5 τρόποι για να καθαρίσετε με μαγειρική σόδα και λεμόνι

Συνδυάζοντας μαγειρική σόδα με χυμό λεμονιού, μπορείτε να αποκτήσετε ένα φυσικό καθαριστικό για την απολύμανση διαφόρων τύπων επιφανειών. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε πώς να το χρησιμοποιήσετε στο σπίτι.
5 τρόποι για να καθαρίσετε με μαγειρική σόδα και λεμόνι

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και λεμόνι στον οικιακό καθαρισμό. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιούν αυτή τη φιλική προς το περιβάλλον φόρμουλα επειδή και τα δύο συστατικά έχουν απολυμαντικές ιδιότητες που βοηθούν στην εξόντωση μικροβίων σε διάφορες επιφάνειες.

Βοηθούν επίσης στη λεύκανση των λεκέδων μούχλας και στον καθαρισμό από λίπη, σκόνη και άλλες ουσίες που προκαλούν οσμές. Και το καλύτερο είναι ότι η χρήση τους δεν προκαλεί περιβαλλοντική ζημιά.

Δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα αυτόν τον συνδυασμό;

Οι ιδιότητες της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού

Η χρήση της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού στον οικιακό καθαρισμό δεν είναι απλώς μια οικολογική τάση. Αν και έχει γίνει δημοφιλής, στην πραγματικότητα είναι ένα από τα παλιά κόλπα που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια.

Η μαγειρική σόδα έχει ιδιότητες που μπορούν να απομακρύνουν τη βρωμιά από πολλές επιφάνειες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μυκοπαθολογία ισχυρίζεται ακόμη και ότι είναι χρήσιμη για την αφαίρεση μυκήτων από επιφάνειες.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε προσεκτικοί στο χειρισμό της, καθώς μπορεί να είναι διαβρωτική για ορισμένες επιφάνειες. Μάλιστα, έρευνα που διεξήχθη στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι, παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματική στην απολύμανση των πληκτρολογίων των υπολογιστών -όταν συνδυάζεται με αλκοόλ-, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε αυτά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2018 από το Περιβαλλοντική παρακολούθηση & αξιολόγηση.

Εν τω μεταξύ, ο χυμός λεμονιού είναι αντιβακτηριδιακός, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Ασφάλειας Τροφίμων. Ομοίως, λέγεται ότι απομακρύνει τα λίπη, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία και αυτό βασίζεται αποκλειστικά σε λαϊκές πεποιθήσεις.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και λεμόνι στο σπίτι

Στη συνέχεια, θα παραθέσουμε μερικές από τις πιο διαδεδομένες χρήσεις αυτού του συνδυασμού. Όπως είπαμε, καλό είναι να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του και να φοράτε γάντια όταν το χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα. Ομοίως, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η επαφή με τους βλεννογόνους του σώματος, δηλαδή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και άλλα μέρη.

Όπως επισημαίνεται σε μια διατριβή που παρουσιάστηκε το 2011 στο Πανεπιστήμιο του Ελ Σαλβαδόρ, η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι επιβλαβής για το χόριο και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις εάν χορηγηθεί σε υψηλές δόσεις. Το λεμόνι, λόγω της οξύτητάς του, θα μπορούσε επίσης να έχει παρόμοιες επιδράσεις στο δέρμα.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι δόσεις που περιγράφονται βασίζονται σε παραδοσιακά παρασκευάσματα, αλλά δεν έχουν υποστηριχθεί από την επιστήμη. Ως εκ τούτου, συνιστάται προσοχή όταν επιχειρείται η χρήση τους στον οικιακό καθαρισμό.

1. Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις με μαγειρική σόδα και λεμόνι

5 τρόποι για να καθαρίσετε με μαγειρική σόδα και λεμόνι
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και λεμόνι για να φτιάξετε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις.

Αυτό το καθαριστικό με μαγειρική σόδα και λεμόνι μπορεί να είναι χρήσιμο για την απολύμανση δαπέδων, πλακακίων και μπάνιου. Η άμεση εφαρμογή του μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των μικροβίων που συσσωρεύονται σε αυτές τις επιφάνειες και, με τη σειρά του, να αφαιρέσει τους λεκέδες υγρασίας.

Συστατικά

 • Ο χυμός ενός λεμονιού
 • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (περίπου 250 ml)
 • 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (περίπου 30 γρ.)

Παρασκεύασμα

 • Αραιώστε τη μαγειρική σόδα και το χυμό λεμονιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Ψεκάστε το διάλυμα στην περιοχή που θέλετε να καθαρίσετε και αφήστε το για πέντε λεπτά.
 • Στη συνέχεια, τρίψτε με μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε.

2. Απορρυπαντικό για λευκά ρούχα

Μια από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις της μαγειρικής σόδας και του λεμονιού είναι ως ειδικό απορρυπαντικό για λευκά ρούχα. Θεωρητικά, αυτό συμβαίνει επειδή συγκεντρώνει λευκαντικά ενεργά συστατικά που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην αφαίρεση των λεκέδων.

Παρά τη φήμη αυτή, ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα αυτής της χρήσης. Σας συνιστούμε να το δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μόνο ρούχο. Αν δουλέψει, δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε και στα υπόλοιπα.

Συστατικά

 • Ο χυμός δύο λεμονιών
 • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό (περίπου 750 ml)
 • ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα (περίπου 100 γρ.)

Παρασκεύασμα

 • Προσθέστε τη μαγειρική σόδα σε μια λεκάνη.
 • Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό των λεμονιών και το ζεστό νερό.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Μουλιάστε τα άσπρα ρούχα για μία ώρα και ξεπλύνετε ως συνήθως στο πλυντήριο.
 • Για επίμονους λεκέδες, τρίψτε το μείγμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού πάνω στα ρούχα.

3. Αφαίρεση λιπών με μαγειρική σόδα και λεμόνι για την κουζίνα

5 τρόποι για να καθαρίσετε με μαγειρική σόδα και λεμόνι

Σύμφωνα με τις λαϊκές πεποιθήσεις, το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο χυμό λεμονιού μπορεί να απομακρύνει το λίπος που συσσωρεύεται σε διάφορες επιφάνειες στην κουζίνα και στο εσωτερικό του φούρνου. Ακολουθώντας αυτό που ισχυρίζονται αυτές οι σπιτικές συστάσεις καθαρισμού, η μαγειρική σόδα μπορεί να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα και να κάνει το έργο πολύ πιο εύκολο.

Δείτε πώς θα το κάνετε.

Συστατικά

 • Ο χυμός ενός λεμονιού
 • ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα (περίπου 100 γρ.)
 • 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι (περίπου 30 ml)

Προετοιμασία

 • Για να ξεκινήσετε, ρίξτε τη μαγειρική σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
 • Προσθέστε το χυμό λεμονιού και περιμένετε να φύγει το αναβράζον αποτέλεσμα.
 • Τέλος, προσθέστε το λευκό ξύδι.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Ψεκάστε το παρασκεύασμα στα λαδωμένα μέρη και αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
 • Στη συνέχεια, τρίψτε με ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε.

4. Γυαλιστικό μετάλλων

Τα μεταλλικά αντικείμενα στο σπίτι συχνά αποκτούν θαμπή όψη λόγω της συσσώρευσης ρύπων και υπολειμμάτων. Χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα και λεμόνι, ίσως μπορέσετε να τους δώσετε ξανά τη φυσική τους λάμψη, ειδικά όταν αφαιρείτε τους λεκέδες από μούχλα.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα (περίπου 15 γρ.)
 • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (περίπου 10 ml)

Προετοιμασία

 • Συνδυάστε τη μαγειρική σόδα με το χυμό λεμονιού για να σχηματίσετε μια πάστα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Τρίψτε το διάλυμα στα μεταλλικά στοιχεία και αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά.
 • Τέλος, γυαλίστε τα με ένα μαλακό πανί.

5. Ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και λεμονιού για το πλυντήριο πιάτων

Το συμβατικό σας πλυντήριο πιάτων έχει δει καλύτερες μέρες; Μήπως πρέπει να τρίψετε τα φλιτζάνια του καφέ; Αν ναι, τότε ετοιμάστε ένα διάλυμα με μαγειρική σόδα και λεμόνι! Λόγω της υποτιθέμενης ικανότητάς του να απολιπαίνει και να απολυμαίνει, αυτό το μείγμα λέγεται ότι είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να έχετε καθαρά πιάτα.

Συστατικά

 • Ο χυμός δύο λεμονιών
 • ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα (περίπου 100 γρ.)

Παρασκευή

 • Φτιάξτε μια στερεή πάστα με μαγειρική σόδα και λεμόνι. Ετοιμάστε την σε ένα βαθύ δοχείο για να αποφύγετε τις διαρροές λόγω του αναβράζοντος αποτελέσματος.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε:

 • Τρίψτε το προϊόν στα πιάτα χρησιμοποιώντας το σφουγγάρι.
 • Στη συνέχεια, αφαιρέστε το με άφθονο νερό.

Χρησιμοποιήστε τη μαγειρική σόδα και λεμόνι με προσοχή

Όπως είδατε σε αυτό το άρθρο, ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και λεμονιού στον οικιακό καθαρισμό θα μπορούσε να διευκολύνει πολλές εργασίες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σκοπός είναι να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως αλλεργίες ή ερεθισμός του δέρματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Letscher-Bru, V., Obszynski, C.M., Samsoen, M. et al. Antifungal Activity of Sodium Bicarbonate Against Fungal Agents Causing Superficial Infections. Mycopathologia 175, 153–158 (2013). https://doi.org/10.1007/s11046-012-9583-2
 • Nepomuceno DB, Lima DV, Silva MO, Porto JC, Mobin M. 2018. Evaluation of disinfectants in order to eliminate fungal contamination in computer keyboards of an integrated health center in Piauí, Brazil. Environmental Monitoring & Assessment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30255210
 • Ajbani, K., Chansky, ME y Baumann, BM (2007, 27 de diciembre). Remedio casero, toxicidad casera: ingestión de bicarbonato de sodio para la dispepsia. Recuperado de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0736467907006026
 • Landaverde, R., Madai, E., Velásquez, R. e Ivania, G. (2011, 1 de mayo). Investigación de la demanda comercial y calidad fisicoquímica del bicarbonato de sodio dispensado en las farmacias comerciales del área metropolitana de San Salvador. Recuperado de http://ri.ues.edu.sv/id/eprint/614/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.