Τι είναι η ψωρίαση και ποια είναι τα διαφορετικά είδη ψωρίασης

Αν και η ψωρίαση δεν αποτελεί επικίνδυνη πάθηση, πρόκειται για μια κληρονομική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή μας, αν εμφανιστεί με πολύ έντονα ξεσπάσματα.
Τι είναι η ψωρίαση και ποια είναι τα διαφορετικά είδη ψωρίασης
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια του δέρματος που συνήθως προκαλεί την εμφάνιση κόκκινων σημαδιών που συνοδεύονται από κνησμό. Τα σημάδια αυτά έχουν φολίδες των οποίων το χρώμα μπορεί να είναι από λευκό έως ασημί, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ψωρίασης.

Τι είναι η ψωρίαση;

Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση που κάνει τα λευκά αιμοσφαίρια να υπερλειτουργούν.

Αυτό προκαλεί την εκφύλιση των στρωμάτων του δέρματος σε πιο γρήγορο ρυθμό από τον ρυθμό των φυσιολογικών κύκλων της ανανέωσης των κυττάρων, δημιουργώντας δερματικές βλάβες οι οποίες τείνουν να προκαλούν κνησμό και ερεθισμό.

Η ασθένεια αυτή είναι συνήθως κληρονομική. Επομένως, αν δεν υπάρχει ιστορικό αυτής της ασθένειας στην οικογένειά σας, τότε μπορείτε να χαλαρώσετε, αφού οι πιθανότητες να την παρουσιάσετε είναι ελάχιστες.

Η ψωρίαση συνήθως οφείλεται σε σωματική και ψυχολογική εξάντληση που δημιουργεί μεγάλη ένταση στο νου και στο σώμα.

Ο ασταθής τρόπος ζωής, τα προβλήματα στην εργασία ή τα προσωπικά προβλήματα μπορεί να λειτουργήσουν ως αφορμές για την εκδήλωση της ασθένειας, αν αντιμετωπίζονται για εκτεταμένες περιόδους.

Τα συμπτώματα και τις αιτίες της ψωρίασης περιγράφουν σε μελέτη τους οι Saraceno, R., Chiricozzi, A., & Chimenti, S.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ψωρίασης;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ψωρίασης. Για να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από ποιο είδος πάσχετε.

Ψωρίαση κατά πλάκας

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ψωρίασης;

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο είδος ψωρίασης που είναι γνωστό και χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλων πλακών στο δέρμα. Συνήθως εμφανίζεται στα γόνατα, στους αγκώνες, στο πρόσωπο, στα αφτιά και στην πλάτη.

Ξεκινάει ως ένα συνηθισμένο εξάνθημα αλλά δεν περνάει όταν χρησιμοποιούνται κρέμες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Έπειτα το εξάνθημα αλλάζει χρώμα και γίνεται κοκκινωπό με φολιδωτή υφή. Υπάρχουν επίσης τμήματα του δέρματος στα οποία το εξάνθημα έχει ανάγλυφες άκρες.

Η ψωρίαση κατά πλάκας προκαλεί έντονο κνησμό και σε μερικές περιπτώσεις αιμορραγία λόγω της ξηρότητας ή του υπερβολικού ξυσίματος.

Στην περίπτωση που προσβάλλει το τριχωτό της κεφαλής, εμφανίζονται λευκές φολίδες που μοιάζουν με πιτυρίδα.

Αν αυτό το είδος της ασθένειας προσβάλει τα νύχια σας, τότε αρχίζουν να ξεφλουδίζουν και μερικές φορές υπάρχει ολική απώλεια του νυχιού.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη ψωρίασης - σταγονοειδής

Αυτό το είδος ψωρίασης συνήθως προκαλεί την εμφάνιση μικρών κόκκινων κηλίδων τόσο στον κορμό όσο και στα άκρα, αλλά δεν καλύπτει μεγάλη περιοχή.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα αφτιά, στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής. Είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα κάτω των 30 ετών.

Επιπλέον προκαλεί δερματικές βλάβες που δεν είναι τόσο εκτεταμένες όσο εκείνες που εμφανίζονται στην ψωρίαση κατά πλάκας.

Οι άνθρωποι που είναι φορείς στρεπτόκοκκου ή έχουν την πιθανότητα να κληρονομήσουν αυτήν την πάθηση συνήθως την εμφανίζουν όταν εκτίθενται σε ψυχρά κλίματα που ξηραίνουν το δέρμα.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Αυτό το είδος ψωρίασης προσβάλλει κυρίως ενήλικες και χαρακτηρίζεται από φουσκάλες ή λευκές φλύκταινες με μη μολυσματικό πύον, που συνοδεύονται από ερύθημα στο γύρω δέρμα.

Το δέρμα είναι συνήθως κόκκινο πριν παρουσιαστούν οι φουσκάλες και κανονικά εμφανίζεται κνησμός και πόνος στην πάσχουσα περιοχή.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Αυτό θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ψωρίασης, επειδή καλύπτει μεγάλες περιοχές του δέρματος με κόκκινες κηλίδες και συνυπάρχει με τη φλυκταινώδη ψωρίαση.

Είναι πιο συνηθισμένη σε ανθρώπους που πάσχουν από ασταθή ψωρίαση κατά πλάκας, στα πλαίσια της οποίας οι δερματικές βλάβες διαρκούν επ’αόριστον.

Ανάστροφη ψωρίαση

Αυτό το είδος ασθένειας εμφανίζεται συνήθως σε πτυχές του δέρματος, όπως στις μασχάλες, στους βουβώνες και κάτω από τα στήθη. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό επειδή ο ιδρώτας δημιουργεί ευαισθησία στο δέρμα.

Συνήθως εμφανίζεται σε μεγάλες πλάκες, όμως αυτό το είδος ψωρίασης δεν περιλαμβάνει φολίδες. Επιπλέον είναι εύκολα ορατή και καλύπτει μεγάλες περιοχές στις πτυχές του δέρματος.

Ψωρίαση των νυχιών

Όταν τα νύχια παρουσιάζουν κνησμό, έχουν ακανόνιστη επιφάνεια ή ανοίγουν στα δύο από τη ρίζα, έχουν προσβληθεί από αυτό το είδος ασθένειας. Συνήθως μοιάζει με την ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής ή την ψωρίαση κατά πλάκας.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανωμαλίες στην επιφάνεια των νυχιών, θρυμματισμένα νύχια ή ολική απώλεια του νυχιού.

Ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Ένα από τα είδη ψωρίασης που συχνά συγχέεται με σοβαρά προβλήματα πιτυρίδας. Οι άνθρωποι με άλλα είδη της ασθένειας συνήθως εμφανίζουν και αυτό το είδος.

Η ασθένεια αρχίζει να εκδηλώνεται με το σχηματισμό λεπτών φολίδων και στη συνέχεια εμφανίζονται πυκνές και παχιές φολίδες που μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και στις γύρω περιοχές, όπως στον λαιμό, στα αφτιά και στο μέτωπο.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Οι άνθρωποι με αυτήν την πάθηση έχουν ηλικία μεταξύ 30 και 50 ετών. Συνήθως προκαλούνται τα εξής:

 • Φλεγμονή.
 • Πόνος στις αρθρώσεις και γύρω από αυτές.
 • Δύσκαμπτες ή αγκυλωμένες αρθρώσεις.
 • Κόπωση και περιορισμένη κινητικότητα.
 • Κόκκινα μάτια.
 • Μεγάλη δυσκαμψία στους τένοντες.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτού του είδος ψωρίασης, έτσι ώστε να μην προκληθεί μόνιμη βλάβη στις αρθρώσεις σας.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Πόνος στις αρθρώσεις; Αυτές μπορεί να είναι οι αιτίες!

 

Ψωρίαση και κατάθλιψη

διαφορετικά είδη ψωρίασης

Είναι συνηθισμένο οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιου είδους ψωρίαση να έχουν την τάση να παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μη ελκυστική εμφάνιση των δερματικών βλαβών συχνά τραβάει τη προσοχή των άλλων με αρνητικό τρόπο και μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση.

Διαβάστε το άρθρο: 4 σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη που πρέπει να ξέρετε

Για τον λόγο αυτό, αν αντιμετωπίζετε κάποιου είδος ψωρίαση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας για να εξασφαλίσετε κατανόηση και ενθάρρυνση.

Να θυμάστε ότι η αυτο-θεραπεία δεν αποτελεί λύση.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των άλλων ανθρώπων και για την αντιμετώπιση της ψωρίασης απαιτούνται διαφορετικά φάρμακα για κάθε ασθενή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • López-Estebaranz, J. L., de la Cueva-Dobao, P., de la Torre Fraga, C., Galán Gutiérrez, M., González Guerra, E., Mollet Sánchez, J., & Belinchón Romero, I. (2018). manejo de la psoriasis moderada-grave en condiciones de práctica habitual en el ámbito hospitalario español. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2018.02.015.
 • Saraceno, R., Chiricozzi, A., & Chimenti, S. (2015). Psoriasis. In European Handbook of Dermatological Treatments, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45139-7_81.
 • Capon F. (2017). The Genetic Basis of Psoriasis. International journal of molecular sciences, 18(12), 2526. https://doi.org/10.3390/ijms18122526
 • Badri, T., Kumar, P., & Oakley, A. M. (2020). Plaque psoriasis. StatPearls (). Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430879/
 • Saleh D, Tanner LS. Psoriasis, Guttate. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482498/
  Benjegerdes, K. E., Hyde, K., Kivelevitch, D., & Mansouri, B. (2016). Pustular psoriasis: pathophysiology and current treatment perspectives. Psoriasis (Auckland, N.Z.), 6, 131–144. https://doi.org/10.2147/PTT.S98954

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.