Πώς να επιλέξετε έναν καλό συγκάτοικο

Θα θέλατε να νοικιάσετε το δικό σας σπίτι; Ψάχνετε για συγκάτοικο; Φροντίστε να έχετε κατά νου αυτές τις βασικές συμβουλές για να επιλέξετε έναν καλό συγκάτοικο.
Πώς να επιλέξετε έναν καλό συγκάτοικο

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αν σκέφτεστε να ανεξαρτητοποιηθείτε και ψάχνετε για διαμέρισμα, ίσως είναι καλή ιδέα να επιλέξετε να μείνετε με συγκάτοικο. Σήμερα, θα σας δείξουμε πώς να επιλέξετε έναν καλό συγκάτοικο για να αποφύγετε πολλά προβλήματα.

Λάβετε υπόψη σας ότι θα μοιράζεστε το σπίτι σας και την καθημερινότητά σας με έναν άλλο, οπότε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο μέχρι να βρείτε το κατάλληλο άτομο.

Σας προσκαλούμε να διαβάσετε τις συμβουλές μας.

Αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο για να επιλέξετε έναν καλό συγκάτοικο

Επιστρέφοντας στην ιδέα που αναφέραμε στην αρχή, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε τη διαδικασία επιλογής με ηρεμία και να μην την κάνετε βιαστικά. Διαφορετικά θα αυξήσετε τις πιθανότητες να επιλέξετε το λάθος άτομο.

Μόλις μάθετε ότι θα έχετε διαθέσιμο δωμάτιο προς ενοικίαση, μπορείτε να δημοσιεύσετε μια αγγελία στα κοινωνικά σας δίκτυα, στις ομάδες φίλων σας και μεταξύ των μελών της οικογένειας. Οι προτάσεις δεν θα αργήσουν να φτάσουν και θα πρέπει να έχετε χρόνο για να κάνετε συνεντεύξεις.

Βεβαιωθείτε για την οικονομική τους φερεγγυότητα

Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία, επειδή η ιδέα του να έχετε συγκάτοικο είναι ότι τα έξοδα μοιράζονται. Προσπαθήστε να λάβετε πληροφορίες για το αν η δουλειά τους είναι σταθερή και πόσο καιρό εργάζονται εκεί.

Επίσης, σε περίπτωση που είναι φοιτητής, θα πρέπει να ελέγξετε την οικονομική κατάσταση της οικογένειας που θα αναλάβει τα έξοδα του συγκατοίκου σας.

A good roommate
Το να μοιράζεστε ένα σπίτι συνεπάγεται ότι μοιράζεστε τα έξοδα, οπότε η οικονομική φερεγγυότητα είναι πολύ σημαντική.

Ρωτήστε για τον τρόπο ζωής του/της

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και με διαφορετικά θέλω από τα δικά σας. Αν προτιμάτε μια ήσυχη ζωή, ένας συγκάτοικος που απολαμβάνει τα πάρτι δεν θα ήταν καλός υποψήφιος.

Και το ίδιο ισχύει και αν η κατάσταση ήταν αντίστροφη. Εξάλλου, τα έξοδα είναι κοινά και τα δύο μέρη έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Όσον αφορά το φαγητό, τα χόμπι και άλλα θέματα που θεωρείτε σχετικά, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθετε τις προτιμήσεις και τις συνήθειες για να αποφύγετε εκπλήξεις αργότερα.

Αν πιστεύετε ότι έχετε βρει το κατάλληλο άτομο, η διεξαγωγή μιας έρευνας στα κοινωνικά δίκτυα είναι απαραίτητη. Μπορείτε να στείλετε αίτημα φιλίας για να ενημερωθείτε για τις δημοσιεύσεις, τις επαφές, τα ενδιαφέροντα, τις φωτογραφίες και ό,τι νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα για την προσωπικότητά του ατόμου.

Καθορίστε κατευθυντήριες γραμμές για μια υγιή συνύπαρξη

Αφού έχετε ήδη επιλέξει το/τη συγκάτοικό σας, το επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε έναν κώδικα συνύπαρξης που θα αποδέχεστε και οι δύο και θα εφαρμόζετε. Ποια θέματα μπορούν να συμπεριληφθούν στη συμφωνία:

 • Ημέρες καθαριότητας: Αποφασίστε εκ των προτέρων πώς θα μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού, ώστε να συμμετέχετε και οι δύο και να συνεργάζεστε με την καθαριότητα του χώρου.
 • Κατανομή αγαθών: καταγράψτε τι έφερε ο καθένας σας και τι πράγματα αγοράσατε μαζί, ώστε να ξέρετε πώς θα μοιραστούν τα έπιπλα και οι συσκευές.
 • Ψώνια: αν πρόκειται να μοιραστείτε το φαγητό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα ψώνια, τι θα μαγειρευτεί και ποιος θα το μαγειρέψει. Αυτά φαίνονται πολύ απλά πράγματα, αλλά στην πράξη μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις αν δεν συζητηθούν εκ των προτέρων.
 • Χρήση των κοινόχρηστων χώρων: αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο, καθώς και οι δύο θα αισθάνονται ότι έχουν το ίδιο δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν. Θα μπορούσατε να ορίσετε ημέρες και ώρες για τον καθένα και ποιες δραστηριότητες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.
 • Κατοικίδια ζώα: εάν γίνονται δεκτά κατοικίδια ζώα, αξίζει να συμφωνήσετε σχετικά με τη φροντίδα των ζώων, την επιπλέον καθαριότητα, τους θορύβους κ.λπ.

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε επίσης τον καταμερισμό των εξόδων. Θα κάνετε ένα κοινό ταμείο ή τα έξοδα θα μοιράζονται εξίσου; Θα έχετε το ίδιο ποσοστό εισφορών ή τα χρηματικά ποσά θα είναι διαφορετικά;

Αυτό έχει σημασία διότι αν τα ποσοστά είναι διαφορετικά, θα είναι διαφορετικά και τα δικαιώματα που έχει ο καθένας επί του διαμερίσματος. Όλα όσα συνεπάγονται εκταμίευση χρημάτων πρέπει να είναι εκ των προτέρων ξεκάθαρα και να υπογράφονται και από τα δύο μέρη.

Διατηρήστε μια καλή σχέση με έναν καλό συγκάτοικο

Από την αρχή πρέπει να έχετε μια αξιόπιστη και με σεβασμό σχέση. Η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι φιλική, ακόμα και αν δεν γίνετε κολλητοί.

Ό,τι έχει να κάνει με το διαμέρισμα θα πρέπει να γίνεται από κοινού και θα πρέπει να ασχοληθείτε με σοβαρότητα και δέσμευση για το καλό του σπιτιού που μοιράζεστε.

Roomies enfadadas por el dinero.
Η έλλειψη συμφωνίας σε οικονομικά θέματα μπορεί να καταστρέψει άμεσα μια συγκατοίκηση.

Για να επιλέξετε έναν καλό συγκάτοικο, λάβετε υπόψη σας τη χημεία

Η ανεξαρτησία της μοναχικής διαβίωσης είναι ένας από τους κύριους στόχους όσων λαχταρούν να έχουν τον δικό τους συγκάτοικο, ειδικά οι  millenials που λαχταρούν να έχουν το δικό τους χώρο. Αν και σε αυτή την περίπτωση, ο χώρος αυτός είναι κοινός. Η αναζήτηση συγκατοίκου θα είναι μια από τις πρώτες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε.

Πιστεύουμε ότι όταν καθίσετε μπροστά σε έναν υποψήφιο θα νιώσετε αμέσως μια χημεία που θα σας κάνει να σκεφτείτε ότι είναι το κατάλληλο άτομο για να ζήσει μαζί σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα από τη στιγμή που θα συναντηθείτε για πρώτη φορά.

Ωστόσο, μην αρκεστείτε μόνο στην πρώτη θετική εντύπωση και μάθετε λίγα περισσότερα για το ποιος είναι, τι κάνει και με τι ασχολείται επαγγελματικά. Συνδυάστε τα συναισθήματά σας και αυτό που σας λέει η καρδιά σας με συγκεκριμένα στοιχεία και πραγματικές αναφορές για τον μελλοντικό συγκάτοικό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Delgado, L. O. F. (2009). Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios, (65), 123-144.
 • Sora Barreto, L. A. (2020). Cartilla financiera: cómo manejar sus finanzas personales.
 • Rodríguez, E. (2016). El Economista. Retrieved from Tener roomie, más que compartir una vivienda: https://www. eleconomista.-com. mx/fi nanzaspersonales/T ener-roomie-mas-que-compartir-una-vivienda-20160712-0125. html.
 • Cedillo, G. J. Á. (2018). Abordajes instrumentales para el estudio y análisis de la familia en Trabajo Social. Margen: revista de trabajo social y ciencias sociales, (90), 10.
 • Bernal Mejía, I. R. (2020). Conceptualización y prototipado de una aplicación móvil para jóvenes colombianos que buscan compartir vivienda con personas afines.
 • Lopez Garcia, G. (2017). Vivir la ciudad: el urbanita del Barrio de la Condesa (Master’s thesis, Universidad Autónoma Metropolitana (México). Unidad Azcapotzalco. Coordinación de Servicios de Información.).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.