Pons Varolii: Χαρακτηριστικά και Λειτουργίες

Η ουαρόλειος γέφυρα είναι μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των αυτόματων λειτουργιών. Σήμερα θα σας δείξουμε αυτές τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά τους.
Pons Varolii: Χαρακτηριστικά και Λειτουργίες

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ουαρόλειος γέφυρα, γνωστή και ως pons Varolii, είναι ένα μέρος του εγκεφάλου στους ανθρώπους και σε άλλα δίποδα. Βρίσκεται μπροστά από την παρεγκεφαλίδα, πάνω από τον προμήκη μυελό και ακριβώς κάτω από τον μεσεγκέφαλο. Είναι, επομένως, μια δομή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) με τις δικές της λειτουργίες.

Αν και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μεμονωμένα, καθώς αυτό το όργανο λειτουργεί ως σύνολο, αρκετές συγκεκριμένες δραστηριότητες έχουν αποδοθεί σε αυτήν την περιοχή. Πήρε το όνομά της από τον Costanzo Varolio (1543-1575) και μιμείται έναν αυτοκινητόδρομο που επιτρέπει τη μόνιμη επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Ας δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Δομή του pons Varolii

Το pons Varolii.
Μεγάλο μέρος της εσωτερικής δομής της γέφυρας είναι νευρικοί πυρήνες που σχετίζονται με τα κρανιακά νεύρα.

Το pons Varolii βρίσκεται στο εγκεφαλικό στέλεχος. Μοιράζεται τη θέση του με άλλες περιοχές όπως ο μεσεγκέφαλος και ο προμήκης μυελός. Μπορούμε λειτουργικά να χωρίσουμε τη δομή του στα ακόλουθα μέρη:

 • Βασικό τμήμα της γέφυρας: Αυτό είναι επίσης γνωστό ως βασική αύλακα ή κοιλιακή περιοχή. Η βασική αρτηρία διασχίζει αυτήν την περιοχή, η οποία είναι η αρτηρία που παρέχει οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκεται στη μεσαία περιοχή της γέφυρας και η ζημιά που σχετίζεται με αυτό σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργία των κινήσεων.
 • Το ραχιαίο τμήμα της γέφυρας: Αυτό είναι επίσης γνωστό ως pontine tegmentum. Είναι η πρόσθια περιοχή της γέφυρας, η οποία σχηματίζει μια ρομβοειδή δομή μαζί με τον ραχιαίο μυελό. Σε αυτό το τμήμα ρυθμίζονται πολλές κινητικές λειτουργίες, καθώς και αισθητηριακές και διεγερτικές λειτουργίες.

Αυτή είναι μια γενική άποψη της δομής, αλλά αν την αναλύσουμε με πιο λεπτομερή τρόπο βρίσκουμε διαφορετικές οδούς ή πυρήνες. Μεταξύ των σημαντικότερων μπορούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

 • Ειδικός κινητικός πυρήνας του τριδύμου: Ρυθμίζει την ιδιοδεκτικότητα των περιοδοντικών ιστών και όλων των μασητικών μυών. Ρυθμίζει επίσης τις σπλαχνικές κινήσεις.
 • Ειδικός κινητικός πυρήνας του προσώπου: Χαρακτηρίζεται από μια γκρίζα μάζα στη γέφυρα.
 • Abducens σωματικός κινητικός πυρήνας: Μια δομή που σχετίζεται με το απαγωγικό νεύρο. Παρέχει εννεύρωση στον πλάγιο ορθό μυ, έναν από τους εξωφθάλμιους μύες.
 • Ανώτερος σιελογόνος πυρήνας: Παρέχει παρασυμπαθητική νεύρωση σε διαφορετικούς αδένες που σχετίζονται με τη στοματική κοιλότητα (σιελογόνος, υπογνάθιος και υπογλώσσιος).

Έχει επίσης άλλα τμήματα όπως τον αιθουσαίο και τον κοχλιακό πυρήνα, τον πυρήνα της μονήρης οδού, τον πυρήνα του τριδύμου ποντίου και πολλά άλλα. Όλοι αυτοί οι πυρήνες συνδέονται με τα κρανιακά νεύρα.

Με τη σειρά μας, μπορούμε να χωρίσουμε τη δομή του σε τρεις κύριες ομάδες: το αισθητήριο σύστημα, το σπλαχνικό κινητικό σύστημα και το φυτικό σύστημα. Αυτό που μπορούμε να δούμε από αυτό είναι ότι πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη δομή, που έχει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο.

Χαρακτηριστικά του pons Varolii

Όπως πολλές περιοχές του εγκεφάλου, η γέφυρα έχει κάποια περίεργα χαρακτηριστικά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά που συχνά περνούν απαρατήρητα όταν κατανοούμε τις λειτουργίες και τη δομή του:

 • Κατά μέσο όρο, η γέφυρα έχει μήκος μόνο 2,5 εκατοστά.
 • Είναι το πιο ογκώδες μέρος του εγκεφαλικού στελέχους (γι’ αυτό εν μέρει είναι γνωστό ως πονς, που σημαίνει “γέφυρα”).
 • Αποτελείται από νευρώνες και γλοία, αν και ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές δεν έχουν συνάψεις.
 • Οι πυρήνες του βρίσκονται στην κοιλιακή περιοχή της δομής του, αν και οι περισσότεροι από τους πυρήνες του συνδέονται με τα κρανιακά νεύρα (είναι εξωτερικά ή κοινά).
 • Έχει σχήμα σαν χοντρό ρολό.
 • Μπορεί να επηρεαστεί από παθήσεις όπως η κεντρική μυελόλυση και το σύνδρομο Millard-Gübler.

Η γέφυρα είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και ρυθμίζει άμεσα και έμμεσα διαφορετικές λειτουργίες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις λειτουργίες για να κατανοήσουμε τη σημασία τους πιο καθαρά.

Λειτουργίες της γέφυρας

Έχουμε ήδη αναφέρει μερικές από τις λειτουργίες του pons, αλλά τώρα θα τις περιγράψουμε πιο προσεκτικά. Δεν είναι μια ενιαία περιοχή που εξυπηρετεί μια ενιαία λειτουργία, αλλά, μάλλον, συνδέεται με πολλές άλλες περιοχές για να σχηματίσει ένα σύνολο.

Λειτουργεί ως σύνδεσμος επικοινωνίας

Η πιο γνωστή λειτουργία του pons είναι να χρησιμεύει ως σύνδεσμος επικοινωνίας. Η γέφυρα επιτρέπει στις πληροφορίες να ρέουν από τον εγκέφαλο στον νωτιαίο μυελό (και το αντίστροφο). Έτσι, έχει μια ρυθμιστική ή αγώγιμη λειτουργία. Φανταστείτε τον ως έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο που λειτουργεί ως αμφίδρομη οδός επικοινωνίας.

Ρυθμίζει τις αυτόματες λειτουργίες

Σε καθημερινή βάση, πραγματοποιείτε αυτόματες δραστηριότητες που περνούν εντελώς απαρατήρητες από τη συνείδησή σας. Για παράδειγμα, είστε όρθιοι ή αναπνέετε. Το pons είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση αυτών και άλλων σχετικών διαδικασιών. Περπάτημα, διακοπή ή επανέναρξη της εισπνοής, εστίαση των ματιών σας σε ένα συγκεκριμένο μέρος και πολλά άλλα.

Το pons Varolii συμμετέχει στην έκφραση συναισθημάτων

Το pons Varolii σε μια γυναίκα.
Μερικά από τα κρανιακά νεύρα καθιστούν δυνατές τις εκφράσεις του προσώπου, μια λειτουργία στην οποία εμπλέκεται η γέφυρα.

Συναισθήματα όπως η χαρά, ο θυμός ή η λύπη εκδηλώνονται μέσα από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου. Χάρη στη ρύθμιση των νεύρων που περνούν από τη γέφυρα, αυτές οι εκφράσεις μπορούν να ελεγχθούν, αν και τις περισσότερες φορές γίνεται αυτόματα.

Βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας

Η ισορροπία είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο. Αυτό οφείλεται στο ότι ρυθμίζεται από διαφορετικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών που πραγματοποιεί το pons Varolii. Αυτά λαμβάνουν και μεταδίδουν σήματα στα νεύρα που σας επιτρέπουν να κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά ή να περπατάτε χωρίς να χάνετε την ισορροπία σας.

Συμμετέχει επίσης στην αντίληψή σας για τον πόνο, τη γεύση, την αφή, την έκκριση σάλιου, τα δάκρυα, την ακουστική αντίληψη και πολλά άλλα. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, αυτές οι λειτουργίες δεν αναπτύσσονται αποκλειστικά σε αυτήν την περιοχή, αλλά συνδυάζονται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου για την επεξεργασία ως σύνολο.

Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, το pons Varolii είναι ένα ζωτικό μέρος του εγκεφάλου μας και αυτό που εμπλέκεται σε μια τεράστια σειρά λειτουργιών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.