Τα τσιγάρα με μενθόλη μπορεί να είναι πολύ πιο βλαβερά

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να καπνίζουν τσιγάρα με μενθόλη επειδή πιστεύουν ότι έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση νικοτίνης. Όμως, η επιστήμη έχει καταρρίψει αυτόν τον μύθο.
Τα τσιγάρα με μενθόλη μπορεί να είναι πολύ πιο βλαβερά

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Παρότι, για πολύ καιρό, τα τσιγάρα με μενθόλη ήταν μια “καλή” επιλογή για όσους αναζητούν να ελαχιστοποιήσουν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του καπνού, η επιστήμη απέδειξε ότι αυτά μπορεί να είναι περισσότερο βλαβερά από τα κανονικά τσιγάρα. 

Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στην έρευνα που υποστηρίζει αυτή την υπόθεση.

Πριν εμβαθύνουμε στο ζήτημα, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού φαίνεται να είχαν αντίκρισμα. Σύμφωνα με την αναφορά για τις τάσεις στη χρήση καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μεταξύ του 2000 και του 2025, ο συνολικός αριθμός των καπνιστών, παγκοσμίως, μειώθηκε κατά 60 εκατομμύρια μεταξύ 2000 και 2018.

Η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα είναι η αιτία του εθισμού και, σύμφωνα με μια έρευνα από το National Institute on Drug Abuseη απελευθέρωση ενδορφινών που προκαλεί, οδηγεί τους ανθρώπους να τη θέλουν παραπάνω.

Αρχικά, αυτή η ουσία αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Όμως, με τον καιρό, καταλήγει ν’ αλλοιώνει τα κυκλώματα που συνδέονται με τη μάθηση, το άγχος, και τον αυτοέλεγχο.

Η χρήση μενθόλης στα τσιγάρα

Η πρώτη εμπορική προσθήκη μενθόλης σε τσιγάρα έγινε από την εταιρεία Spud® στη δεκαετία του ’20. Η διαφημιστική υπόσχεση των περισσότερων εταιρειών είναι μια γεύση φρεσκάδας στο στόμα μετά την κατανάλωση.

Σε αυτή την τάση προστέθηκε και η μόδα του καπνίσματος ανάμεσα στους νέους. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή της Ισπανίας για την Αποτροπή του Καπνίσματος (CNTP), η θεωρία είναι ότι η ευχάριστη γεύση της μενθόλης ίσως διευκολύνει την έναρξη του καπνίσματος σε αυτόν τον πληθυσμό.

Ανάμεσα στους λόγους που επιλέγεται παραπάνω είναι η ευκολία με την οποία εισάγεται ο καπνός και μειώνεται ο ερεθισμός. Ταυτόχρονα, υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση στην κοινωνία, εδώ και δεκαετίες, πως η χρήση μενθόλης είναι ωφέλιμη.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι στόχοι της διαφήμισης των τσιγάρων με μενθόλη είναι οι Αφροαμερικανοί καπνιστές και μέλη άλλων μειονοτήτων. Αυτό, φυσικά, καταλήγει να ενισχύει την κατανάλωση μέσα σε αυτές τις ομάδες.

Γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα τσιγάρα με μενθόλη;

Πολλοί καπνιστές τσιγάρων με μενθόλη νιώθουν ότι είναι πιο εύκολα στο κάπνισμα. Όμως, υπάρχουν σωματικές διεργασίες τις οποίες δε γνωρίζουν, και οι οποίες αυξάνουν τη ζημιά στο σώμα. Παρότι κρυώνει το λαιμό, η δράση της μενθόλης που μειώνει την αίσθηση της ξηρασίας κάνει τους καπνιστές να εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό και να τον κρατούν για περισσότερη ώρα. Αυτό το φαινόμενο το εξηγεί η American Cancer Society.

Ταυτόχρονα, μελέτες δείχνουν ότι αυτή η αίσθηση προκαλείται επειδή η μενθόλη δρα ως ένα αναισθητικό για την αναπνευστική οδό. Από την άλλη, αυτό φέρνει λιγότερη δυσφορία στους καπνιστές. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει και αύξηση της ποσότητας των τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως το άτομο. Κάτι τέτοιο αυξάνει και επιδεινώνει τις αρνητικές επιδράσεις.

Γυναίκα κρατά τσιγάρο στο χέρι
Η κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά παραμένει η κύρια αιτία θανατηφόρων ασθενειών.

Η μενθόλη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τώρα, αναμφίβολα τα παραδοσιακά τσιγάρα με μενθόλη προκαλούν σοβαρή ζημιά στην υγεία. Όμως, όχι τόση όση προκαλεί η μενθόλη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πέραν της προέλευσης αυτών των προϊόντων, η βλάβη που προκαλούν οφείλεται στην ύπαρξη και άλλων βλαβερών ουσιών.

Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις σοβαρών πνευμονικών παθήσεων που σχετίζονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ατμίσματος. Παραδείγματος χάρη, μπορούμε ν’ αναφέρουμε το γνωστό ξέσπασμα EVALI. Αυτή η ασθένεια έχει συμπτώματα όμοια με αυτά της πνευμονίας (βήχας, πυρετός, και δύσπνοια).

Ο λόγος; Φαίνεται ότι οφείλεται στην ύπαρξη τετραϋδροκανναβινόλης ή THC και οξικής βιταμίνης Ε.

Πουλεγόνη

Ταυτόχρονα, και εξίσου σημαντικό, είναι το κύριο προϊόν που δίνει στα τσιγάρα τη γεύση μενθόλης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανίχνευσαν μεγάλες ποσότητες πουλεγόνης στα υγρά που καταναλώνονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με μενθόλη.

Αυτή η ουσία είναι ένα από τα στοιχεία της μέντας, του δυόσμου, και των εκχυλισμάτων των ελαίων του φλησκουνιού. Το πρόβλημα με την κατανάλωσή της είναι πως έχει αναφερθεί ως πιθανώς καρκινογόνα ουσία, σύμφωνα με δοκιμές που έγιναν σε τρωκτικά.

Η επίπτωσή της είναι τόσο μεγάλη που, το 2018, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαγόρευσε τη χρήση της ως πρόσθετο τροφίμων. Λόγω των πολλαπλών αναφορών για την απειλητική επίδρασή της στην υγεία, οι Αμερικανικές καπνοβιομηχανίες άρχισαν να μειώνουν την ποσότητα πουλεγόνης.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι διεξάγονται έρευνες για να προσδιοριστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εισπνοή αυτής και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Τα τσιγάρα ως αιτία πρόκλησης καρκίνου

Βάσει μιας αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το κάπνισμα προκαλεί τον θάνατο 8 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά έτος. Από αυτούς, πάνω από το 40% σχετίζονται με ασθένειες όπως καρκίνος των πνευμόνων, ΧΑΠ, και φυματίωση.

Το National Cancer Institute της Ισπανίας αναφέρει ότι ο καπνός είναι η κύρια αιτία καρκίνου και θανάτων από αυτή την ασθένεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στις χημικές ενώσεις που περιέχει οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο DNA.

Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου που αναπτύσσονται εξαιτίας του καπνίσματος είναι των πνευμόνων, του λάρυγγα, του στόματος, του οισοφάγου, της χοληδόχου κύστης, του ήπατος, των νεφρών, του εντέρου, και του τραχήλου της μήτρας. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο καπνός επηρεάζει και όσα άτομα τον καταναλώνουν έμμεσα.

Οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει πάνω από 4.000 χημικά άγνωστης προέλευσης στον καπνό των τσιγάρων. Από αυτά, έχουν κατηγοριοποιήσει τα 250 ως επιβλαβή, ανάμεσά τους 50 είναι καρκινογόνα.

Άτομο καπνίζει
Ο καπνός περιέχει μεγάλες ποσότητες βλαβερών ουσιών που προκαλούν καρκίνο και σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ΧΑΠ.

Τσιγάρα με μενθόλη – Είναι δυνατό να κόψετε το κάπνισμα!

Είτε καπνίζετε τσιγάρα με μενθόλη, είτε παραδοσιακά, όταν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, ίσως έρθετε αντιμέτωποι με το σύνδρομο στέρησης. Όπως αναφέραμε, η νικοτίνη είναι μία από τις κύριες ουσίες που προκαλούν αυτή την εξάρτηση.

Η παύση αυτής της συνήθειας θα αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων, όπως του καρκίνου. Επιπλέον, θα αποτρέψει την επίδραση του καπνού στην οικογένεια ή τους φίλους σας που επηρεάζονται ως παθητικοί καπνιστές.

Για να διευκολύνετε τη διαδικασία κοψίματος του τσιγάρου, ίσως χρειαστεί ν’ αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και υποστήριξη από έναν γιατρό. Σε αυτή την περίπτωση, μη φοβηθείτε ή μην ντρέπεστε. Η ζωή σας το αξίζει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.