Πώς να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες γρήγορα

Οι κόνιδες είναι τα αβγά των ψειρών τα οποία αναπαράγονται πάρα πολύ γρήγορα. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε πώς να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες γρήγορα.
Πώς να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες γρήγορα

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι σημαντικό να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες το συντομότερο δυνατό για να σταματήσετε την εξάπλωσή τους. Το καλοκαίρι θα έρθει σύντομα και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν, έτσι είναι συχνό να εξαπλώνονται και οι κόνιδες. Πρόκειται για τα αβγά των ψειρών που γραπώνονται στις τρίχες του ξενιστή. Τα παιδιά είναι περισσότερο επιρρεπή σε αυτές.

Τι είναι οι κόνιδες και πώς εξαπλώνονται

Τα αβγά των ψειρών ονομάζονται κόνιδες. Τα γεννούν στο κρανίο, συνήθως στον αυχένα ή την κορυφή του κεφαλιού και πίσω από τα αυτιά. Για την ακρίβεια, αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι περιοχές δίνουν την απαραίτητη θερμότητα για να εκκολαφθούν τα αβγά.

Οι θηλυκές ψείρες παράγουν μια πολύ ισχυρή κόλλα η οποία βοηθά τις κόνιδες να μένουν στη θέση τους. Είναι πολύ δύσκολο να τις διώξετε με το πλύσιμο ή με το ξύσιμο. Επιπλέον, μόλις μια ψείρα γεννήσει τα αβγά της, θα πάρει περίπου μια εβδομάδα η επώασή τους, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία.

πώς να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες

Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό για να σταματήσετε την εξάπλωσή τους. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα μεταδοθούν σε άλλα παιδιά. Για την ακρίβεια, οι ψείρες κινούνται τόσο γρήγορα ώστε να μπορούν να περνούν από το ένα κεφάλι στο άλλο όταν βρίσκονται σε επαφή.

Γρήγορη θεραπεία για να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες

Μόλις παρατηρήσετε τις κόνιδες, θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας. Οι ψείρες προκαλούν φαγούρα επειδή τρέφονται με αίμα, και έτσι ίσως δείτε ότι το παιδί σας ξύνει το κεφάλι του.

Για να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες γρήγορα και αποτελεσματικά, θα χρειαστείτε μια θεραπεία για τις ψείρες. 

Έγχυμα από φύλλα ευκάλυπτου: μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο από μαγαζί με βότανα ή μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι σας με μια χούφτα από αυτά τα φύλλα και το χαρακτηριστικό τους άρωμα (που απελευθερώνει τα ρουθούνια επίσης). Ζεσταίνετε δυο φλυτζάνια νερό και ρίχνετε μέσα τα φύλλα, αφού το κατεβάσετε από την φωτιά. Τα αφήνετε περίπου 10 λεπτά να κρυώσει το νερό ή να γίνει χλιαρό. Από τη στιγμή που φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία ρίξτε το στο κεφάλι του παιδιού σας. Απαλά κάντε μασάζ  στις ρίζες των μαλλιών, εκεί όπου ζουν  οι ψείρες και κάνουν τα αβγά τους. Θα μπορούσατε να το  ξεπλύνετε ή να το αφήσετε στα μαλλιά. Στη συνέχεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια χτένα για ψείρες ώστε να αφαιρέσετε κόνιδες και ψείρες από τα μαλλιά.

Επίσης, φροντίστε να είναι υγρά τα μαλλιά όταν χρησιμοποιήσετε τη χτένα για να μη τους προκαλέσετε ζημιά. Είναι πολύ εύκολη η χρήση της: περάστε τη απλώς τούφα-τούφα από τη ρίζα προς τις άκρες.

Επιπλέον, να θυμάστε ότι οι πιο αποτελεσματικές χτένες είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο ατσάλιΕίναι πολύ καλύτερες από τις πλαστικές και αφαιρούν ψείρες και κόνιδες ευκολότερα.

Συμβουλές για να κρατήσετε μακριά ψείρες και κόνιδες

Είναι αλήθεια ότι δε μπορείτε να αποφύγετε 100% τις ψείρες και τις κόνιδες, αλλά οι περιοδικοί έλεγχοι των μαλλιών μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσετε την μόλυνση γρήγορα και να τις αντιμετωπίσετε ταχύτερα. Επιπλέον, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Για ν’ αποτρέψετε τις ψείρες και τις κόνιδες, θα πρέπει να έχετε πάντα πρόχειρη μια χτένα για ψείρες ώστε να χτενίζετε τα μαλλιά του παιδιού σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ακόμη και αν δεν έχει ψείρες. Έπειτα, ξεπλύνετέ τη καλά με ζεστό νερό.
  • Ελέγξτε το κεφάλι του παιδιού σας με δυνατό φως. Επίσης, προσέξτε ιδιαίτερα περιοχές που είναι πιο συχνή η εμφάνισή τους: στην κορυφή, τον αυχένα και πίσω από τα αυτιά.
  • Μη μοιράζεστε αξεσουάρ άλλων παιδιών όπως καπέλα, χτένες, βούρτσες ή πετσέτες.
  • Να λούζετε συχνά τα μαλλιά των παιδιών σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν είναι δύσκολο να ξεφορτωθείτε τις κόνιδες και τις ψείρες. Ωστόσο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα σωστά προϊόντα και ν’ ακολουθήσετε τις οδηγίες. Η πρόληψη δεν παίρνει πολύ χρόνο, αλλά προσέξτε τα προειδοποιητικά σημάδια.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.