχέση με τον καρκίνο του στόματος, όπως φαίνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancers.

Η κακή υγιεινή αυξάνει την αποικοδόμηση αυτής της ένωσης και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ.

3. Διατροφή

Οι διατροφικές ελλείψεις αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Ειδικά αν το άτομο στερείται βιταμινών και μετάλλων. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του βλεννογόνου και η έλλειψη βιταμίνης Ε μειώνει τον έλεγχο των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά κύτταρα.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, που βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, δημητριακών και ψαριών, με χαμηλές ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος.

4. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες, και αυτός που συνδέεται στενότερα με τον καρκίνο, είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Η περιοχή που επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό είναι το κάτω χείλος, δημιουργώντας κάποιες κηλίδες καφέ χρώματος που ονομάζονται κερατώσεις.

Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων, μπορούμε επίσης να αναφέρουμε τα βαρέα μέταλλα, όπως το χρώμιο ή το νικέλιο, τα οποία μπορεί να βρεθούν στο νερό που φιλτράρεται στο έδαφος με αυτά τα μέταλλα.

5. Βακτηριακές λοιμώξεις

Τα βακτήρια παράγουν φυσιολογικά φλεγμονή των ιστών. Αυτή η φλεγμονή συνεπάγεται μια μεταβολή του φυσικού κύκλου των κυττάρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβολής του κύκλου, μπορεί να προκύψει κάποιο είδος μετάλλαξης που συνεπάγεται την ανάπτυξη του όγκου.

Επιπλέον, οι ουσίες που απορρίπτονται από τα βακτήρια είναι επίσης τοξικές για τον οργανισμό. Στη βιοψία των όγκων εντοπίζονται σε μεγάλο βαθμό υπολείμματα βακτηρίων που σχετίζονται με καντιντίαση, πνευμονία ή διάφορους τύπους μυκήτων.

Η κακή υγιεινή, όπως πάντα, παίζει επίσης ρόλο, καθώς υπάρχει σύνδεση μεταξύ του αριθμού των δοντιών που λείπουν και του καρκίνου του στόματος.

Tongue with bacterial infection.
Οι βακτηριακές λοιμώξεις επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή και μπορούν να παράγουν τοξικά απόβλητα στον οργανισμό.

6. Ιογενείς λοιμώξεις, από τους παράγοντες για τον καρκίνο του στόματος

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ιοί προκαλούν το 10 έως 15% του καρκίνου, καθώς προκαλούν βλάβες στο κυτταρικό DNA κατά τη διάρκεια της αντιγραφής. Ο ιός με τον οποίο η σχέση αυτή έχει γίνει πιο εμφανής είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και οι ιοί του απλού έρπητα.

Οι βλάβες που υπήρχαν προηγουμένως στο στοματικό βλεννογόνο, οι λεγόμενες προ-κακοήθεις βλάβες, παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου του στόματος. Θα πρέπει πάντα να παρακολουθείτε και να ελέγχετε αυτές τις βλάβες και, εάν μετά από 15 ημέρες εξέλιξης, δεν βλέπετε καμία βελτίωση, θα πρέπει πάντα να ζητάτε από έναν γιατρό να αποκλείσει πιθανές κακοήθεις βλάβες.

7. Γενετικοί παράγοντες

Εκτός από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν, η γενετική είναι πολύ σημαντική. Μια γενετική μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει σε όγκο και μπορεί να μεταβληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η έκθεση στον ήλιο, το αλκοόλ κ.λπ.

Πώς να προλάβετε τον καρκίνο του στόματος

Η πρόληψη του καρκίνου του στόματος είναι θεμελιώδης. Οι οδοντίατροι, κατά τον ετήσιο έλεγχο, εκτός από τον έλεγχο για κοιλότητες, περιοδοντική νόσο και άλλες παθήσεις του στόματος, πραγματοποιούν και έναν γενικό έλεγχο για να αποκλείσουν πιθανές προ-κακοήθεις αλλοιώσεις.

Ο έλεγχος των πληγών ή των χρωματισμών είναι επίσης σημαντικός. Επιπλέον, αν γνωρίζουμε και τους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος, τότε μπορούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και να τους ελέγχουμε ανάλογα με τις ανάγκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ram H, Sarkar J, Kumar H, Konwar R, Bhatt ML, Mohammad S. Oral cancer: risk factors and molecular pathogenesis. J Maxillofac Oral Surg. 2011;10(2):132–137. doi:10.1007/s12663-011-0195-z
 • Bunnell A, Pettit N, Reddout N, et al. Analysis of primary risk factors for oral cancer from select US states with increasing rates. Tob Induc Dis. 2010;8(1):5. Published 2010 Feb 23. doi:10.1186/1617-9625-8-5
 • Azhar N, Sohail M, Ahmad F, et al. Risk factors of Oral cancer- A hospital based case control study. J Clin Exp Dent. 2018;10(4):e396–e401. Published 2018 Apr 1. doi:10.4317/jced.54618
 • Stornetta A, Guidolin V, Balbo S. Alcohol-Derived Acetaldehyde Exposure in the Oral Cavity [published correction appears in Cancers (Basel). 2018 Mar 16;10 (3):]. Cancers (Basel). 2018;10(1):20. Published 2018 Jan 14. doi:10.3390/cancers10010020
 • Speicher DJ, Ramirez-Amador V, Dittmer DP, Webster-Cyriaque J, Goodman MT, Moscicki AB. Viral infections associated with oral cancers and diseases in the context of HIV: a workshop report. Oral Dis. 2016;22 Suppl 1(Suppl 1):181–192. doi:10.1111/odi.12418

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.