Πόσο διάστημα διαρκεί η λεύκανση των δοντιών;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για τη λεύκανση των δοντιών ώστε να έχετε ένα φωτεινό χαμόγελο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τις πιο συχνές και το πόσο διαρκούν τα αποτελέσματά τους.
Πόσο διάστημα διαρκεί η λεύκανση των δοντιών;

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιουλίου, 2021

Και ποιος δεν έχει κοιτάξει για τη λεύκανση των δοντιών; Ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο αποτελεί μια από τις ανησυχίες για πολλούς ανθρώπους. Τα αστραφτερά δόντια είναι μια προσιτή δυνατότητα με τις θεραπείες για τη λεύκανση των δοντιών που υπάρχουν διαθέσιμες σήμερα.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες επιλογές για τη βελτίωση της εμφάνισης του στόματος. Η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες ικανές να αφαιρούν τις χρωστικές και τους λεκέδες από τις επιφάνειες των δοντιών. Αυτές που εκτελούνται στα ιατρεία των οδοντιάτρων είναι καλές εναλλακτικές, αλλά το ίδιο είναι και τα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι.

Τα αποτελέσματα και η διάρκεια αυτών των προϊόντων, ποικίλουν. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται περισσότερο, και για πόσο διάστημα διαρκεί η λεύκανση των δοντιών. Επίσης, θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να επιμηκύνετε τη δράση τους.

Λεύκανση των δοντιών – Οι τύποι και η διάρκειά τους

Όπως αναφέραμε ήδη, με τη λεύκανση των δοντιών αφαιρούνται οι λεκέδες από τις επιφάνειες των δοντιών, δίνοντας έτσι μια πιο ελκυστική εμφάνιση στο χαμόγελο. Αυτοί οι τύποι λεκέδων, τα προϊόντα και οι μέθοδοι, αλλά και οι συνήθειες του ατόμου θα καθορίσουν τη διάρκεια του αποτελέσματος.

Αν και τα αποτελέσματα διαρκούν πάρα πολύ, δεν είναι μόνιμα. Στη συνέχεια, ακολουθούν ορισμένες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνότερα, αλλά και η συνηθισμένη διάρκεια των αποτελεσμάτων τους.

Επιλογές για το σπίτι

Εδώ περιλαμβάνονται προϊόντα που μπορεί να αγοράσει ο ασθενής από το φαρμακείο και να τα εφαρμόσει μόνος του. Αυτά είναι τα ζελέ ή οι πάστες λεύκανσης και γενικά έχουν περιορισμένη δράση.

Δεν περιλαμβάνονται οι επαγγελματικές θεραπείες λεύκανσης τις οποίες κάνει στο σπίτι ο ασθενής, αλλά υπό ιατρική παρακολούθηση. Επίσης, δεν περιγράφουμε φυσικές μεθόδους ή σπιτικές θεραπείες με καθημερινά προϊόντα, καθώς δε συνιστάται η χρήση τους επειδή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ή επειδή ενέχουν κινδύνους για την υγεία των δομών των δοντιών.

Λευκαντική οδοντόκρεμα

Αυτή είναι μια οδοντόκρεμα για καθημερινό βούρτσισμα, αλλά με πρόσθετα συστατικά τα οποία έχουν λευκαντική δράση. Περιέχουν συνήθως αποξεστικές ουσίες, υπεροξείδιο του υδρογόνου και υπεροξείδιο του καρβαμιδίου.

Αυτές που περιέχουν μόνο αποξεστικές ουσίες δρουν στους επιφανειακούς λεκέδες, χωρίς να αλλάζουν το χρώμα των δοντιών. Αυτές περιέχουν υπεροξείδια τα οποία μπορούν να λευκάνουν τα δόντια και ν’ απομακρύνουν τους λεκέδες.

Οι κατασκευαστές συνιστούν την καθημερινή τους χρήση, δύο φορές την ημέρα, για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα φαίνονται μόνο μετά από 2 με 6 εβδομάδες, και διαρκούν για 3 με 4 μήνες.

Τα αποτελέσματά τους μπορούν να επιμηκυνθούν με τη συνέχιση της χρήσης της λευκαντικής οδοντόκρεμας, αλλά αυτό δεν προτείνεται. Τα συστατικά τους δεν έχουν σχεδιαστεί για τακτική χρήση και μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο σμάλτο. Επιπλέον, μπορούν να ερεθίσουν τους μαλακούς ιστούς, όπως τα ούλα, και να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια.

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής επιλέξει να χρησιμοποιεί τακτικά αυτές τις οδοντόκρεμες, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός τους με οδοντόκρεμες οι οποίες προστατεύουν και δυναμώνουν το σμάλτο ώστε ν’ αποφευχθεί η ζημιά του.

Λεύκανση των δοντιών – Λευκαντικό στοματικό διάλυμα

Αυτός ο τύπος λευκαντικών έρχεται με τη μορφή στοματικού διαλύματος που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου. Θα πρέπει να ξεβγάζετε καθημερινά για να απομακρύνετε τους επιφανειακούς λεκέδες.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται, συνήθως, έπειτα από 3 μήνες χρήσης και δεν παρατηρούνται εύκολα, ούτε διαρκούν πολύ. Γενικά, η χρησιμότητά τους είναι να παρατείνουν ή να διατηρούν τα αποτελέσματα που αποκτούνται από επαγγελματικές μεθόδους.

Άτομο βάζει στοματικό διάλυμα σε καπάκι
Τα στοματικά διαλύματα λεύκανσης χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων άλλων θεραπειών που εκτελούνται σε ένα οδοντιατρείο.

Στυλό λεύκανσης δοντιών

Αυτά είναι μικροί πλαστικοί σωλήνες που περιέχουν ένα λευκαντικό ζελέ και ένα απλικατέρ για την τοποθέτησή του στην επιφάνεια του δοντιού. Αυτό το προϊόν χρησιμοποιείται τρίβοντάς το για λίγα δευτερόλεπτα στον λεκέ, σα να ζωγραφίζατε το δόντι. Θα πρέπει να το αφήσετε να δράσει τον ενδεδειγμένο χρόνο χωρίς να φάτε ή να ξεβγάλετε το στόμα.

Τα αποτελέσματά του εμφανίζονται μετά από 2 μέρες με μία εβδομάδα, αλλά είναι ελάχιστα. Επιπλέον, δεν διαρκούν πολύ.

Ταινίες λεύκανσης

Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική και με μακρά διάρκεια μέθοδος λεύκανσης για το σπίτι. Για να δείτε αποτελέσματα ίσως χρειαστούν αρκετές εφαρμογές, αλλά διαρκούν για έως και 6 μήνες.

Αυτές οι κολλητικές ταινίες περιέχουν ένα ζελέ με υπεροξείδιο το οποίο αφαιρεί τους λεκέδες και λευκαίνει τα δόντια. Ο ασθενής τις αφαιρεί από το περιτύλιγμα και, με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, τις τοποθετεί στα δόντια του. Θα πρέπει να τις αφήσετε να δράσουν για τον ενδεδειγμένο χρόνο που έχει δώσει ο κατασκευαστής και έπειτα να τις πετάξετε.

Η προτεινόμενη χρήση τους είναι για 30 λεπτά την ημέρα για, τουλάχιστον, 14 ημέρες. Υπάρχουν πολλές μάρκες στην αγορά, ορισμένες πιο αποτελεσματικές και πιο εύκολες στη χρήση από άλλες.

Η λανθασμένη χρήση τους ή για μεγαλύτερο διάστημα από το συνιστώμενο μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Ορισμένες από τις συνέπειες της λανθασμένης χρήσης του προϊόντος είναι η ζημιά στο σμάλτο, ο ερεθισμός στα ούλα, και η ευαισθησία.

Λεύκανση των δοντιών στον οδοντίατρο

Οι θεραπείες λεύκανσης των δοντιών που εκτελούνται από έναν επαγγελματία είναι, συνήθως, πιο άμεσες και τα αποτελέσματά τους διαρκούν περισσότερο από τις σπιτικές θεραπείες. Επιπλέον, η διάγνωση και η αξιολόγηση των αιτιών και των τύπων των λεκέδων, επιτρέπει στον γιατρό να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο για κάθε περίπτωση.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός και η μετέπειτα χρήση φθορίου είναι συνήθως μέρη της θεραπείας, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο ευαισθησίας και επιπλοκών μετά τη θεραπεία.

Ακολουθούν ορισμένες από τις μεθόδους λεύκανσης των δοντιών που εκτελούνται από επαγγελματίες.

Λεύκανση με λάμπα ψυχρού φωτός

Οι οδοντίατροι εκτελούν αυτή τη διαδικασία στα ιατρεία τους. Ο επαγγελματίας θα απομονώσει τις βλεννογόνους μεμβράνες του στόματος με ένα ειδικό υλικό για ν’ αποφευχθεί η πρόκληση βλάβης.

Έπειτα θα τοποθετήσει ένα ζελέ λεύκανσης στην επιφάνεια των δοντιών και θα το εκθέσει σε ένα ψυχρό φως ή λέιζερ που ενεργοποιούν και επιταχύνουν το προϊόν. Εδώ χρησιμοποιούνται λευκαντικοί παράγοντες όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Η συνεδρία διαρκεί από 30 μέχρι 90 λεπτά, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περίπτωσης. Συνήθως, αρκεί μία παρέμβαση, αν και ορισμένες περιπτώσεις απαιτούν και δεύτερη.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα καλά και τα παρατηρείτε αμέσως.

Επιπροσθέτως, διαρκούν από 1 έως και 3 χρόνια σε ασθενείς με καλή στοματική υγιεινή.

Λεύκανση των δοντιών – Δίσκοι με ζελέ λεύκανσης για το σπίτι

Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρος καθοδηγεί τη θεραπεία και ο ασθενής την εκτελεί στο σπίτι. Ο ειδικός δίνει στο άτομο ένα κιτ με έναν ειδικό δίσκο, κατασκευασμένο να ταιριάζει στο στόμα του ασθενή, και το ζελέ λεύκανσης που θα πρέπει να τοποθετηθεί στον δίσκο για τη θεραπεία στο σπίτι.

Αυτό το προϊόν είναι πολύ πιο ισχυρό από αυτά που μπορείτε ν’ αγοράσετε στα φαρμακεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα σας υποδείξει ο γιατρός τη σωστή χρήση του, πόσο συχνά θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να το χρησιμοποιούν για αρκετές ώρες ή για όλη νύχτα, για λίγες ημέρες ή αρκετές εβδομάδες. Υπάρχουν εκδοχές με διαφορετικές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου, κάτι που επιτρέπει την επιλογή της καλύτερης για κάθε περίπτωση.

Θα αρχίσετε να παρατηρείτε τα αποτελέσματα μετά από μια εβδομάδα, φτάνοντας στην μέγιστη εκδήλωσή τους μετά από 2 με 4 εβδομάδες. Σε συνεργάσιμους ασθενείς και με καλές συνήθειες υγιεινής, τα αποτελέσματα διαρκούν για έναν χρόνο ή παραπάνω.

Συνδυαστική λεύκανση

Εδώ, συνδυάζονται οι δύο προηγούμενες θεραπείες. Αποτελείται από τρεις φάσεις:

 • Πρώτο κιτ για τον ασθενή: Ο επαγγελματίας θα καθοδηγήσει τον ασθενή για να εκτελέσει τη λεύκανση με τον δίσκο στο σπίτι. Ο ασθενής θα πρέπει να τον χρησιμοποιεί για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα για, περίπου, 15 ημέρες.
 • Λεύκανση στο ιατρείο: Μετά από 15 ημέρες χρήσης του προϊόντος στο σπίτι, ο ασθενής θα πρέπει να πάει στον οδοντίατρο για τη θεραπεία ψυχρού φωτός. Αυτή η θεραπεία διαρκεί, σχεδόν, 45 λεπτά.
 • Δεύτερο κιτ για τον ασθενή: Η διαδικασία στο σπίτι επαναλαμβάνεται για 15 ημέρες επιπλέον.

Αυτός ο τύπος συνδυαστικής θεραπείας είναι και αυτός με τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μεγαλύτερη διάρκεια. Στους συνεργάσιμους ασθενείς, τα αποτελέσματα παραμένουν για έως και 3 χρόνια.

Συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τη λεύκανση των δοντιών

Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της λεύκανσης των δοντιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούνται ακόμη πιο παρατηρήσιμοι λεκέδες από τους προηγούμενους:

 • Ορισμένα φαγητά και ροφήματα: Η κατανάλωση φαγητών με τεχνητά χρώματα, καφέ, τσαγιού, μάτε, κόκκινου κρασιού, σοκολάτας, ντομάτας, ή σως από μύρτιλα, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει τη λεύκανση των δοντιών.
 • Καπνός: Η χρήση καπνού, οποιασδήποτε μορφής, προκαλεί κίτρινους και καφέ λεκέδες στα δόντια.
 • Φτωχή στοματική υγιεινή: Ο ανεπαρκής καθαρισμός των δοντιών και η διευκόλυνση της συσσώρευσης βακτηριακής πλάκας στο στόμα, είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του χαμόγελου. Ο σχηματισμός πέτρας, η φλεγμονή των ούλων, και η εμφάνιση κοιλοτήτων είναι συνέπειες της κακής υγιεινής η οποία αλλοιώνει και το χρώμα των δοντιών.
 • Τραύμα ή λοιμώξεις: Ένα χτύπημα ή μια λοίμωξη στα δόντια μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή του χρώματός τους. Κίτρινοι, μπλε, γκρι, ακόμη και μαύροι τόνοι μπορούν να εμφανιστούν στα δόντια.
 • Γήρανση και κληρονομικότητα: Δε μπορούμε να ελέγξουμε αυτούς τους παράγοντες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και αυτοί επηρεάζουν την εμφάνιση του χαμόγελου. Το χρώμα των δοντιών και το πέρασμα του χρόνου που προκαλεί έναν κίτρινο τόνο στα δόντια, είναι πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν.

Συμβουλές για να επιμηκύνετε τη λεύκανση των δοντιών

Είτε επιλέξετε τις μεθόδους για το σπίτι, είτε την επαγγελματική λεύκανση των δοντιών, η επακόλουθη φροντίδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων. Με αυτή την πρακτική θα μπορέσετε να επιμηκύνετε τη διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Στοματική υγιεινή

Αναφέραμε ήδη ότι η συσσώρευση βακτηριακής πλάκας διευκολύνει την εμφάνιση νέων λεκέδων, τον σχηματισμό πέτρας και τερηδόνας. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε καθαρά τα δόντια ώστε ν’ αποφύγετε αυτές τις επιπλοκές και να διατηρήσετε ένα λευκό χαμόγελο.

Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ καλά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ειδικά μετά από τα γεύματα. Ακόμη περισσότερο όταν τρώτε φαγητά με πρόσθετες χρωστικές.

Ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα είναι επίσης απαραίτητος. Ορισμένοι οδοντίατροι ίσως συστήσουν τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας ή στοματικού διαλύματος για να διατηρήσετε τα αποτελέσματα της λεύκανσης.

Διατροφή και συνήθειες

Το να προσέχετε την κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της διατήρησης της λεύκανσης. Η αποφυγή ή μείωση της κατανάλωσης φαγητών και ροφημάτων που διευκολύνουν τον αποχρωματισμό, όπως κάρυ, κρόκος (ζαφορά), κόλα, καφές, τσάι, κρασί, ή μάτε είναι ιδιαίτερα καλή τακτική. Αν δε μπορείτε να τα αποφύγετε, σας προτείνουμε να τα πίνετε με καλαμάκι ώστε να μειώσετε την επαφή τους με την επιφάνεια των δοντιών.

Επίσης καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση όξινων τροφών οι οποίες προκαλούν βλάβη στο σμάλτο, όπως τα εσπεριδοειδή ή το ξίδι.

Οι ασθενείς θα πρέπει ν’ αποφεύγουν επίσης τη χρήση καπνού, επειδή, όπως προαναφέραμε, δίνει στα δόντια ένα χαρακτηριστικό κίτρινο ή καφέ χρώμα. Αν συνεχίσετε το κάπνισμα ίσως χάσετε την αποτελεσματικότητα της λεύκανσης.

Επισκέψεις στον οδοντίατρο

Το ιδανικό θα ήταν να κάνετε έναν έλεγχο μετά τη θεραπεία. Είναι φυσιολογικό να παρουσιάσετε ορισμένες επιπλοκές που σχετίζονται με τη λεύκανση των δοντιών, όπως ευαισθησία. Αυτές είναι προσωρινές συνήθως και θεραπεύονται εύκολα.

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες είναι επίσης μια καλή πρακτική. Ο έλεγχος της γενικής υγείας του στόματος βοηθά στην αποτροπή άλλων επιπλοκών.

Γυναίκα κρατά δύο ποτήρια με καφέ
Ροφήματα όπως ο καφές μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια και να καταστρέψουν τη θεραπεία λεύκανσης.

Η προεκτίμηση είναι σημαντική

Όταν αναζητάτε ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν επιλέξετε κάποιο προϊόν. Τα συστατικά του μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια και τα ούλα. Αυτή η αίσθηση δυσφορίας στο κρύο και τη ζέστη είναι συνήθως προσωρινή και εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες.

Όμως, υπάρχουν και άλλες επιπλοκές που θα πρέπει να γνωρίζετε και είναι οι ακόλουθες:

 • Ερεθισμός των ούλων και των μαλακών ιστών: Συνήθως συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε τις σπιτικές μεθόδους. Είναι ήπιος και παροδικός.
 • Λεύκανση των ούλων: Η σύνθεση του προϊόντος δρα στον ιστό των ούλων και αποχρωματίζει την περιοχή. Με τον καιρό, ανακτούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
 • Βλάβη στους ιστούς των δοντιών: Αν υπάρξουν ρωγμές, σπασίματα, ή κοιλότητες στα δόντια ή αν έχει φθαρεί πολύ το σμάλτο και έχει λεπτύνει, ο λευκαντικός παράγοντας μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ιστούς. Μπορεί να ερεθίσει τον πολφό και να προκαλέσει πόνο.

Γι’ αυτούς τους λόγους και επειδή υπάρχει κίνδυνος όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα στις δομές του σώματος, τη θεραπεία θα πρέπει να εκτελεί ένας οδοντίατρος. Πριν την εκτέλεση της θεραπείας, ο ειδικός θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του στόματος και θα επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο για την κάθε περίπτωση. Ορισμένες φορές, οι ασθενείς πιστεύουν ότι χρειάζονται λεύκανση και ένας απλός καθαρισμός λύνει το αισθητικό τους πρόβλημα.

Από την άλλη, αν το στόμα έχει προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητες άλλες προσεγγίσεις, ο οδοντίατρος θα πρέπει πρώτα να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Εκείνος θα μπορέσει να αποκαταστήσει την υγεία του στόματος πριν εκθέσει τα δόντια σε αυτές τις ουσίες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η φροντίδα του ασθενή είναι θεμελιώδης

Γνωρίζετε πλέον ότι δε θα πρέπει να σταματήσετε να χαμογελάτε για να κρύψετε τα κίτρινα ή λερωμένα δόντια καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές για τη λεύκανσή τους.

Τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Οι λεκέδες, ο χρωματισμός των δοντιών, η ηλικία του ασθενή, οι τόνοι του λευκού που επιθυμεί ο ασθενής, και ο τύπος της θεραπείας, επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Επίσης, οι συνήθειες του ασθενή και η φροντίδα κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας των εφαρμογών είναι πολύ σημαντικά.

Η συμβουλή μας είναι να συζητάτε πάντα με έναν οδοντίατρο πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε θεραπεία. Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε με τη βοήθεια ενός ειδικού. Να θυμάστε, επίσης, ότι για να λειτουργήσει η λεύκανση των δοντιών, είναι σημαντική η φροντίδα της υγείας του στόματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Moradas Estrada, Marcos. “¿ Qué material y técnica seleccionamos a la hora de realizar un blanqueamiento dental y por qué?: protocolo para evitar hipersensibilidad dental posterior.” Avances en odontoestomatología 33.3 (2017): 103-112.
 • Jaramillo Moncada, Joel David. Blanqueamiento dental con peróxido de carbamida. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Begazo Gavilan, Brian Fernando. “Blanqueamiento dental a base de peróxido de hidrógeno al 35%.” (2020).
 • Pérez Villoslada, Luz Estephany. “Sensibilidad dentinaria después del blanqueamiento dental.” (2019).
 • Achachao Almerco, Kelly, and Lidia Yileng Tay Chu Jon. “Terapias para disminuir la sensibilidad por blanqueamiento dental.” Revista Estomatológica Herediana 29.4 (2019): 297-305.
 • Darriba López, Iria. “Factores técnicos que modifican el resultado del blanqueamiento vital ambulatorio, condicionando el grado de aclaramiento y los efectos secundarios.”
 • Bersezio, Cristian, et al. “Evaluación de la autopercepción de estética dental en pacientes tratados con dos modalidades distintas de blanqueamiento dental.” Revista Cubana de Estomatología 57.2 (2020).
 • Lantigua Palin, Carlos, and Alejandra Marie Rodríguez. Estudio sobre los daños físicos ocasionados en el esmalte frente a agentes químicos utilizados en las diferentes técnicas de blanqueamiento: revisión literaria. Diss. Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE), 2020.
 • Osorno Ruíz, Gema Jazmina. Estudio comparativo in vitro de la eficacia del blanqueamiento dental Clínico y Ambulatorio en piezas dentales extraídas realizado en las Clínicas Odontológicas UNAN-Managua en el periodo junio-octubre 2017. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.