10 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού

Η πρόωρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της ασθένειας. Είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικές με τα πρώτα συμπτώματα που πολύ συχνά περνούν απαρατήρητα.
10 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα σημάδια του καρκίνου του μαστού; Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τα σημάδια που τους στέλνει το σώμα προκειμένου να επιστήσει την προσοχή τους και να τους ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να αληθεύει το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για οποιοδήποτε σύμπτωμα αλλά δεν πρέπει να τα αγνοείτε εξ’ ολοκλήρου καθώς μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, οι ειδικοί επιμένουν ότι η πρόωρη διάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της ασθένειας και για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στα αρχικά συμπτώματα με αποτέλεσμα η ασθένεια να ανιχνεύεται όταν έχει φτάσει πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Η επίγνωση των πρώτων σημαδιών και συμπτωμάτων του καρκίνου του μαστού αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο για την πρόωρη ανίχνευση της ασθένειας. Συνεχίστε το διάβασμα για να μάθετε ποια είναι τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού.

10 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Για πολλές γυναίκες η απότομη αλλαγή βάρους μπορεί να μοιάζει με θαύμα καθώς οι περισσότερες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να χάσουν κιλά ή για να διατηρήσουν τουλάχιστον ένα υγιές μέγεθος στη μέση τους.

Ωστόσο, εκτός από χαρά αυτό το σύμπτωμα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία καθώς η απότομη απώλεια 10 ή περισσότερων κιλών είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του καρκίνου του μαστού.

Κόπωση

10 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού - Γυναίκα δείχνει κουρασμένη

Το να αισθάνεστε κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας ή όταν περνάτε μια ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση είναι φυσιολογικό. Αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο όταν η κόπωση γίνεται χρόνια και δεν φεύγει ακόμη και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα ξεκούρασης.

Μη φυσιολογική αιμορραγία

Κάθε είδος απρόσμενης αιμορραγίας θα μπορούσε να είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού ή άλλων ασθενειών. Γενικά, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ασθένεια εμφανίζουν ελάχιστη αιμορραγία από τη θηλή.

Μάζες

10 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού - Γυναίκα αυτοεξετάζει το στήθος της

Οι περισσότερες μάζες ή οζίδια συνήθως είναι καλοήθη αλλά είναι και αντιστοίχως ανησυχητικά. Το δέρμα που καλύπτει το στήθος μπορεί να υποστεί κάποιες αλλαγές που μπορεί να αποτελούν σημάδι του καρκίνου του μαστού. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχετε είναι τα εξής:

  • Ερυθρότητα
  • Έλκη
  • Αλλαγές στο χρώμα
  • Κυτταρίτιδα ή φλούδα πορτοκαλιού στο δέρμα

Απόσυρση/ανάκληση της θηλής

Κατά την εξέταση του στήθους σας είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά τις θηλές σας για να δείτε αν είναι φυσιολογικές ή αν έχουν αλλάξει εμφάνιση.

Η απόσυρση ή ανάκληση της θηλής είναι ένα σχεδόν βέβαιο σημάδι του καρκίνου του μαστού.

Πόνος στο στήθος

Στα πρώτα στάδια σπανίως αισθάνεται κανείς πόνο ή σφίξιμο στο στήθος.

Ωστόσο, όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει ένα πολύ κοινό σύμπτωμα είναι η ευαισθησία και ο πόνος στο στήθος χωρίς καν τα αγγίζετε.

Φυσικά αυτός ο πόνος δεν πρέπει να συγχέεται με τον πόνο και την ευαισθησία που μπορεί να παρουσιαστεί στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή στη μαστίτιδα.

Αλλαγές στο μέγεθος του στήθους

10 προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του μαστού - Γυναίκα ψηλαφεί το στήθος της

Είναι εξίσου σημαντικό να προσέχουμε τυχόν αλλαγές στο μέγεθος του στήθους για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Αν ο ένας από τους δυο μαστούς φαίνεται πρησμένος ή έχει μικρότερο μέγεθος μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι χρειάζεται να σας παρακολουθήσει κάποιος ειδικός.

Εκκρίσεις της θηλής

Μερικές φορές οι εκκρίσεις της θηλής δεν αποτελούν πρόβλημα και εξαφανίζονται από μόνες τους σε λίγες μέρες.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις αυτής της ασθένειας οι εκκρίσεις της θηλής αναφέρονται ως ένα από τα συμπτώματά της. Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αναφέρουν εκκρίσεις από μια εκ των δυο θηλών με δυσάρεστη οσμή.

Ανωμαλίες, από τα σημάδια του καρκίνου του μαστού

Άλλος ένας τρόπος για να πετύχετε μια πρόωρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στο σχήμα ή στην υφή του στήθους. Ορισμένες ανωμαλίες στο περίγραμμα ή μικρές τρύπες στο δέρμα είναι ξεκάθαρα σημάδια αυτής της ασθένειας.

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες αλλά είναι πιθανό να αναπτυχθεί και στους άνδρες. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Αν είστε γυναίκα 55 ετών και άνω.
  • Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του στήθους.
  • Αν η πρώτη σας περίοδος άρχισε πριν την ηλικία των 12 ετών.
  • Αν έχετε καθυστερημένη ή πρόωρη εμμηνόπαυση.
  • Παχυσαρκία.
  • Δεν έχετε αποκτήσει ποτέ παιδιά

Μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική έρευνα της Δρ. Marzena Kamińska για τους παράγοντες κινδύνου εδώ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.