5 τρόποι για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας από το σπίτι

Έχετε ακούσει ποτέ για κάποιον από αυτούς τους τρόπους για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας; Δοκιμάστε τους στο σπίτι!
5 τρόποι για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας από το σπίτι

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας από συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού σας, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε. Αυτές οι μυρωδιές προκαλούνται συνήθως από μούχλα και από τη συσσώρευση σκόνης την οποία ίσως να μην παρατηρείτε με την πρώτη ματιά.

Ένα, συγκεκριμένα, δυσάρεστο πράγμα είναι ότι μπορείτε να τη μυρίσετε εύκολα μόλις μπαίνετε στο σπίτι, ή αν είναι στην ντουλάπα σας, μπορεί να μεταφερθεί στα ρούχα. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγετε σε έναν βαθύ καθαρισμός ίσως, και να χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα που δεν είναι πάντοτε καλά.

Ευτυχώς, υπάρχει μια γκάμα φυσικών εναλλακτικών για την εξουδετέρωση αυτών των δυσάρεστων οσμών. Αν και ίσως έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε αρώματα ή αποσμητικά χώρου, αυτές οι λύσεις είναι πιο οικολογικές και περισσότερο αποτελεσματικές.

Σας ενδιαφέρει να τις δοκιμάσετε;

Παρακάτω, μοιραζόμαστε τις λεπτομέρειες για τις 5 καλύτερες λύσεις και ορισμένες βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε το σπίτι σας ελεύθερο από τη μούχλα.

Οι καλύτεροι τρόποι για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας στο σπίτι

Η έλλειψη αερισμού σε κλειστούς χώρους ή η επαφή με υγρασία είναι ενδεχόμενες αιτίες πρόκλησης μυρωδιάς μούχλας στο σπίτι. Είναι πολύ συχνή και ορισμένες φορές συμπίπτει με αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Παρόλο που μπορεί να τις αγνοείτε συχνά, αυτές οι παθήσεις είναι ιδανικές για την εξάπλωση μούχλας, ακάρεων, και άλλων μικροοργανισμών που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Γι’ αυτό, μόλις ανιχνεύσετε μια δυσάρεστη οσμή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καθαρίσετε και να χρησιμοποιήσετε κάποιο κόλπο για να την εξουδετερώσετε.

Δώστε προσοχή!

1. Κόκκοι καφέ

Ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ ή ο αλεσμένος καφές έχουν μια δυνατή μυρωδιά την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εύκολα για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας. Για την ακρίβεια, σας τους προτείνουμε για να βελτιώσετε τη μυρωδιά του κάδου απορριμμάτων σας, της ντουλάπας, και άλλων χώρων με φτωχό αερισμό.

Τρόπος χρήσης

 • Βάλτε τους κόκκους καφέ σε ένα μικρό μπολ και τοποθετήστε το στο σημείο που σας ενδιαφέρει.
 • Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο καφέ, τοποθετήστε τον σε μια υφασμάτινη σακούλα πριν τον βάλετε στην περιοχή με τη μυρωδιά.

2. Χυμός λεμονιού για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας

Ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας

Ο χυμός λεμονιού έχει γίνει πολύ δημοφιλής ως ένα πολύ αποτελεσματικό οικολογικό καθαριστικό προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κιτρικό του άρωμα βοηθά στο να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας που ίσως βρίσκεται στην κουζίνα ή το μπάνιο σας.

Τρόπος χρήσης

 • Στύψτε μια καλή ποσότητα χυμού λεμονιού και αναμείξτε τη με ίσο μέρος ζεστού νερού.
 • Ρίξτε το διάλυμα σε ένα δοχείο ψεκασμού, και ψεκάστε σε όλες τις περιοχές με μυρωδιά υγρασίας.
 • Αν αισθάνεστε την ανάγκη, μπορείτε να σφουγγαρίσετε τα υπολείμματα με ένα καθαρό πανί.

3. Κανέλα

Ξυλάκια κανέλας και σκόνη

Αυτό το θαυμάσιο αρωματικό μπαχαρικό περιέχει αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε ένα πλήθος μικροοργανισμών. Όχι μόνο αυτό, αλλά η πανίσχυρη μυρωδιά του διαχέεται εύκολα και πιο ευχάριστο τον αέρα σε περιοχές με φτωχό αερισμό.

Τρόπος χρήσης

 • Ρίξτε λίγη σκόνη κανέλας σε μικρές υφασμάτινες σακούλες και τοποθετήστε τις σε ένα στρατηγικό σημείο για ν’ απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά.
 • Αν θέλετε, πάρτε ξυλάκια κανέλας, δέστε τα σε μια κορδέλα, και κρεμάστε τα.

4. Θαλασσινό αλάτι για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας

Θαλασσινό αλάτι σε μπολ και σε κουτάλι

Είναι σίγουρα αληθές πως το θαλασσινό αλάτι δεν μυρίζει όπως τα άλλα συστατικά που αναφέραμε. Ωστόσο, χάρη στην απορροφητική του δύναμη, είναι μια ενδιαφέρουσα λύση για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας.

Για καλύτερα αποτελέσματα τοποθετήστε το εκεί που συσσωρεύεται περισσότερη μούχλα.

Τρόπος χρήσης

 • Τοποθετήστε ένα πιάτο γεμάτο θαλασσινό αλάτι στις γωνίες των δωματίων ή τα έπιπλα όπου αντιμετωπίζετε πρόβλημα.

5. Βανίλια

Άνθος και κλωνάρια βανίλιας

Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας είναι ένα από τα καλύτερα σπιτικά κόλπα για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας. Έχει δυνατό άρωμα το οποίο αφαιρεί τις οσμές από μέρη όπως το ψυγείο, ο νεροχύτης, τους κάδους απορριμμάτων ή τα κουτιά αποθήκευσης.

Τρόπος χρήσης

 • Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα εκχυλίσματος βανίλιας στην επιθυμητή περιοχή και τρίψτε τη με ένα πανί.
 • Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε τη δράση της.

Βασικές συμβουλές για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας

Γυναίκα ανοίγει τις κουρτίνες στο παράθυρο

Όλα αυτά τα προϊόντα είναι πολύ χρήσιμα για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας. Όμως, για να βεβαιωθείτε πως είναι αποτελεσματικά και ότι η μυρωδιά δε θα επιστρέψει, υπάρχουν μερικές βασικές συμβουλές τις οποίες πρέπει να δοκιμάσετε.

 • Ελέγξτε την περιοχή για τυχόν διαρροή νερού.
 • Διατηρήστε την κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι (ανοίξτε πόρτες και παράθυρα).
 • Να αλλάζετε συχνά τα φίλτρα στα κλιματιστικά.
 • Αντικαταστήστε ή επιδιορθώστε τις πορώδεις επιφάνειες που μπορούν να εμφανίσουν μούχλα.
 • Μη βάζετε υγρά ρούχα στη ντουλάπα σας.
 • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα αν χρειαστεί.

Έχετε ακούσει ποτέ για κάποιον από αυτούς τους τρόπους για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά υγρασίας; Δοκιμάστε τους στο σπίτι!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.