10 τρόποι για τη διαχείριση των εξόδων σας στις διακοπές

Οι δραστηριότητες των καλοκαιρινών διακοπών σημαίνουν αύξηση των εξόδων, οπότε πρέπει να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε τις δαπάνες σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές και κόλπα!
10 τρόποι για τη διαχείριση των εξόδων σας στις διακοπές

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι διασκεδαστικές, αλλά πώς μπορείτε να κάνετε διαχείριση των εξόδων σας; Είναι δύσκολο καθώς πιθανότατα θέλετε απλώς να απολαύσετε ένα ταξίδι στην παραλία, τα βουνά, την πόλη ή το χωριό. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοήσετε το γεγονός ότι τελικά θα πρέπει να επιστρέψετε στην παλιά σας ρουτίνα. Όπως μπορείτε να δείτε, πρέπει να είστε λογικοί για το τι ξοδεύετε όσο βρίσκεστε εκεί.

Πράγματι, είναι η εποχή για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τον εαυτό σας, αλλά να έχετε επίγνωση της κατάστασης των οικονομικών σας για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν τελειώσουν οι διακοπές. Σήμερα, θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικές συμβουλές για τον τρόπο ελέγχου των εξόδων κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Συνεχίστε να διαβάζετε!

Διαχείριση των εξόδων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών

Πρώτον, να γνωρίζετε ότι οι τιμές αυξάνονται κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου στα περισσότερα μέρη διακοπών. Η Fintonic, μια εφαρμογή που οργανώνει πληροφορίες σύμφωνα με τις κατηγορίες δαπανών, έκανε μια μελέτη σχετικά με το ζήτημα.

Οτιδήποτε σχετίζεται με ταξίδια ή ψυχαγωγία καταναλώνει συνήθως το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού κατά τη θερινή περίοδο:

 • Εισιτήρια αεροπλάνων
 • Μεταφορές όπως ενοικίαση αυτοκινήτου
 • Καύσιμα
 • Κατάλυμα
 • Μπαρ και εστιατόρια
 • Διόδια αυτοκινητόδρομου και παρκάρισμα

Αν ξέρουμε σε τι ξοδεύουμε περισσότερο, μπορούμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα. Ακολουθούν οι συμβουλές μας για αυτό το καλοκαίρι.

1. Πού να πάτε τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πάνε στο καλύτερο μέρος διακοπών ανεξάρτητα με το πόσο ακριβό είναι το μέρος. Ωστόσο, είναι καλύτερο να το επιλέξετε με βάση τον προϋπολογισμό σας.

Είναι λίγο εξωπραγματικό να κλείσετε πρώτα το μέρος και στη συνέχεια να δείτε ότι δεν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά. Από αυτή την άποψη, λάβετε υπόψη ότι οι καλοκαιρινές διακοπές πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου. Έτσι, τα μέρη με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι και τα πιο ακριβά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να σκεφτείτε λιγότερο πολυσύχναστα ή περιζήτητα μέρη. Όλα μέρη έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Αυτός είναι επίσης ένας τρόπος για να μείνετε περισσότερο.

2. Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών

Υπάρχουν άλλες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εκτός από την επιλογή του προορισμού, όπως:

 • Τοπικά αξιοθέατα
 • Η γειτνίασή τους με τον χώρο διαμονής σας
 • Ποια απαιτούν πρόσθετη μεταφορά
 • Το κόστος τους και τυχόν επιπλέον έξοδα που μπορεί να απαιτήσουν

Καθορίστε ποια από αυτά τα αξιοθέατα είναι κοντά το ένα στο άλλο και επισκεφθείτε τα την ίδια μέρα για να εξοικονομήσετε χρήματα. Επίσης, μάθετε αν υπάρχουν εκπτώσεις και προσφορές.

3. Ο προϋπολογισμός: Ενοχλητικός αλλά απαραίτητος

Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα για το πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε, αλλά για το πόσα πραγματικά μπορείτε να ξοδέψετε.

Η πιο σημαντική αρχή που πρέπει να εφαρμοστεί εδώ είναι να μην ξοδεύετε παραπάνω από όσα έχετε. Στην πραγματικότητα, πρέπει να προγραμματίσετε τυχόν απρόβλεπτα έξοδα, όπως βλάβη αυτοκινήτου, απροσδόκητη αύξηση των τιμών κ.λπ.

Ομοίως, μόλις μάθετε πόσα μπορείτε να ξοδέψετε, προχωρήστε και αφαιρέστε ένα αποθεματικό 10% εκ των προτέρων. Το υπόλοιπο 90% είναι ο πραγματικός σας προϋπολογισμός. Η ιδέα εδώ δεν είναι να ξοδέψετε πάρα πολλά ή πολύ λίγα.

Πράγματα που χρειάζονται οι άνθρωποι για ταξίδια.
Ο καθορισμός προϋπολογισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή υπερβολικών δαπανών. Πρέπει να εκτιμήσετε όλα τα έξοδά σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απρόβλεπτων γεγονότων.

4. Διαχείριση των εξόδων: Συγκρίσεις και άλλες εφαρμογές

Θα χρειαστεί να χειριστείτε έναν ορισμένο αριθμό πληροφοριών για να καταλήξετε σε έναν προϋπολογισμό. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές στις μέρες μας με τις οποίες συγκρίνεται το κόστος μεταφοράς, δωματίων, γευμάτων κοκ. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια καλύτερη εκτίμηση του τι θα χρειαστείτε.

Σύμφωνα με έρευνες, αυτές οι συγκριτικές μηχανές έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τον προγραμματισμό τους ταξιδιού τους. Στην πραγματικότητα, μπορούν ακόμη και να τους βοηθήσουν να αποφασίσουν πού θα πάνε, ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους.

Ωστόσο, πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένες προϋποθέσεις σχετικά με ειδικές εποχιακές τιμές και τέτοιες λεπτομέρειες όταν κάνετε αυτές τις συγκρίσεις, είτε χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή είτε όχι. Λάβετε υπόψη ότι τα ψιλά γράμματα συνήθως κρύβουν σημαντικές πληροφορίες.

5. Τα πλεονεκτήματα της ανταλλαγής κατοικίας

Τα μεγαλύτερα έξοδα σε έναν προϋπολογισμό ταξιδιού είναι η μεταφορά, η διαμονή και το φαγητό. Όλα αυτά μπορείτε να τα ελέγξετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες ανταλλαγής κατοικιών στις οποίες οι άνθρωποι νοικιάζουν χώρους στα σπίτια τους σε ταξιδιώτες.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ανταλλαγή κατοικιών μπορεί να εξοικονομήσει έως και 40% του προϋπολογισμού ταξιδιού. Εκτός από αυτό, μελέτες σχετικά με το θέμα υπογραμμίζουν πολλά πλεονεκτήματα αυτού του τρόπου, όπως η δυνατότητα καλύτερης εμπειρίας σε έναν δεδομένο προορισμό.

6. Προετοιμασία γευμάτων

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα έξοδά σας όταν πρόκειται για γεύματα. Προσπαθήστε να φάτε μόνο ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο, αλλά κάντε τα άλλα δύο στο κατάλυμά σας.

Μπορείτε επίσης να φέρετε σπιτικό φαγητό, όπως σάντουιτς, στο ταξίδι. Ειδικά στα ταξίδια στο εξωτερικό εάν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Φυσικά, πιθανότατα θα θέλετε να δοκιμάσετε το τοπικό φαγητό του τόπου που επισκέπτεστε. Κάντε το με κάθε τρόπο, αλλά προσπαθήστε να μείνετε μακριά από ακριβά μέρη.

7. Αποσκευές για καλοκαιρινές διακοπές

Προσέξτε τη βαλίτσα σας και κρατήστε την ελαφριά. Αυτό συμβαίνει επειδή μια υπερβολική ποσότητα αποσκευών θα εμποδίσει τις μετακινήσεις σας, ειδικά αν δεν ταξιδεύετε με το δικό σας αυτοκίνητο.

Όχι μόνο αυτό, αλλά μια βαριά βαλίτσα συνεπάγεται επίσης έξοδα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μέγιστο όριο στα αεροπλάνα και, αν και διαφέρει από τη μία αεροπορική εταιρεία στην άλλη, πρέπει συχνά να πληρώνετε επιπλέον για οτιδήποτε υπερβαίνει το όριο.

8. Τηρήστε το σχέδιο για τη διαχείριση των εξόδων σας

Ενώ η ιδέα μιας αυστηρά προγραμματισμένης διαχείρισης των εξόδων φαίνεται κουραστική, ο υπερβολικός αυτοσχεδιασμός θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, τουλάχιστον από πλευράς δαπανών.

Υπάρχουν στιγμές που θα αναγκαστείτε να αλλάξετε σχέδια. Για παράδειγμα, θέλατε να πάτε σε έναν κήπο, αλλά είναι κλειστός, οπότε ίσως μπορείτε να επισκεφτείτε ένα μουσείο αντ ‘αυτού. Κυρίως, ανταλλάξτε το με κάτι που ταιριάζει στον καθορισμένο προϋπολογισμό σας.

Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι μια δραστική αλλαγή, όπως η λήψη μιας πολυτελούς σουίτας όταν έχετε χρήματα για ένα μονόκλινο δωμάτιο. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό σας και να μειώσουν τη διάρκεια των διακοπών σας.

Ένα ζευγάρι περπατά στο δρόμο.
Δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψετε περισσότερα από όσα είχατε προγραμματίσει για τις διακοπές σας. Ένα επιπλέον έξοδο μπορεί να σημαίνει οικονομικό πρόβλημα στο τέλος του καλοκαιριού.

9. Προσοχή στις καταναγκαστικές αγορές

Εκτός από τα προαναφερθέντα έξοδα, λάβετε υπόψη τα αναμνηστικά. Πρέπει να τα συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό γιατί πιθανότατα θα θέλετε να αγοράσετε κάτι.

Συνήθως, πηγαίνετε στα μαγαζιά και θέλετε απλώς να αγοράσετε τα πάντα. Προσοχή όμως, πρέπει να ελέγχετε τέτοιου είδους έξοδα για να μην επηρεάσετε τον υπόλοιπο προϋπολογισμό σας. Δεν θέλετε να παρασυρθείτε υπερβολικά.

10. Άλλες συμβουλές για τη διαχείριση των δαπανών μας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών

Ενημερωθείτε για τη συναλλαγματική ισοτιμία όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα με διαφορετικό νόμισμα. Επιλέξτε ένα μέρος όπου η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ευνοϊκή, αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τις δαπάνες σας. Επίσης, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή άλλα μέσα όπως το ποδήλατο.

Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για τη διαχείριση των εξόδων σας

Δουλεύετε ή σπουδάζετε και έτσι έχετε το δικαίωμα να απολαύσετε τις διακοπές σας και να απολαύσετε τα οφέλη του ταξιδιού. Είναι καλό για την υγεία σας.

Αφενός, δεν έχετε απεριόριστο προϋπολογισμό για να ξεφύγετε για αόριστο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και απαιτεί μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Από αυτή την άποψη, πρέπει να ανταποκριθείτε σε αυτό που έχετε.

Ακόμα κι έτσι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η κατάσταση του νου σας. Η απόλαυση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εσάς, από τη στάση σας, περισσότερο από το μέρος που επισκέπτεστε. Όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό που έχουν, δεν θα είναι ευχαριστημένοι με αυτό που τους λείπει. Όπως και να έχει, απολαύστε το ταξίδι!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Berne C, García-González M, Múgica J. How ICT Shifts the Power Balance of Tourism Distribution Channels. Tourism Management. 2012; 33(1): 205-214.
 • Celata F, Hendrickson C, Sanna V. The sharing economy as community marketplace? Trust, reciprocity and belonging in peer-to-peer accommodation platforms, Cambridge Journal of Regions, Economy and Society. 2017; 10(2): 349–363.
 • Rodríguez-Zulaica. Asesoramiento, venta y comercialización de productos y servicios turísticos. Madrid: Paraninfo, 2015.
 • Torres E. Estructura de mercados turísticos. Barcelona: Editorial UOC, 2006.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.