Πέντε συμβουλές για τη συντήρηση μοτοσικλετών στο σπίτι

Ορισμένες βασικές συμβουλές συντήρησης μοτοσικλετών μπορούν να βοηθήσουν τη δική σας να αποδώσει καλύτερα και να διαρκέσει περισσότερο. Ακολουθήστε αυτό το απλό σύνολο οδηγιών στο σπίτι!
Πέντε συμβουλές για τη συντήρηση μοτοσικλετών στο σπίτι
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η συντήρηση μοτοσικλετών είναι σημαντική, καθώς οι μοτοσικλέτες είναι ένα όλο και πιο δημοφιλές μέσο μεταφοράς. Όταν χρησιμοποιείτε τη μοτοσικλέτα σας είτε για σπορ είτε για να σας πάει από το σημείο Α στο σημείο Β, το σημερινό άρθρο θα σας δώσει μια σειρά από βήματα για να την διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση στο σπίτι.

Αυτά τα βασικά μέτρα όχι μόνο αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής αυτού του οχήματος, αλλά θα σας βοηθήσουν επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα για δαπανηρές επισκευές και, το πιο σημαντικό, να σας κρατήσουν ασφαλείς. Συνήθειες όπως ο έλεγχος του λαδιού μία φορά το μήνα ή του πέλματος σε ένα ελαστικό ή η βελτίωση της κατάστασης της αλυσίδας με τον καθαρισμό και τη λίπανση είναι μερικές μόνο από τις εργασίες που μπορείτε εύκολα να αναλάβετε.

Είναι σημαντικό να ανατρέχετε στο εγχειρίδιο κάθε φορά που κάνετε οποιαδήποτε μηχανική εργασία. Αυτό είναι ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε από τον κατασκευαστή και περιέχει συγκεκριμένες συστάσεις για ένα συγκεκριμένο όχημα. Επιπλέον, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εάν εντοπίσετε ένα σφάλμα ή ένα σημαντικό πρόβλημα που ξεπερνά τις ικανότητές σας.

Απλοί έλεγχοι τη συντήρηση μοτοσικλετών σε άριστη κατάσταση

Η συντήρηση μιας μοτοσικλέτας για να διαρκέσει περισσότερο και σε καλή κατάσταση είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάθε χρήστης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σύνολο βασικών εργαλείων, τα κατάλληλα ρούχα καθώς θα λερωθείτε, ένα δοχείο για απορρίμματα λαδιού και ένας χώρος εργασίας.

Πιθανώς θα χρειαστείτε έναν έμπειρο μηχανικό για να σας βοηθήσει σε τυχόν προβλήματα απόδοσης. Ωστόσο, ο καθαρισμός ορισμένων τμημάτων, ο έλεγχος άλλων και η αλλαγή ορισμένων υγρών είναι ευκολότερες εργασίες που μπορείτε προσωπικά να φροντίσετε. Απλώς ακολουθήστε τις συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω.

Ένα άτομο που καθαρίζει ένα ελαστικό.
Τα ελαστικά έχουν πέλμα και πρέπει να το ελέγχετε τακτικά για να μάθετε αν ήρθε η ώρα να τα αλλάξετε.

1. Εκτελέστε γενικό έλεγχο ελαστικών

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά τον έλεγχο των ελαστικών. Αρχικά, αναζητήστε ρωγμές ή σπασίματα.

Μπορείτε απλά να αναζητήσετε τυχόν κοψίματα ή σωματίδια που, όσο μικρά και αν είναι, μπορεί να προκαλέσουν φθορά των ελαστικών. Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και του βάθους του πέλματος. Είναι επίπεδο και χτυπημένο; Τότε είναι καλύτερο να το αλλάξετε αμέσως.

Επιπλέον, προσπαθήστε να ελέγχετε την πίεση κάθε μήνα. Θα χρειαστείτε ένα βαρόμετρο για αυτόν τον σκοπό – αυτή είναι μια συσκευή συνδεδεμένη στη βαλβίδα του ελαστικού που σηματοδοτεί το επίπεδό της.

Σημειώστε ότι πρέπει να το κάνετε αυτό όταν το ελαστικό είναι κρύο. Αυτό συμβαίνει αφού τα ελαστικά είναι ακίνητα για τουλάχιστον τρεις ώρες. Τα συγκεκριμένα επίπεδα πίεσης είναι συνήθως στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Λάβετε υπόψη ότι οτιδήποτε υψηλότερο ή κάτω από τον μέσο όρο χρήζει προσοχής.

2. Ελέγξτε τη στάθμη λαδιού για τη συντήρηση μοτοσικλετών

Πρέπει να το κάνετε τουλάχιστον μία φορά το μήνα, αλλά πιο συχνά το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζέστη μπορεί να το πυκνώσει.

Έτσι, μπορεί να θέλετε να το ελέγχετε κάθε εβδομάδα εάν ζείτε κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Εξαρτάται επίσης από τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιείτε τη μοτοσικλέτα. Ελέγξτε το εβδομαδιαίως εάν τη χρησιμοποιείτε τακτικά. Ομοίως, ελέγξτε το πριν τη χρησιμοποιήσετε εάν τη χρησιμοποιείτε μόνο μια στο τόσο.

Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το όχημα σε μια επίπεδη επιφάνεια και, στη συνέχεια, ανάψτε την για λίγα λεπτά, έτσι ώστε το υγρό να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, σβήστε την και ελέγξτε τη στάθμη λαδιού στο τζάμι στη δεξιά πλευρά του κινητήρα.

Σημειώστε ότι ορισμένες μοτοσικλέτες δεν έχουν γυαλί, αλλά έχουν μια ράβδο μέτρησης στο καπάκι. Πρέπει πρώτα να το σκουπίσετε και στη συνέχεια να το ξαναβάλετε. Ο δείκτης πρέπει να βρίσκεται μεταξύ του μέγιστου και του ελάχιστου επιπέδου.

Προσθέστε περισσότερο λάδι εάν το επίπεδο είναι χαμηλό και ελέγχετε πάντα τον τύπο λαδιού που απαιτεί το μοντέλο σας. Αυτό καθιστά δυνατή την ανίχνευση πιθανών διαρροών και την εξέταση του χρώματος του υγρού. Θα πρέπει να είναι παρόμοιο με αυτό της φιάλης. Έχετε πρόβλημα εάν το υγρό είναι σκοτεινό.

3. Καθαρισμός και λίπανση της αλυσίδας

Η αλυσίδα είναι ένα θεμελιώδες μέρος μιας μοτοσικλέτας, ώστε να την καθαρίζετε κατά διαστήματα.

Για να το κάνετε αυτό, σηκώστε τον πίσω τροχό και ρυθμίστε το γρανάζι σε ουδέτερη θέση για να διευκολύνετε την κίνηση. Στη συνέχεια, καθαρίστε τυχόν υπολείμματα και σκόνη με μια μαλακή βούρτσα σε όλο το μήκος της και στη συνέχεια αλείψτε με εξειδικευμένο λιπαντικό.

Η ποσότητα λιπαντικού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφη σε όλη την αλυσίδα, οπότε προσπαθήστε να μην ξεχειλίσει. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε γάντια για να αποφύγετε την επαφή με το δέρμα.

Αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά μόλις τελειώσετε και στη συνέχεια αξιολογήστε την τάση της αλυσίδας. Είναι πολύ τεντωμένη ή φθαρμένη; Ήρθε η ώρα να την αλλάξετε τότε.

4. Δοκιμάστε τα φώτα, την κόρνα και την μπαταρία

Αυτοί είναι βασικοί μηχανισμοί αλλά τόσο σημαντικοί όσο οποιοσδήποτε άλλος, οπότε δεν βλάπτει να ελέγχονται περιοδικά για την αποφυγή προστίμων και την πρόληψη ατυχημάτων.

Αυτό το είδος παρέμβασης πρέπει να πραγματοποιείται από άτομο με ηλεκτρική γνώση σε περίπτωση βλάβης, καθώς απαιτεί χειρισμό καλωδίων.

Το ίδιο ισχύει και για την μπαταρία, ειδικά αν η μοτοσικλέτα έχει σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να χρειαστεί μόνο επαναφόρτιση, ανάλογα με το πόσο παλιά είναι. Ωστόσο, η συντήρησή της περιλαμβάνει επίσης την αλλαγή του εσωτερικού υγρού ή την πλήρη αντικατάσταση μερικές φορές.

Ένα άτομο που ελέγχει τα φρένα σε μια μοτοσικλέτα.
Τα φρένα μοτοσικλέτας απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή γιατί αποτελούν σημαντικό μέρος της ασφάλειάς σας.

5. Η απολύμανση των φίλτρων αποτελεί σημαντικό μέρος στη συντήρηση μοτοσικλετών

Είναι σημαντικό να αλλάζετε το λάδι και το φίλτρο κάθε 4.500 km. Ωστόσο, μπορείτε να καθαρίζετε το φίλτρο αέρα πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει επειδή διατηρεί τον κινητήρα απαλλαγμένο από ακαθαρσίες παγιδεύοντας τα σωματίδια και τη βρωμιά από το περιβάλλον που μπορεί να τα φράξει.

Το φίλτρο αέρα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο προσβάσιμο ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Είναι πιο εύκολο όταν βρίσκεται στο πλάι ή κάτω από τη δεξαμενή καυσίμου. Στη συνέχεια, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επαληθεύσετε τι τύπος είναι.

Η συντήρηση μοτοσικλετών είναι σημαντική για να διατηρείται σε άριστη κατάσταση

Κάθε ένας από αυτούς τους ελέγχους απαιτεί έναν κατάλληλο χώρο, είτε πρόκειται για αυλή είτε για γκαράζ. Κυρίως, λάβετε υπόψη ότι είναι βρώμικη δουλειά, οπότε κρατήστε τα είδη καθαρισμού κοντά σας. Ο χρόνος και ο τύπος των επισκευών εξαρτώνται από τον τύπο του οχήματος, αλλά αυτές οι συμβουλές για τη συντήρηση μοτοσικλετών στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και την αντοχή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.