Πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες ή ραχιαλγία: Συμπτώματα

Ο πόνος μεταξύ των ωμοπλατών ή η ραχιαλγία μπορεί να οφείλεται σε μυοσκελετικές παθήσεις ή να αντανακλά κάποιο είδος σωματικής δυσλειτουργίας. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες ή ραχιαλγία: Συμπτώματα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Ο πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες στη ραχιαία περιοχή ή αλλιώς ραχιαλγία, αποτελεί συχνή αιτία διαβούλευσης παγκοσμίως. Συνήθως υποδηλώνει μυϊκή σύσπαση ή τραυματισμό, ωστόσο, μπορεί επίσης να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Εδώ θα σας πούμε περισσότερα.

Η μεσοσφηνοειδής περιοχή αποτελείται από τη ραχιαία σπονδυλική στήλη, όπου αρθρώνονται τα κογχικά τόξα και παρεμβάλλεται μεγάλη ποικιλία μυών. Αυτά τα μυοσκελετικά στοιχεία είναι υπεύθυνα για την προστασία των εσωτερικών οργάνων, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο οισοφάγος, καθώς και η θωρακική αορτή.

Ο όρος ραχιαλγία αναφέρεται στον πόνο που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του σώματος, κάτω από τους ώμους και ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που εκφράζει την παρουσία μιας πάθησης ή νόσου στη σπονδυλική στήλη ή στις παρακείμενες δομές. Επιπλέον, ορισμένες θωρακικές και κοιλιακές παθολογίες μπορεί να ακτινοβολούν σε αυτή την περιοχή.

Συμπτώματα από την ραχιαλγία

Τα συμπτώματα του πόνου μεταξύ των ωμοπλατών ποικίλλουν ανάλογα με την υπεύθυνη αιτία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ραχιαλγία είναι αποτέλεσμα συνδυασμού διαφόρων παθολογικών παραγόντων και επηρεάζει περίπου το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Η ενόχληση αυτή μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλο πόνο στην αυχενική ή οσφυϊκή περιοχή. Σε γενικές γραμμές, η δυσφορία που προκαλείται από τη μυϊκή σύσπαση περιορίζεται συνήθως στη μία πλευρά του σώματος και επιδεινώνεται με αλλαγές στη στάση του σώματος.

Ομοίως, η μυϊκή ραχιαλγία συχνά ανακουφίζεται με το δυνατό πάτημα της περιοχής ή με την εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων. Ωστόσο, ο μεσοσπονδυλικός πόνος είναι επίσης αποτέλεσμα φλεγμονωδών διεργασιών της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ενόχληση θα βρίσκεται στο κέντρο της πλάτης και υποχωρεί κατά την ανάπαυση.

Η δυσλειτουργία των οργάνων του θώρακα και της κοιλιάς μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως ραχιαλγία. Επιπλέον, το άτομο θα εκδηλώσει ορισμένα κλασικά συμπτώματα της πάθησης. Τέτοια είναι η εφίδρωση, το ψύχος και η απώλεια συνείδησης, χαρακτηριστικά του ανευρύσματος της αορτής.

Πιθανές αιτίες για τη ραχιαλγία

Ο πόνος μεταξύ των ωμοπλατών μπορεί να είναι μυοσκελετικής ή σπλαχνικής προέλευσης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανατομικών δομών που συγκλίνουν σε αυτό το επίπεδο. Η κατάσταση συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες και σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένει με την πάροδο του χρόνου.

Μυϊκή καταπόνηση ή τράβηγμα

Η μυϊκή καταπόνηση στη ραχιαία περιοχή είναι η κύρια αιτία του πόνου μεταξύ των ωμοπλατών. Μελέτες εκτιμούν ότι ο επιπολασμός του πόνου στην πλάτη που οφείλεται σε μυϊκά αίτια ανέρχεται σε 60% έως 85% στον ενήλικο πληθυσμό.

Μεταξύ των καταστάσεων που συμβάλλουν σε αυτή την ενόχληση είναι οι ακόλουθες:

 • Κακή στάση του σώματος όταν στέκεστε ή κάθεστε.
 • Αθλήματα που περιλαμβάνουν στροφή του σώματος, όπως το τένις και το γκολφ.
 • Υπερβολική προσπάθεια ανύψωσης βαρέων αντικειμένων.
 • Ύπνος σε επιφάνειες με ανεπαρκή στήριξη.

Ομοίως, οι απότομες κινήσεις και οι πτώσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβη στις μυϊκές ίνες της πλάτης. Σε περίπτωση υποψίας τραυματισμού, συνιστάται η εφαρμογή παγωμένων ή ψυχρών επιθεμάτων και η συμβουλή ειδικού.

Η κλασική κίνηση του γκολφ συνδέεται με πόνο μεταξύ των ωμοπλατών λόγω της συστροφής της πλάτης.

Δισκοκήλη

Η δισκοκήλη στη ραχιαία μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ευθύνεται για τη συμπίεση των νεύρων, προάγοντας την εμφάνιση πόνου μεταξύ των ωμοπλατών. Η ένταση της ενόχλησης ποικίλλει, επιδεινούμενη κατά τη μεταφορά αντικειμένων ή τη διατήρηση της ίδιας θέσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος συνοδεύεται από μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και βάρος στον ώμο, τον αγκώνα και το αντιβράχιο. Τα πάσχοντα άτομα πρέπει συνήθως να ξεκουράζονται και να λαμβάνουν παυσίπονα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις απαιτείται συνήθως διήθηση.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη της ανύψωσης των ποδιών σας για 20 λεπτά την ημέρα

Ρευματικές παθήσεις και ραχιαλγία

Εκφυλιστικές και φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος. Η αρθρίτιδα είναι μια συχνή ασθένεια στους ηλικιωμένους που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στον αυχένα και τη μεσοσπονδυλική περιοχή.

Άλλες ρευματικές αιτίες της ραχιαλγίας περιλαμβάνουν τις εξής:

 • Σπονδυλοαρθρίτιδα.
 • Ινομυαλγία.
 • Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
 • Οστεοπόρωση

Καρδιακά προβλήματα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται συνήθως με έντονο πόνο στο στήθος που ακτινοβολεί στον ώμο. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να εμφανίσουν πόνο μεταξύ των ωμοπλάτων κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού επεισοδίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος είναι συμπιεστικός στη φύση του και επιμένει για περισσότερο από 30 λεπτά. Επιπλέον, συνήθως συνοδεύεται από ναυτία, δύσπνοια, εφίδρωση, ωχρότητα και ζάλη. Όταν αυτά τα συμπτώματα είναι εμφανή, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Από την άλλη πλευρά, η φλεγμονή του περικαρδίου που καλύπτει την καρδιά ή η περικαρδίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στήθος που ακτινοβολεί στο πίσω μέρος του θώρακα. Αυτός μπορεί να επιδεινώνεται με τη βαθιά αναπνοή και ανακουφίζεται με την κλίση του θώρακα προς τα εμπρός.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής και η ραχιαλγία

Το ανεύρυσμα είναι μια αρτηριακή διάταση που προκαλείται από επίκτητη ή συγγενή αδυναμία στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου. Μελέτες εκτιμούν ότι ο επιπολασμός των ανευρυσμάτων της θωρακικής αορτής κυμαίνεται μεταξύ 6 και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Είναι συχνότερο σε άνδρες άνω των 60 ετών.

Τα θωρακικά ανευρύσματα που έχουν υποστεί ρήξη εκδηλώνονται συνήθως με πίεση στο θώρακα που εκτείνεται μεταξύ των ωμοπλάτων. Επιπλέον, ο βήχας, η βραχνάδα και η δύσπνοια είναι συνήθη συμπτώματα. Η ρήξη ανευρύσματος είναι μια κρίσιμη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα περίθαλψη.

Κοιλιακές καταστάσεις

Υπάρχουν διάφορα κοιλιακά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν ως ραχιαλγία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εγγύτητας του πάσχοντος οργάνου στην πλάτη ή από νευρική ακτινοβολία του πόνου σε αυτό το επίπεδο.

Η χολοκυστίτιδα, η παγκρεατίτιδα, η φλεγμονή σπλήνας και τα πεπτικά έλκη είναι οι κυριότερες ασθένειες που σχετίζονται με αυτό το είδος πόνου. Γενικά, η δυσφορία είναι έντονη στην πλευρά του σώματος όπου εντοπίζεται η δυσλειτουργία.

Pancreatitis causa dolor entre las escápulas.
Η παγκρεατίτιδα προκαλεί τόσο έντονο πόνο στην κοιλιά που ακτινοβολεί στην πλάτη.

Καρκίνος

Οι όγκοι είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση πόνου σε διάφορες περιοχές του σώματος συμπιέζοντας τις νευρικές οδούς. Ορισμένοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα, όπως ο όγκος Pancoast, μπορεί να προκαλέσουν πόνο μεταξύ των ωμοπλατών.

Άλλες νεοπλασίες με τα ίδια συμπτώματα είναι οι ακόλουθες:

 • Καρκίνος του οισοφάγου.
 • Λεμφώματα.
 • Όγκοι του μαστού.
 • Μεσοθηλιώματα.
 • Οστεοσαρκώματα.
 • Καρκίνος του ήπατος

Θεραπεία του πόνου της ραχιαλγίας

Η θεραπεία του πόνου στην πλάτη θα εξαρτηθεί από την πάθηση ή τη νόσο που ευθύνεται για τα συμπτώματα. Σε γενικές γραμμές, ο επαγγελματίας υγείας δίνει προτεραιότητα στην προσωρινή ανακούφιση των ενοχλήσεων με τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων, μυοχαλαρωτικών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτικοστεροειδών.

Οι μυϊκές συσπάσεις απαιτούν συνήθως μασάζ και συνεδρίες φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση του τόνου των ινών. Ομοίως, τα ήπια τραύματα αντιμετωπίζονται με μέτρα ανάπαυσης στο κρεβάτι, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και ψυχρές θεραπείες.

Οι δισκοκήλες και οι ρευματικές παθήσεις απαιτούν συνεχή παρακολούθηση από γιατρό για να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής. Επιπλέον, ο πάσχων θα πρέπει να εφαρμόσει αλλαγές στις συνήθειες άσκησης και διατροφής για να διασφαλίσει την αποτελεσματική ανάρρωση.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η περικαρδίτιδα και τα ανευρύσματα του θώρακα αποτελούν επείγουσες καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία, φαρμακολογική αντιμετώπιση και χειρουργική προσέγγιση. Από την άλλη πλευρά, τα κοιλιακά προβλήματα έχουν υψηλό ποσοστό ανάρρωσης και οριστικής ανακούφισης όταν ανιχνεύονται εγκαίρως.

Ένα κοινό σύμπτωμα που δεν πρέπει να υποτιμάται

Ο πόνος μεταξύ των ωμοπλατών είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις προειδοποιεί για την ύπαρξη τραυματισμού ή μυϊκής σύσπασης, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας σοβαρής πάθησης.

Υπό αυτή την έννοια, η έγκαιρη αντιμετώπιση από ειδικό γιατρό είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ζωής του πάσχοντος. Για το λόγο αυτό, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν ο πόνος επιμένει και εάν συνοδεύεται από αναπνευστική δυσκολία ή απώλεια συνείδησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Reguera R, Socorro M, Jordán  M, García G, et al. Dolor de espalda y malas posturas, ¿un problema para la salud?. Rev.Med.Electrón. 2018 ;  40( 3 ): 833-838.
 • Van Oosterhout R, de Boer A, Maas A, Rutten F, et al. Sex Differences in Symptom Presentation in Acute Coronary Syndromes: A Systematic Review and Meta‐analysis. Journal of the American Heart Association. 2020;9(9).
 • Vega J, Gonzalez D, Yankovic W, Oroz J, et al. Aneurismas de la aorta torácica: Historia natural, diagnóstico y tratamiento. Rev Chil Cardiol. 2014;  33( 2 ): 127-135.
 • Rodríguez J.Dolor osteomuscular y reumatológico. Rev. Soc. Esp. Dolor. 2004;  11( 2 ): 56-64.
 • Casas A, Patiño M. Prevalencia y factores asociados con el dolor de espalda y cuello en estudiantes universitarios. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud. 2012 ;  44( 2 ): 45-55.
 • Gálvez M, Cordovez J, Okuma C, Montoya C, et al. Diagnóstico diferencial de hernia discal. Rev. chil. radiol. 2017;  23( 2 ): 66-76.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.