Εθισμένοι στα ψώνια: Ποια είναι τα 4 σημάδια

Τα σημάδια που είστε εθισμένοι στα ψώνια εμφανίζονται ως προοδευτικός καταναγκασμός σε αυτή τη διαταραχή. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για την ανίχνευση των αρχικών σημαδιών για τη γρήγορη αναζήτηση βοήθειας.
Εθισμένοι στα ψώνια: Ποια είναι τα 4 σημάδια

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρτίου, 2021

Το να γνωρίζετε εάν είστε εθισμένοι στα ψώνια είναι μια δύσκολη διαδικασία εάν δεν γνωρίζετε αρκετά για τη διαταραχή. Γενικά, όταν υπάρχουν εθισμοί, ο ασθενής είναι συχνά ο τελευταίος που συνειδητοποιεί τις ενέργειες που προκύπτουν από τη συμπεριφορά του.

Ο εθισμός στις αγορές είναι η καταναγκαστική μορφή αγοράς αγαθών και υπηρεσιών. Οι πιο συνηθισμένες αγορές είναι τυπικά προϊόντα καταναλωτισμού που δεν έχουν μεγάλη χρήση (και οτιδήποτε οι διαφημίσεις μας λένε ότι είναι «αναγκαίο»).

Είναι φυσιολογικό να χρειάζεται να ψωνίζετε για τις καθημερινές σας ανάγκες. Ωστόσο, εάν αναπτύξετε εθισμό στα ψώνια, χάνετε τον έλεγχο των αγορών σας. Επιπλέον, μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν δεν μπορείτε να έχετε αυτό που θέλετε και να βιώσετε κάποια ενοχή για την αγορά που κάνατε.

Παρόλο που γίνεται λόγος για μια σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία με την τάση να ξοδεύουμε σε περιττά, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ευάλωτοι στην ανάπτυξη αυτής της συμπεριφοράς. Τα άτομα με καταναγκαστική προσωπικότητα ή με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να είναι ευαίσθητα.

Εθισμένοι στα ψώνια: Τι σημαίνει;

Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι εθισμένος στα ψώνια, αν και ένα συγκεκριμένο προφίλ είναι πιο πιθανό να έχει τη διαταραχή περισσότερο από άλλα. Σε γενικές γραμμές, είναι συνήθως μια νεαρή γυναίκα με εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες τείνουν να έχουν αυτό το πρόβλημα περισσότερο από τους άνδρες, σε υψηλότερο ποσοστό. Περνούν επίσης περισσότερο χρόνο επιλέγοντας το προϊόν και δεν αγοράζουν το πρώτο πράγμα που βλέπουν, το οποίο είναι πιο κοινό στους άνδρες.

Η ηλικία αυτών των εξαρτημένων κυμαίνεται από 20 έως 65, κυρίως. Τα ηλικιωμένα άτομα, αντίθετα, φαίνεται να μειώνουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και δεν αγοράζουν πολλά.

Το Διαδίκτυο σήμαινε μια αλλαγή και μια ηχηρή έκρηξη του φαινομένου του εθισμού στις αγορές. Η ευκολία πρόσβασης σε εικονικά καταστήματα γεμάτα προϊόντα, προσφορές και δωρεάν αποστολή έχει ενισχύσει τον καταναγκασμό.

Ενώ υπάρχουν εξαρτημένοι από ψώνια σε φυσικά και παραδοσιακά καταστήματα, οι διαδικτυακές αγορές είναι ο κανόνας για όσους έχουν αυτή τη διαταραχή. Αυτό διασφαλίζει επίσης κάποια ανωνυμία, η οποία αποφεύγει την ντροπή να πηγαίνετε τακτικά σε ένα συγκεκριμένο μέρος και να σας παρατηρούν.

ψώνια online
Το Διαδίκτυο έχει σημειώσει αύξηση στις καταναγκαστικές αγορές, καθώς ευνοεί την ανωνυμία.

Σημάδια ότι είστε εθισμένοι στα ψώνια

Υπάρχουν διάφορα σημάδια και συμπεριφορές που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για τον εθισμό στις αγορές. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

  • Έχετε μια ανεξέλεγκτη επιθυμία να αγοράσετε: Ο εθισμός στις αγορές είναι ένας καταναγκασμός. Το άτομο θέλει να έχει ένα νέο προϊόν, ανεξάρτητα από το πόσο κάνει και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα άγχους που μπορούμε να αναγνωρίσουμε όταν τα έχουμε.
  • Απώλεια ελέγχου: Ένα χαρακτηριστικό όλων των εθισμών είναι η δυσκολία του ασθενούς να ελέγξει τον εαυτό του. Όταν δεν μπορείτε να σταματήσετε να ξοδεύετε ή να αγοράζετε πολλά είδη, αυτό δείχνει ότι είστε εθισμένοι στα ψώνια.
  • Η συνήθεια εισβάλλει σε άλλες πτυχές της ζωής: Ένα άλλο σημάδι εθισμού είναι ότι επηρεάζει διάφορα μέρη της ζωής του ατόμου. Δεν επηρεάζει μόνο μια πτυχή, αλλά επηρεάζει την οικογένεια, την εργασία και την κοινωνική ζωή.
  • Απογοητευμένοι από το ότι δεν είστε σε θέση να ψωνίσετε: Γίνεστε νευρικοί, ανήσυχοι και ευερέθιστοι, επειδή δεν μπορέσατε να αγοράσετε αυτό που θέλετε. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε λίγο όταν δεν βρήκατε κάτι που θέλετε. Αλλά αν ανησυχείτε πάρα πολύ, τότε μπορεί να είναι παθολογικό.

Αντιμετώπιση του εθισμού

Είναι εθισμός και, ως εκ τούτου, η θεραπεία απαιτεί ψυχολογική προσέγγιση. Η χρήση φαρμάκων μπορεί να είναι απαραίτητη εάν υπάρχουν πολύ ισχυρά σημάδια άγχους ή κατάθλιψης, για τα οποία ένας ψυχίατρος μπορεί να παρέμβει με ορισμένα φάρμακα.

Όσον αφορά την ψυχοθεραπεία, προτιμώνται τεχνικές χαλάρωσης και τροποποίησης συμπεριφοράς. Ο στόχος είναι να αυξηθεί ο έλεγχος της ορμής και να αποφευχθούν καταστάσεις που μπορούν να ευνοήσουν την καταναγκαστική αγορά.

Μερικές φορές, μέσω της γνωστικής θεραπείας, ο ασθενής και ο γιατρός ανακαλύπτουν την προέλευση του εθισμού. Αυτό απαιτεί από το άτομο που έχει προσβληθεί να γνωρίζει τη διαταραχή του και να μάθει να κρατά αρχείο για το τι ξοδεύει και τα συναισθήματα που νιώθει κάθε φορά που ψωνίζει.

Όσον αφορά την τροποποίηση της συμπεριφοράς, η συμμετοχή τρίτων στη θεραπεία είναι βασική. Οι εθισμένοι στις αγορές μπορούν επίσης να προσλάβουν έναν εκπαιδευτή αγορών που διαχειρίζεται τα χρήματά τους και που τους συμβουλεύει σχετικά με τα στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα και ποια είναι περιττά.

γυναίκα με σακούλες
Ο εθισμός στις αγορές δεν είναι παιχνίδι. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την κοινωνία.

Το να είστε εθισμένοι στα ψώνια δεν είναι αστείο

Ενώ μπορεί να φαίνεται σαν αστείο (και οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα σε μη απαραίτητα αντικείμενα σήμερα), πρέπει να καταλάβουμε ότι ο εθισμός στα ψώνια είναι μια ψυχολογική διαταραχή. Ως εκ τούτου, αξίζει την προσοχή και τη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • PELLICER, MC. “Adicción a las compras.” Isis tradicional Psicologia Humanista (2006): 81-101.
  • Echeburrúa, E., and P. Corral. “El reto de las nuevas adicciones: objetivos terapéuticos y vías de intervención.” Psicología conductual 13.5 (2005).
  • Doğan Keskin, A., and S. Günüç. “Testing models regarding online shopping addiction.” Addicta: The Turkish Journal on Addictions 4 (2017): 221-242.
  • Uzarska, A., S. K. Czerwiński, and P. A. Atroszko. “Shopping Addiction Is.” (2019).
  • Kirezli, Özge, and Fatma Müge Arslan. “Analyzing Motivational Determinants of Shopping Addiction Tendency.” Ege Akademik Bakis 19.1 (2019): 61-74.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.