Περιορίστε την ψωρίαση με πέντε φυσικούς τρόπους

Προκειμένου να περιορίσετε την ψωρίαση, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τι την ερεθίζει, αλλά και ορισμένες καλές συνήθειες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σήμερα, θα σας ενημερώσουμε για το πώς να βελτιώσετε την αντιμετώπιση αυτού του δερματολογικού προβλήματος.
Περιορίστε την ψωρίαση με πέντε φυσικούς τρόπους
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Περιορίστε την ψωρίαση, γίνεται; Πρώτα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι μεταδοτική. Αυτό σημαίνει ότι δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας. Η ερώτηση όμως παραμένει:

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τα ενοχλητικά και άσχημα ξεσπάσματα της ψωρίασης;

Η ψωρίαση είναι ένα πολύ συχνό αυτοάνοσο νόσημα. Τα ακριβή αίτια πρόκλησης όμως είναι άγνωστα.

Στην ουσία υπάρχει υπερβολική παραγωγή και συσσώρευση κυττάρων του δέρματος. Έτσι, γίνεται πιο έντονη η εμφάνιση κόκκινων, ξηρών, χοντρών σημείων σε ορισμένες περιοχές, όπως στους αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, ακόμη και μέσα στα μάτια.

Τα συμπτώματά της μπορούν να είναι ήπια αλλά και σοβαρά, ανάλογα με το είδος και τις μεθόδους αντιμετώπισης. Γι’ αυτό, καλό είναι να γνωρίζετε ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τα ξεσπάσματά της, αλλά και πώς να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας ώστε να μπορέσετε να την ανεχτείτε.

Ξεσπάσματα ψωρίασης: Γιατί συμβαίνουν;

Άτομο με ψωρίαση

Η ψωρίαση εκδηλώνεται, στην πιο συχνή της μορφή, ως παχιά, κόκκινα σημάδια στο δέρμα που προκαλούν κνησμό και δυσφορία.

Η ψωρίαση εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε άτομο. Αυτό είναι συνάρτηση του είδους της και της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου. Ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης είναι η πλακώδης ψωρίαση. Έχει τη μορφή παχιών, γυαλιστερών σημαδιών του δέρματος τα οποία συνήθως συνοδεύονται από ξηρότητα, κοκκινίλα, κνησμό, και, ορισμένες φορές, από πόνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης της Ισπανίας, στις ήπιες περιπτώσεις εκδηλώνονται σημάδια που καλύπτουν το 3% του σώματος. Αντιθέτως, στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστεί έως και το 10% του δέρματος.

Παρότι τα αίτια είναι άγνωστα, υπάρχουν δύο σημαντικοί, κοινοί, παράγοντες στις περισσότερες περιπτώσεις: ο γενετικός παράγοντας και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, ορισμένα στοιχεία του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την επιδείνωση των ξεσπασμάτων. Κάποια αποφεύγονται δύσκολα, όμως άλλα μπορούν να μειωθούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Τα πιο συχνά είναι:

 • Μολύνσεις σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
 • Κάπνισμα.
 • Κοψίματα ή εγκαύματα.
 • Συνεχής έκθεση σε αγχωτικές καταστάσεις.
 • Ξηρός αέρας, είτε λόγω καιρού, είτε εξαιτίας τεχνητής θερμότητας σε κάποιο δωμάτιο.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως λίθιο ή φάρμακα για την υπέρταση).
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης D.
 • Παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος.

Συμβουλές για να περιορίστε την ψωρίαση

Είναι προφανές ότι για να περιορίστε την ψωρίαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ειδικά από το να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, θα πρέπει να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας. Έτσι, θα μπορέσετε να μειώσετε τις πιθανότητες έξαρσης, άρα, θα μπορέσετε να συμπληρώσετε τη φαρμακευτική αγωγή.

1. Υγιεινή διατροφή

Γυναίκα τρώει σαλάτα

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της ψωρίασης.

Η υγιεινή διατροφή είναι μια από τις πλέον σημαντικές συνήθειες ώστε να μπορέσετε να αποτρέψετε ξεσπάσματα της ψωρίασης. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την ασθένεια πρέπει να διορθώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Το αλκοόλ είναι από τους κυριότερους παράγοντες πυροδότησης της έξαρσης γι’ αυτό θα πρέπει είτε να το αποφεύγετε εντελώς, είτε να καταναλώνετε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα. Επίσης, μειώστε τη γλουτένη και οποιαδήποτε τροφή μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμό.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνη D, και αντιοξειδωτικά. Παραδείγματος χάρη, λαχανικά, φρούτα, και ιχθυέλαιο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, φυσικά, είναι να μιλήσετε με τον/ην γιατρό σας και να σχεδιάσετε μαζί ένα πλάνο. Κάθε άτομο έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

2. Περιορίστε την ψωρίαση και σταματήστε να καπνίζετε

Ο καπνός, όπως το αλκοόλ, είναι επιβλαβής για τους ασθενείς με ψωρίαση. Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις κύριες αιτίες έξαρσης της πάθησης.

Αν καπνίζετε και θέλετε να βελτιώσετε την κατάστασή σας, θα πρέπει ή να κόψετε το κάπνισμα, ή να το ελαχιστοποιήσετε. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κόψετε.

3. Προστατεύστε το δέρμα σας

Περιορίστε την ψωρίαση

Η φροντίδα του δέρματος, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για να περιοριστούν τα ξεσπάσματα της ψωρίασης. Επειδή η ασθένεια επηρεάζει άμεσα την υγεία, θα πρέπει να ενισχύσετε τις συνήθειές σας για να προστατευτείτε από τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες.

Εγκαύματα από τον ήλιο, ρύπανση, και κοψίματα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Θα πρέπει να θυμάστε τα παρακάτω:

 • Να βάζετε αντηλιακό καθημερινά. Χρησιμοποιήστε ήπιες φόρμουλες που δεν προκαλούν αλλεργίες.
 • Διατηρήστε ενυδατωμένο το δέρμα σας με τη χρήση κρεμών για ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον, να πίνετε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα.
 • Επίσης, προσέξτε να μη κόβεστε ή να μη γδέρνεστε. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι από τα δύο, θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε καταλλήλως ώστε να επουλωθεί γρήγορα. Μπορείτε να βάλετε 100% αγνό μέλι, θα σας βοηθήσει αρκετά.
 • Τοποθετήστε υγραντήρα στο σπίτι ή το γραφείο σας, ή οπουδήποτε περνάτε πολύ χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ξηρότητα.
 • Αποφύγετε τα αρώματα ή τα σκληρά χημικά.
 • Τέλος, μην κάνετε πολύ καυτά μπάνια.

4. Περιορίστε την ψωρίαση ελέγχοντας το άγχος

Κάτι πολύ συνηθισμένο με την ψωρίαση είναι να χειροτερεύει με το άγχος. Επίσης, είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε όσο επιδεινώνονται τα συμπτώματα ή όταν δε βλέπετε βελτίωση. Όπως και να έχει, θα πρέπει να θέσετε το άγχος υπό έλεγχο επειδή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατάστασή σας.

Δοκιμάστε τα παρακάτω για να μειώσετε το άγχος σας:

 • Να έχετε ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας.
 • Αφιερώστε χρόνο σε ευχάριστες δραστηριότητες.
 • Περάστε χρόνο με συγγενείς και φίλους.
 • Διατηρήστε υγιές το σώμα σας με διατροφή και γυμναστική.
 • Τέλος, εντάξτε τεχνικές αναπνοής στη ρουτίνα χαλάρωσής σας. Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά σε αυτό. Σαφώς υπάρχουν και αρκετές άλλες πρακτικές.

5. Να κοιμάστε καλά

Γυναίκα κοιμάται

Θα πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπές. Αυτή η πρακτική κάνει θαύματα κατά της έξαρσης της ψωρίασης.

Ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, θα μειώσει το άγχος, και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Όλα αυτά έχουν θετική επίδραση στον περιορισμό της ψωρίασης.

Όμως, δε μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές ύπνου. Υιοθετήστε απλές στρατηγικές όπως το να φοράτε σωστά ρούχα τη νύχτα. Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον στο δωμάτιό σας και αποφύγετε στοιχεία που μπορούν να σας αποσπάσουν την προσοχή, όπως υπολογιστές, κινητά, κ.λπ..

Με όλες τις παραπάνω συμβουλές θα μπορέσετε να περιορίσετε την ψωρίαση, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να κάνετε συχνά ιατρικές εξετάσεις για να βλέπετε την κατάσταση της πάθησης και να ακούτε και άλλες επιλογές για την αντιμετώπισή της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Afifi, L., Danesh, M. J., Lee, K. M., Beroukhim, K., Farahnik, B., Ahn, R. S., … Liao, W. (2017). Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0183-4
 • Armstrong, A. W., Harskamp, C. T., Dhillon, J. S., & Armstrong, E. J. (2014). Psoriasis and smoking: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12670
 • Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
 • Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.039
 • Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2010.04844.x
 • Gupta, M. A., Simpson, F. C., & Gupta, A. K. (2016). Psoriasis and sleep disorders: A systematic review. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2015.09.003

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.