Πότε αρχίζουμε να γερνάμε; Εσείς πως νιώθετε;

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η ηλικία στην οποία αρχίζουμε να γερνάμε είναι η ηλικία όπου τα κύτταρά μας αρχίζουν να δυσλειτουργούν. Όμως, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
Πότε αρχίζουμε να γερνάμε; Εσείς πως νιώθετε;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Δεν είναι εύκολο να καθορίσουμε ακριβώς την ηλικία που αρχίζουμε να γερνάμε, καθώς η έννοια της γήρανσης είναι σχετική. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ρυτίδες αλλά να χαίρουν άκρας υγείας και ζωντάνιας. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν λείο δέρμα αλλά φτωχή υγεία.

Κάτι που μας δυσκολεύει να γνωρίζουμε πότε αρχίζουμε να γερνάμε είναι οι μύθοι που επικρατούν στην εποχή μας. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείχνετε πιο νέοι/ες, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχετε γεράσει.

Η εξωτερική σας εμφάνιση είναι μία μόνο μεταβλητή από αυτές που καθορίζουν πότε αρχίζετε να γερνάτε και σίγουρα δεν είναι η πιο σημαντική. Άλλες διεργασίες ορίζουν πιο συγκεκριμένα το σημείο στο οποίο αρχίζουμε να γερνάμε.

Η διαδικασία της γήρανσης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασίαΕίναι τόσο πολύπλοκη ώστε οι ειδικοί έχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σχετικά με αυτή. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία που αρχίζουμε να γερνάμε, μεταξύ άλλων, επειδή αυτό δε συμβαίνει στην ίδια ηλικία για όλους.

Για την ακρίβεια, δε γερνούν όλα τα όργανα στον ίδιο χρόνο. Επίσης, άλλο πράγμα είναι η βιολογική γήρανση και άλλο η ψυχολογική ή η κοινωνική γήρανση. Όπως και να έχει, η γενική παραδοχή είναι ότι η γήρανση ξεκινά όταν αρχίζει να φθείρεται η λειτουργία του ιστού.

Παρότι δεν είναι εντελώς ακριβές αυτό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η γήρανση ξεκινά όταν τα κύτταρα αρχίζουν να δυσλειτουργούν. Στις δυσλειτουργίες περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

 • Συσσώρευση γονιδιακών ατελειών
 • Κόντεμα των τελομερών, αυτά εντοπίζονται στις απολήξεις των χρωμοσωμάτων
 • Λάθη στην εξουδετέρωση ελλαττωματικών πρωτεϊνών
Γυναίκα νέα και γυναίκα γερασμένη

Πότε ακριβώς αρχίζουμε να γερνάμε;

Δεν υπάρχει κάποια γενική παραδοχή για το πότε αρχίζουν να γερνούν οι άνθρωποι. Οι πιο συντηρητικοί ειδικοί λένε ότι αυτό ξεκινά στην ηλικία των 25, καθώς τότε αρχίζει η δυσλειτουργία των κυττάρων. Συγκεκριμένα, αρχίζει η σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας.

Ο Jaime Miquel, πρώην διευθυντής του εργαστηρίου για τη γήρανση στη NASA, λέει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να γερνούν όταν γίνονται 30 ετών. Επισημαίνει ότι σε εκείνη την ηλικία ξεκινά να εκφυλίζεται το γενετικό πρόγραμμα, αλλά και οι αλλαγές στη φυσιογνωμία. Σε αυτές τις αλλαγές περιλαμβάνονται:

 • Η αύξηση βάρους
 • Η επιβράδυνση του μεταβολισμού
 • Ορισμένες ορμονικές αλλαγές
 • Η απώλεια μνήμης
 • Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου

Η ταχύτητα με τη οποία συμβαίνει αυτή η διεργασία εξαρτάται από τη γενετική και τον τρόπο ζωής.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η γήρανση συμβαίνει σε τρία στάδια και δε γίνεται ομοιόμορφα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Φύση και Ιατρική και αναφέρει πως υπάρχουν πέντε σημάδια γήρανσης:

 • Αρχικά, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός
 • Έπειτα, αποδυναμώνονται τα οστά και η δομή τους
 • Επίσης, υπάρχουν προβλήματα μνήμης
 • Αλλάζουν οι συνήθειες ύπνου
 • Τέλος, εκφυλίζεται η δομή των μυών

Βασιζόμενοι σε αυτές τις παραμέτρους υπάρχουν τρεις μεγάλες στιγμές στη γήρανση. Η πρώτη συμβαίνει στην ηλικία των 34 ετών, η δεύτερη στην ηλικία των 60, και η τρίτη στην ηλικία των 78. Από αυτή την άποψη, η γήρανση αρχίζει στα 34 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Tony Wyss-Coray, καθηγητή Νευρολογίας και Νευρολογικών Επιστημών και υπεύθυνο της μελέτης, εμφανίζονται παρατηρήσιμες αλλαγές στις πρωτεΐνες των αιμοπεταλίων στις ενδεικτικές ηλικίες. Αυτό σηματοδοτεί τα σημάδια γήρανσης.

Στάδια γήρανσης

Πότε αρχίζουμε να γερνάμε – Χρονολογική ηλικία και βιολογική ηλικία

Η χρονολογική ηλικία είναι η παραδοσιακή έννοια της ηλικίας. Αναφέρεται στον αριθμό των ετών που έχουμε ζήσει από την ώρα της γέννησής μας. Πρόκειται κυρίως για κοινωνικό και πολιτιστικό στοιχείο. Όμως, είναι πολύ σημαντικό από βιολογικής πλευράς.

Από την άλλη, η βιολογική ηλικία μετριέται με τη φθορά των κυττάρων. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μετριέται από την ενεργειακή ικανότητα του σώματος να επιδιορθώνει τις δυσλειτουργίες των κυττάρων.

Αυτό μπορεί να καθοριστεί χάρη στο μήκος των τελομερών. Τα τελομερή είναι οι απολήξεις των χρωμοσωμάτων. Αυτά κονταίνουν κάθε φορά που διαχωρίζεται ένα κύτταρο, μέχρι να εξαντληθούν και να πεθάνει το κύτταρο. Η κατάσταση αυτής της διαδικασίας επιτρέπει στους ειδικούς να μετρούν τη βιολογική ηλικία, η οποία δεν συμπίπτει πάντα με τη χρονολογική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Salech, M. F., Jara, L. R., & Michea, A. L. (2012). Cambios fisiológicos asociados al envejecimiento. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 19-29.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.