Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι δυνατή!

Η σωστή διατροφή και η διατήρηση της δραστηριότητας είναι τα κλειδιά για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Τι άλλο πρέπει να ληφθεί υπόψη; Θα σας πούμε εδώ.
Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι δυνατή!
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Όταν πρόκειται για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, είναι σημαντικό να γνωρίσουν στα παιδιά την υγιεινή διατροφή από την πρώιμη παιδική ηλικία. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτής της διαταραχής, η επαρκής διατροφή και η άσκηση μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους ενός παιδιού να γίνει παχύσαρκο.

Ένα παιδί έχει παχυσαρκία όταν το βάρος του είναι πάνω από το φυσιολογικό για την ηλικία και το ύψος του. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά ανησυχητική για τους γονείς, καθώς οδηγεί στην ανάπτυξη επικίνδυνων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, όπως αποδεικνύεται από αυτή την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Anales del Sistema Sanitario de Navarra .

Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει κατάθλιψη και προβλήματα αυτοεκτίμησης, ειδικά όταν το παιδί πηγαίνει σχολείο. Πώς μπορείτε λοιπόν να ανιχνεύσετε την παιδική παχυσαρκία; Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψή της;

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα ερωτήματα.

Τα συμπτώματα της παιδικής παχυσαρκίας

Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι δυνατή!
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την παιδική παχυσαρκία.

Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι τα παιδιά που έχουν κάποια “παραπανίσια κιλά” δεν είναι πάντα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ορισμένα έχουν μεγαλύτερη από το μέσο όρο δομή σώματος για την ηλικία τους. Ομοίως, το βάρος των παιδιών αλλάζει σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Επομένως, για να μιλήσουμε για παιδική παχυσαρκία, είναι απαραίτητη η διάγνωση από έναν επαγγελματία. Ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού για να διαπιστώσει αν όντως πρόκειται για αυτό το πρόβλημα. Επιπλέον, το παιδί μπορεί να έχει συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Υπερχοληστερολαιμία
 • Χαμηλή προσαρμογή στη σωματική άσκηση
 • Τάση για κρίσεις άσθματος
 • Κοινωνική απομόνωση και δυσκολίες στη δημιουργία και διατήρηση φίλων
 • Δυσκολία στον ύπνο και ροχαλητό
 • Κατάθλιψη και άγχος
 • Προβλήματα αρθρώσεων και οστών
 • Δερματικές διαταραχές
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Συμβουλές για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

Γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες επηρεάζουν το βάρος των παιδιών. Ωστόσο, οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για το υπερβολικό βάρος έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Επομένως, για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, υπάρχουν ορισμένες συστάσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι δυνατή!

Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι να τρέφετε το μωρό σας με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Στην πραγματικότητα, είναι καλή ιδέα να παρατείνετε το θηλασμό ακόμη και μέχρι τον πρώτο χρόνο, καθώς αποτελεί ένα καλό συμπλήρωμα στη διατροφή τους.

Από αυτή την άποψη, αρκετές μελέτες συμφωνούν ότι η διατροφή ενός νεογέννητου μωρού αποκλειστικά με μητρικό γάλα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται ακόμη περισσότερο αν ο θηλασμός παραταθεί πέραν των έξι μηνών.

Σχεδιάστε μια καλή διατροφή για τα παιδιά

Οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας για να έχουν τα παιδιά ένα υγιές βάρος. Το να θρέφονται σωστά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του υπερβολικού βάρους και των σχετικών ασθενειών. Τι σημαίνει, λοιπόν, καλή διατροφή;

Η διατροφή των παιδιών πρέπει να αλλάζει σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους λόγω των διατροφικών αναγκών που αποκτούν. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, καλή διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει υγιεινά, καλής ποιότητας τρόφιμα.

Οι γονείς έχουν την ευθύνη να σχεδιάζουν υγιεινά μενού για τα παιδιά τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της διατροφικής πυραμίδας, χωρίς περιορισμούς και χωρίς να φτάνουν σε ακρότητες.

Ουσιαστικά, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν τα ακόλουθα τρόφιμα:

 • Άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια
 • Σπόρους και ξηρούς καρπούς (εκτός από τα μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου για πνιγμό)
 • Φυσικούς χυμούς και νερό
 • Άπαχα κρέατα και ψάρια

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

Η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι δυνατή!
Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα από τα κλειδιά για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Το καλύτερο συμπλήρωμα της σωστής διατροφής για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας είναι η σωματική άσκηση, όπως αποδεικνύεται από αυτή τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Revista Médica Clínica Las Condes. Αν και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης, μπορούν να κάνουν αθλητικές δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να είναι δραστήρια και τα βοηθούν να μείνουν μακριά από έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Τα παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους, τα αθλήματα και ο χορός είναι μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα και να αποτρέψετε την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι να αφιερώνετε τουλάχιστον 20 λεπτά για άσκηση 3 έως 5 φορές την εβδομάδα.

Φροντίστε να ελέγχετε την κατανάλωση γλυκών και σνακ

Τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά και τα σνακ. Στην πραγματικότητα, αυτά τα τρόφιμα έχουν τόσο νόστιμη γεύση που πολλά παιδιά θα ήθελαν να αντικαταστήσουν με αυτά τα κύρια γεύματα!

Ωστόσο, να είστε πολύ προσεκτικοί. Παρόλο που τα τρόφιμα αυτά είναι ακίνδυνα σε μικρές ποσότητες, η τακτική κατανάλωσή τους επηρεάζει το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Τα τρόφιμα αυτά μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν σε υπερβολική συσσώρευση λίπους. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, υπερβολική χοληστερόλη και διατροφικές δυσκολίες.

Οι πιο δημοφιλείς είναι:

 • Πατατάκια
 • Σοκολάτα και καραμέλες
 • Βιομηχανικά προϊόντα αρτοποιίας
 • Λουκάνικα και επεξεργασμένα κρέατα
 • Σνακ και πρόχειρο φαγητό

Προετοιμάστε υγιεινό φαγητό για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας

Η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος για τα παιδιά σας στο σπίτι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Το έτοιμο φαγητό δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Παρόλο που δεν είναι πάντα επιβλαβές, το έτοιμο φαγητό περιέχει σάκχαρα και χημικά πρόσθετα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Για να εξασφαλίσετε ένα υγιές βάρος και καλή συγκέντρωση, η καλύτερη επιλογή είναι να προετοιμάζετε εκ των προτέρων υγιεινά γεύματα. Υπάρχουν πολλά συστατικά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μειώσουν την πείνα τους στο σχολείο ή μεταξύ των γευμάτων.

Μερικές επιλογές είναι οι εξής:

 • Ζελέ με φρούτα
 • Μήλα και αχλάδια
 • Φυσικό γιαούρτι
 • Σάντουιτς με λαχανικά
 • Φυτικό γάλα

Τελικά, οι γονείς πρέπει να συμμετέχουν στον αγώνα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, ειδικά αν υπάρχουν ήδη παράγοντες κινδύνου στην οικογένειά τους. Η διδασκαλία υγιεινών συνηθειών και η διατήρηση τακτικών ιατρικών εξετάσεων είναι το κλειδί για την πρόληψη της ανάπτυξης αυτού του προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.