Καντιντίαση στους άνδρες: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η καντιντίαση στους άνδρες, όπως και στις γυναίκες, προκαλείται από Candida albicans. Είναι πιο συχνό σε άνδρες χωρίς περιτομή και το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο κνησμός.
Καντιντίαση στους άνδρες: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 02 Δεκεμβρίου, 2021

Η καντιντίαση στους άνδρες είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans. Είναι πιο συχνή στο γυναικείο φύλο, αλλά αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να υποφέρουν και οι άνδρες.

Η μεγαλύτερη ευαισθησία στις γυναίκες οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόλπος είναι μια υγρή, καλυμμένη περιοχή με ζεστή θερμοκρασία, η οποία επιτρέπει στον μικροοργανισμό να πολλαπλασιαστεί. Στους άνδρες, η μεγαλύτερη ευαισθησία εμφανίζεται σε εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή.

Τι προκαλεί την καντιντίαση στους άνδρες;

Ο μύκητας Candida, όταν προσβάλλει το πέος, προκαλεί φλεγμονή στην ακροποσθία και τη βάλανο του πέους, η οποία ονομάζεται βαλανίτιδα. Γι’ αυτό οι κύριες εκδηλώσεις της καντιντίασης στους άνδρες είναι η ερυθρότητα της ακροποσθίας και της βαλάνου του πέους, η εμφάνιση κόκκινων και λευκών βλατίδων γύρω από το πέος, αίσθημα κνησμού και καύσου και η κάλυψη της βαλάνου του πέους από ένα υπόλευκο στρώμα.

Μπορεί να υπάρχουν φλύκταινες (βλατίδες γεμάτες πύον) και να προκαλούν πόνο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή.

Αυτή η μόλυνση ξεκινά τοπικά, αλλά ο κνησμός μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των βλατίδων και των φλύκταινων, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της μόλυνσης και τον ερεθισμό στις γύρω περιοχές, όπως η βουβωνική χώρα και το όσχεο.

Ένας άντρας με πόνο στη βουβωνική χώρα.
Ο κνησμός μπορεί να είναι έντονος σε αυτή την ασθένεια, με αποτέλεσμα το ξύσιμο με επιπλέον τραυματισμό .

Αιτίες για την καντιντίαση στους άνδρες

Αν και η καντιντίαση μπορεί να μεταδοθεί σε έναν άνδρα μέσω της σεξουαλικής επαφής με μια γυναίκα με κολπική μόλυνση ζύμης, η καντιντίαση στους άνδρες δεν θεωρείται ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Λοιπόν, ας δούμε τις αιτίες και τους κοινούς παράγοντες κινδύνου.

Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος

Η Candida είναι μέρος της μικροχλωρίδας του δέρματος σε μικρές ποσότητες, η ανάπτυξη της οποίας ελέγχεται από το ανθρώπινο αμυντικό σύστημα. Σε περιπτώσεις ταυτόχρονων λοιμώξεων, διαβήτη, αυτοάνοσων νοσημάτων, χημειοθεραπείας, θεραπείας με στεροειδή ή ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης που μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, θα υπάρξει αυξημένη ανάπτυξη του μύκητα.

Σεξουαλική επαφή

Η καντιντίαση στους άνδρες, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να εμφανιστεί με την άμεση επαφή του δέρματος του πέους με έναν μολυσμένο με candida κόλπο.

Περίσσεια γλυκόζης

Η περίσσεια γλυκόζης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καντιντίαση στους άνδρες, επομένως ο διαβήτης κάνει τους άνδρες πιο επιρρεπείς σε αυτόν. Αυτό συμβαίνει γιατί η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου στα ούρα δημιουργεί ένα περιβάλλον που ωφελεί την ανάπτυξη του μύκητα.

Μη περιτομή και καντιντίαση στους άνδρες

Η μη περιτομή του πέους ευνοεί την καντιντίαση στους άνδρες, δεδομένου ότι διατηρεί μια καλυμμένη περιοχή, με ζεστή και υγρή θερμοκρασία που επιτρέπει την ανάπτυξη του μύκητα.

Αλλοιώσεις της εντερικής χλωρίδας

Οι ανισορροπίες στην εντερική χλωρίδα ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των ζυμομυκήτων στα κόπρανα. Επομένως, οποιαδήποτε επαφή έχει το πέος με ιστό ή αντικείμενο που έχει περάσει από τον πρωκτό μπορεί να προκαλέσει καντιντίαση στους άνδρες.

Ωστόσο, αυτοί οι ζυμομύκητες μπορούν επίσης να αποβληθούν μέσω του ουροποιητικού συστήματος και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν άμεση πρόσβαση στη βάλανο.

Η προσωπική υγιεινή επηρεάζει την καντιντίαση στους άνδρες;

Ο υπερβολικός καθαρισμός της περιοχής των γεννητικών οργάνων, ειδικά με ερεθιστικές ουσίες όπως τα αρωματικά σαπούνια, βλάπτει τη βακτηριακή χλωρίδα του δέρματος. Έτσι, ο φυσικός φραγμός αποδυναμώνεται, επιτρέποντας την είσοδο άλλων μικροοργανισμών σε μεγαλύτερους αριθμούς, όπως η candida.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της καντιντίασης στους άνδρες;

Η φλεγμονή της βαλάνου και της ακροποσθίας στην καντιντίαση στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει ουλές ή συμφύσεις στο πέος. Αυτό οδηγεί σε πόνο και δυσκολία στην ούρηση.

Επιπλέον, η λοίμωξη μπορεί να ταξιδέψει μέχρι την ουρήθρα και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχει χρησιμοποιηθεί ουροποιητικός καθετήρας ή σε ασθενείς με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συστηματική μόλυνση που προκαλείται από Candida albicans ονομάζεται καντιδαιμία.

Διάγνωση

Η καντιντίαση στους άνδρες διαγιγνώσκεται με την παρατήρηση των συμπτωμάτων. Είναι απαραίτητο να ληφθούν εκκρίσεις καλλιέργειας από την πληγείσα περιοχή για να επιβεβαιωθεί το είδος του μύκητα σε περιπτώσεις που δεν βελτιώνονται με την αρχική θεραπεία. Η επιβεβαίωση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με άμεση εξέταση με υδροξείδιο του καλίου.

Το πλεονέκτημα αυτών των επιβεβαιωτικών μελετών είναι ότι, εκτός από τον προσδιορισμό του είδους, μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε σε ποιους αντιμυκητιασικούς παράγοντες είναι ευαίσθητος ο μικροοργανισμός μέσω ενός αντιμυκητιασικού διαγράμματος. Αυτό βελτιώνει τη θεραπεία και τα αποτελέσματα.

Η θεραπεία της καντιντίασης στους άνδρες

Η μόλυνση συνήθως υποχωρεί με τοπικά αντιμυκητιακά. Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται από του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

Τα τοπικά αντιμυκητιακά πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά για 7 έως 10 ημέρες. Εάν δεν βελτιώσουν την κατάσταση, τότε τα αντιμυκητιακά από το στόμα λαμβάνονται για 10 έως 14 ημέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι η κετοκοναζόλη, η ιτρακοναζόλη και η φλουκοναζόλη, που λαμβάνονται από το στόμα. Η κλοτριμαζόλη είναι κοινή ως τοπική κρέμα. Εάν η πάθηση είναι υποτροπιάζουσα, λαμβάνεται υπόψη η περιτομή, καθώς είναι συνήθως ένας παράγοντας που περιορίζει τις μολυσματικές διεργασίες και προστατεύει την περιοχή από υποτροπές.

Ωστόσο, η θεραπεία δεν εγγυάται ότι η καντιντίαση στους άνδρες δεν θα επανέλθει. Επομένως, είναι σημαντικό να το συνδυάσετε με καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής.

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, ο σύντροφός σας θα πρέπει επίσης να υποβληθεί σε θεραπεία.

Συστάσεις για την αποφυγή του πολλαπλασιασμού του μύκητα

Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η σωστή οικεία υγιεινή, συνιστώνται τα ακόλουθα:

  • Διατηρήστε την περιοχή του πέους καθαρή και στεγνή. Εάν δεν έχετε κάνει περιτομή, καθαρίστε κάτω από την ακροποσθία με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια επαναφέρετε την ακροποσθία στην κανονική της θέση.
  • Μην φοράτε ζεστά, στενά ή βρεγμένα ρούχα.
  • Φορέστε κατά προτίμηση βαμβακερά εσώρουχα.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό και καθαρίστε την οικεία περιοχή μετά από κάθε σεξουαλική επαφή.
Ένας άντρας σε μια κλινική.
Η καντιντίαση αντιμετωπίζεται με τοπικές θεραπείες. Τα από του στόματος φάρμακα προορίζονται για περίπλοκες περιπτώσεις.

Η καντιντίαση στους άνδρες μπορεί να είναι σημάδι για κάτι άλλο

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καντιντίαση στους άνδρες είναι το κατεστραμμένο ανοσοποιητικό σύστημα και η κακή υγιεινή της οικείας περιοχής. Για την οριστική εξάλειψη του μύκητα, θα χρειαστεί να κάνετε κοινή θεραπεία του σεξουαλικού συντρόφου, να βελτιώσετε την υγιεινή και να αποκλείσετε διαδικασίες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης.

Μερικές φορές, η καντιντίαση στους άνδρες έχει περιγραφεί ως μία από τις πρώτες εκδηλώσεις αδιάγνωστου διαβήτη. Ως εκ τούτου, μια λεπτομερής κλινική εξέταση είναι απαραίτητη όταν ένας άνδρας έχει αυτή τη μόλυνση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.