Η δυσκολία να ξεπεράσετε έναν χωρισμό

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να γυρίσετε σελίδα, αν και μερικές φορές ίσως να μην μπορείτε εξαιτίας άλλων προβλημάτων.
Η δυσκολία να ξεπεράσετε έναν χωρισμό

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς να ξεπεράσετε έναν χωρισμό ; Όταν μια σχέση τελειώνει και οι δύο σύντροφοι πρέπει να πενθήσουν.

Μερικές φορές δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον/την πρώην μας, ανεξάρτητα από τους λόγους που οδήγησαν στον χωρισμό.

Ο πόνος και η οδύνη θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το διάστημα που ήσασταν μαζί. Μπορείτε να ξεπεράσετε πιο εύκολα έναν χωρισμό αν είχατε σχέση μόνο για μερικούς μήνες παρά αν είχατε σχέση για χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να γυρίσετε σελίδα, αν και μερικές φορές ίσως να μην μπορείτε εξαιτίας άλλων προβλημάτων.

Απελευθερωθείτε για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να προχωρήσει μπροστά

ξεπεράσετε έναν χωρισμό

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να απεμπλακούμε από τον/την πρώην μας; Γιατί τον/την αγαπάμε τόσο πολύ;

Μια σχέση τελειώνει για λόγους τους οποίους γνωρίζουν και οι δύο σύντροφοι, όμως μερικές φορές είναι δύσκολο να προχωρήσετε μπροστά επειδή πιστεύετε ότι είστε ερωτευμένοι.

Μερικές φορές ίσως ακόμα και να αναγκάσατε τον εαυτό σας να δώσει ακόμα μία ευκαιρία στη σχέση, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε προηγουμένως αναδύονται ξανά και παραμένουν άλυτα.

Αυτό οδηγεί σε ένα νέο χωρισμό, που είναι χειρότερος και πιο οδυνηρός από τον πρώτο.

Παρακάτω θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικούς λόγους για τους οποίους ίσως να μην μπορείτε να ξεπεράσετε τον/την πρώην σας μετά τον χωρισμό.

1. Συναισθηματική εξάρτηση και να ξεπεράσετε έναν χωρισμό

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από συναισθηματική εξάρτηση, που είναι η ανικανότητά τους να ζήσουν χωρίς να βρίσκονται σε μια σχέση. Μερικές φορές αυτό είναι αποτέλεσμα συναισθηματικών ελλείψεων που έχουν από την παιδική ηλικία τους.

Η συναισθηματική εξάρτηση μας κάνει να μην μπορούμε να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από τον/τη σύντροφό μας. Και αν βρεθούμε χωρίς κάποιον, καλύπτουμε το κενό που προκύπτει με κάποιο άλλο άτομο. Έτσι, αν είστε εξαρτημένο άτομο, τότε προσπαθείτε να μη μένετε ποτέ μόνοι.

Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, τότε δεν συνειδητοποιείτε ότι δεν αγαπάτε τον/τη σύντροφό σας. Απλώς τον/τη χρειάζεστε.

2. Δεν σας αρέσει να χάνετε

ξεπεράσετε έναν χωρισμό

Ας το παραδεχτούμε. Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει -τουλάχιστον όχι στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι ο χωρισμός δεν είναι στα σχέδιά σας.

Επιπλέον η ιδέα αυτή ενισχύεται από την έννοια του έρωτα. Όταν μια σχέση τελειώνει, πιστεύουμε ότι τελειώνει η ζωή, ότι όλα απλώς σταματούν και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια.

Σκεφτείτε αν είστε πραγματικά πληγωμένοι ή αν είναι ο νους σας που νομίζει ότι πονάτε. Μερικές φορές, η αδυναμία μας να δούμε την κατάσταση από απόσταση μας κάνει να μπερδεύουμε τα συναισθήματά μας.

Δεν θέλετε να ξεπεράσετε τον χωρισμό επειδή αγαπάτε τον/τη σύντροφό σας ή επειδή αισθάνεστε πληγωμένοι;

3. Εγκαταλείποντας τη ζώνη άνεσής σας και πώς να ξεπεράσετε έναν χωρισμό

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να συγχέουν την αδυναμία τους να ξεπεράσουν τον/την πρώην τους με τον φόβο της μοναξιάς, όμως αυτό πηγαίνει ακόμα παραπέρα. Φοβόμαστε μήπως χάσουμε τη βολική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, επειδή η αλλαγή πάντα μας φόβιζε.

Φανταστείτε το εξής: μοιράζεστε τη ζωή σας με τον/τη σύντροφό σας εδώ και πολύν καιρό και απορρίπτετε το να αλλάξετε τα πάντα. Πιστεύετε ότι αισθάνεστε ασφαλείς απορρίπτοντας αυτήν την αλλαγή, επειδή φοβάστε ότι όλα θα χειροτερέψουν αν προχωρήσετε μπροστά.

Όμως σκεφτείτε το εξής: τι φοβάστε;

Μερικές φορές οι φόβοι μας είναι εντελώς αβάσιμοι.

Σε πολλές περιπτώσεις σερνόμαστε και τραβιόμαστε με το ζόρι για να αφήσουμε τη ζώνη άνεσής μας. Δεν μας αρέσει αυτό, όμως όταν δεν έχουμε την επιλογή να αρνηθούμε, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική.

Μη φοβάστε την αλλαγή. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερα να ακολουθήσετε άλλο δρόμο αν η σχέση σας δεν πήγε καλά.

ξεπεράσετε έναν χωρισμό

Πολλές φορές δεν θέλουμε να ξεπεράσουμε τον/την πρώην μας επειδή δεν αισθανόμαστε άνετα να αντιμετωπίσουμε τη ζωή χωρίς το άτομο που ήταν δίπλα μας για τόσον καιρό. Αυτό λέγεται εγωισμός.

Πρέπει να μάθουμε να απελευθερωνόμαστε, επειδή μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Επίσης κάνουμε ένα μεγάλο λάθος στην αντίληψή μας για τον έρωτα: πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ζωή πέρα από τον/τη σύντροφό μας.

Η ζωή σας δεν τελειώνει με έναν χωρισμό -απλώς τελειώνει ένα κεφάλαιο. Όμως, από πότε ένα βιβλίο έχει μόνο ένα κεφάλαιο;

Αρχίστε να γυρίζετε τις σελίδες και συνεχίστε να γράφετε το βιβλίο της ζωής σας. Έχετε ακόμα πολλές εμπειρίες να ζήσετε.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.