Αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι: 7 ωφέλειες

Το να είστε αδέσμευτοι αποτελεί μια επιλογή, όπως το να έχετε κάποιο σύντροφο στη ζωή σας. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν μπορούμε να αντέξουμε το φόβο της μοναξιάς.
Αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι: 7 ωφέλειες

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρτίου, 2019

Γίνεται να είμαστε αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι; Είναι περίεργο ότι, παρά το πέρασμα του χρόνου, συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη με προηγουμένως.

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ανίκανοι να είναι ευτυχισμένοι χωρίς σύντροφο. Αυτό στενοχωρεί πολλούς, ενώ σε μερικούς προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι γνωστό ως συναισθηματική εξάρτηση, η οποία παρασύρει σε τοξικές σχέσεις. Σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι η αυτοεκτίμηση, η οποία μερικές φορές είναι τόσο χαμηλή που χρειαζόμαστε κάποιον ο οποίος θα μπορέσει να μας αγαπήσει.

Είναι φυσιολογικό να φοβάστε να είστε αδέσμευτοι σε έναν κόσμο όπου οι ερωτικές σχέσεις έχουν τόσο μεγάλη σημασία, ίσως υπερβολικά μεγάλη.

Παρά το γεγονός αυτό, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξέρουν πώς να βρουν χαρά στην εργένικη ζωή. Κι εσείς μπορείτε. Είναι καιρός να απαλλαγείτε από το φόβο της εργένικης ζωής.

Είναι δυνατόν να είστε αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι

Αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι

Αν είστε ένα από τα άτομα που πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη ευτυχία είναι το να έχετε σύντροφο, ίσως κάνετε το λάθος να εναποθέτετε την ευτυχία σας στα χέρια κάποιου άλλου. Κάνετε ένα άλλο άτομο υπεύθυνο για την ευημερία σας.

Δεν έχετε επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να είστε ευτυχισμένοι από μόνοι σας.

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε εφτά ωφέλειες που έχετε όταν είστε αδέσμευτοι, οι οποίες θα ανοίξουν τα μάτια σας στις δυνατότητες για ευτυχία χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεστε σε σχέση.

Κανένας δεν πρέπει να καθορίζει την ευτυχία σας. Κάτι ακόμα σημαντικότερο είναι ότι πολλοί από εμάς πρέπει να μάθουμε να είμαστε μόνοι, επειδή δεν έχουμε ποτέ βρεθεί σε αυτή την κατάσταση.

1. Μπορείτε να γνωρίσετε τον εαυτό σας

Ίσως πιστεύετε ότι γνωρίζετε ήδη τον εαυτό σας και δεν έχετε ανάγκη από χρόνο για να το κάνετε. Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζετε τίποτα για τον εαυτό σας.

Με το πέρασμα του χρόνου αλλάζουμε, επομένως πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς σχετικά με τον εαυτό μας και να ανακαλύπτουμε το άτομο που γινόμαστε. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι γνωρίζετε τον εαυτό σας, περάστε λίγο χρόνο μόνοι σας. Θα διαπιστώσετε ότι δεν γνωρίζετε τον εαυτό σας τόσο καλά όσο νομίζατε. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν μια σχέση έχει μόλις τελειώσει. Έχετε περάσει χρόνια της ζωής σας μαζί με κάποιο άλλο άτομο, έχετε βιώσει καταστάσεις της ζωής, έχετε αναλάβει ευθύνες… τώρα όμως είστε μόνοι.

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν αμέσως μια καινούργια σχέση με κάποιο άλλο άτομο γιατί αισθάνονται κενό. Δεν γνωρίζουν πλέον ποιοι είναι, επειδή έχουν χάσει το άλλο τους μισό. Απλώς κάντε υπομονή, το συναίσθημα αυτό είναι παροδικό και αποτελεί ένα βήμα της διαδικασίας μετάβασης.

Αξιοποιήστε το. Επιστρέψτε στον εαυτό σας, γνωρίστε τον και ανακαλύψτε ποιοι είστε. Θα σας κάνει καλό.

2. Αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι – Απολαύστε το χρόνο σας

Θυμάστε όταν μπορούσατε να βγαίνετε από το σπίτι χωρίς να δίνετε εξηγήσεις; Να χάνεστε, να αποσυνδέεστε από τον κόσμο χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να ενημερώσετε το σύντροφό σας για να μην ανησυχήσει;

Το να είστε αδέσμευτοι είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να αξιοποιήσετε, επειδή δεν έχετε ποτέ τις ίδιες εμπειρίες όταν είστε αδέσμευτοι με εκείνες που έχετε όταν έχετε σύντροφο. Τώρα μπορείτε να διασκεδάσετε όπως επιθυμείτε και να έχετε χρόνο μονάχα για τον εαυτό σας!

3. Μπορείτε να αφιερώσετε τη ζωή σας αποκλειστικά στον εαυτό σας

Γυναίκα στην εξοχή γράφει

Όπως είπαμε παραπάνω, τώρα έχετε όλο το χρόνο για τον εαυτό σας. Τι λέτε να αποφασίσετε να κάνετε ένα ταξίδι που πάντα θέλατε; Εσείς αποφασίζετε!

Είναι η καλύτερη στιγμή για να εξελιχθείτε επαγγελματικά ή για να καλομάθετε τον εαυτό σας λίγο. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κανέναν παρά μονάχα για τον εαυτό σας και αυτό είναι κάτι θετικό. Μη σπαταλάτε το χρόνο σας και μην πετάτε αυτή την ευκαιρία από το παράθυρο.

4. Αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι – Είστε πολύ πιο δυνατοί τώρα

Έχετε προσέξει το ότι, όταν έχετε τη συνήθεια να βρίσκεστε σε σχέση και ξαφνικά δεν είστε πια, αισθάνεστε αβοήθητοι; Δεν ξέρετε τι να κάνετε ή πώς να συνεχίσετε. Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ζώνη άνεσής σας έχει διαλυθεί και την έχετε εγκαταλείψει. Το ότι αποδέχεστε αυτή την κατάσταση και το ότι γνωρίζετε πώς να βγείτε από αυτή σας επιτρέπει να είστε ένα πολύ πιο δυνατό άτομο χωρίς τη ζώνη άνεσης.

Συνειδητοποιήστε όλες τις ωφέλειες που απολαμβάνετε όταν είστε αδέσμευτοι. Τώρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κανέναν. Μπορεί να ακούγεται ψυχρό, όμως είναι ανακουφιστικό! Μερικές φορές το να είμαστε αδέσμευτοι μας κάνει καλό, επομένως μη σπαταλάτε το χρόνο σας.

5. Είστε πιο χαλαροί και κοιμάστε καλύτερα

Ίσως να σας λείπουν οι αγκαλιές και τα χάδια όταν κοιμάστε για πρώτη φορά μόνοι στο κρεβάτι σας, όμως δείτε τη θετική πλευρά. Μπορείτε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε όποτε θέλετε, χωρίς να πρέπει να δίνετε εξηγήσεις και χωρίς να ανησυχείτε για κανέναν.

Θυμάστε τους καβγάδες που δεν σας άφηναν να κοιμηθείτε; Και εκείνες τις καταστάσεις που σας έκαναν να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι κάθε νύχτα; Ζήλια, διαπληκτισμοί, παρεξηγήσεις… όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν! Θα κοιμάστε καλύτερα, δεν νομίζετε;

6. Αδέσμευτοι και ευτυχισμένοι – Θα μάθετε να εκτιμάτε την αληθινή φιλία

Δύο φίλες ξαπλωμένες

Όταν αρχίζουμε να βγαίνουμε με κάποιον, η καινούργια σχέση μας κάνει να αποστασιοποιούμαστε από τους φίλους μας, ένα λάθος που πολλοί από εμάς έχουμε κάνει.

Οι φίλοι αυτοί σας στηρίζουν άνευ όρων, αν και τους έχετε κάνει στην άκρη. Έπειτα πρέπει να ξανακερδίσετε τη φιλία και δεν πρέπει να την ξαναβάλετε ποτέ σε δεύτερη θέση. Οι σύντροφοι έρχονται και φεύγουν, όμως οι φίλοι μένουν. Εξάλλου, θα πρέπει να μάθετε ότι κανένας σύντροφος δεν πρέπει να σας απασχολεί 24 ώρες τη μέρα. Αυτό δεν είναι δίκαιο για κανέναν αλλά ούτε και για σας.

7. Επιτρέπετε στον εαυτό σας να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους

Γυναίκα κρατά μπαλόνια

Όταν είστε σε σχέση, οι δυνατότητες για καινούργιες γνωριμίες είναι λιγότερες. Δεν μπορείτε να είστε πάντα ο εαυτός σας και δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε.

Μπορεί να έχετε έναν κύκλο φίλων ως ζευγάρι. Για το λόγο αυτό, αξιοποιήστε το ότι είστε αδέσμευτοι για να ταξιδέψετε, να επισκεφτείτε καινούργια μέρη, να ζήσετε τις εμπειρίες που δεν μπορείτε να χαρείτε όταν είστε σε σχέση και να απολαύσετε την ελευθερία που έχετε τώρα.

Πιθανώς να πιστεύετε ότι η εργένικη ζωή δεν είναι για όλους, όμως κάνετε λάθος. Ο φόβος ότι ο χρόνος περνάει και ότι θα καταλήξουμε μόνοι μας τρομοκρατεί. Μας κάνει να αναζητούμε απελπισμένα ένα σύντροφο στη ζωή μας.

Ποιος λέει ότι δεν μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι χωρίς σύντροφο; Δεν είναι καλό να μεγαλώνουμε χωρίς καλούς φίλους, όμως χωρίς ένα σύντροφο πλάι μας; Ακόμα και σήμερα φαίνεται κακό να είμαστε αδέσμευτοι επειδή είναι “φυσιολογικό” να θέλουμε όλοι να έχουμε σύντροφο.

Εσείς αποφασίζετε πού πηγαίνει η ζωή σας και θα αποφύγετε να αισθάνεστε ματαίωση ή μοναξιά επειδή όλοι γύρω σας βρίσκονται σε σχέση εκτός από σας.

Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν εκείνοι είναι μαζί, εσείς είστε με τον εαυτό σας και αξιοποιείτε το χρόνο τον οποίο δεν χρειάζεται να αφιερώνετε σε άλλους.

Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, να κάνετε αυτό που θέλετε, να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να απολαύσετε τη ζωή και να πειραματιστείτε. Η ζωή μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, επομένως απολαύστε το παρόν.

Μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε το καλό που μπορεί να μας κάνει το να είμαστε μόνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφιερώνοντας τα πάντα στον εαυτό μας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.