Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και χάστε βάρος

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η ένταξη μιας ρουτίνας άσκησης στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσουμε βάρος χωρίς να υποφέρουμε. Θα σας δώσουμε μερικές εξαιρετικές συμβουλές εδώ.
Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και χάστε βάρος
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν ένα άτομο χάνει βάρος με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο, είναι επειδή έχει βελτιώσει τη διατροφή του και είναι πειθαρχημένο και συνεπές σε αυτό. Θα θέλατε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες; Σε αυτή την περίπτωση, διαβάστε παρακάτω.

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι συνεπείς και να έχουν κίνητρο να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή να κάνουν δίαιτα για να χάσουν κάποιο βάρος. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν ξέρουν πώς να διατηρήσουν αυτή τη ρουτίνα τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές; Τότε, δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους και βιώνουν το λεγόμενο “φαινόμενο rebound”.

Δυστυχώς, 2 ημέρες αναψυχής μπορούν να βλάψουν 5 ημέρες προπόνησης. Μπορούν ακόμη και να καταστρέψουν εβδομάδες καλών συνηθειών. Μπορεί να αναρωτηθείτε: Τι μπορώ να κάνω; Δεν διασκεδάζω ποτέ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πρέπει να το εγκαταλείψω και τα Σαββατοκύριακα;

Μην ανησυχείτε, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τις συνήθειες του Σαββατοκύριακου που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Χάστε βάρος αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και χάστε βάρος
Αν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπορείτε να τρώτε κάποιες λιχουδιές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διατηρήσετε κάποιο μέτρο. Επιπλέον, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κινείστε συνεχώς. Δεν συνιστάται να φάτε μια μεγάλη μερίδα γλυκού αν δεν πρόκειται να κινηθείτε μέχρι τη Δευτέρα.

Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα και να κάνετε μια ολόκληρη προπόνηση για να “κάψετε” το γλυκό που απολαύσατε. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να επιλέξετε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε και να κάψετε θερμίδες, αλλά και να περάσετε καλά.

1. Χορός

Πρόκειται για μια εξαιρετική δραστηριότητα για να χάσετε βάρος. Αν έχετε χορέψει ποτέ για πολλή ώρα θα έχετε νιώσει αρκετά εξαντλημένοι. Ωστόσο, για να το απολαύσετε δεν χρειάζεται να πίνετε πολύ αλκοόλ (ή αναψυκτικά) και να τρώτε πρόχειρο φαγητό.

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, το αλκοόλ και το πρόχειρο φαγητό δεν θα είναι καλοί σύμμαχοι. Αν θέλετε να δροσιστείτε κατά τη διάρκεια του χορού ή του πάρτι, σας συνιστούμε να πίνετε νερό.

Ο χορός σας βοηθάει σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Συμβάλλει επίσης στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της σύστασης του σώματος. Αυτό αντανακλάται άμεσα στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation Research .

Το γεγονός ότι βρίσκεστε σε συνεχή κίνηση δεν ευνοεί μόνο την καύση μεγάλου αριθμού θερμίδων, αλλά και:

  • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
  • Ενεργοποιεί το μεταβολισμό σας.
  • Ενισχύει τις αρθρώσεις και τα οστά.
  • Βελτιώνει την ευλυγισία.

Επιπλέον, απελευθερώνει την ένταση και σας κάνει να γελάτε. Τι περιμένετε; Χάστε βάρος χορεύοντας!

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και χάστε βάρος

2. Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες στις οικογενειακές εξόδους

Η βόλτα με την οικογένεια ή τους φίλους σας για σωματική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος το Σαββατοκύριακο. Ο προγραμματισμός περιπάτων και πεζοποριών θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε να το κάνετε. Αυτό θα κάνει το σώμα σας να καίει θερμίδες και να είναι πιο δραστήριο.

Οι οικογενειακές εξορμήσεις είναι το ισοδύναμο της γυμναστικής στο γυμναστήριο: θα κάνετε άφθονο καρδιοαναπνευστικό πρόγραμμα και θα κοινωνικοποιηθείτε.

Αν συνήθως γυμνάζεστε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή η δουλειά σας περιλαμβάνει πολλή σωματική άσκηση, αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας ενεργό. Επιπλέον, οι ομαδικές δραστηριότητες είναι πάντα πολύ καλά κοινωνικά ερεθίσματα.

3. Χάστε βάρος κάνοντας ψώνια

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, τα ψώνια μας βοηθούν να χάσουμε βάρος. Κάνοντας μεγάλες βόλτες και βάζοντας και βγάζοντας τα ρούχα σας βάζει σε κίνηση το μεταβολισμό σας: καίει θερμίδες και τονώνει τους μυς σας.

Αν και μπορεί να μη του φαίνεται, είναι μια δραστηριότητα που μοιάζει πολύ με το τρέξιμο ή το χορό. Στην πραγματικότητα, μοιάζει περισσότερο με την τελευταία, καθώς ευνοούνται ιδιαίτερα οι κοινωνικές δεξιότητες. Το γεγονός ότι θα δείχνετε καλύτερα μόνο και μόνο με μια αγορά σας δίνει επίσης μια θετική ώθηση όσον αφορά τη διάθεση.

Προφανώς, αυτή η δραστηριότητα δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα με την εντατική άσκηση, αλλά θα σας δώσει αποτελέσματα. Όλοι έχουν νιώσει κουρασμένοι κάποια στιγμή μετά τα ψώνια και αυτό δεν είναι τυχαίο.

4. Υγιεινή μαγειρική

Δεν μπορείτε κάθε Σαββατοκύριακο να βγαίνετε από το σπίτι, είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να χάσετε βάρος, ενώ είστε δραστήριοι.

Η έρευνα για ορισμένες τροφές που είναι καλές για την υγεία σας θα σας βοηθήσει πολύ να μάθετε νέες συνταγές. Το μαγείρεμά τους θα σας απασχολήσει επίσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα σας βοηθήσει τις καθημερινές.

Μπορείτε να αλλάξετε τα εξευγενισμένα αλεύρια με αλεύρι ολικής αλέσεως, να επιλέξετε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, όπως στέβια ή μέλι. Να θυμάστε ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την προώθηση της έναρξης του κορεσμού και συνεπώς για την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017.

5. Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και χάστε βάρος με το σύντροφό σας

Η συμμετοχή της οικογένειάς σας ή του συντρόφου σας σε όλες τις δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου βελτιώνει ουσιαστικά την επιθυμία και τις πιθανότητες απώλειας βάρους. Μπορείτε να εντάξετε το σύντροφό σας σε όλες τις παραπάνω συνήθειες. Χορέψτε μαζί του/της, πηγαίνετε μαζί για ψώνια, μαγειρέψτε μαζί και πηγαίνετε εκδρομές.

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και χάστε βάρος

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και κινηθείτε περισσότερο για να χάσετε βάρος

Σας δείξαμε ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για διασκέδαση το Σαββατοκύριακο μέσω των οποίων μπορείτε να χάσετε βάρος. Αν θέλετε να έχετε διαφορετικά αποτελέσματα, δεν μπορείτε να κάνετε πάντα το ίδιο πράγμα.

Αλλάζοντας μερικές απλές συνήθειες στη ζωή σας, μπορείτε να αποκτήσετε υγεία και ζωντάνια. Βλέποντας διαφορετικά τον εαυτό σας, θα νιώσετε διαφορετικά! Έτσι, κινηθείτε και χάστε βάρος!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Elliott JA., Docherty NG., Eckhardt HG., Doyle SL., et al., Weight loss, satiety and the postpandrial gut hormone response after esophagectomy: a prospective study. Ann Surg, 2017. 266 (1): 82-90.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.