5 τρόποι για να ενυδατώσετε το δέρμα σας

Όπως ακριβώς είναι σημαντικό να κρατάτε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας όταν επιλέγετε μια κρέμα.
5 τρόποι για να ενυδατώσετε το δέρμα σας
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς να ενυδατώσετε το δέρμα

Ακολουθούν παρακάτω μερικοί απλοί και εύκολοι τρόποι για να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Μάλλον έχετε ακούσει ήδη κάποιους από αυτούς. Παρ’ όλα αυτά, είναι πάντα καλό να τους έχουμε στο μυαλό μας.

1. Πίνετε όσο νερό χρειάζεται το σώμα σας για να ενυδατώσετε το δέρμα

νερό για να ενυδατώσετε το δέρμα
Πιθανότατα ακούτε παντού και διαρκώς για τη σημασία της κατανάλωσης περίπου δύο λίτρων νερού ημερησίως.  Ωστόσο, η σωστή ποσότητα εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας.

  • Εάν γυμνάζεστε πολύ, δύο λίτρα την ημέρα είναι πιθανώς πολύ λίγα.
  • Για παράδειγμα, κάποιος που κάνει προπόνηση στο γυμναστήριο πίνει συνήθως 3 με 4 λίτρα την ημέρα.

Το να έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι νερό, θα σας βοηθά να θυμάστε να πίνετε νερό . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλες επιλογές αν δεν σας αρέσει το πόσιμο νερό, όπως τσάι από βότανα, λεμόνι, αρωματισμένο νερό κ.λπ. Μόλις αρχίσετε να πίνετε τη σωστή ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα σας, η όψη του δέρματος θα βελτιωθεί και θα εμφανίζεται πιο ενυδατωμένο και λαμπερό. Αξίζει να κάνετε την προσπάθεια!

2. Χρησιμοποιήστε τη σωστή κρέμα

Το να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας είναι σημαντικό για να το ενυδατώσετε σωστά Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ξηρό, μέτρια ξηρό, φυσιολογικό ή ατοπικό δέρμα. Συνήθως, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο και χρησιμοποιούν ακατάλληλες κρέμες.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα από τη χρήση της κρέμα και μπορεί να καταλήξετε να μην τις χρησιμοποιείτε συστηματικά. Ως συνέπεια, η κρέμα δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εάν δεν είστε σίγουροι και δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τον τύπο του δέρματός σας, ρωτήστε κάποιον σε ένα ινστιτούτο ομορφιάς ή έναν δερματολόγο. Θα είναι σε θέση να σας κατατοπίσει με βεβαιότητα.

3. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

κοπέλα με αντιηλιακό στο πρόσωπο
Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα καλό αντιηλιακό που ενδείκνυται για το δέρμα σας και ειδικά το πρόσωπό σας.
 Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε απλώσει αφού έχετε χρησιμοποιήσει ενυδατική, ανεξαρτήτως εποχής.

Πολλές κρέμες περιέχουν συστατικά προστασίας από τον ήλιο, αλλά δεν υπερβαίνουν τα 30 SPF. Ιδανικά, οι κρέμες προσώπου πρέπει να έχουν SPF τουλάχιστον 50. Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη κι αν βγαίνετε έξω για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η θερμότητα προκαλεί εφίδρωση στο δέρμα, γεγονός που το κάνει να χάνει την υγρασία του.  

4. Αφαιρέστε προσεκτικά το μακιγιάζ

Υπάρχουν πολλά προϊόντα μακιγιάζ στην αγορά που δεν είναι φιλικά για το δέρμα σας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε οινόπνευμα για την αφαίρεση του μακιγιάζ.

Είναι καλύτερο για το δέρμα σας να χρησιμοποιείτε πάντα ένα απαλό λάδι ή κρέμες που αφαιρούν εύκολα το μακιγιάζ από το πρόσωπό σας. Ο ύπνος με μακιγιάζ δεν συνιστάται. Μακροπρόθεσμα, θα αφυδατώσει το δέρμα σας και θα οδηγήσει σε άλλες συνέπειες.

5. Ενυδατικές μάσκες για να ενυδατώσετε το δέρμα

αγγούρι για να ενυδατώσετε το δέρμα

Η τελευταία συμβουλή ενυδάτωσης του δέρματός σας περιλαμβάνει να το… καλομαθαίνετε και να το περιποιείστε. Πρέπει να εφαρμόζετε μια ενυδατική μάσκα τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες.  Μπορείτε να τις αγοράσετε ή να τις φτιάξετε στο σπίτι. Όσο πιο φυσικά συστατικά περιέχουν, τόσο καλύτερες είναι για το δέρμα σας. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας για να επιλέξετε τη σωστή μάσκα. Εάν έχετε πολύ λεπτό ή ξηρό δέρμα, η χρήση μιας μάσκας από άργιλο μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει το δέρμα σας.

Συνέπεια στην ενυδάτωση του δέρματός σας

Συνήθως, οι άνθρωποι κάνουν λάθη λόγω απροσεξίας ή επειδή δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους. Για παράδειγμα, δεν αφαιρούν το μακιγιάζ τους κάθε μέρα, δεν πίνουν αρκετό νερό και δεν χρησιμοποιούν καθημερινά κρέμα ή αντηλιακό. Όλα αυτά ενυδατώνουν το δέρμα σας. Η διαφορά από τη μη χρήση δεν είναι τόσο αισθητή όταν είμαστε νέοι, αλλά τα αποτελέσματά της αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο ορατά όσο περνάει ο καιρός.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μάθετε πώς να κρατάτε συνεχώς το δέρμα σας καλά ενυδατωμένο όσο πιο νωρίς γίνεται. Χρησιμοποιείτε με συνέπεια τις κρέμες σας; Είναι η ενυδάτωση του δέρματός σας αγγαρεία; Την κάνετε σωστά;

Θυμηθείτε ότι το δέρμα στο πρόσωπό σας είναι πολύ λεπτό και είναι συνεχώς εκτεθειμένο. Η σωστή φροντίδα θα το κρατήσει υγιές, χωρίς κηλίδες και χωρίς πρόωρες ρυτίδες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Llagostera Pagès, M. (2006). Cuidados de la piel. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13094777
  • Merino, J., & Noriega, M. (2011). La piel: Estructura y Funciones. Universidad de Cantabria.
  • Nacionales, I., & Nacional, B. (2016). Cambios en la piel por el envejecimiento.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.