Πώς να αυξήσετε τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας

Ο καλός φωτισμός επιτρέπει καλύτερη απόδοση, καλύτερη συγκέντρωση και μικρότερο κίνδυνο κόπωσης των ματιών. Μάθετε πώς να αυξήσετε τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας εδώ!
Πώς να αυξήσετε τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το να γνωρίζετε πώς να αυξήσετε τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας είναι απαραίτητο εάν δεν θέλετε να επηρεάσετε αρνητικά την παραγωγικότητά σας. Αποδεικνύεται ότι μεταξύ των πολλών παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ο εξαερισμός, τα καθίσματα και η εργονομία του γραφείου, ο φωτισμός, αν και συχνά παραβλέπεται, είναι εξίσου ζωτικός.

Ο κακός φωτισμός στο γραφείο ή αν το γραφείο σας δεν είναι πολύ φωτεινό είναι παράγοντες που μπορεί να είναι επιζήμιοι για την υγεία σας. Ο πόνος και το πρήξιμο των βλεφάρων, η κόπωση των ματιών, τα δάκρυα και οι πονοκέφαλοι γίνονται τα πιο κοινά συμπτώματα σε αυτήν την κατάσταση. Για να τα αποφύγετε, μάθετε πώς να αυξήσετε επαρκώς τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας σε αυτό το άρθρο.

Συμβουλές για να αυξήσετε τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας

Θεμελιώδης σε κάθε χώρο εργασίας, ο σωστός φωτισμός μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα συγκέντρωσης και τη διάθεσή σας. Για αυτούς τους λόγους, δείτε πώς μπορείτε να αυξήσετε με επιτυχία τον φωτισμό στο χώρο εργασίας σας.

 1. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως

Εάν το γραφείο σας έχει παράθυρα, προσπαθήστε να μην τα καλύψετε με κουρτίνες ή περσίδες. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να αφήνετε να μπαίνει το φως της ημέρας.

Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε το γραφείο σας έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου να μην αποτελούν πρόβλημα όταν βρίσκεστε μπροστά στον υπολογιστή. Εάν ο χώρος είναι περιορισμένος και η εφαρμογή αυτής της συμβουλής δεν είναι δυνατή, μπορείτε να κρεμάσετε μερικές περσίδες και να τις προσαρμόσετε. Απλά φροντίστε να μην τις κλείσετε τελείως.

Τώρα, αν δεν έχετε αρκετό φυσικό φως, κάντε το να ξεχωρίσει βάφοντας το δωμάτιο με ανοιχτά χρώματα. Αυτό θα κάνει το φως να αντανακλάται. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τον φωτισμό τοποθετώντας τον κατάλληλο τεχνητό φωτισμό.

γυναίκα με πόνο στα μάτια
Ο κακός φωτισμός αυξάνει τις δυσκολίες όρασης που σχετίζονται με την εργασία με τις οθόνες.
 1. Τοποθετήστε καλά τα φώτα για να αυξήσετε τον φωτισμό

Το γραφείο σας πρέπει να έχει τον κατάλληλο φωτισμό. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για κάθε σταθμό εργασίας, ειδικά για εκείνους τους σταθμούς όπου υπάρχει ελάχιστος ή καθόλου φυσικός φωτισμός. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτύχετε μια βέλτιστη ισορροπία και οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται πιο άνετα.

 1. Χρησιμοποιήστε ουδέτερο φωτισμό

Λάβετε υπόψη ότι το λευκό φως έρχεται σε μια κλίμακα χρωμάτων. Αυτά κυμαίνονται από τα κρύα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για να φωτίζουν την καρέκλα του οδοντιάτρου, μέχρι τα ζεστά που βρίσκονται στα κέντρα μασάζ, για παράδειγμα. Με βάση αυτό, είναι καλύτερο να αγοράσετε ουδέτερους λαμπτήρες.

Είναι σημαντικό να έχετε ένα μέρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και είναι συνήθως η περιοχή όπου τρώτε. Αυτός ο χώρος πρέπει να φωτίζεται με θερμότερο φως από αυτό που βρίσκεται πάνω από τον υπολογιστή σας καθώς εξασφαλίζει ένα αίσθημα αποσύνδεσης από την εργασία.

Λάβετε υπόψη ότι το αν ο σταθμός εργασίας σας έχει φυσικό φως θα εξαρτηθεί από την τοποθεσία. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 1. Δημιουργήστε ομοιόμορφα φωτισμένους χώρους για να αυξήσετε τον φωτισμό

Εάν εργάζεστε από το σπίτι, γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην έχετε αποκλειστικό χώρο γραφείου. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν μια γωνιά του σαλονιού ή του υπνοδωματίου. Και οι δύο αυτοί χώροι έχουν θερμότερο φωτισμό.

Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να διορθωθεί με τη βοήθεια ενός επιτραπέζιου φωτιστικού. Προσπαθήστε να αγοράσετε αυτά που έχουν ρυθμιζόμενο φωτισμό και είναι ευέλικτα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε δύο επιλογές. Χρησιμοποιήστε έναν λαμπτήρα με ουδέτερο φωτισμό στην περιοχή εργασίας και ελαφρώς θερμότερο φωτισμό στο υπόλοιπο δωμάτιο.

 1. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό

Εάν δεν ξέρετε τι να κάνετε, τότε είναι καλύτερο να ρωτήσετε έναν ειδικό. Δεν υπάρχει σαφής κατευθυντήρια γραμμή για να αποφασίσετε τι αξίζει ή δεν αξίζει τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία.

Αλλά αν δυσκολεύεστε να εφαρμόσετε τις περισσότερες από τις προαναφερθείσες συμβουλές, τότε ήρθε η ώρα. Αυτά τα άτομα θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα σχέδιο φωτισμού σύμφωνα με τον σταθμό εργασίας και τον προϋπολογισμό σας.

 1. Δοκιμάστε τον έμμεσο φωτισμό

Αυτός ο τύπος φωτός μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε εμπορικούς χώρους όσο και σε ιδιωτικές κατοικίες. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι χρησιμοποιώντας έναν διαχύτη, φωτίζετε τον χώρο τακτοποιημένα. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ευρυχωρίας και άνεσης και αποφεύγει την περιττή αντίθεση.

laptop και εξοπλισμός
Έχοντας το χώρο εργασίας σας στο σπίτι σημαίνει ότι πρέπει να ασχοληθείτε με τη χρήση του δωματίου και με άλλες εργασίες. Παρέχετε διαφοροποιημένο φως για κάθε περίπτωση.

Τα οφέλη από τη βελτίωση του φωτισμού στο χώρο εργασίας σας

Ο καλός φωτισμός επιτρέπει καλύτερη απόδοση, καλύτερη συγκέντρωση και μικρότερο κίνδυνο κόπωσης των ματιών. Ανακαλύψτε άλλα οφέλη από τον σωστό φωτισμό στο χώρο εργασίας σας, όπου σίγουρα θα περνάτε αρκετές ώρες την ημέρα:

 • Ο καλός φωτισμός εμποδίζει τους πελάτες και τους εργαζόμενους να κουραστούν.
 • Οι εργαζόμενοι θα αποδίδουν καλύτερα σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς θα είναι σε θέση να συγκεντρωθούν περισσότερο.
 • Βελτιώνει τη στάση του εργαζομένου και μειώνει τη συχνότητα του πόνου στη μέση.
 • Μειώνει την πιθανότητα να υποφέρετε από ημικρανίες, στρες ή ψυχική κόπωση.

Ο αυξημένος φωτισμός δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής

Ο ανεπαρκής φωτισμός για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσετε σωστά τον σωστό φωτισμό για το χώρο εργασίας σας. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας, καθώς και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Λάβετε υπόψη ότι το φυσικό φως για τον χώρο εργασίας σας μπορεί να είναι επωφελές. Εκμεταλλευτείτε το φυσικό φως όσο μπορείτε. Ταυτόχρονα, το μυστικό βρίσκεται στο να ξέρετε πώς να επιλέξετε την ένταση των λαμπών. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι ως προς το τι να κάνετε, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gómez Lorente, Patricia. “Hacia un puesto de trabajo adecuado en oficina basándose en la ergonomía.” (2017).
 • Rojas Rios, Sandra Patricia. “La ergonomía visual: estudio comparativo de la normatividad interna sobre iluminación interior en espacios laborales en España, Chile y Colombia.”

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.