Τι είναι οι ψείρες του εφηβαίου και πώς μεταδίδονται;

Οι ψείρες του εφηβαίου επηρεάζουν συνήθως την περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές, όπως στις μασχάλες ή την κοιλιά. Πώς εξαπλώνονται; Θα σας πούμε τα πάντα γι' αυτές στο σημερινό μας άρθρο.
Τι είναι οι ψείρες του εφηβαίου και πώς μεταδίδονται;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

“Ψείρες” είναι η κοινή αργκό για τις ψείρες του εφηβαίου. Πρόκειται για μικρά έντομα που ζουν στις τρίχες του εφηβαίου των ανθρώπων. Αυτή η πάθηση θεωρείται ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αν και αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για τη μετάδοσή της.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι περίπου τον χρόνο, αποκτούν ψείρες του εφηβαίου. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το έντομο το οποίο το προκαλεί αυτό ονομάζεται Pthirus pubis. Τρέφεται με αίμα και τα τσιμπήματά του προκαλούν μια πολύ έντονη και ενοχλητική φαγούρα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι σε πολλά σημεία της ιστορίας της ανθρωπότητας, υπάρχουν ορισμένα κείμενα που αναφέρονται στις ψείρες του εφηβαίου, ακόμη και η Βίβλος. Παρόλο που είναι παρόμοιες με τις ψείρες του κεφαλιού, η κύρια διαφορά είναι πως δε μεταδίδουν άλλες ασθένειες.

Όμως, πρόκειται για μια πολύ ενοχλητική μόλυνση που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την κοινωνική ζωή όσων υποφέρουν από αυτή. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ψείρες του εφηβαίου και το πώς μεταδίδονται.

Πώς δρουν οι ψείρες του εφηβαίου;

Γυναίκα με κνησμό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ψείρες του εφηβαίου μεταδίδονται με το σεξ. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ψείρες του εφηβαίου είναι μικρά έντομα τα οποία ζουν αποκλειστικά στους ανθρώπους, ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οι ψείρες του εφηβαίου έχουν παρόμοιο σχήμα με τα καβούρια. Προσκολλώνται στις τρίχες εξαιτίας μιας ουσίας που λειτουργεί σαν τσιμέντο. Μόλις βρεθούν εκεί, δαγκώνουν το δέρμα. Αυτό το δάγκωμα είναι τόσο έντονο που προκαλεί κνησμό εξαιτίας ορισμένων συστατικών του σάλιου και των περιττωμάτων τους.

Τυπικά, τα συμπτώματα εκδηλώνονται μια εβδομάδα μετά τη μόλυνση. Πέραν του κνησμού, είναι συχνή η εμφάνιση σπυριών στο δέρμα, καθώς και τραυμάτων που σχετίζονται με το ξύσιμο.

Αν και συχνά επηρεάζουν μόνο την ηβική περιοχή, οι ψείρες του εφηβαίου μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορούν να επηρεάσουν τις τρίχες του στήθους, των μασχαλών, ή της κοιλιάς.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι μπορούν να εμφανιστούν και στις βλεφαρίδες. Αυτό είναι πολύ συχνό στα παιδιά τα οποία έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Γι’ αυτό, η παρουσία αυτών των ψειρών στα παιδιά, οδηγεί κάποιες φορές τους παιδιάτρους σε υποθέσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

Πώς μεταδίδονται οι ψείρες του εφηβαίου

Οι ειδικοί θεωρούν τις ψείρες ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η μετάδοσή τους είναι πιο συχνή όταν υπάρξει σεξουαλική επαφή με ένα ήδη μολυσμένο άτομο. Όμως, αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος μετάδοσης.

Αν και λιγότερο συχνά, οι ψείρες του εφηβαίου μπορούν να μεταδοθούν με τη χρήση ορισμένων ρούχων, σεντονιών, ή πετσετών ενός μολυσμένου ατόμου. Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν αδύνατο να μολυνθείτε από περιοχές όπως μπάνια ή τουαλέτες.

Ο λόγος είναι πως το έντομο δε μπορεί να ζήσει μακριά από το ανθρώπινο σώμα για μεγάλες περιόδους. Χρειάζεται μια θερμοκρασία περίπου 28ºC ή μεγαλύτερη για να επιβιώσει. Ακόμη και έτσι όμως, οποιοδήποτε άτομο έχει μολυνθεί θα πρέπει να καθαρίσει όλα τα προσωπικά αντικείμενα και τα ρούχα του.

Πώς γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;

Γυναίκα στη γιατρό

Μια εξέταση σε φυσικό επίπεδο είναι συνήθως αρκετή για να διαγνωστούν οι ψείρες στο εφηβαίο. Συνήθως, μπορούν να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι.

Η διάγνωση των ψειρών του εφηβαίου είναι πολύ απλή επειδή είναι αρκετό, συνήθως, να παρατηρηθεί η περιοχή των γεννητικών οργάνωνκαθώς φαίνονται με γυμνό μάτι. Επίσης, η κλινική τους εικόνα είναι πολύ χαρακτηριστική. Έτσι, ο/η γιατρός δε χρειάζεται επιπρόσθετες αποδείξεις.

Συγκεκριμένες κρέμες, σαμπουάν, και λοσιόν που σκοτώνουν τα έντομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πάθησης. Στους περισσότερους ανθρώπους απαιτείται παραπάνω από μία χρήση. Επίσης, είναι σημαντικό να καθαριστούν σωστά όλα τα ρούχα, οι πετσέτες, και τα σεντόνια.

Ωστόσο, το σημαντικότερο πράγμα είναι να προειδοποιήσετε τους ανθρώπους γύρω σας, ειδικά τους/ις σεξουαλικούς συντρόφους, καθώς είναι εξαιρετικά μεταδοτική μόλυνση.

Συμπέρασμα

Οι ψείρες του εφηβαίου είναι μικροσκοπικά έντονα που προκαλούν κνησμό σε περιοχές όπου βρίσκονται τρίχες, ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική πράξη, αλλά μπορούν να μεταδοθούν από τα ρούχα ή άλλα υφάσματα όπως σεντόνια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.