8 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Μάθετε ποια είναι εκείνα τα αντικείμενα που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, επειδή, με διάφορους τρόπους, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας.
8 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 29 Απριλίου, 2023

Ενώ είναι αλήθεια ότι ο φούρνος μικροκυμάτων μας βγάζει από τη δύσκολη θέση σε χρόνο μηδέν, υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα και υλικά που δεν πρέπει να βάζετε μέσα σε αυτή τη συσκευή. Και αυτό όχι μόνο επειδή μπορεί να την καταστρέψουν, αλλά και επειδή μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

Για να ξεκαθαρίσουμε τυχόν απορίες ή αμφιβολίες που μπορεί να έχετε, σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε ποια είναι αυτά τα αντικείμενα και το λόγο για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ ξανά να τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο!

Ποια είναι τα αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων;

Διαβάστε την παρακάτω λίστα και βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε αυτό το λάθος. Θα σας πούμε ποια είναι αυτά τα 8 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ (ναι, ποτέ) να χρησιμοποιείτε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν το κάνετε, μπορεί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε διάφορους κινδύνους, όπως οι ακόλουθοι:

  • Πυρκαγιά
  • Να χαλάσει το φαγητό σας
  • Να αρρωστήσετε

Ας ρίξουμε μια ματιά στη λίστα:

1. Δοχεία από φελιζόλ

Αν παραγγείλατε φαγητό το προηγούμενο βράδυ, μην ξαναζεστάνετε ό,τι έχει απομείνει στο πακέτο, ειδικά αν είναι φτιαγμένο από φελιζόλ. Αν έρθει σε επαφή με τη θερμότητα που εκπέμπει ο φούρνος μικροκυμάτων, το υλικό αυτό υφίσταται χημικές αλλαγές που είναι επικίνδυνες.

Το λιγότερο σοβαρό που μπορεί να συμβεί είναι να λιώσει και να κολλήσει στο φαγητό ή στα τοιχώματα του φούρνου μικροκυμάτων. Ωστόσο, το υλικό αυτό απελευθερώνει επίσης χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία σας και θα διαπεράσουν το φαγητό σας.

Παρόλο που υπάρχουν κάποια κουτιά από αυτό το υλικό που έχουν σήμανση ασφαλείας για φούρνο μικροκυμάτων, είναι καλύτερο να βγάζετε το φαγητό σας από το κουτί και να το ζεσταίνετε χωρίς τη συσκευασία. Αυτό συμβαίνει επειδή το πολυστυρένιο θεωρείται πιθανό καρκινογόνο, όπως εξηγεί ο οργανισμός Children’s Environmental Health Network.

8 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων
Οι συσκευασίες από φελιζόλ είναι πολύ διαδεδομένες και είναι φυσιολογικό να θέλετε να ζεστάνετε το φαγητό μέσα σε αυτές, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το κάνετε.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Δείτε και αυτό: Μανιτάρια στο φούρνο μικροκυμάτων: Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή

2. Πλαστικά

Είναι σύνηθες να οργανώνετε κάποια τρόφιμα σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία, όπως είναι η περίπτωση των κατεψυγμένων φρούτων και κρεάτων. Λοιπόν, αν και αυτή η πρακτική είναι έγκυρη, το πλαστικό είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για εκείνες τις σακούλες και τα δοχεία, όπως το βούτυρο, το γιαούρτι ή τα καρυκεύματα, που τείνουν να λιώνουν όταν έρχονται σε επαφή με τη θερμότητα. Υπάρχουν άλλα που είναι κατάλληλα για χρήση στη συσκευή, όπως αυτά που φέρουν το τριγωνικό έμβλημα και έχουν τους αριθμούς 2, 4 και 5.

Εκτός από αυτόν τον αριθμό, αν είναι πραγματικά ασφαλή για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει να έχουν και ένα εικονίδιο με τρία κύματα. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είναι κατάλληλα. Στην περίπτωση των πλαστικών σακούλων, καμία δεν είναι ασφαλής για έκθεση στη θερμότητα, γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί.

3. Δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων μεταλλικά σκεύη

Το μέταλλο είναι ένα άλλο υλικό που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στον φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη συσκευή.

Η συσκευή παράγει ηλεκτρομαγνητικά κύματα μέσω ενός σωλήνα ηλεκτρονίων. Τα τρόφιμα απορροφούν αυτά τα κύματα και δημιουργείται θερμότητα, κάτι που δεν συμβαίνει με το μέταλλο, το οποίο είναι αγωγός.

Αυτό καταλήγει σε πιθανή πυρκαγιά που θα προκαλέσει ζημιά στη συσκευή σας. Αυτό ισχύει για κουτάλια, μαχαίρια, πιρούνια, κατσαρόλες και ποτήρια με μεταλλικά μέρη, μεταξύ άλλων. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις κούπες ταξιδιού, επειδή συνήθως είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό.

Μόνο αν έχετε κεραμική κούπα ταξιδιού μπορείτε να ζεστάνετε το περιεχόμενό της στο φούρνο μικροκυμάτων.

8 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων
Τα μέταλλα δεν πρέπει να εισάγονται με κανέναν τρόπο στο φούρνο μικροκυμάτων, ούτε τα σκεύη ή τα δοχεία τροφίμων.Ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από αυτά τα υλικά είναι μεγάλος.

4. Αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο είναι εξαιρετικό για το τύλιγμα και την αποθήκευση τροφίμων. Ωστόσο, δεν συνιστάται να ζεσταίνετε τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων με αλουμινόχαρτο. Όπως και με τα μεταλλικά σκεύη, μπορεί να δημιουργήσει σπινθήρες και να προκαλέσει ζημιά στη συσκευή ή να οδηγήσει σε σοβαρή πυρκαγιά.

Επίσης, αν και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα τρόφιμα θερμαίνονται πιο γρήγορα όταν είναι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο! Σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων και Ασφάλειας των ΗΠΑ (FSIS), το υλικό δυσκολεύει τα τρόφιμα να απορροφήσουν τα μικροκύματα, εμποδίζοντας έτσι τη θερμότητα να φτάσει σε αυτά.

Ακολουθώντας την αρχή ότι το αλουμινόχαρτο εμποδίζει τη θέρμανση των τροφίμων, υπάρχουν ορισμένες συνταγές που αναφέρουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται για να αποφευχθεί το πλήρες μαγείρεμα των υλικών. Ως εκ τούτου, το FSIS επισημαίνει ότι η αντίδραση του αλουμινόχαρτου ενώ βρίσκεται μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά.

Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείτε αλουμινόχαρτο σε φούρνο μικροκυμάτων ή να προσπαθείτε να θερμάνετε τρόφιμα τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο με αυτόν τον τρόπο.

5. Ποτέ μην βάζετε σε φούρνο μικροκυμάτων χάρτινα κουτιά ή χάρτινες σακούλες

Μία από τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν γίνει δημοφιλείς για τη συσκευασία τροφίμων χωρίς τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης είναι τα χάρτινα κουτιά και οι χάρτινες σακούλες. Λοιπόν, αυτό μας φέρνει σε άλλο ένα από τα υλικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Γιατί αυτό; Λοιπόν, τα χάρτινα κουτιά τροφίμων έχουν συνήθως μια ατσάλινη ή πλαστική επίστρωση για να μην διαλύονται όταν περιέχουν ορισμένα προϊόντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγετε να τα βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, ειδικά αν έχουν αλουμινένια ή μεταλλικά μέρη.

Αν δείτε ότι τα κουτιά σας δεν έχουν τις προαναφερθείσες επιστρώσεις και έχουν το σύμβολο ότι είναι κατάλληλα για θέρμανση, κάντε το χωρίς να ξεπεράσετε τα 60 με 90 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι επικίνδυνο και να προκληθεί πυρκαγιά. Το ίδιο ισχύει και για τις χάρτινες σακούλες.

μπέργκερς
Τα χάρτινα κουτιά και οι χάρτινες σακούλες μπορούν να καούν και να επηρεάσουν την ακεραιότητα των τροφίμων σας.

6. Παλιά μεταλλικά επιτραπέζια σκεύη

Τα παλιά μεταλλικά επιτραπέζια σκεύη – ακόμη και ορισμένα είδη κεραμικών – που είναι ηλικίας άνω των 40 ετών μπορεί να έχουν ίχνη μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων. Αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, καθώς οι ενώσεις μεταφέρονται στο φαγητό όταν αυτό υποβάλλεται σε θερμότητα μικροκυμάτων.

7. Καυτερές πιπεριές

Ξέρουμε ότι είναι δελεαστικό να προσθέσετε μερικές καυτερές πιπεριές σε ένα γεύμα και να το ψήσετε στον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, η υποβολή αυτών των τροφίμων σε υψηλή θερμοκρασία θα απελευθερώσει την καψαϊκίνη που περιέχουν.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η ένωση αυτή προκαλεί ερεθισμό και εγκαύματα στους βλεννογόνους. Μπορεί να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων όταν ζεσταίνετε καυτερές πιπεριές και το καυτό αέριο με την καψαϊκίνη να φτάσει στα μάτια και τη μύτη σας και να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία σας.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ζεστάνετε πρώτα το παρασκεύασμα και μετά να προσθέσετε τις πιπεριές.

πιπεριές τσίλι
Θα πρέπει να προσθέσετε καυτερές πιπεριές αφού ζεστάνετε το γεύμα σας στο φούρνο μικροκυμάτων για να αποφύγετε τις ερεθιστικές επιδράσεις της καψαϊκίνης.

8. Ποτέ μην βάζετε κατεψυγμένα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων

Τέλος, μην βάζετε κατεψυγμένα τρόφιμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή εναλλακτική λύση για να ξεπαγώσετε κρέατα ή λουκάνικα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ανομοιόμορφο και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Αν μιλάμε για κιμά, για παράδειγμα, θα πετύχετε ένα καλό επίπεδο μαγειρέματος στην περιφέρεια, αλλά στο εσωτερικό, η εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική. Μελέτες δείχνουν ότι η κατάποση ωμού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από παράσιτα, όπως Toxoplasma gondii και Trichinella spp.

Ποια άλλα πράγματα δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων;

Εκτός από τα 8 πράγματα που αναφέραμε, δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων κύπελλα ή γυάλινα δοχεία που δεν είναι πιστοποιημένα κατάλληλα για τη συσκευή αυτή. Επίσης, δεν πρέπει να τον ανάβετε όταν δεν υπάρχει τίποτα μέσα. Αυτό είναι σωστό: η λειτουργία της συσκευής χωρίς τίποτα μέσα σε αυτήν μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή να την καταστρέψει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cardillo, Natalia & Pasqualetti, Mariana & Fariña, Fernando & Ribicich, Mabel. (2016). La alimentación con carne cruda y el riesgo de transmisión de agentes parasitarios de importancia en la Salud Pública: Toxoplasma gondii y Trichinella spp.. Clinnutrivet. 2 – 10.
  • Cooking with Microwave Ovens. Food Safety and Inspection Service. U.S. Department of Agriculture.
  • Espuma de poliestireno: alternativas más seguras. Children’s Environmental Health Network.
  • Fattori, Victor, Miriam SN Hohmann, Ana C. Rossaneis, Felipe A. Pinho-Ribeiro, and Waldiceu A. Verri. (2016). “Capsaicina: comprensión actual de sus mecanismos y terapia del dolor y otros usos clínicos y preclínicos”. Molecules 21, no. 7: 844. https://doi.org/10.3390/molecules21070844
  • García Torres, C. E. (2020). Macroelementos, elementos traza y metales tóxicos en comidas preparadas para microondas.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.