Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σουτιέν σας;

Το τακτικό πλύσιμο των σουτιέν είναι πιο σημαντικό από ό,τι πολλοί φαντάζονται. Σας λέμε πόσο συχνά πρέπει να το κάνετε.
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα σουτιέν σας;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου, 2024

Πολλές γυναίκες έχουν αμφιβολίες σχετικά με το κάθε πότε πρέπει να πλένουν τα σουτιέν τους. Ορισμένες το κάνουν μετά από κάθε χρήση, ενώ άλλες αποφασίζουν να τα φορέσουν αρκετές φορές πριν εκτελέσουν αυτή την εργασία. Η αλήθεια είναι ότι η συχνότητα πλυσίματος καθορίζεται από διάφορους παράγοντες. Σήμερα, θα μάθετε κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα σουτιέν σας.

Δεν είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να είναι εμφανής η βρωμιά. Αν και δεν είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι, τα ρούχα συσσωρεύουν νεκρά κύτταρα, μικροοργανισμούς και υπολείμματα ιδρώτα που διευκολύνουν την ανάπτυξη λοιμώξεων και δερματικών ενοχλήσεων.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό; Διαβάστε παρακάτω!

Γιατί πρέπει να πλένετε τακτικά τα σουτιέν;

Τα σουτιέν είναι ένα από τα ενδύματα που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις γυναίκες και παρέχουν στήριξη στο μπούστο, εκτός του ότι συμβάλλουν στην ευεξία. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Hunimed υποστηρίζει ότι η χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος και να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη.

Η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν δεν τα φροντίζετε. Από αυτή την άποψη, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη συχνότητα πλυσίματος, καθώς πρόκειται για ένα ρούχο που έρχεται σε άμεση επαφή με μια περιοχή του δέρματος όπου υπάρχει η τάση συσσώρευσης ιδρώτα και βακτηρίων.

Ο δερματολόγος Alok Vij εξηγεί σε δημοσίευση στο Cleveland Clinic ότι η διατήρηση του σουτιέν “υγιούς” περιλαμβάνει την εξισορρόπηση της φροντίδας του υφάσματός του με την απομάκρυνση των υπολειμμάτων ιδρώτα και λαδιού από το δέρμα. Σχετικά με αυτό, προειδοποιεί:

Όλα τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα έλαια και ο ιδρώτας που παγιδεύονται κάτω από το σουτιέν δημιουργούν ένα μείγμα βακτηρίων και ζυμομυκήτων

~ Alok Vij ~

Έτσι, αν το ρούχο δεν πλένεται σε τακτική βάση, προκαλεί ενοχλήσεις που ξεπερνούν τους λεκέδες ή την κακοσμία. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικούς ερεθισμούς, εξανθήματα, ακόμη και βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Επιπλέον, η θερμότητα του σώματος επηρεάζει το ύφασμα και τείνει να αλλοιώνει το σχήμα τους. Ως εκ τούτου, συνιστάται να τα αφήνετε να ξεκουράζονται μεταξύ των χρήσεων και να τα πλένετε τακτικά, ώστε να παραμένουν σε καλή κατάσταση και να εκπληρώνουν τη λειτουργία τους.

Πόσο συχνά πρέπει λοιπόν να πλένετε τα σουτιέν σας;

Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι: εξαρτάται.

Όπως αναφέραμε, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την ανάγκη πλυσίματος του ενδύματος μετά από κάθε χρήση ή μετά από αρκετές φορές που έχει φορεθεί. Σε γενικές γραμμές, εάν είναι ανοιχτόχρωμα ή έχουν εκτεθεί σε ιδρώτα, θα πρέπει να πλυθούν αμέσως.

Από την άλλη πλευρά, εάν χρησιμοποιούνται μόνο λίγες ώρες την ημέρα και δεν υπήρξε έντονη εφίδρωση, είναι δυνατόν να τα ξαναβάλετε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Dr. Vij της κλινικής Cleveland, το πλύσιμο μπορεί να γίνει μετά από δύο ή τρεις χρήσεις.

Μια καλή ιδέα είναι να εναλλάσσετε τα σουτιέν για να αποφύγετε τη διαστολή των κυπέλλων και των τιραντών τους ή την απώλεια της ελαστικότητάς τους λόγω της θερμότητας του σώματος. Με άλλα λόγια, αντί να φοράτε το ίδιο σουτιέν για δύο ή τρεις συνεχόμενες ημέρες πριν το πλύνετε, εναλλάξτε το με ένα άλλο.

Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τα αθλητικά σουτιέν;

Φυσικά η απάντηση είναι όχι.

Κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, συνήθως αποβάλλεται περισσότερος ιδρώτας.  Επιπλέον, η θερμότητα δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Τούτου λεχθέντος, είναι προτιμότερο να περιορίσετε τη χρήση τους σε μία μόνο χρήση.

Είναι καλό να πλένετε τα σουτιέν μετά από κάθε χρήση;

Κάποιες γυναίκες προτιμούν να πλένουν τα σουτιέν τους μετά από κάθε χρήση, χωρίς εξαίρεση. Το μειονέκτημα είναι ότι έτσι επιταχύνεται η φθορά των υφασμάτων και των ελαστικών, μειώνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους. Έτσι, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σουτιέν δύο ή τρεις φορές, είναι καλύτερα.

Συμβουλές για το σωστό πλύσιμο των σουτιέν σας

Μια λεπτομέρεια που πρέπει να έχετε κατά νου όταν πλένετε τα σουτιέν είναι ότι πρόκειται για ευαίσθητα ρούχα. Ανεξάρτητα από το αν είναι εσώρουχα ή αθλητικά σουτιέν, είναι καλύτερο να τα πλένετε στο χέρι.

Πλύσιμο στο χέρι

 1. Προσθέστε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού σε έναν κουβά και καλύψτε τον με κρύο νερό.
 2. Στη συνέχεια, βυθίστε το σουτιέν και ανακινήστε το απαλά με τα χέρια σας.
 3. Αφήστε το να μουλιάσει για 15 έως 20 λεπτά.
 4. Ξεπλύνετε καλά για να αφαιρέσετε όλο το απορρυπαντικό.
 5. Στύψτε προσεκτικά το περιττό νερό, αλλά μην το στύψετε ή το πιέσετε, καθώς αυτό μπορεί να παραμορφώσει το ρούχο.
 6. Όταν κρεμάτε το σουτιέν για στέγνωμα, κρεμάστε το από την κεντρική άκρη και όχι από τις τιράντες. Να θυμάστε ότι το βάρος ενός βρεγμένου σουτιέν μπορεί να καταστρέψει το ελαστικό του.

Το κόλπο για τα λευκά ή μπεζ σουτιέν

Αν μετά από κανονικό πλύσιμο τα λευκά ή μπεζ σουτιέν σας εξακολουθούν να έχουν μια άχρωμη όψη, δοκιμάστε να βελτιώσετε την εμφάνισή τους με λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα και απορρυπαντικό.

 1. Τοποθετήστε δύο κουταλιές της σούπας (30 γραμμάρια) από κάθε προϊόν σε έναν κουβά με νερό (αρκετό για να καλύψει το σουτιέν).
 2. Τοποθετήστε το ρούχο και αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 40 λεπτά.
 3. Μετά το πέρας του προτεινόμενου χρόνου, ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
 4. Αφαιρέστε την περίσσεια νερού και αφήστε το να στεγνώσει φυσικά.

Πλύσιμο στο πλυντήριο

 1. Φροντίστε να στερεώνετε τις τιράντες του σουτιέν για να μην πιαστούν σε άλλα ρούχα.
 2. Τοποθετήστε τα σε μια δικτυωτή σακούλα πλυντηρίου για να τα προστατέψετε.
 3. Στη συνέχεια, βάλτε τα στον πιο ήπιο κύκλο του πλυντηρίου σας, πάντα σε κρύο νερό.
 4. Αποφύγετε τη χρήση του στεγνωτηρίου, καθώς η θερμότητα και η δόνηση αλλοιώνουν την ελαστικότητά τους. Αντ’ αυτού, μπορείτε να απομακρύνετε την περίσσεια νερού με τη βοήθεια μιας καθαρής πετσέτας μικροϊνών.
 5. Επιπλέον, μπορείτε να τα τεντώσετε έξω.

Άλλες συμβουλές για το πλύσιμο των σουτιέν

Εκτός από την τήρηση των βημάτων που αναφέρονται στα παραπάνω σημεία, υπάρχουν και άλλες γενικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν. Σκεφτείτε τα εξής:

 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα για ευαίσθητα ενδύματα. Δηλαδή, επιλέξτε ένα ήπιο ή ουδέτερο σαπούνι. Οι πολύ ισχυρές φόρμουλες μπορεί να επιταχύνουν τη φθορά του ενδύματος.
 • Διαχωρίστε τα με βάση το χρώμα. Όπως και με τα υπόλοιπα ρούχα, αποφύγετε να πλένετε ταυτόχρονα χρωματιστά και λευκά ρούχα.
 • Διαβάστε τις οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στην ετικέτα. Οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα υλικά του ρούχου. Ως εκ τούτου, είναι καλό να λαμβάνετε υπόψη σας τι αναφέρει η ετικέτα.
 • Αποθηκεύστε τα με προσοχή. Όταν αποθηκεύετε τα σουτιέν σας στη ντουλάπα, τοποθετήστε τα όλα στον ίδιο χώρο, χωρίς βάρος από πάνω.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα σουτιέν σας;

Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για να αλλάζετε τα σουτιέν σας. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των υλικών κατασκευής τους και τη φροντίδα που τους δίνεται. Ορισμένα σουτιέν πρέπει να αλλάζονται κάθε 6 έως 8 μήνες, ενώ άλλα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη μας την κατάσταση της επένδυσης των κυπέλλων, καθώς και των ιμάντων και του υφάσματος. Όταν αυτά παρουσιάζουν κάποια φθορά, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσετε. Το ίδιο συμβαίνει και αν βγει το σουτιέν.

Μην ξεχνάτε να πλένετε τα σουτιέν σας και να το κάνετε σωστά

Μερικές φορές, τα σουτιέν δεν φαίνονται βρώμικα με γυμνό μάτι και δεν αναδύουν άσχημη οσμή. Ως εκ τούτου, πολλές επιλέγουν να τα φορούν ξανά και ξανά πριν τα πλύνουν. Όμως, παρόλο που δεν υπάρχουν πάντα σημάδια, είναι καλύτερο να περιορίσετε τη χρήση τους σε δύο ή τρεις χρήσεις.

Έχετε υπόψη σας ότι τα υφάσματά τους μπορούν να συσσωρεύουν υπολείμματα ιδρώτα, νεκρά κύτταρα, βακτήρια, μύκητες και άλλες μορφές ρύπων που μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις και δερματικά προβλήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.