Μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών στο σπίτι

Η πρόληψη πυρκαγιών στο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα σπίτια των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι ή έχουν προβλήματα όρασης, ακοής ή κινητικότητας.
Μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών στο σπίτι
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Facundo Martin Desimone

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο κίνδυνος οικιακών ατυχημάτων είναι πιθανόν κάτι που είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Χτυπήματα, πτώσεις, δηλητηριάσεις, ηλεκτροπληξίες, πυρκαγιές… Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στις πυρκαγιές στο σπίτι και μοιραζόμαστε τις καλύτερες συμβουλές για την πρόληψη πυρκαγιών στο σπίτι.

Για την αποφυγή πυρκαγιών σε ένα σπίτι με παιδιά, ένα από τα πιο αποτελεσματικά και συνιστώμενα μέτρα είναι να έχετε ανιχνευτές καπνού. Άλλοι χρήσιμοι κανόνες είναι να παρακολουθείτε πάντα τα παιδιά ενώ χρησιμοποιούν την κουζίνα και να έχετε διακόπτες ασφαλείας για ηλεκτρικές βλάβες στο έδαφος.

Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για ηλικιωμένους, τα οικιακά ατυχήματα συμβαίνουν συχνά λόγω της φυσικής φθοράς της όρασης και της ακοής μας. Η μυϊκή αδυναμία και τα προβλήματα ισορροπίας είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου.

Οι πιο συχνές αιτίες και πρόληψη πυρκαγιών

Με τις πυρκαγιές στο σπίτι, δεν είναι μόνο η ίδια η φωτιά που είναι επιβλαβής. Ο καπνός και τα τοξικά αέρια που εκπέμπει αποτελούν επίσης κίνδυνο.

Ένας καλός τρόπος για την πρόληψη των πυρκαγιών είναι να γνωρίζετε τι μπορεί να τις προκαλέσει. Μεταξύ των κύριων εσωτερικών αιτιών είναι τα ακόλουθα:

Κίνδυνοι κουζίνας

Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους πυρκαγιάς στην κουζίνα. Όχι μόνο τα σπίρτα, οι αναπτήρες και οι σόμπες αποτελούν κίνδυνο, αλλά και το λίπος που συσσωρεύεται σε τηγάνια και κατσαρόλες μπορεί να αναφλεγεί εύκολα.

Κουζίνα με μεταλλική κουζίνα και απορροφητήρα.
Οι κουζίνες έχουν πολλούς πιθανούς κινδύνους πυρκαγιάς. Διατηρώντας τα πάντα τακτοποιημένα και απαλλαγμένα από βρωμιά βοηθά στη μείωση του κινδύνου.

Τζάκια και θερμαντήρες

Αυτά είναι πολύ χρήσιμα για την καταπολέμηση του κρύου τους χειμώνες, αλλά αντιπροσωπεύουν επίσης κινδύνους πυρκαγιάς εάν δεν αντιμετωπιστούν προσεκτικά. Για να είστε σίγουροι, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε ένα προστατευτικό μπροστά από μια φωτιά. Και με τα θερμαντικά σώματα, είναι σημαντικό να μην πλησιάζετε με εύφλεκτα υλικά όπως χαρτί ή πανιά.

Ηλεκτρικές πυρκαγιές

Κατά καιρούς, οι υπερτάσεις της τάσης του ηλεκτρικού δικτύου μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές σε σπίτια. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εγκαταστήσετε διακόπτες ασφάλειας προληπτικά.

Λανθασμένη αποθήκευση εύφλεκτων προϊόντων

Η συσσώρευση διαφορετικών εύφλεκτων ουσιών, όπως κηροζίνη, αιθυλική αλκοόλη, ακετόνη, βενζίνη ή αμμωνία, μπορεί να προκαλέσει πραγματικές καταστροφές εάν δεν λάβετε επαρκείς προφυλάξεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαρροή έστω και μιας μικρής ποσότητας οποιουδήποτε από αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι αρκετό καύσιμο για να πιάσει μια φωτιά.

Κεριά

Αυτά τα χρήσιμα, αισθητικά, ακόμη και ρομαντικά φώτα μπορεί να είναι πραγματικές παγίδες. Αβλαβή με την πρώτη ματιά, τα κεριά ξεκινούν φωτιές αν ξεχάσετε να τα σβήσετε και μια ριπή ανέμου φέρνει μια κουρτίνα, μαξιλάρια ή οποιοδήποτε εύφλεκτο ύφασμα ή υλικό κοντά τους. Να είστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγετε τις πυρκαγιές στο σπίτι που προκαλούνται από κεριά.

Συμβουλές για την πρόληψη πυρκαγιών στο σπίτι

Μερικές φορές, υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή που δεν μπορούν να αποφευχθούν ή να ελεγχθούν. Ευτυχώς, πολλές από τις καταστάσεις που προκαλούν πυρκαγιές στο σπίτι μπορούν να αποφευχθούν.

Προσέξτε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε αέριο

Βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει το αέριο μετά τη χρήση του. Επιπλέον, όλα τα δωμάτια στο σπίτι που διαθέτουν θερμάστρες αερίου, φούρνοι ή σόμπες θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλους αεραγωγούς που οδηγούν έξω.

Εάν μυρίζετε αέριο στο σπίτι σας ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να υπάρχει διαρροή, ανοίξτε αμέσως όλα τα παράθυρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρέπει ποτέ να ανάβετε φώτα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Αποτρέψτε τις πυρκαγιές στο σπίτι: να είστε πολύ προσεκτικοί με τα ηλεκτρικά εξαρτήματα

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ελέγξετε τα ηλεκτρικά εξαρτήματα στο σπίτι σας με εξουσιοδοτημένο ηλεκτρολόγο. Είναι επίσης σημαντικό να μην υπερφορτώνετε τις πρίζες ή να χρησιμοποιείτε πάρα πολλά καλώδια επέκτασης.

Για να λάβετε ακραίες προφυλάξεις, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να αποσυνδέονται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Και θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε ποτέ νερό για να σβήσετε μια ηλεκτρική φωτιά.

Πώς να αποφύγετε τις πυρκαγιές στο σπίτι: ένα καλώδιο επέκτασης με πολλά βύσματα.
Τα καλώδια επέκτασης με πολλά βύσματα αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων που σχετίζονται με πυρκαγιά στο σπίτι.

Μάθετε τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης απ’ έξω

Το Αργεντινό Επιμελητήριο Ασφαλείας συνιστά όχι μόνο να έχετε ένα τηλέφωνο κοντά, αλλά και τους σχετικούς αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την πυροσβεστική υπηρεσία, την αστυνομία, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων ή την πολιτική άμυνα.

Η ειδική περίπτωση ηλεκτρικών πυρκαγιών και φροντίδας ηλικιωμένων

Η María Fernández Vigil Iglesias, στην εργασία της “Πυρασφάλεια στα σπίτια για ηλικιωμένους στην Ισπανία: χαρακτηρισμός του προβλήματος και προτεινόμενες λύσεις”, που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι τρεις φορές μεγαλύτερος στην περίπτωση των ηλικιωμένων. Εξαιτίας αυτού, προειδοποιεί για τη ζωτική σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων σε αυτό το θέμα.

Επιπλέον, ο Dorindo Cardenas εφιστά την προσοχή στη μελέτη του “Μοντελοποίηση πηγών που προκαλούν ηλεκτρικές πυρκαγιές από θερμοαγωγιμότητα”, που παρουσιάστηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Παναμά, στον αριθμό των πυρκαγιών που προκαλούνται από κακές ηλεκτρικές συνδέσεις. Και αναρωτιέται τι τίμημα θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες για λόγους επιστημονικής προόδου και τεχνολογικής προόδου.

Από αυτή την άποψη, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται βοήθεια και συμβουλές από τα παιδιά τους ή τα άτομα κοντά τους για να ελέγξουν τα εξαρτήματα του σπιτιού και να μειώσουν τους σχετικούς κινδύνους. Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση κάνουν τα ατυχήματα πιο πιθανά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Universidad de Navarra. Fernández Vigil Iglesias, María. Seguridad contra incendios en viviendas de personas mayores en España: caracterización del problema y propuesta de soluciones. España 2020.
  • Universidad Tecnológica de Panamá. Cárdenas, Dorindo. Modelado de Fuentes Generadoras de Incendios Eléctricos por Termoconducción. Panamá 2011.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.