Τι θα πρέπει να περιμένετε μετά από ένα διαζύγιο

Μετά από ένα διαζύγιο, όλοι προσμένουν να ανοίξουν τα μάτια τους μια μέρα και να αφήσουν πίσω τον πόνο. Όμως, όπως με όλα τα πράγματα, χρειάζεται χρόνος για να το επεξεργαστείτε και τελικά να το ξεπεράσετε.
Τι θα πρέπει να περιμένετε μετά από ένα διαζύγιο
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κανείς δεν παντρεύεται σκεπτόμενος ότι δε θα κρατήσει για πάντα. Έτσι, μετά από ένα διαζύγιο, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθείτε πως “αποτύχατε”.

Το διαζύγιο σηματοδοτεί ένα συμβολικό τέλος ενός ονείρου και έτσι προκαλεί πόνο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι δε μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα και απαιτείται χρόνος για να επουλωθεί ο πόνος.

Το πόσο περίπλοκο είναι το τέλος μιας σχέσης εξαρτάται, κατά μεγάλο ποσοστό, από το πόσο βαθιοί ήταν οι δεσμοί που σας ένωναν. Επίσης, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως το διάστημα που είσαστε μαζί, η ποιότητα της σχέσης και η αφοσίωση. Ακόμη, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αμοιβαίοι δεσμοί όπως τα παιδιά, τα κατοικίδια, η ιδιοκτησία, και άλλα κοινά αγαθά.

Ακόμη και η ηλικία, η θέση, και οι κοινωνικές σας σχέσεις μπορούν να επηρεάσουν την ανάρρωσή σας. Όσο περισσότεροι οι δεσμοί, τόσο πιο δύσκολο να τους λύσετε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις σχέσεις.

Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει μαγική λύση για να ξεπεράσετε ένα διαζύγιο. Με αυτό στο νου, θα σας προσφέρουμε ορισμένες γενικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Πώς να ξεπεράσετε ένα διαζύγιο;

Τι λέει η επιστήμη;

Φωτογραφία κομμένη στα δύο
Η περίοδος αποδοχής ενός συναισθηματικού χωρισμού και το επακόλουθο διαζύγιο, εξαρτώνται από το ζευγάρι. Μπορούν να είναι γρήγορα ή αργά, και ακριβά, αντίστοιχα.

Παρότι δε μετριούνται εύκολα τα ανθρώπινα συναισθήματα, υπάρχουν κοινωνικοί επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν τη διαδικασία του διαζυγίου, καθώς επίσης και τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεπεραστεί.

Ορισμένες μελέτες στο Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης, δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν ένα διαζύγιο περίπου 6 μήνες με 2 χρόνια μετά τον χωρισμό. Βάσει αυτής της μελέτης, οι γυναίκες έχουν σοβαρότερες συναισθηματικές επιπτώσεις αλλά αναρρώνουν ταχύτερα απ’ ότι οι άνδρες. Για την ακρίβεια, οι άνδρες δυσκολεύονται περισσότερο να ξεπεράσουν ακόμη και έναν απλό χωρισμό.

Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει 6 φάσεις που περνάμε μετά από ένα διαζύγιο για να το ξεπεράσουμε:

 1. Υπάρχει μια μίξη κατάθλιψης και θυμού εναντίον του άλλου ατόμου, καθώς και στιγμές αγωνίας μετά τον χωρισμό.
 2. Αποπροσανατολισμός, ο οποίος προκαλείται από την αλλαγή και την αβεβαιότητα.
 3. Πόνος και θλίψη, αλλά και θρήνος για το πολύτιμο πράγμα που είχατε.
 4. Λογισμός. Αυτό αφορά την αναζήτηση των αιτιών, των εξηγήσεων, αλλά και την προσπάθεια να καταλάβετε γιατί δε λειτούργησε η σχέση.
 5. Αφομοίωση. Σε αυτό το στάδιο, αρχίζετε να δέχεστε το διαζύγιο και να σπάτε τους δεσμούς με το παρελθόν.
 6. Άνοιγμα. Αυτή είναι η στιγμή που επιτέλους ξεπερνάτε το διαζύγιο και είστε έτοιμοι/ες να γνωρίσετε νέα άτομα. Αρχίζετε να κοιτάτε το μέλλον χωρίς μνησικακία ή δεσμούς με το παρελθόν.

Συμβουλές για το πώς να δράσετε μετά από ένα διαζύγιο

Ζευγάρι κοιτάζεται στα μάτια
Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων κατά τη διαδικασία αποδοχής μπορεί να ωφελήσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοαποδοχή, την ωριμότητα, και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Τι να κάνετε

Όταν χωρίζετε, χάνετε ένα πολύτιμο σύστημα υποστήριξης και σύνδεσης. Ωστόσο, όσο αυτάρκεις και να νιώθετε, ένα διαζύγιο σάς στοιχίζει ένα κομμάτι του εαυτού σας.

Για να αναρρώσετε καλύτερα μετά από ένα διαζύγιο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 • Εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας σε κάποιον/α.
 • Αναζητήστε βοήθεια από οποιονδήποτε άνθρωπο σάς καταλαβαίνει. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματα ή τη θλίψη σας, και μην προσπαθείτε να τα κρύψετε. Αν μιλήσετε αντικειμενικά και με ειλικρίνεια, θα βρείτε σύντομα τις απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον χωρισμό.
 • Βρείτε μια θετική ιστορία. Αν μιλάτε συνέχεια για τον χωρισμό, την απόρριψη, και την απώλεια της ευτυχίας σας, θα αναρρώσετε πιο αργά. Όμως, αν ψάξετε για μια θετική πλευρά στην προσωπική σας ιστορία, οι πληγές σας θα επουλωθούν ταχύτερα. Μάθετε από αυτή τη σχέση και τον επακόλουθο χωρισμό. Όλα τα προσωπικά μαθήματα είναι καλά μαθήματα για το μέλλον.
 • Ανακαλύψτε τον εαυτό σας. Μην επικεντρώνεστε στο κομμάτι του εαυτού σας που πιστεύετε ότι χάσατε με το διαζύγιο. Αντ’ αυτού, επαναπροσδιορίστε τον εαυτό σας και το ποιοι/ες είστε.
 • Ανακτήστε τα κομμάτια που θυσιάσατε στην προηγούμενη σχέση σας. Ξεκινήστε να βλέπετε τον εαυτό σας ως ένα πλήρες άτομο και όχι σαν ένα μισό κομμάτι που δεν είναι ολόκληρο χωρίς το άλλο άτομο.
 • Βρείτε το δικό σας μονοπάτι. Αναζητήστε και προσεγγίστε ό,τι σας ενδιαφέρει. Θέστε στόχους και το δρόμο για να τους πετύχετε. Ακολουθήστε αυτόν τον δρόμο. Όταν βρεθείτε σε αυτό το μονοπάτι, συνδεθείτε με τον εαυτό σας και με νέους ανθρώπους.

Τι δεν πρέπει να κάνετε μετά από ένα διαζύγιο

Τι θα πρέπει να περιμένετε μετά από ένα διαζύγιο
Μην απομονώνεστε και μη διστάζετε να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας. Έτσι, θα μπορέσετε να αποδεχθείτε την κατάσταση.

Η θεραπεύτρια Susan Pease προτείνει επίσης κάποιες καταστάσεις και δράσεις που θα πρέπει να αποφύγετε:

 • Μην απομονώνεστε ή μην κρατάτε τα συναισθήματά σας. Αναζητήστε βοήθεια και προσπαθήστε να μοιραστείτε ό,τι αισθάνεστε.
 • Όμως, μην περιμένετε από τους άλλους να σας πουν τι να κάνετε. Ναι, μιλήστε με άλλους αλλά, στο τέλος, να θυμάστε ότι η λύση θα βρεθεί από εσάς.
 • Επίσης, μην περιμένετε να αναρρώσετε από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να αναλάβετε δράση για να ξεπεράσετε ένα διαζύγιο.
 • Επιπλέον, μην προσποιείστε πως είστε εντάξει ενώ δεν είστε. Μην αισθάνεστε άσχημα για τα συναισθήματά σας. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό και θλίψη. Αποδεχθείτε το ως ένα κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης.
 • Τέλος, μην είστε τελειομανείς και μη νομίζετε ότι δεν κάνατε λάθη. Μια σχέση αποτελείται από δύο ανθρώπους και κάνουν λάθη και οι δύο. Αποδεχθείτε τα δικά σας, αλλά μην κατηγορείτε ιδιαίτερα τον εαυτό σας και μην αισθάνεστε τύψεις. Λάβετέ το σαν ένα μάθημα για το μέλλον.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα άτομα που χρειάζονται πάνω από δύο χρόνια μετά από ένα διαζύγιο για να το ξεπεράσουν, κάνουν ένα ή παραπάνω πράγματα που δε θα έπρεπε.

Γι’ αυτό, να θυμάστε όλα τα παραπάνω και πάρτε τον χρόνο σας για να ξεπεράσετε τη θλίψη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Morris, C. E. (2015). The Breakup Project: Using Evolutionary Theory to Predict and Interpret Responses to Romantic Relationship Dissolution.
 • Larson, G. M., & Sbarra, D. A. (2015). Participating in research on romantic breakups promotes emotional recovery via changes in self-concept clarity. Social Psychological and Personality Science, 6(4), 399-406.
 • Gadoua, S. P. (2007). Contemplating divorce: A step-by-step guide to deciding whether to stay or go. New Harbinger Publications.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.