Συνήθειες για να αντιμετωπίσετε την άπνοια ύπνου

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του ύπνου. Ωστόσο, δεν μπορούμε όλοι να τον ευχαριστηθούμε. Εδώ είναι μερικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την άπνοια ύπνου.
Συνήθειες για να αντιμετωπίσετε την άπνοια ύπνου

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο ξεκούραστος βραδινός ύπνος είναι σημαντικός για την απόλαυση καλής ποιότητας ζωής. Ωστόσο, ορισμένες διαταραχές εμποδίζουν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλά και να αναπαύονται. Μία από αυτές τις διαταραχές είναι η άπνοια ύπνου. Μακροπρόθεσμα, αυτό επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε την άπνοια ύπνου.

Η άπνοια ύπνου είναι μία από αυτές τις διαταραχές οι οποίες, χάρη στη σύγχρονη ιατρική και τις διάφορες νυχτερινές συνήθειες, μπορούν να βελτιωθούν. Το πρώτο βήμα για έναν άνετο και υγιή νυχτερινό ύπνο είναι να γνωρίζετε τι είναι η άπνοια ύπνου και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Τι είναι η άπνοια ύπνου;

υπνική άπνοια απεικόνιση

Ενώ κοιμόμαστε, η αναπνοή μας επιβραδύνεται και παίρνει έναν ομαλό και σταθερό ρυθμό που οξυγονώνει το σώμα και του επιτρέπει να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του σωστά. Η άπνοια ύπνου είναι η διακοπή της αναπνοής για δευτερόλεπτα ή και λεπτά, εμποδίζοντας το οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο.

Στην αρχή, το άτομο μπορεί να μην συνειδητοποιήσει ότι έχει σταματήσει να αναπνέει. Ωστόσο, όταν η διαταραχή γίνεται πιο προχωρημένη, ο ποιοτικός ύπνος του ατόμου επηρεάζεται επίσης και το άτομο ξυπνάει αρκετές φορές τη νύχτα. Αυτό προκαλεί αλλαγές στα φυσιολογικά πρότυπα ύπνου και έχει καταστροφικές συνέπειες.

Υπάρχουν δύο τύποι άπνοιας ύπνου:

 •  Η αποφρακτική άπνοια εμφανίζεται όταν υπάρχει ανώμαλη ανάπτυξη ιστών γύρω από την αναπνευστική οδό ή το λαιμό. Αυτός ο τύπος άπνοιας ανιχνεύεται εύκολα επειδή το άτομο που πάσχει συνήθως ροχαλίζει. Μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ανάλογα με το πόσες φορές σταματάτε να αναπνέετε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Επίσης, η ηλικία ενός ατόμου παίζει ρόλο.
 • Ο άλλος τύπος άπνοιας ύπνου, η κεντρική άπνοια ύπνου, είναι πολύ πιο σοβαρός. Αυτό συμβαίνει επειδή εμπλέκεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, το αναπνευστικό κέντρο σταματά να λαμβάνει την εντολή του εγκεφάλου να αναπνέει. Αυτή η κατάσταση διακόπτει τον βαθύ ύπνο και αναγκάζει το άτομο να ξυπνήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την άπνοια ύπνου

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να υποφέρει από άπνοια ύπνου. Κάποιοι από αυτούς είναι:

 • Γηρατειά: Η άπνοια δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο. Ωστόσο, υπάρχει ένα υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων ανδρών που πάσχουν από αυτήν.
 • Παχυσαρκία: Έχει αποδειχθεί ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα άπνοιας ύπνου κατά δέκα φορές. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο εάν το άτομο είναι παχύσαρκο.
 • Κάπνισμα ή αλκοολισμός: Και οι δύο αυτοί παράγοντες μεταβάλλουν το αναπνευστικό κέντρο.
 • Παθολογίες της αναπνευστικής οδού: Αυτό είναι αρκετά συχνό στα παιδιά λόγω του υπερβολικού μεγέθους των αμυγδαλών.
 • Υπερβολική πρόσληψη υπνωτικών χαπιών ή ηρεμιστικών: Αυτό προκαλεί αλλαγή στο νευρικό σύστημα. Εναλλακτικά, υπάρχουν εξαιρετικές φυσικές θεραπείες.
 • Άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση: Για παράδειγμα, υπερβολική εργασία, άγχος, έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια, υπέρταση.

Συμπτώματα

άνδρας που ροχαλίζει

Το πρώτο σημάδι αυτής της διαταραχής είναι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας . Οι συνεχείς αφυπνίσεις τη νύχτα αποτρέπουν το άτομο από έναν ξεκούραστο ύπνο. Επομένως, συχνά δεν μπορεί να είναι τόσο ξεκούραστο κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα, όταν μελετά ή εκτελεί τις καθημερινές εργασίες.

Το έλλειμμα οξυγόνου, ακόμη και για μικρότερα διαστήματα, προκαλεί έλλειψη μνήμης και νευρικότητα. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ναυτία, ψευδαισθήσεις και θολή όραση.

Δεδομένων αυτών των συμπτωμάτων, ο ειδικός παραγγέλνει μια σειρά ιατρικών εξετάσεων για να προσδιορίσει τι είδους άπνοια έχει ο ασθενής. Εκτός από τη φυσική εξέταση του στόματος και του λαιμού, μπορεί επίσης να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες μελέτες ύπνου.

Μόλις προσδιοριστεί ο τύπος και η σοβαρότητα της διαταραχής, ο ειδικός θα αποφασίσει για τη θεραπεία. Οι περισσότερες ιατρικές συμβουλές εστιάζονται στην αλλαγή των συνηθειών του ασθενούς.

Ποιοι είναι οι υγιείς τρόποι αντιμετώπισης της άπνοιας ύπνου;

Με αυτές τις καλές συνήθειες, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε την άπνοια ύπνου ή τουλάχιστον να την ανακουφίσετε:

 • Για να αποφύγετε την άπνοια, πρέπει να αρχίσετε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά του σώματός σας. Αυτή η θέση βοηθά την καρδιά να αντλεί καλύτερα αέρα και οι αεραγωγοί να επεκτείνονται χωρίς δυσκολία. Επίσης, θα σας αποτρέψει από το ροχαλητό.
 • Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ έξι ώρες πριν τον ύπνο.
 • Κόψτε το κάπνισμα.
 • Μην χρησιμοποιείτε υπνωτικά χάπια.
 • Ασκηθείτε τακτικά.
 • Τρώτε υγιεινά.
 • Παρακολουθήστε το βάρος σας.
 • Αποφύγετε να παρακολουθείτε τηλεόραση, να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, το κινητό σας τηλέφωνο ή να ακούτε δυνατή μουσική πριν πάτε για ύπνο.

Με αυτές τις απλές νυχτερινές συνήθειες, μπορείτε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία την άπνοια ύπνου. Φυσικά, είναι σημαντικό να πάτε στο γιατρό και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε έναν καλό ύπνο και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.