Οι επιδράσεις της κάνναβης στον εγκέφαλο

Οι επιπτώσεις της κάνναβης στον εγκέφαλο είναι πολλές. Όχι μόνο δημιουργεί εθισμό μέσω μιας νευρωνικής διαδικασίας, αλλά τροποποιεί επίσης τη δομή του εγκεφαλικού ιστού.
Οι επιδράσεις της κάνναβης στον εγκέφαλο

Τελευταία ενημέρωση: 20 Αυγούστου, 2021

Οι επιδράσεις της κάνναβης στον εγκέφαλο είναι πολλές και οφείλονται στην ικανότητά της να αλληλεπιδρά με νευρωνικούς υποδοχείς που ήδη διαθέτουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι εκεί για να αλληλεπιδράσουν με αυτήν την εξαιρετικά εθιστική ουσία.

Η κάνναβη είναι από τα ναρκωτικά που καταναλώνονται πολύ παγκοσμίως. Είναι νόμιμη σε ορισμένες χώρες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ σε άλλες υπάρχουν απαγορεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους, τροποποιώντας τη δομή των νευρώνων και καταστρέφοντας τη μαθησιακή διαδικασία. Όπως πρόκειται να δείτε σε αυτό το άρθρο, αυτή η έρευνα προειδοποιεί για τις μελλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αυτού του ναρκωτικού.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί νέοι πιστεύουν ότι οι επιδράσεις της κάνναβης είναι ήπιες και ότι η ψυχαγωγική χρήση της δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές συνέπειες. Είναι πεπεισμένοι ότι η σποραδική χρήση της είναι ακίνδυνη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση κάνναβης είναι πλέον τόσο διαδεδομένη. Όσοι αρχίζουν να την χρησιμοποιούν, σπάνια αναρωτιούνται αν η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο ή όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι αναζητούν την άμεση ικανοποίηση που παρέχει το ναρκωτικό, με την υπόθεση ότι δεν υπάρχει καμία βλάβη. Κάνουν λάθος.

Τι είναι η κάνναβη;

Αυτό είναι το γενικό όνομα και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Το φυτό διαφέρει από το φάρμακο που λαμβάνεται από αυτό, τη δραστική ένωση που αλληλεπιδρά με τους νευρώνες και τα άλλα παράγωγά του.

Το όνομα του φυτού είναι Cannabis sativa. Έχει πολλαπλά συστατικά αλλά η τετραϋδροκανναβινόλη ή THC έχει υψηλή ψυχοτρόπο ικανότητα. Στην πραγματικότητα, έχει συγγένεια με τους ανθρώπινους νευρώνες και τους υποδοχείς τους.

Μπορεί κανείς να προμηθευτεί μαριχουάνα από το φυτό, την πιο διαδεδομένη ουσία όσον αφορά τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Είναι βασικά τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη της κάνναβης sativa.

Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε χασίς και λάδι χασίς από το φυτό. Η διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη και περιλαμβάνει απόσταξη ή θέρμανση του φυτού για να φτάσει στο σημείο βρασμού. Το χασίς είναι πολύ πιο ισχυρό από τη μαριχουάνα και περιέχει έως και 50% THC.

Διάφορες μορφές κάνναβης.
Η μαριχουάνα προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa και η THC είναι το πιο σημαντικό συστατικό της.

Μια από τις επιδράσεις της κάνναβης στον εγκέφαλο είναι ότι την αλλάζει

Η χρήση κάνναβης οδηγεί σε εθιστική συμπεριφορά, καθώς η ουσία προκαλεί αλλαγές στο κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Σε γενικές γραμμές, η THC δίνει ικανοποίηση και ο εγκέφαλος ζητά περισσότερη για να διατηρήσει αυτήν την κατάσταση.

Ο εθισμός βασίζεται στο πώς αυτό το φάρμακο επηρεάζει τον εγκέφαλο. Συχνά είναι σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί σύνδρομο στέρησης, ένα από τα κριτήρια για την ταξινόμηση των εξαρτήσεων ως τέτοιων. Αυτό το σύνδρομο εμφανίζεται όταν ένα άτομο διακόπτει τη χρήση της ουσίας.

Η διακοπή από τη μαριχουάνα είναι συνήθως ήπια και καλοήθης όσον αφορά τα συμπτώματα στέρησης, αλλά όχι λιγότερο σημαντική. Το εθισμένο άτομο που δεν χρησιμοποιεί το ναρκωτικό για λίγο αντιμετωπίζει αϋπνία, απώλεια όρεξης, ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα εξαφανίζονται εάν καταναλώνουν THC.

Επιπλέον, η κάνναβη δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλο όσον αφορά τον εθισμό. Στην πραγματικότητα, η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι η THC είναι νευροτοξική (μεθάει τους νευρώνες). Υπάρχουν ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ μαριχουάνας και ανάπτυξης ψυχιατρικών ασθενειών, για παράδειγμα.

Αυτές οι αλλαγές είναι επιζήμιες για τους χρόνιους χρήστες μαριχουάνας λόγω των αλλαγών στον εγκέφαλο. Μειώνει τη μνήμη και την προσοχή στο σημείο που ξεχνούν τα πρόσφατα επεισόδια. Μερικά, στην πραγματικότητα, εξαφανίζονται εντελώς από το κύκλωμα μνήμης τους.

Η κάνναβη αλλάζει επίσης ορισμένες κινήσεις και αυτό συνδέεται με την επίδραση της THC στους νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση των κινητικών δεξιοτήτων. Τέλος, οι καταστάσεις άγχους είναι μια άλλη συνέπεια του τρόπου με τον οποίο η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Ατροφικός εγκέφαλος.

Νευρώνες που δεν συνδέονται με κάνναβη

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η THC τροποποιεί και σταματά την ικανότητα των νευρώνων να αλλάζουν. Αυτή η διαδικασία είναι νευροπλαστικότητα και είναι θεμελιώδης για τις διαδικασίες μάθησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος μπορεί να ενσωματώσει νέες γνώσεις μέσω της νευροπλαστικότητας, κάνοντας νευρωνικές συνδέσεις που δεν υπήρχαν πριν. Δεν έχουμε γνωστική μνήμη χωρίς αυτήν την εσωτερική ικανότητα.

Κατά την αξιολόγηση της επίδρασης της THC στον εγκέφαλο των αρουραίων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ουσία δρα στον ιππόκαμπο και μειώνει την ισορροπία των πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση νέων πραγμάτων. Αυτό, που μεταφέρθηκε στους ανθρώπους, και ιδιαίτερα στους νέους, είναι μια μεγάλη προειδοποίηση για την κατανάλωσή του και τον εκφυλισμό της μάθησης.

Έτσι, η κάνναβη επηρεάζει τον εγκέφαλο και αυτή η απήχηση είναι σοβαρή όσον αφορά τη μάθηση. Για να μην αναφέρουμε άλλες διαδικασίες μάθησης που χρησιμοποιούν το ίδιο κύκλωμα, όπως προπόνηση για συγκεκριμένο άθλημα ή ανάπτυξη δεξιοτήτων μαγειρικής, ή εκείνες που απαιτούνται για χειρωνακτικές δραστηριότητες.

Οι επιδράσεις της κάνναβης επηρεάζουν τον εγκέφαλο

Η ανησυχητική επιτυχία της μαριχουάνας έγκειται στα διαφημιστικά μηνύματα που την έχουν τοποθετήσει ως ακίνδυνο ναρκωτικό. Λοιπόν, δεν είναι. Τα αποτελέσματά της είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο, τις διαδικασίες μάθησης και τη μνήμη. Αυτός είναι ένας σοβαρός εθισμός και ακόμη περισσότερο αν σκεφτούμε ότι οι νέοι είναι ο πιο συνηθισμένος καταναλωτής της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sneider, Jennifer T., Yasmin Mashhoon, and Marisa M. Silveri. “A review of magnetic resonance spectroscopy studies in marijuana using adolescents and adults.” Journal of addiction research & therapy (2013).
  • Fratta, Walter, and Liana Fattore. “Molecular mechanisms of cannabinoid addiction.” Current opinion in neurobiology 23.4 (2013): 487-492.
  • Manzanares, Jorge, et al. “Role of the endocannabinoid system in drug addiction.” Biochemical pharmacology 157 (2018): 108-121.
  • Jacobus J, Tapert SF. Effects of cannabis on the adolescent brain. Curr Pharm Des. 2014;20(13):2186–2193. doi:10.2174/13816128113199990426

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.