Πώς να θεραπεύσετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια

Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη και ορισμένες ασθένειες. Μάθετε πώς να θεραπεύετε και να προλαμβάνετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια σε αυτό το άρθρο.
Πώς να θεραπεύσετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Αυγούστου, 2023

Τα συμπτώματα των τσιμπημάτων από τσιμπούρια κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως επικίνδυνες ασθένειες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Τα τσιμπούρια είναι αραχνοειδή που κατοικούν στο έδαφος, το γρασίδι, τη φυλλοστρωμνή, τους θάμνους και τα δέντρα. Έχουν οκτώ πόδια και κόκκινο ή μαύρο χρώμα. Πώς να προλάβετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια;

Ως επί το πλείστον, οι πληγές που προκαλούν αυτά τα ζωύφια δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, το παιδιατρικό περιοδικό Atención Primaria επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τσιμπουριών, ορισμένοι από τους οποίους μπορούν να μεταφέρουν πολύ επικίνδυνες ασθένειες και λοιμώξεις.

Περπατώντας σε ένα πάρκο, ένα χωράφι ή ένα δάσος μπορεί να εκτεθείτε σε δάγκωμα από αυτά τα έντομα, τα οποία πηδούν για να προσκολληθούν στο δέρμα ενός κατοικίδιου ή ενός ανθρώπου.

Τσιμπήματα από τσιμπούρια: Πώς να τα αναγνωρίσετε

Είναι πιθανό να υποστείτε ένα μολυσμένο δάγκωμα και να το διαπιστώσετε μόνο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Το χρονικό διάστημα για να εμφανιστούν τα συμπτώματα είναι έως και 10 ημέρες μετά την επαφή, κατά τη διάρκεια του οποίου το τσιμπούρι παραμένει προσκολλημένο πάνω σας. Μετά την περίοδο αυτή, το έντομο διογκώνεται και πέφτει στο έδαφος.

Οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος που τσιμπάνε συνήθως τα τσιμπούρια είναι η βουβωνική χώρα, γύρω και μέσα στα αυτιά, οι μασχάλες, ο αφαλός, το τριχωτό της κεφαλής, η μέση, οι γλουτοί και πίσω από τα γόνατα. Ψάχνουν για ζεστές, υγρές περιοχές που είναι δύσκολο να τις δει κανείς.

Μπορεί να βρείτε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον: Φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε οριστικά από τα τσιμπούρια

Τσιμπήματα από τσιμπούρια: Συμπτώματα

Όταν τα τσιμπήματα από τσιμπούρια είναι ακίνδυνα, μπορεί να παρατηρήσετε μόλις και μετά βίας μια μικρή ερυθρότητα και κνησμό. Συχνά δεν υπάρχει καν πόνος, επειδή τα τσιμπούρια εγχέουν μια αναισθητική ουσία καθώς προσκολλώνται στο δέρμα.

Τα παρακάτω σημάδια προδίδουν την παρουσία ενός τσιμπουριού:

Πώς να θεραπεύσετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια
Τα τσιμπούρια τείνουν να αποκολλώνται όταν διογκώνονται από την αναρρόφηση αίματος.

Ορισμένοι τύποι μεταδίδουν ιούς και βακτήρια και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή σοβαρές ασθένειες.

Ασθένειες που σχετίζονται με το τσίμπημα ενός τσιμπουριού

Αν και υπάρχουν ακίνδυνα τσιμπήματα και άλλα που οδηγούν μόνο σε κοινές λοιμώξεις, υπάρχουν ορισμένες μάλλον σπάνιες καταστάσεις που δεν πρέπει να παραμελούνται, όπως τονίζεται στην ισπανική έκδοση του Annales Nestlé. Το κείμενο σημειώνει επίσης ότι η έλλειψη προληπτικών μέτρων, η καθυστέρηση στη διάγνωση και η εφαρμογή της θεραπείας προκαλούν διακυμάνσεις στο ποσοστό θνησιμότητας.

Οι σύνθετες διαταραχές που προκαλούνται από το τσίμπημα ενός τσιμπουριού είναι συνήθως οι ακόλουθες:

 • Τουλαραιμία
 • Αναπλάσμωση
 • Νόσος του Lyme
 • Πυρετός από τσιμπούρι του Κολοράντο
 • Μπαμπεσίωση
 • Πυρετός του Βραχώδους Όρους

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η νόσος του Lyme είναι η πιο συχνά αναφερόμενη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρειάζονται τουλάχιστον 36 ώρες από την προσκόλληση του εντόμου στο δέρμα για να προσβληθεί κάποιος από τη νόσο του Lyme, ενώ άλλες συναφείς ασθένειες απαιτούν μόνο λίγα λεπτά επαφής.

Θεραπεία για τα τσιμπήματα από τσιμπούρια

Εάν εντοπίσετε τσίμπημα από τσιμπούρι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το τσιμπούρι από το δέρμα σας. Φορέστε γάντια στα χέρια σας- μια λαβίδα θα λειτουργήσει επίσης για να το πιάσετε όσο πιο κοντά μπορείτε στο χόριο.

Κρατώντας πίεση πάνω του, τραβήξτε το προς τα πάνω. Όταν το αφαιρέσετε, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει παραμείνει στο σώμα σας ένα κομμάτι από το κεφάλι ή το στόμα του. Καθαρίστε την πληγή με νερό και απολυμάνετε με ιώδιο ή ισοπροπυλική αλκοόλη.

Όσο για το έντομο, πνίξτε το σε οινόπνευμα και αποθηκεύστε το σε σκεπαστό δοχείο. Εάν είναι απαραίτητο να πάτε σε ιατρείο, πάρτε μαζί σας το τσιμπούρι. Η γνώση του είδους του τσιμπουριού βοηθά τους γιατρούς να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες σε περίπτωση πιο σύνθετων λοιμώξεων.

Πώς να προλάβετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια

Ορισμένες συμβουλές και συνήθειες μειώνουν τις πιθανότητες να σας τσιμπήσει τσιμπούρι:

 • Μην κάθεστε σε κατάφυτες περιοχές.
 • Φοράτε κλειστά παπούτσια.
 • Φορέστε ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά πόδια.
 • Αποφεύγετε τα μονοπάτια με ψηλό γρασίδι.
 • Πλύνετε τα ρούχα σας σε ζεστό νερό μετά από ημέρες πιθανής έκθεσης.
 • Ελέγξτε τα κατοικίδιά σας.

Επίσης, αν έχετε αυλή ή κήπο, το CDC συνιστά την εφαρμογή αλλαγών ώστε να γίνουν χώροι χωρίς τσιμπούρια. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να μην προσελκύετε ελάφια, για παράδειγμα, επειδή τα τσιμπούρια τους μεταφέρουν ασθένειες που μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο. Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές, είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε ορισμένες χημικές ουσίες που μειώνουν τον αριθμό των τσιμπουριών.

Μάλιστα, σε δημοσίευση του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης αναφέρονται τα απωθητικά με DEET και αυτά που περιέχουν περμεθρίνη ως εναλλακτική λύση κατά των εντόμων αυτών. Ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του κατασκευαστή για τη χρήση.

Πώς να θεραπεύσετε τα τσιμπήματα από τσιμπούρια
Οι δραστηριότητες πεζοπορίας και κατασκήνωσης αποτελούν κίνδυνο για τσιμπήματα από τσιμπούρια, όταν πραγματοποιούνται σε περιοχές με υψηλή συχνότητα εμφάνισης αυτού του εντόμου.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν δεν μπορείτε να απομακρύνετε το τσιμπούρι. Λάβετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο παραμένει προσκολλημένο το τσιμπούρι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να μεταδώσει κάποια ασθένεια. Τα σημάδια σοβαρών επιπλοκών περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, παράλυση των μυών και αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο, ακόμη και αν είστε ασυμπτωματικοί από την αρχή ή οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μερικές ημέρες ή και εβδομάδες και είναι σημαντικό να συμμορφωθείτε με μια σωστή θεραπεία που μπορεί να αποτρέψει τυχόν μόνιμες παρενέργειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.