Συζευγμένα λινολεϊκά οξέα: Υγιεινά οφέλη

Πολλές μελέτες πάνω σε ζώα και σε ανθρώπους αποκάλυψαν ότι τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού λίπους. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί!
Συζευγμένα λινολεϊκά οξέα: Υγιεινά οφέλη
Sara Viruega

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sara Viruega.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα είναι ελαφρώς τροποποιημένα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει υγιεινά οφέλη στο σώμα, ειδικά στη ρύθμιση της όρεξης.

Όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι οι θρεπτικές τους ιδιότητες δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως. Έτσι, είναι απαραίτητη η επαρκής αξιολόγησή τους αναφορικά με την ασφάλεια ως προς τους καταναλωτές. Διαφορετικά, ίσως οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες σε βάθος χρόνου.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά.

Συζευγμένα λινολεϊκά οξέα – Τα υγιεινά οφέλη τους

Συζευγμένα λινολεϊκά οξέα

Το ενδιαφέρον που έχουν κινήσει τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα τα τελευταία χρόνια οφείλεται στα υγιεινά τους οφέλη. Γενικά, μπορούν να βελτιώσουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ είναι και αντικαρκινογόνα. Άλλα υγιεινά οφέλη τους:

  • Μπορούν να ρυθμίσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα είναι και αντιδιαβητικοί παράγοντες.
  • Επίσης, βελτιώνουν τη μεταλλοποίηση των οστών.
  • Τέλος, ίσως μειώνουν το λίπος.

Ας δούμε όμως τις επιδράσεις των συζευγμένων λινολεϊκών οξέων:

Τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα μπορούν να αποτρέψουν τον διαβήτη

Σχετικά με τις επιδράσεις τους στον διαβήτη, διάφορες μελέτες πάνω σε ζώα απέδειξαν ότι τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα έχουν μια δραστηριότητα όμοια με αυτή ορισμένων φαρμάκων κατά του διαβήτη. Επίσης, κλινικές μελέτες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αποκάλυψαν ότι αυτή η ουσία οδηγεί σε σημαντική μείωση της γλυκόζης, της λεπτίνης, του δείκτη μάζας σώματος και του βάρους.

Αντι-αδιπογενής δράση

Παχύσαρκος άνδρας ανεβαίνει σε ζυγαριά

Πολλές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα μειώνουν το σωματικό λίπος.

Η μείωση του βάρους ανοίγει τον δρόμο σε πιθανή εμπορική εκμετάλλευση αυτού του λιπαρού οξέος ως ένα προϊόν χρήσιμο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όμως, η επίδρασή του στους ανθρώπους δημιουργεί μια σειρά διενέξεων. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στο σωματικό λίπος όταν χορηγήθηκε η ουσία σε άτομα που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με το βάρος τους.

Η δράση των συζευγμένων λινολεϊκών οξέων στο σωματικό λίπος φαίνεται να εξηγείται από μία τροποποίηση της ενεργειακής ισορροπίας. Είναι πιθανό αυτά τα οξέα να μειώνουν την πρόσληψη τροφής, να αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας, και να προκαλούν και τα δύο φαινόμενα ταυτόχρονα.

Ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτή είναι μία από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις. Όμως, δεν υπάρχουν ακόμη πολλές μελέτες που να την υποστηρίζουν. Παρόλα αυτά, ερευνητές παρατήρησαν πως αυτή η ουσία αυξάνει ορισμένες ανοσοσφαιρίνες.

Αυτές είναι κύτταρα τα οποία αναγνωρίζονται ως ξένα σώματα ή αντιγόνα. Έτσι, αυτά τα αποτελέσματα μάς επέτρεψαν να ρίξουμε μια ματιά στη χρησιμότητα αυτού του λιπαρού οξέος στην αποτροπή και τη θεραπεία ορισμένων διατροφικών αλλεργιών.

Αντικαρκινογόνα

Αυτή η ιδιότητα ίσως έχει μελετηθεί περισσότερο από τους ερευνητές. Δεν έχουν διεξάγει έρευνες μόνο σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπους. Τα αποτελέσματα αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι καλύτερα όταν συγκρίνονται τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα με άλλα παρόμοια συμπλέγματα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως είναι πιο αποτελεσματικά στην αποτροπή του καρκίνου του μαστού.

Γενικά, η αντιοξειδωτική δράση τους, η αύξηση της απόκρισης του ανοσοποιητικού, η παρεμπόδιση της αγγειογένεσης και της μετάστασης, μαζί με την αύξηση της απόπτωσης (θάνατος των κυττάρων), ίσως είναι οι μηχανισμοί αυτής της αντικαρκινογόνου επίδρασης.

Συζευγμένα λινολεϊκά οξέα: Τα υγιεινά οφέλη για τη μεταλλοποίηση των οστών

Δοχείο γεμάτο κάψουλες

Τέλος, υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο αυτών των ουσιών στην αποτροπή της σαρκοπενίας και της οστεοπόρωσης.

Αν οι μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που λάβαμε από τις μελέτες σε ζώα, τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα θα γίνουν πολύ δημοφιλή! Ωστόσο, είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους προτού επιβεβαιώσουν αυτά τα οφέλη οι επιστήμονες.

Συμπέρασμα

Τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα είναι ουσίες που προμηθεύουν το σώμα με πολλά υγιεινά οφέλη. Όμως, όπως αναφέραμε ήδη, πολλές από τις ιδιότητές τους ελέγχονται ακόμη.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα για να αντικαταστήσετε οποιαδήποτε θεραπεία σας έδωσε ο/η γιατρός σας. Συζητήστε με τον/η φαρμακοποιό ή τον/η γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποια θεραπεία με αυτά. Η αλόγιστη χρήση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cáncer, obesity and aterosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019.
  • Kanter JE., Goodspeed L., Wang S., Kramer F., et al., 10,12 conjugated linoleic acid driven weight los is protective against aterosclerosis in mice and is associated with alternative macrophage enrichment in perivascular adipose tissue. Nutrients, 2018.
  • Kadirareddy RH., Ghanta Vemuri S., Devi Palempalli UM., Probiotic conjugated linoleic acid mediated apoptosis in breast cáncer cells by downregulation of NFkB. Asian Pac J Cancer Prev, 2016. 17 (7): 3395-403.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.