7 τρόποι για ν' αποτρέψετε τις μυκητιάσεις των νυχιών

Οι μυκητιάσεις των νυχιών θεραπεύονται δύσκολα. Γι' αυτό, είναι καλύτερο να τις αποτρέψετε ή να τις αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό μόλις συμβούν. Μάθετε περισσότερα στο σημερινό μας άρθρο!
7 τρόποι για ν' αποτρέψετε τις μυκητιάσεις των νυχιών

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι μυκητιάσεις των νυχιών δε θεωρούνται ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Επίσης, μόλις συμβούν, εξαλείφονται δύσκολα. Επιπλέον, ακόμα κι αν τα καταφέρετε, μπορούν να επιστρέψουν.

Οι μυκητιάσεις των νυχιών είναι γνωστές και ως ονυχομυκητιάσεις και προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς που ονομάζουμε δερματόφυτα. Τρέφονται με την κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα νύχια και τις τρίχες μας.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν σε σκιερά, ζεστά, και υγρά μέρη. Γι’ αυτό το εσωτερικό των παπουτσιών μας είναι το αγαπημένο τους μέρος.

Εκτιμάται ότι έως και το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού πέρασε μια ονυχομυκητίαση.

7 τρόποι για να αποτρέψετε τις μυκητιάσεις των νυχιών

Άτομο κοιτά νύχι με μεγεθυντικό φακό
Η πρόληψη είναι το κλειδί καθώς η εξάλειψη του προβλήματος είναι πολύπλοκη πολύ συχνά.

Είναι πάντα καλύτερο να αποτρέπετε τις μυκητιάσεις των νυχιών από το να χρειαστεί να τις θεραπεύσετε. Στην τελευταία περίπτωση, χρειάζεται πολύς χρόνος και υπομονή για να το πετύχετε, γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την αποτρέψετε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να υιοθετήσετε απλά μέτρα πρόληψης, όπως αυτά που ακολουθούν.

1. Προστατεύστε τα πόδια σας από τις μυκητιάσεις των νυχιών

Δεν είναι καλή ιδέα να περπατάτε ξυπόλητοι, ειδικά σε ζεστές περιοχές με υγρασία, όπως σε πισίνες, γυμναστήρια, σπα, δημόσια ντους, κ.λπ.. Οι μύκητες μπορεί να βρίσκονται στις επιφάνειες και να κολλήσουν στο δέρμα σας. Είναι προτιμότερο να φοράτε σαγιονάρες ή σανδάλια.

2. Να κόβετε σωστά τα νύχια σας για να αποτρέψετε τις μυκητιάσεις των νυχιών

Τα νύχια των ποδιών θα πρέπει να διατηρούνται κοντά. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε νυχοκόπτες τους οποίους θα πρέπει να απολυμαίνετε πριν από κάθε χρήση. Το κόψιμο θα πρέπει να είναι ίσιο, και, αν είναι απαραίτητο, να συνοδεύεται από λιμάρισμα για να λειανθούν οι μυτερές άκρες. Αυτά είναι εργαλεία προσωπικής χρήσης και δε θα πρέπει να τα μοιράζεστε.

3. Καθάρισμα παπουτσιών

Ένα ισχυρό μέτρο για ν’ αποτρέψετε τις μυκητιάσεις των νυχιών είναι να πασπαλίζετε τα παπούτσια σας με αντιμυκητιασική σκόνη. Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται με τις κάλτσες σας. Αυτό είναι καλύτερο να το κάνετε πριν τα φορέσετε καθώς αποτρέπει την ανάπτυξη των μυκήτων.

4. Συστάσεις για τα παπούτσια

Η καλή διαχείριση των παπουτσιών είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή των μυκητιάσεων. Οι συστάσεις μας είναι οι εξής:

 • Να φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα. Τα νύχια των ποδιών δε θα πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τα παπούτσια. Είναι καλό να φοράτε παπούτσια με το σωστό μέγεθος και να αφήνετε περιθώριο γύρω από τα νύχια.
 • Υλικό που αναπνέει. Τα πάνινα ή δερμάτινα παπούτσια επιτρέπουν την αναπνοή του ποδιού και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιάσεων.
 • Εναλλαγή παπουτσιών. Είναι καλύτερο να μη φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια δύο μέρες στη σειρά, ειδικά αν είναι υγρά από τον ιδρώτα. Να εναλλάσσετε τα παπούτσια σας.
 • Αντιβακτηριακό σπρέι. Μια καλή ιδέα είναι να ψεκάζετε τα παπούτσια σας με αντιβακτηριακό σπρέι, ειδικά αν τα φοράτε χωρίς κάλτσες.
 • Πετάξτε τα παπούτσια σας. Στο τέλος της θεραπείας είναι προτιμότερο να πετάξετε τα παπούτσια που φορούσατε.

5. Η υγιεινή των ποδιών είναι το κλειδί για την αποτροπή των μυκητιάσεων των νυχιών

Μια καλή ιδέα είναι να πλένετε καθημερινά τα πόδια σας με νερό και σαπούνι και έπειτα να τα στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα. Αυτό ισχύει και για την περιοχή ανάμεσα στα δάκτυλα.

Από την άλλη, η εφαρμογή αντιμυκητιασικής πούδρας βοηθά στη μείωση της υγρασίας της περιοχής. Οι κάλτσες θα πρέπει να πλένονται καθημερινά και να τις αλλάζετε όταν είναι υγρές.

6. Να καθαρίζετε καλά τα νύχια σας

Όταν πλένετε τα χέρια και τα πόδια σας, να μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα νύχια σας. Συνιστάται το τρίψιμό τους με σαπούνι για την αποφυγή μολύνσεων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα νυχιών καθώς πολλοί μύκητες εγκαθίστανται κάτω από τα νύχια. Αν αγγίξετε ένα μολυσμένο νύχι, θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας.

7. Να θυμάστε τις ακόλουθες συστάσεις για τις μυκητιάσεις των νυχιών

Αν το δέρμα των ποδιών σας έχει σκάσει από την ξηρότητα, είναι σημαντικό να το ενυδατώσετε. Οι μύκητες εισέρχονται και μένουν σε αυτές τις σχισμές. Οι πληγές γύρω από τα νύχια θα πρέπει να επουλωθούν επίσης γρήγορα καθώς δίνουν πρόσβαση στους μικροοργανισμούς.

Δεν προτείνουμε τη χρήση βερνικιού για τα νύχια ή ψεύτικων νυχιών αν έχετε ονυχομυκητίαση. Για την ακρίβεια, είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείτε ποτέ αυτά τα αντικείμενα καθώς ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι το σαλόνι ομορφιάς ακολουθεί τους σωστούς κανόνες υγιεινής όταν κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ.

Πώς ν’ αναγνωρίσετε ένα μολυσμένο νύχι

Τα σημάδια της μυκητίασης των νυχιών είναι τα ακόλουθα:

 • Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών. Ένα λευκό σημάδι, ή ένας καφέ ή κίτρινος λεκές είναι σημάδια ενός μύκητα. Ορισμένες φορές έχουν σκούρο χρώμα εξαιτίας της βρομιάς κάτω από το νύχι.
 • Αλλαγές στην υφή. Τα νύχια που είναι πιο παχιά, εύθραυστα, που ξεφλουδίζουν, ή έχουν ανομοιόμορφη επιφάνεια προδίδουν την ύπαρξη ενός μύκητα.
 • Αλλαγές στο σχήμα. Ένα αφύσικο σχήμα ίσως δείχνει μια μυκητίαση στα νύχια.
 • Πόνος ή πρήξιμο γύρω από το νύχι.
 • Φαγούρα στην περιοχή.
 • Δυσάρεστη μυρωδιά που έρχεται από τα νύχια.

Παράγοντες κινδύνου για τις μυκητιάσεις των νυχιών

Μυκητιάσεις των νυχιών - Δάκτυλο ποδιού με μυκητίαση
Παρότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο, ο καθένας μπορεί να υποφέρει από αυτή την πάθηση.

Τα ηλικιωμένα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη των νυχιών γίνεται πιο αργά σε μεγαλύτερη ηλικία, η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται, και υπάρχει μεγαλύτερο ιστορικό έκθεσης σε μύκητες.

Τα άτομα που έχουν διαβήτη, καθώς και όσα έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι επίσης επιρρεπή σε μυκητιάσεις των νυχιών. Τα άτομα με το “πόδι του αθλητή” μεταφέρουν συχνά μύκητες από το δέρμα στα νύχια τους.

Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε ανθρώπους που έχουν μια πάθηση η οποία προκαλεί πληγές στο δέρμα, όπως η ψωρίαση. Η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο, όπως και το υπερβολικό βάρος, η υπερβολική εφίδρωση, η ακράτεια, και η εγκυμοσύνη.

Η αποτροπή είναι το καλύτερο φάρμακο

Οι μυκητιάσεις των νυχιών θεραπεύονται δύσκολα. Συνήθως, οι σπιτικές θεραπείες είναι αυτές που χρησιμοποιούνται πρώτες.

Όμως, αν είναι ανεπιτυχείς, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ίσως απαιτείται μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

Υπάρχουν φορές όπου τα αντιμυκητιασικά φάρμακα είναι απαραίτητα για να εξαλειφθεί η μόλυνση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως είναι απαραίτητη η πλήρης αφαίρεση του νυχιού μέσω χειρουργείου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Yugcha Chicaiza, E. G. (2018). Programa educativo sobre factores de riesgo de pie diabético por el uso inadecuado de calzado entre los pacientes del club de diabéticos del centro de salud Morete Puyo (Bachelor’s thesis).
 • Vialat Soto, V., Merayo, V., León Alonso, D., & López Díaz, V. D. L. C. (2014). Sudor compensador, un efecto no deseado secundario al tratamiento quirúrgico de la hiperhidrosis primaria infantil. Revista Cubana de Pediatría, 86(2), 207-214.
 • Chanussot, C., & Arenas, R. (2007). Infección micótica plantar e interdigital en pacientes con onicomicosis. Revista iberoamericana de micología, 24(2), 118-121.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.