Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καφεΐνης στα παιδιά;

Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στα παιδιά είναι αμφιλεγόμενες. Σας λέμε τι λέει η επιστήμη για τη χρήση της στα βρέφη.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καφεΐνης στα παιδιά;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου, 2023

Το ενδιαφέρον ορισμένων ειδικών για την κατανάλωση καφεΐνης στα παιδιά οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν έναν ιδιαίτερα ευάλωτο πληθυσμό, καθώς εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται. Έτσι, είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν προσεκτικά τις τροφές που αυτά καταναλώνουν και τις επιδράσεις που προκαλούν στον οργανισμό τους.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιδράσεις της καφεΐνης στα παιδιά; Υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες, αλλά η επιστήμη έχει άποψη για το θέμα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι είναι η καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι μια χημική ένωση που υπάρχει σε ορισμένα λαχανικά, όπως οι κόκκοι καφέ, το κακάο, τα φύλλα τσαγιού και το γκουαράνα.

Οι άνθρωποι την κατανάλωναν από τον 9ο αιώνα. Έτσι, είναι το ψυχοδιεγερτικό που καταναλώνεται περισσότερο στον κόσμο και το πιο κοινωνικά αποδεκτό παγκοσμίως.

Η κατανάλωση καφεΐνης διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και, σε μειωμένες δόσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται σε εγρήγορση και πιο ενεργητικοί. Οι συνιστώμενες ποσότητες με οφέλη για την υγεία στους ενήλικες κυμαίνονται από χαμηλές έως μέτριες, μεταξύ 100 και 300 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα.

Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι οι δόσεις αυτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και να προωθήσουν την απώλεια βάρους. Πιθανόν να προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και το τελευταίο είναι αμφισβητήσιμο.

Ωστόσο, οι επιδράσεις της καφεΐνης στα παιδιά εξακολουθούν να διερευνώνται.

Η καφεΐνη προστίθεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως κέικ, παγωτά, γλυκά και ποτά κόλα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος και να μην περνάει απαρατήρητη.

Πόση καφεΐνη περιέχεται στα συνήθη καφεϊνούχα τρόφιμα και ποτά;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) καθόρισε την περιεκτικότητα των διαφόρων τροφίμων σε καφεΐνη. Οι τιμές εκφράζονται σε χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ανά μερίδα:

  • Ένα φλιτζάνι φιλτραρισμένου καφέ 200 ml: 90 mg
  • Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού 250 ml: 80 mg
  • Ένας εσπρέσο 60 ml: 80 mg
  • Ένα φλιτζάνι τσάι 220 ml: 50 mg
  • Ένα κανονικό κουτάκι αναψυκτικού κόλα 355 ml: 40 mg
  • Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας 50 γραμμαρίων : 20 mg
  • Μια μπάρα σοκολάτας γάλακτος 50 γραμμαρίων : 10 mg

Άλλα τρόφιμα που συχνά την περιέχουν είναι το γιαούρτι και το παγωτό αναμεμειγμένο με κακάο ή καφέ. Στην περίπτωση του κακάο, όσο πιο καθαρό είναι το κακάο, τόσο περισσότερη καφεΐνη. Όταν αναμeιγνύεται με ζάχαρη, αραιώνεται και τείνει να παρέχει λιγότερη.

Ορισμένα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για προπόνηση μπορεί επίσης να έχουν καφεΐνη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι έφηβοι να συμβουλεύονται τους γυμναστές τους ή τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με αυτό.

Από την άλλη πλευρά, η πιο αναγνωρισμένη πηγή καφεΐνης, που είναι ο καφές, δεν παρέχει πάντα την ίδια ποσότητα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ η αναλογία αυτού του διεγερτικού παράγοντα ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση του κόκκου, τη σύνθεση του μείγματος και τη μέθοδο παρασκευής.

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει λιγότερη καφεΐνη, αλλά η ποσότητα που χρησιμοποιείται μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές κυμαίνονται από 80 έως 115 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι καφέ των 150 ml.

Café de granos con cafeína.
Δεν έχουν όλα τα είδη καφέ το ίδιο ποσοστό καφεΐνης.

Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στα παιδιά

Η έναρξη της επαφής των παιδιών με την καφεΐνη μπορεί να συμβεί από τη στιγμή της σύλληψης, μέσω του πλακούντα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν διαπιστώσει ότι 3 στα 4 παιδιά καταναλώνουν καφεΐνη με τη μορφή στερεών τροφών ή ποτών. Τα πιο συχνά από αυτά είναι τα αναψυκτικά σόδας ή κόλα, ακολουθούμενα από τις σοκολάτες και τα ενεργειακά ποτά.

Η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο

Έχει διαπιστωθεί σε μελέτες παρατήρησης ότι παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών που έχουν καταναλώσει 1 έως 5 κουτιά κόλα την ημέρα, που ισοδυναμούν με 50-250 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές στους κύκλους του ύπνου τους.

Ο Calamaro εξήγησε επίσης ότι η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει το συνολικό χρόνο του κύκλου του ύπνου τη νύχτα στα παιδιά από 4 έως 15 λεπτά. Άλλοι επιστήμονες συνδέουν την καφεΐνη με διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία.

Επιδράσεις καφεΐνης στα παιδιά: Μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας

Είναι πιθανό η καφεΐνη να προκαλέσει στρες και άγχος στα παιδιά. Η κατάσταση εγρήγορσης που δημιουργεί δεν τους επιτρέπει να αναγνωρίσουν τη φυσική κούραση μετά από μια δραστηριότητα.

Υπό αυτή την έννοια, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές ηλικίας 11 έως 17 ετών αποκάλυψε ότι η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, ενώ δεν έχει μεγάλη επίδραση στα επίπεδα άγχους τους. Από την άλλη πλευρά, οι Luebbe και Bell παρατήρησαν ότι μια ομάδα παιδιών που κατανάλωναν 15,24 mg/kg καφεΐνης 3 ή 4 φορές την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι ήταν πιο συναισθηματική και καταθλιπτική σε σύγκριση με μια ομάδα εφήβων που δεν κατανάλωναν καφεΐνη.

Άλλοι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι τα παιδιά με κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη, επειδή μειώνει τα αρνητικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη διαταραχή αυτή.

Η καφεΐνη επηρεάζει ορισμένες γνωστικές λειτουργίες

Σε μια έρευνα μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των γνωστικών λειτουργιών στην παιδική ηλικία. Περισσότερα από 11.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 9 και 10 ετών είχαν κατά μέσο όρο πρόσληψη 13 χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης την ημέρα. Παρατηρήθηκε ότι εκείνα που αύξησαν την πρόσληψή τους είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ.

Οι γνωστικές λειτουργίες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η επεισοδιακή και η εργαζόμενη μνήμη, η κατανόηση του λεξιλογίου, η γνωστική ευελιξία και η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών. Ορισμένοι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ποτών με βάση την κόλα στα παιδιά αυξάνει την εμφάνιση συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστής ως ΔΕΠΥ.

Άλλες δευτερογενείς μεταβολές

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία και έλλειψη όρεξης. Θα πρέπει να προσέξετε την κατανάλωση γιατί μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη ενός παιδιού.

Επιπλέον, όταν παραλείπεται η καφεΐνη, μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι, καθώς η επίδραση ανταποκρίνεται ως αντανακλαστικό ή απόσυρση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Θετικές επιδράσεις σε χαμηλές δόσεις

Ομάδα ερευνητών μέτρησε την πρόσληψη διαφορετικών δόσεων καφεΐνης στην αναερόβια άσκηση σε παιδιά ηλικίας 8 έως 10 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές δόσεις καφεΐνης δεν επηρέασαν καμία παράμετρο, αλλά όλες οι άλλες δόσεις αύξησαν τη δύναμη και τη σωματική απόδοση.

Επιπλέον, η καφεΐνη έχει μελετηθεί ως θεραπευτικός παράγοντας πρώτης γραμμής σε μεταβολές της εγκεφαλικής ή της αναπνευστικής δυναμικής. Η θεραπεία των αναπνευστικών διαταραχών με καφεΐνη φαίνεται να είναι αποτελεσματική.

Chocolate negro con cafeína.
Όσο μεγαλύτερη είναι η παρουσία καθαρού κακάο, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του τροφίμου σε καφεΐνη.

Η συνιστώμενη δόση καφεΐνης στα παιδιά

Όπως και στην περίπτωση των ενηλίκων, οι συνιστώμενες δόσεις καφεΐνης διαφέρουν στα παιδιά. Ορισμένες οδηγίες κατανάλωσης στον Καναδά διατυπώνουν την άποψη ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 85 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

Ενώ μια άλλη μελέτη περιόρισε την πρόταση σε 2,5 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Πάνω από αυτή την ποσότητα θα θεωρούνταν ήδη τοξική για τα παιδιά.

Τι να κάνετε για να μειώσετε την κατανάλωση κρυφής καφεΐνης στα παιδιά

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τις κύριες πηγές καφεΐνης. Ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και κυρίως τα ποτά κόλα παρέχουν υψηλές τιμές καφεΐνης στα παιδιά. Έτσι, αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσετε τη συχνότητα κατανάλωσής τους στη διατροφή.

Από την άλλη πλευρά, σε όσα προϊόντα περιέχουν καφεΐνη στη σύνθεσή τους, ελέγξτε καλά την ετικέτα για να δείτε πόση καφεΐνη υπάρχει. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας καταναλώνει υπερβολική καφεΐνη ή όχι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.