Τσάι από φύλλα συκιάς: Οφέλη και πώς να το παρασκευάσετε

Μπορείτε να ετοιμάσετε τσάι από φύλλα συκιάς για να βοηθήσετε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Μάθετε μια υπέροχη συνταγή σε αυτό το άρθρο!
Τσάι από φύλλα συκιάς: Οφέλη και πώς να το παρασκευάσετε
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Από την αρχαιότητα, το τσάι από φύλλα συκιάς έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για την προώθηση της ευεξίας. Συγκεκριμένα, θεωρείται συμπλήρωμα υγείας για τη μείωση της δυσκοιλιότητας, τον έλεγχο της γλυκόζης και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία για τις ιδιότητές του;

Πρώτα απ ‘όλα, αξίζει να θυμηθούμε ότι η συκιά είναι ένα δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Mulberry ή Moraceae. Η επιστημονική του ονομασία είναι Ficus carica L., και είναι εγγενές στη νοτιοδυτική Ασία και την ανατολική Μεσόγειο. Αν και είναι γνωστό για τους καρπούς του, η ρίζα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται και στην παραδοσιακή ιατρική.

Ανακαλύψτε τα οφέλη της παρακάτω.

Οφέλη από το τσάι από φύλλα συκιάς

Τα φύλλα συκιάς έχουν συστατικά που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine , τα φύλλα συκιάς παρέχουν φαινολικές ενώσεις, οργανικά οξέα και πτητικές ουσίες που προσδίδουν υπογλυκαιμικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, υπολιπαιμικές και αντιμικροβιακές επιδράσεις.

Και παρόλο που τα στοιχεία για τις ιδιότητές της είναι ακόμα περιορισμένα, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία που μπορεί να έχει το τσάι από φύλλα συκιάς. Φυσικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, χωρίς να αντικαθιστά τις ιατρικές θεραπείες.

Ας δούμε τις κύριες εφαρμογές της.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη

Το τσάι από φύλλα συκιάς δεν θα θεραπεύσει τον διαβήτη ως εκ θαύματος. Στην πραγματικότητα, αυτή η ασθένεια πρέπει να προσεγγίζεται με εξατομικευμένη ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, αυτή η φυσική θεραπεία μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα για τη μείωση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Μια κλινική δοκιμή που κοινοποιήθηκε στο Diabetes Research and Clinical Practice διαπίστωσε ότι το τσάι από φύλλα συκιάς που προστίθεται στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα. Δηλαδή, μειώνει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Hombre con διαβήτη que toma té de hojas de higo.
Οι υπογλυκαιμικές ιδιότητες αυτού του τσαγιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Τόσο οι καρποί της συκιάς όσο και τα φύλλα της έχουν χρησιμοποιηθεί στην εναλλακτική ιατρική ως φυσικά συμπληρώματα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Η κατάποσή της διεγείρει την πέψη, μαλακώνει τα κόπρανα και επομένως προωθεί την αποβολή τους.

Για να ενισχύσετε το αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να πίνετε το έγχυμα σε συνδυασμό με το φρούτο, το οποίο ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και την καθαρτική του δράση.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν διεξαχθεί σχετικές κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ικανότητας των φύλλων συκής να μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Αυτές οι ιδιότητες συχνά δικαιολογούνται από ανέκδοτα δεδομένα.

Ωστόσο, μια μελέτη σε ζώα που αναφέρθηκε στο Phytotherapy Research διαπίστωσε ότι τα φύλλα συκιάς βοηθούν στη ρύθμιση του προφίλ των λιπιδίων και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τα λιπίδια. Πιστεύεται, μεταξύ άλλων, ότι αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL).

Έχει αντιβακτηριδιακή δράση

Το φύλλο συκής έχει συστατικά με αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μολύνσεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Bacteriology and Virology , εκχυλίσματα από τα φύλλα βοήθησαν στην αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων του στόματος.

Πώς να ετοιμάσετε το τσάι από φύλλα συκιάς

Λόγω της σύνθεσής του, το τσάι από φύλλα συκιάς είναι ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής. Μάλιστα, συνιστάται ως μέρος μιας υγιεινής και ποικίλης διατροφής για να απολαύσετε τα οφέλη της.

Θα ήθελες να το δοκιμάσεις; Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε!

Συστατικά

 • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml)
 • 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα φύλλα συκιάς (30 γραμμάρια)

Παρασκευή

 1. Αρχικά, ρίχνουμε τα φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
 2. Όταν πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.
 3. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε.
 4. Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης, μελιού ή άλλων γλυκαντικών.
 5. Μπορείτε να πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αποφύγετε την παρατεταμένη κατανάλωση.

Αντενδείξεις και πιθανοί κίνδυνοι του τσαγιού από φύλλα συκιάς

Το τσάι από φύλλα συκιάς είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί η κατανάλωσή του να είναι μέτρια. Όταν καταναλώνεται υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Επομένως, είναι καλύτερο να το πίνετε μόνο περιστασιακά.

Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στα σύκα, φροντίστε να το αποφύγετε. Τα άτομα που αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανίσουν ήπια έως σοβαρά συμπτώματα, όπως δερματικά εξανθήματα, πεπτική δυσφορία, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή.

Σε περίπτωση που έχετε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση τσαγιού από φύλλα συκιάς. Αυτό συμβαίνει γιατί η λήψη του αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται ταυτόχρονα με αντιπηκτικά φάρμακα, αντιδιαβητικά φάρμακα ή φάρμακα για οποιαδήποτε χρόνια νόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις.

Δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, δεν πρέπει να το πίνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν κίνδυνοι για αυτόν τον πληθυσμό. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Αντιπηκτική ντομάτα por una mujer.
Εάν παίρνετε αντιπηκτικά, δεν πρέπει να τα συνδυάσετε με τσάι από φύλλα συκιάς, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις του φαρμάκου.

Τι να θυμάστε για το τσάι από φύλλα συκιάς

Στη λαϊκή ιατρική, το φύλλο συκής χρησιμοποιείται για την αύξηση και την προώθηση της ευεξίας. Η κατανάλωσή του σχετίζεται με τη μείωση της δυσκοιλιότητας και της χοληστερόλης. Πιστεύεται ακόμη ότι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, οι μελέτες για τις ιδιότητές του εξακολουθούν να είναι περιορισμένες.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά του στην ανθρώπινη υγεία. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ως συμπλήρωμα διατροφής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mawa S, Husain K, Jantan I. Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:974256. doi:10.1155/2013/974256
 • Serraclara A, Hawkins F, Pérez C, Domínguez E, Campillo JE, Torres MD. Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients. Diabetes Res Clin Pract. 1998 Jan;39(1):19-22. doi: 10.1016/s0168-8227(97)00112-5. PMID: 9597370.
 • Joerin L, Kauschka M, Bonnländer B, Pischel I, Benedek B, Butterweck V. Ficus carica leaf extract modulates the lipid profile of rats fed with a high-fat diet through an increase of HDL-C. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):261-7. doi: 10.1002/ptr.4994. Epub 2013 Apr 22. PMID: 23606376.
 • Jeong, M.-R., Kim, H.-Y., & Cha, J.-D. (2009). Antimicrobial Activity of Methanol Extract from Ficus carica Leaves Against Oral Bacteria. In Journal of Bacteriology and Virology (Vol. 39, Issue 2, p. 97). The Korean Society for Microbiology and The Korean Society of Virology. https://doi.org/10.4167/jbv.2009.39.2.97

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.