Πώς να αναγνωρίσετε τις ψείρες του κεφαλιού και τα ίχνη τους

Η αναγνώριση των ψειρών είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή τους. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, είναι εύκολο να μην τις δείτε.
Πώς να αναγνωρίσετε τις ψείρες του κεφαλιού και τα ίχνη τους

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι ψείρες του κεφαλιού, τόσο για να αποφευχθεί η εμφάνισή τους όσο και για την καταπολέμηση μιας προσβολής. Αν και το τελευταίο είναι πολύ δυσάρεστο, πρέπει να πούμε ότι είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, αυτά τα πλάσματα δεν εγκαθίστανται στο κεφάλι λόγω έλλειψης υγιεινής. Ο καθένας μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με κάποιον που τα έχει. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις ψείρες.

Αυτό το πρόβλημα είναι πολύ πιο κοινό στα παιδιά. Μόλις εμφανιστούν, δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από αυτές.

Πώς να αναγνωρίσετε τις ψείρες του κεφαλιού;

Κατ ‘αρχήν, ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσετε τις ψείρες του κεφαλιού είναι να μάθετε πώς μοιάζουν. Είναι έντομα στο μέγεθος ενός σουσαμιού και έχουν χρώμα από καφέ έως υπόλευκο. Δεν πετούν ούτε πηδούν, αλλά σέρνονται.

Οι ψείρες προσκολλώνται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο, κινούνται επίσης πολύ γρήγορα, επομένως είναι εύκολο να χαθούν από τα μάτια σας. Έχουν 6 πόδια που καταλήγουν σε μικρά νύχια. Τα θηλυκά, που γεννούν τα αυγά, είναι λίγο πιο ογκώδη από τα αρσενικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσετε τις ψείρες είναι να χωρίσετε τις τρίχες σε μέρη και να χρησιμοποιήσετε ένα δυνατό φως και έναν μεγεθυντικό φακό για να τις εντοπίσετε. Δεν είναι εύκολο, αλλά με λίγη εξειδίκευση, θα τα καταφέρετε.

Ο κύκλος ζωής των ψειρών

Είναι σύνηθες για μια ψείρα να γεννά 8 έως 10 αυγά την ημέρα. Αυτά χρειάζονται από 7 έως 12 ημέρες για να εκκολαφθούν και βγαίνουν τα μικρά, τα οποία έχουν το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας.

Σε λίγες μέρες, αυτά τα ζώα είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν και έτσι να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος. Η διάρκεια ζωής κάθε ψείρας είναι μεταξύ 3 και 4 εβδομάδων.

Πώς να αναγνωρίσετε τις ψείρες του κεφαλιού και τα ίχνη τους
Το σχήμα των ψειρών είναι χαρακτηριστικό, αλλά χρειάζεστε μεγεθυντικό φακό για να τις δείτε καλά στο τριχωτό της κεφαλής.

Τι είναι η κόνιδα και πώς μπορείτε να την αναγνωρίσετε;

Τα αυγά των ψειρών είναι γνωστά με το όνομα κόνιδες. Οι κόνιδες είναι συνήθως πιο εύκολο να εντοπιστούν από τις ψείρες του κεφαλιού, καθώς οι ψείρες του κεφαλιού είναι πολύ γρήγορες και ξέρουν πώς να κρύβονται.

Οι κόνιδες έχουν ωοειδές σχήμα και χρώμα λευκό έως κιτρινωπό. Βρίσκονται στα πλάγια των αξόνων των μαλλιών. Μερικές είναι ανενεργές, είτε επειδή είναι απλώς κούφιες είτε επειδή περιέχουν μια νεκρή ψείρα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κόνιδες μπερδεύονται με πιτυρίδα ή ψώρα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σηκώσετε μια τρίχα από το τριχωτό της κεφαλής. Αν είναι πιτυρίδα, θα ξεκολλήσει. Αν όχι, θα κολλήσει στο στέλεχος της τρίχας.

Είναι συνηθισμένο να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός πίσω από τα αυτιά και στην περιοχή του λαιμού.

Σημάδια από τις ψείρες του κεφαλιού

Μια προσβολή μπορεί να ανιχνευθεί ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχει στο προσβεβλημένο άτομο. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τα ακόλουθα σημάδια:

 • Αίσθημα μυρμηγκιάσματος στο κεφάλι
 • Συχνός κνησμός του τριχωτού της κεφαλής
 • Αυξημένο μυρμήγκιασμα και φαγούρα τη νύχτα, καθώς οι ψείρες είναι πιο ενεργές στο σκοτάδι
 • Πληγές στο κεφάλι που προκαλούνται από ξύσιμο – μπορεί να μολυνθούν άσχημα.

Εάν υπάρχουν τα παραπάνω σημάδια, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής για να εντοπίσετε τις ψείρες. Όταν οι κόνιδες είναι ακόμα στο αυγό, σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί ακόμη προσβολή με την αυστηρή έννοια.

Ένα παιδί με ψείρες.
Το συχνό ξύσιμο του κεφαλιού σε ένα παιδί πρέπει να σας κάνει να υποψιάζεστε την παρουσία ψειρών.

Πρόληψη ψειρών

Οι ψείρες μεταδίδονται συχνότερα με την επαφή κεφάλι με κεφάλι. Αυτός είναι ο λόγος που είναι πιο συνηθισμένες στα μικρά παιδιά, καθώς τείνουν να έχουν αυτό το είδος επαφής στο παιχνίδι τους.

Επίσης, οι ψείρες του κεφαλιού μπορούν να αποκτηθούν όταν το κεφάλι έρθει σε επαφή με ρούχα ή αντικείμενα που έχουν ψείρες πάνω τους, όπως μαξιλάρια. Εάν γνωρίζετε ότι κάποιος έχει ψείρες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα απωθητικό για τις ψείρες.

Διαφορετικά, οι ακόλουθες συστάσεις είναι χρήσιμες για την πρόληψη της μετάδοσης:

 • Αποφύγετε την επαφή κεφάλι με κεφάλι. Ιδιαίτερα στα παιδιά πρέπει να διδαχθούν αυτό.
 • Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως καπέλα, χτένες, κράνη, ακουστικά και κασκόλ.
 • Αποφύγετε να ξαπλώνετε σε καναπέδες, κρεβάτια, χαλιά ή μαξιλάρια που έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιον που έχει ψείρες.
 • Ελέγξτε τα κεφάλια όλων στο σπίτι αφού εντοπίσετε ψείρες σε ένα άτομο. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε 3 έως 4 ημέρες.
 • Πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα του μολυσμένου ατόμου σε ζεστό νερό. Κάντε το ίδιο με προϊόντα περιποίησης, όπως χτένες και βούρτσες.
 • Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα χαλιά και ταπετσαρισμένα έπιπλα στο σπίτι και το αυτοκίνητο.
 • Οποιαδήποτε αντικείμενα έχουν έρθει σε επαφή με το μολυσμένο άτομο μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε μια τσάντα. Θα πρέπει να σφραγιστεί για 7 ημέρες.
Μια μαμά που τσεκάρει τα μαλλιά του παιδιού της.
Περιοδικοί έλεγχοι κεφαλής είναι απαραίτητοι σε οικογένειες που ανιχνεύουν ότι ένα από τα μέλη έχει μολυνθεί.

Να είστε σταθεροί στη θεραπεία

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τις ψείρες, αλλά μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να τις αφαιρέσετε. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για να καταπολεμήσετε αυτά τα ενοχλητικά μικρά πλάσματα. Συνήθως δίνει αποτελέσματα, αν και θέλει επιμονή.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά τακτικά και συνεχώς, γιατί, μερικές φορές, με λίγες μόνο κόνιδες να απομένουν, ο πολλαπλασιασμός ξεκινά ξανά. Για να το καταπολεμήσετε πιο αποτελεσματικά, είναι συχνά καλύτερο να κουρέψετε τα μαλλιά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ramonell, R. M., & Sebastián, A. M. (2004). Infestación por piojos en los escolares de los colegios públicos de Palma e intervención educativa (1983–2003). Atención Primaria, 34(1), 60.
 • Hodgson, E. W., & Wille, C. (2021). Piojos en los Humanos.
 • de Pablo Màrquez, Bernat. “Actualización en pediculosis capitis.” Medicina de Familia. SEMERGEN 45.2 (2019): 128-133.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.