6 εύκολες τεχνικές για τον έλεγχο του θυμού

Ο θυμός μπορεί να συνοδεύεται όχι μόνο από ψυχολογικές αλλαγές αλλά και από βιολογικές, επειδή η αρτηριακή πίεση, η παραγωγή ορισμένων ορμονών και ο αναπνευστικός ρυθμός αυξάνονται. Είναι ουσιαστικό να μάθουμε να ελέγχουμε το θυμό μας.
6 εύκολες τεχνικές για τον έλεγχο του θυμού

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαρτίου, 2019

6 εύκολες τεχνικές για τον έλεγχο του θυμού. Είναι αλήθεια ότι όλοι θυμώνουμε πότε-πότε, όμως δεν προκύπτουν προβλήματα όταν τα επεισόδια αυτά δεν επαναλαμβάνονται πολύ συχνά. Αν θεωρείτε ότι τελευταία είστε υπερβολικά οξύθυμοι, ίσως είναι καλό να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω στρατηγικές και μεθόδους για τον έλεγχο του θυμού σας με φυσικό τρόπο.

Η οργή και ο θυμός μπορεί να είναι καταστροφικά τόσο για τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας όσο και για το ίδιο μας το σώμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο θυμός αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων καρδιακών παθήσεων, ειδικά στους άνδρες. Προκαλεί επίσης προβλήματα όπως: άγχος, δυσπεψία, αϋπνία, πονοκεφάλους, γαστρίτιδα και άλλα πολλά. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να ελέγχουμε εκείνες τις στιγμές που η θερμοκρασία και το χρώμα του προσώπου μας χτυπάνε κόκκινο.

Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να διαφέρει σε ένταση ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου και την αφορμή του. Η πιο ήπια μορφή είναι η σοβαρή δυσαρέσκεια και η ακραία μορφή είναι η οργή ή η αλλοφροσύνη. Μπορεί να συνοδεύεται τόσο από ψυχολογικές αλλαγές όσο και από βιολογικές, επειδή η αρτηριακή πίεση, η παραγωγή ορισμένων ορμονών (όπως της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης) και ο αναπνευστικός ρυθμός αυξάνονται.

Ο ενστικτώδης, φυσικός τρόπος με τον οποίο γενικά εκφράζουμε το θυμό μας είναι μέσω της επιθετικότητας, φωνάζοντας, πετώντας αντικείμενα ή χτυπώντας κάτι ή κάποιον. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχολογίας αναφέρει ότι ο θυμός αποτελεί αντίδραση σε κάποια εξωτερική απειλή, όταν πρέπει να πολεμήσουμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από κάποιο μεγάλο κακό. Ωστόσο, αξίζει να έχουμε υπόψη ότι, αν και ο μέτριος θυμός είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας, οι ακρότητες στο θυμό είναι πάντα βλαβερές.

έλεγχο του θυμού στα παιδιά

Τεχνικές και μέθοδοι για τον ελέγχο του θυμού σας

Χαλάρωση

Οι θεραπείες ή οι μέθοδοι χαλάρωσης μπορούν να κάνουν θαύματα για τη μείωση του άγχους και του θυμού, καθώς και των σκέψεων ή των συναισθημάτων που σας κάνουν να αισθάνεστε θυμωμένοι. Πώς μπορείτε να χαλαρώσετε; Με το διαλογισμό, όπως όταν κάνετε γιόγκα ή τάι τσι. Κλείστε τα μάτια σας, αναπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας και προσπαθήστε να μη σκέφτεστε τίποτα. Πιστεύετε ότι είναι υπερβολικά δύσκολο; Μην ανησυχείτε -κάντε τουλάχιστον μία δοκιμή και θα δείτε ότι θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο χαλαροί.

Αποτοξινωτικές δραστηριότητες για τον έλεγχο του θυμού

Η σωματική άσκηση βοηθάει στη φυσική εξάλειψη του θυμού. Προσοχή όμως, δεν βοηθούν όλα τα αθλήματα ούτε όλες οι πρακτικές. Αν δεν σας αρέσουν τα αθλήματα, μην ανησυχείτε, πάντα υπάρχει κάποια δραστηριότητα που σας βοηθάει να απελευθερώσετε την ένταση ενώ ταυτόχρονα είναι ευχάριστη. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε το μποξ ή τις πολεμικές τέχνες όπως το τζούντο, το τάε κβο ντο ή το κικ-μπόξινγκ. Ακόμα κι αν πάτε για ποδηλασία ή για έναν περίπατο, μπορεί να αποφύγετε μια στιγμή οργής.

Αν αντιληφθείτε ότι αρχίζετε να θυμώνετε, βγείτε μια βόλτα και πάρτε λίγο αέρα. Όταν είστε στο γυμναστήριο, εστιάστε την ενέργειά σας στην εξουδετέρωση των πραγμάτων που σας θυμώνουν (μπορείτε να σκεφτείτε το αφεντικό σας, τη μητέρα σας ή εκείνον που τράκαρε το αυτοκίνητό σας).

αθλήματα για τον έλεγχο του θυμού

Βρείτε το πρόβλημα

Ένας καλός τρόπος εξάλειψης του ακραίου θυμού από το σώμα είναι η αντιμετώπισή του. Αυτό σημαίνει να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας για να βρούμε τις αιτίες του θυμού ή των αντιδράσεών μας. Μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει τι σας ενοχλεί και ίσως βοηθήσει το να μιλήσετε γι’ αυτό, είτε με κάποιον ψυχοθεραπευτή είτε με το άτομο που σας προκαλεί τα συγκεκριμένα συναισθήματα. Πρέπει να είστε εστιασμένοι και να πιστεύετε ότι για όλα υπάρχει λύση.

Αν η κατάσταση είναι πέρα από τον έλεγχό σας, δεν αξίζει να στενοχωριέστε. Αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις ή αλλαγές, τότε πιάστε δουλειά και κάντε τες. Κλείστε ραντεβού με έναν ψυχολόγο, αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας το θυμό σας. Ένας ψυχολόγος ξέρει πώς να βοηθήσει, μέσω διαφόρων τεχνικών ή απλώς ακούγοντάς σας να παραπονιέστε για τα προβλήματά σας (επειδή το να ανοιχθείτε σε κάποιον είναι επίσης ένας καλός τρόπος απελευθέρωσης της έντασης).

Σκεφτείτε ορθολογικά την κατάσταση για τον έλεγχο του θυμού

Όταν ο θυμός αρχίζει να σας κυριεύει, δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει πραγματικά λύση, όπως κι όλα τα προβλήματα. Αρχικά, προσπαθήστε να αποφύγετε δύο λέξεις: το ποτέ και το πάντα, επειδή έτσι απλώς δικαιολογείτε το θυμό σας και δεν επιτρέπετε την αναζήτηση λύσεων για όσα συμβαίνουν. Αλλάξτε το «πάντα νευριάζω όταν αργώ« ή το «δεν μπορείς ποτέ να είσαι ήρεμος σε ένα μποτιλιάρισμα» με το «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να ηρεμήσω την επόμενη φορά που δεν θα φτάσω στην ώρα μου ή όταν κολλήσω σε κάποιο μποτιλιάρισμα».

θετική σκέψη για τον έλεγχο του θυμού

Βελτιώστε την επικοινωνία σας για τον έλεγχο του θυμού

Μερικές φορές θυμώνουμε επειδή μας κυριεύει η απογοήτευση. Αν μιλήσαμε σε κάποιο πρόσωπο περισσότερες από μία φορές και τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θέλαμε, το λάθος δεν είναι πάντα του άλλου προσώπου. Ίσως το λάθος να είναι δικό μας, που δεν εξηγήσαμε καλά τι θέλαμε. Ακούστε προσεκτικά τα όσα λέτε, ρωτήστε το άλλο άτομο αν έχει καταλάβει τα λόγια σας και απαντήστε στις ερωτήσεις του μέχρι όλα να είναι ξεκάθαρα. Αυτό θα αποτρέψει πολλά προβλήματα.

Κάντε λίγες διακοπές

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, κάντε τουλάχιστον ένα διάλειμμα περνώντας το σαββατοκύριακο μακριά από το σπίτι σας ή σε κάποιο μέρος που δεν γνωρίζετε. Βγείτε λίγο από τη ρουτίνα σας, περπατήστε σε ένα πάρκο ή στην παραλία. Σταματήστε να σκέφτεστε τα προβλήματά σας και, αντ’ αυτού, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τι θέλετε και πώς θα ηρεμήσετε το πνεύμα σας. Προσπαθείτε να μην έρχεστε σε επαφή με πράγματα που σας ενοχλούν (την κίνηση στην πόλη ή την υπερβολική εργασία). Να σκέφτεστε πάντα θετικά, να αξιοποιείτε την επαφή με τη φύση, να αναπνέετε βαθιά, να απολαμβάνετε το άρωμα των λουλουδιών και να γελάτε περισσότερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.