Το ξίδι ως σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι μια πάθηση του δέρματος που προκαλεί το ξεφλούδισμα του κρανίου. Παρότι δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό για τα άτομα που υποφέρουν από αυτή. Ανακαλύψτε πώς να χρησιμοποιείτε το ξίδι ως σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα.
Το ξίδι ως σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Angélica Quijano

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το ξίδι έχει πολλές χρήσεις στο σπίτι και ίσως το χρησιμοποιείτε κυρίως στις σαλάτες. Όμως, μπορεί να γίνει σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα καθώς πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι κατέχει ορισμένες ιδιότητες που βοηθούν σε αυτό.

Αυτό το ξινό υγρό, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της όξινης ζύμωσης του αλκοόλ, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και συμπτωμάτων ιστορικά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε για τα οφέλη του και πώς μπορεί να σας βοηθήσει ενάντια στην πιτυρίδα.

Μηλόξυδο, είναι αποτελεσματική σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα;

Έχετε παρατηρήσει μικρά λευκά σημάδια στα σκούρα ρούχα σας;

Η πιτυρίδα, γνωστή και ως πιτυρίαση, είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει το κρανίο και προκαλεί το ξεφλούδισμά του. Παρότι δεν πρόκειται για σοβαρή πάθηση, μπορεί να προκαλέσει ντροπή, και κνησμό, ενώ η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στο Mayo Clinic, το άγχος μπορεί να ενισχύσει τα συμπτώματα της πιτυρίδας. Επίσης, έχει την τάση να εμφανίζεται περισσότερο τις ξηρές και κρύες εποχές. Όσον αφορά τα αίτια, το δημοσίευμα αναφέρει τα ακόλουθα:

 • Ερεθισμένο, λιπαρό, ή ξηρό δέρμα
 • Μη επαρκές πλύσιμο των μαλλιών
 • Παρουσία μυκήτων γνωστών ως Malassezia. Αυτοί τρέφονται από τα έλαια που βρίσκονται στο κρανίο στους περισσότερους ενήλικες
 • Δερματίτιδα εξ επαφής: Εμφανίζεται από την κοινή χρήση ορισμένων προϊόντων για τη φροντίδα των μαλλιών
 • Άλλες δερματολογικές παθήσεις, όπως ψωρίαση και έκζεμα

Ευτυχώς, φαίνεται ότι η σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα με μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πάθησης. Ανέκδοτες αποδείξεις αναφέρουν ότι η χρήση του ίσως μειώσει το ξεφλούδισμα και πιθανόν να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα.

Παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη δράση αυτής της σπιτικής θεραπείας για την πιτυρίδα, ένα άρθρο στο Natural Product Research αναφέρει ότι αυτό το προϊόν έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Γι’ αυτό, θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων και μυκήτων.

Άνδρας με πιτυρίδα
Η πιτυρίδα είναι το ξεφλούδισμα του κρανίου εξαιτίας μυκήτων.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτή τη σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα με ξίδι

Όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ξιδιού ενάντια στην πιτυρίδα. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε και μόνοι σας τα αποτελέσματα, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ασφαλή τη χρήση του. Για να επωφεληθείτε από αυτή τη σπιτική θεραπεία, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ξεκινήστε διαλύοντας μισή κούπα μηλόξυδο σε μιάμιση κούπα ζεστό νερό.
 2. Πλύντε τα μαλλιά σας με σαμπουάν και ξεβγάλετέ τα όπως συνήθως.
 3. Εφαρμόστε το μηλόξυδο σε ολόκληρο το κρανίο σας με τη βοήθεια βαμβακιού και κάνετε ένα απαλό μασάζ για 3 με 5 λεπτά.
 4. Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά.
 5. Αν κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα conditioner.

Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά μέχρι να παρατηρήσετε βελτίωση.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες για την πιτυρίδα

Ο χαρακτηριστικός κνησμός και το ξεφλούδισμα που προκαλούνται από την πιτυρίδα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά αντιπιτυριδικά σαμπουάν στην αγορά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη συσσώρευση ελαίων και νεκρών κυττάρων στο δέρμα. Όμως, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πάνω από μία επιλογές μέχρι να βρείτε ποια σας ταιριάζει.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της πάθησης. Αν υποφέρετε από αυτό το δερματολογικό πρόβλημα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

 • Θέστε το άγχος υπό έλεγχο: Είναι σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε τα αρνητικά συναισθήματα καθώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας. Παρότι ακούγεται περίεργο, μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα της πιτυρίδας.
 • Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή: Συμπεριλάβετε αρκετό ψευδάργυρο, βιταμίνες Β, και συγκεκριμένους τύπους λιπαρών στη διατροφή σας. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την πιτυρίδα.
 • Να λούζετε συχνά τα μαλλιά σας. Αν έχετε λιπαρό κρανίο, το καθημερινό λούσιμο βοηθά να χαλαρώσουν οι νιφάδες. Για να το πετύχετε αυτό, κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή και ξεβγάλτε προσεκτικά.
 • Περιορίστε τα προϊόντα μαλλιών. Αυτό επειδή τα στιλιστικά προϊόντα μπορούν να συσσωρευτούν στα μαλλιά και το κρανίο προκαλώντας λιπαρότητα.

Από την άλλη, η χρήση ελαίου τεϊόδεντρου ίσως είναι μια αποτελεσματική σπιτική θεραπεία για την πιτυρίδα. Ο λόγος είναι οι αντισηπτικές, αντιβιοτικές, και αντιμυκητιασικές ιδιότητές του. Ωστόσο, αυτή η εναλλακτική επιλογή ερεθίζει τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Γυναίκα με πιτυρίδα
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την πιτυρίδα, αλλά μπορείτε να συνδυάσετε διάφορες σπιτικές θεραπίες.

Πιθανές παρενέργειες

Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να προσέχετε τα αποτελέσματα της χρήσης μηλόξυδου ή οποιασδήποτε θεραπείας για την πιτυρίδα. Ορισμένα προϊόντα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Αναφορικά με το ξίδι, καθώς είναι μια πολύ όξινη ουσία, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να σταματήσετε τη χρήση του και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι, πολλές φορές, η πιτυρίδα απαιτεί προσέγγιση από πολλά μέτωπα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το ξίδι δεν αποτελεί μαγική λύση για το πρόβλημα, αλλά μία επιλογή ανάμεσα σε πολλές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Clínica Mayo. Caspas. (2019). Recuperado el 12 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
 • Gopal J, Anthonydhason V, Muthu M, et al. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Nat Prod Res. 2019;33(6):906-910. doi:10.1080/14786419.2017.1413567
 • Bonifaz, Alexandro, et al. “Estudio comparativo de dos esquemas de tratamiento para dermatitis seborreica capitis con champú de ciclopiroxolamina/piritionato de zinc/keluamida (CPO/PZ/K).” Dermatología cosmética, médica y quirúrgica 13.3 (2015): 188-193.
 • Torres, E., R. Arenas, and C. Atoche-Diéguez. “Infecciones causadas por el género Malassezia.” Med Cutan Iber Lat Am 36.6 (2008): 265-284.
 • Laborda, P., P. Zaballos, and A. Garrido. “Semiologia de la dermatosis de cuero cabelludo.” Revista de Medicina integral (2011).
 • Chunata Sánchez, Lidia Mariela. Tratamiento de la Pityriasis Capitis del Cuero Cabelludo Producida por Malassezia globosa con Sampoo de Romero (Rosmarinus officinalis). BS thesis. 2012.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.