8 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πλήξης

Η πλήξη είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που τείνουμε να αποφεύγουμε. Ωστόσο, μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει στη συναισθηματική μας ευημερία.
8 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πλήξης
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το αίσθημα της πλήξης είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή. Μερικές φορές, μπορεί να μοιάζει με απάθεια, βαρεμάρα και νωθρότητα και μερικές φορές μπορεί να μοιάζει ακόμα και με απογοήτευση που δεν ξέρουμε πού να κατευθύνουμε την ενέργειά μας.

Αν και συνήθως προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτό το συναίσθημα το συντομότερο δυνατό, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μας αποφέρει ορισμένα οφέλη αν ξέρουμε πώς να το εκμεταλλευτούμε. Ως εκ τούτου, θέλουμε να μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πλήξης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ανοχή στην πλήξη. Για κάποιους ανθρώπους δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, ενώ άλλοι χρειάζονται μανιωδώς να βρίσκουν κάτι που να τους διεγείρει κάθε στιγμή.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαφοροποιήσουμε μια εφάπαξ εμπειρία πλήξης από το αίσθημα γενικευμένης αδιαφορίας κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων της ζωής μας. Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της αίσθησης όταν έρχεται κάθε τόσο.

Τα μειονεκτήματα της πλήξης

8 ventajas y desventajas del aburrimiento, ¿sirve para algo?
Η πλήξη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή μας, καθώς επηρεάζει τα κίνητρά μας.

Ας ξεκινήσουμε με τις λιγότερο θετικές και πιο δυσάρεστες πτυχές της πλήξης. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για τα συμπτώματα που αντιλαμβανόμαστε πιο συχνά και τους λόγους για τους οποίους συχνά προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να απαλλαγούμε από αυτό το συναίσθημα.

Χαμηλότερη απόδοση λόγω πλήξης

Η πλήξη δεν εμφανίζεται μόνο όταν δεν κάνουμε τίποτα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εργασίες που δεν μας κινητοποιούν και οι οποίες είναι μονότονες και χωρίς προκλήσεις.

Αν βαριόμαστε να πλένουμε τα πιάτα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, αν πρόκειται για ένα προσωπικό ή εργασιακό έργο που μας προκαλεί τέτοια αδιαφορία, πιθανότατα θα καταλήξουμε να έχουμε μέτριες επιδόσεις και να αποδίδουμε κάτω από τις δυνατότητές μας.

Ένα αίσθημα αχρηστίας και στασιμότητας

Για μερικούς ανθρώπους, η πλήξη είναι εξαιρετικά ενοχλητική, επειδή αισθάνονται ότι σπαταλούν πολύτιμο χρόνο. Αυτά τείνουν να είναι άτομα που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να ξεκουραστεί, που δεν ξέρουν πώς να χαλαρώσουν και πιστεύουν ότι πρέπει να είναι συνεχώς παραγωγικοί.

Αυτή η στάση είναι, φυσικά, επιβλαβής, διότι όλοι χρειαζόμαστε περιόδους αναψυχής και ξεκούρασης. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η πλήξη μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης στόχων, φιλοδοξίας και περιέργειας. Κάποιος με ποικίλα ενδιαφέροντα και όρεξη να μάθει και να διαπρέψει σπάνια αισθάνεται τέτοια απάθεια.

Ένα σύμπτωμα άγχους

Όσο αντιφατικό και αν φαίνεται, μερικές φορές η πλήξη είναι ένδειξη ότι το άτομο αντιμετωπίζει πολύ άγχος. Όταν υπάρχει κάποια πτυχή που απασχολεί το μυαλό μας και μας ανησυχεί υπερβολικά, αδυνατούμε να αποσυνδεθούμε από αυτήν και να συνδεθούμε με τη χαρά της ζωής, την ικανοποίηση και τα κίνητρα.

Με τον ίδιο τρόπο, ακόμη και μια ευχάριστη εργασία μπορεί να γίνει βαρετή αν την αντιμετωπίζουμε υπό μεγάλη πίεση. Αν πρέπει να την εκτελέσουμε χωρίς επαρκή χρόνο ή πόρους, ένα έργο που αρχικά μας παρακινούσε μπορεί να γίνει κουραστικό.

Ένα σημάδι πιθανής διαταραχής της διάθεσης

Τέλος, αν αυτό το αίσθημα απάθειας και πλήξης γίνει χρόνιο και διαρκές, είναι πιθανό να υπάρχει στο παρασκήνιο μια διαταραχή της διάθεσης, όπως η δυσθυμία ή ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Αυτά μας εμποδίζουν να βρούμε και να απολαύσουμε περιβαλλοντικούς ενισχυτές και μας βυθίζουν σε μια βαθιά έλλειψη ενδιαφέροντος και μια αδυναμία να διασκεδάσουμε.

Τα πλεονεκτήματα της πλήξης

8 ventajas y desventajas del aburrimiento, ¿sirve para algo?
Η πλήξη παρέχει την ευκαιρία να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να αλλάξουμε πορεία αν χρειαστεί.

Ωστόσο, παρά το δυσάρεστο της πλήξης, η πλήξη μπορεί να γίνει σύμμαχός μας σε ορισμένες στιγμές. Στην πραγματικότητα, μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε σημαντικές διαδικασίες για την προσωπική μας ευημερία. Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων της πλήξης είναι τα εξής:

Δημιουργικότητα και περιέργεια λόγω πλήξης

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της πλήξης είναι ότι μας παρακινεί να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα και να βελτιώσουμε τις ιδιότητες και τις δεξιότητές μας. Σε αυτόν τον κενό χώρο, βρίσκουμε την ευκαιρία να φανταστούμε, να δημιουργήσουμε, να σκεφτούμε διαφορετικά και να τολμήσουμε να κάνουμε κάτι καινούργιο.

Εσωστρέφεια και επαφή με τον εαυτό μας

Η πλήξη μας αφήνει μόνους με τον εαυτό μας και αυτό ακριβώς είναι που είναι τόσο ενοχλητικό για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, αν τολμήσουμε να αδράξουμε την ευκαιρία, μπορούμε να αναπτύξουμε μια υγιή άσκηση ενδοσκόπησης που μας φέρνει σε επαφή με τα συναισθήματά μας, τους φόβους και τις επιθυμίες μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να καταλάβουμε τι χρειαζόμαστε.

Αναστοχασμός και καθορισμός στόχων

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι στιγμές πλήξης είναι επίσης ιδανικές για να σταματήσουμε για λίγο, να ανακεφαλαιώσουμε τι κάναμε και να θέσουμε νέους στόχους. Όσο είμαστε βυθισμένοι στην καθημερινή δίνη, τείνουμε να λειτουργούμε σαν αυτόματα, ακολουθώντας τη ροή. Ωστόσο, επιβραδύνοντας για λίγο μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό της ζωής μας και να αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας.

Ξεκούραση και αποσύνδεση

Τέλος, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι οι στιγμές που “δεν κάνουμε τίποτα” είναι εξαιρετικά απαραίτητες και πολύτιμες. Το σώμα και το μυαλό πρέπει να ξεκουραστούν, να απελευθερωθούν από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και απλώς να ανακάμψουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν.

Η ξέφρενη δραστηριότητα δεν είναι υγιής για κανέναν. Όλοι μας χρειαζόμαστε χρόνο για αναψυχή, χαλάρωση και σιωπή. Αυτό που κάποιοι θεωρούν βαρεμάρα είναι στην πραγματικότητα μια ευκαιρία να απελευθερώσουμε την ένταση και να επιτρέψουμε στον εαυτό να απολαύσει το εδώ και το τώρα.

Χρησιμοποιήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της βαρεμάρας προς όφελός σας

Τώρα που γνωρίζετε λίγα περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της βαρεμάρας, ίσως η αντίληψή σας γι’ αυτήν να αλλάξει. Ίσως από εδώ και στο εξής καταλάβετε ότι χρειάζεστε μια αλλαγή στη ζωή σας για να ανακτήσετε τα κίνητρα και να επανασυνδεθείτε με τις πιο ικανοποιητικές και ενδιαφέρουσες πτυχές της.

Ή ίσως ανακαλύψετε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσετε και να πάψετε να απαιτείτε από τον εαυτό σας συνεχή παραγωγικότητα. Η πλήξη δεν είναι πάντα εχθρός- στην πραγματικότητα, συχνά είναι ένας σπουδαίος αγγελιοφόρος. Πρέπει απλώς να μάθουμε να την ακούμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Antón, M. C. (2012). El aburrimiento. Perspectivas en Psicología9(3), 104-109.
  • Barraca, J. (2010). Tratamiento de activación conductual para la depresión (TACD): Descripción, técnicas y aplicación. Prolepsis, Colegio Oficial de Psicólogos de Castilla y León, 5, 27-39.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.