6 λάθη που μπορεί να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο

Αυτά είναι μερικά πολύ συνηθισμένα λάθη που τείνουμε να κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε το φούρνο. Μάθετε γι' αυτά εδώ, ώστε να μπορείτε να τα αποφύγετε όταν ψήνετε την επόμενη συνταγή σας!
6 λάθη που μπορεί να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο

Έχει γραφτεί από Pablo Andrés Rojas Ramírez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν ορισμένα λάθη που μπορείτε να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο και τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργικότητά του. Παρόλο που η συσκευή αυτή είναι μία από τις πιο πρακτικές συσκευές για μια κουζίνα, η ακατάλληλη χρήση μπορεί να καταστρέψει συνταγές ή να μειώσει τη διάρκεια ζωής της. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να τα αναγνωρίσετε; Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στα 6 πιο συνηθισμένα.

Το μαγείρεμα είναι μια τέχνη που συνοδεύεται από κόλπα και μυστικά. Επομένως, αν θέλετε να ψήσετε σαν επαγγελματίας, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας ορισμένες λεπτομέρειες. Είτε από τεμπελιά είτε από άγνοια, είναι πιθανό κάποια στιγμή να καταστρέψατε ένα πιάτο εξαιτίας κάποιου λάθους στην προετοιμασία.

6 λάθη που μπορεί να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο

Ο φούρνος έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους συμμάχους στις κουζίνες εκατομμυρίων σπιτιών. Εκτός του ότι προσφέρει τη δυνατότητα παρασκευής εκατοντάδων νόστιμων συνταγών, είναι ήδη προσιτός σε πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διορθώσετε τα λάθη που μπορείτε να κάνετε, αφού από αυτό εξαρτάται η επιτυχία των πιάτων σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

1. Η μη προθέρμανση του φούρνου πριν από τη χρήση του είναι ένα συνηθισμένο λάθος.

Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους κανόνες για τη βέλτιστη χρήση αυτής της συσκευής. Πριν από τη χρήση του, θα πρέπει πάντα να προθερμαίνετε το φούρνο σας. Δεν είναι ένα απλό καπρίτσιο, αλλά κάτι ζωτικής σημασίας.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να προθερμάνετε το φούρνο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν εισάγετε το φαγητό σας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο και το ψήσιμο να είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο.

Precalentar el horno
Για να είναι οι συνταγές σας βέλτιστες, είναι απαραίτητο να προθερμάνετε το φούρνο.

2. Η μη ρύθμιση της θερμοκρασίας στο ύψος που χρειάζονται

Αυτό είναι ένα από τα συχνά λάθη που μπορεί να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο. Να θυμάστε ότι πρέπει να ξέρετε πώς να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του φούρνου, ώστε οι συνταγές σας να μην καούν ή, αντίθετα, να παραμείνουν ωμές.

Γνωρίζατε ότι το ύψος στο οποίο τοποθετείτε το παρασκεύασμα μέσα στο φούρνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του μαγειρέματος που απαιτεί; Θα σας εξηγήσουμε μερικούς από τους βασικούς κανόνες:

  • Το πάνω μέρος του φούρνου: Αυτό είναι το μέρος του φούρνου που αποθηκεύει την περισσότερη θερμότητα, επομένως είναι ιδανικό για πολύ γρήγορο μαγείρεμα, όπως για παράδειγμα για πιάτα που πρέπει να ζεσταθούν το συντομότερο δυνατό.
  • Το μεσαίο τμήμα του φούρνου: Αυτό το μέρος είναι ιδανικό για την προετοιμασία ψαριών, κέικ, μπισκότων, λαζάνια και άλλες συνταγές που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος.
  • Το κάτω μέρος του φούρνου: Αυτό συνιστάται περισσότερο για πιάτα που απαιτούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ψηθούν πλήρως, όπως τα παχιά κομμάτια κρέατος.

3. Ανοίγετε και κλείνετε συνεχώς τον φούρνο

Κάποια στιγμή θα σας έχει συμβεί το εξής: ψήνετε ένα κέικ και κάθε τόσο ανοίγετε την πόρτα για να ελέγξετε πώς εξελίσσεται. Ωστόσο, όσο κι αν το ελέγχετε, δεν φουσκώνει ποτέ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, πιθανότατα οφείλεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας.

Οι περισσότεροι φούρνοι έχουν γυάλινες πόρτες, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις συνταγές σας χωρίς να χάνετε θερμότητα κατά τη διαδικασία. Κάθε φορά που ανοίγετε το φούρνο μπορεί να χάνετε έως και 50°C, γεγονός που κάνει το μαγείρεμα του φαγητού σας ανομοιόμορφο.

4. Χρήση ακατάλληλων δοχείων

Όταν είστε αρχάριος στον κόσμο της μαγειρικής, αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνετε όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο. Δεν είναι όλα τα δοχεία ή τα καλούπια κατάλληλα για να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείτε πάντα γυαλί, πήλινα σκεύη ή ανοξείδωτο ατσάλι. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, καθώς θα αρχίσουν να λιώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

5. Λάθη όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο: Μη καθαρισμός της συσκευής μετά τη χρήση

Η καθαριότητα στην κουζίνα είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε την υγεία της οικογένειας και να διασφαλίσετε ότι οι συνταγές είναι νόστιμες. Όπως και με τον φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει να προσπαθείτε να πλένετε τον φούρνο σας με νερό και σαπούνι απολίπανσης μετά τη χρήση του.

Το λευκό ξύδι έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα καλό υποκατάστατο των συμβατικών χημικών ουσιών που πωλούνται για την απολίπανση και την απολύμανση. Έτσι, είναι μια φυσική επιλογή καθαρισμού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο για αυτόν τον σκοπό.

Έτσι θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρχουν ίχνη λίπους ή βρωμιάς που μπορούν να δημιουργήσουν οσμές στην επόμενη συνταγή σας. Φανταστείτε να ψήσετε ένα κέικ μετά το μαγείρεμα ενός ψητού. Αν δεν καθαρίσετε σχολαστικά το φούρνο, το κέικ πιθανότατα θα εμποτιστεί με μια μυρωδιά κρέατος.

Limpieza del horno
Τόσο τα απολιπαντικά του εμπορίου όσο και το ξύδι είναι καλές επιλογές για τον καθαρισμό του φούρνου σας.

6. Συνέχιση της χρήσης ενός πολύ παλιού φούρνου

Ευτυχώς, οι φούρνοι δεν αποτελούν πλέον προνόμιο. Έτσι, επενδύστε σε μια ποιοτική συσκευή. Με αυτή την επένδυση θα κάνετε το μαγείρεμα πιο ασφαλές, πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό.

Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα λάθη όταν χρησιμοποιείτε το φούρνο σας

Συνολικά, δίνοντας προσοχή σε αυτά τα λάθη, θα σας επιτρέψει να την εκμεταλλευτείτε περισσότερο. Να θυμάστε να επενδύετε σε μια ποιοτική συσκευή, να προθερμαίνετε πριν από τη χρήση και να έχετε επίγνωση του μαγειρέματος και της θερμοκρασίας. Φυσικά, φροντίστε επίσης να καθαρίζετε πάντα μετά τη χρήση.

Η φροντίδα του φούρνου σας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Να θυμάστε ότι η συνεχής συντήρηση εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arias Flores, A. I. (2019). Evaluación a nivel laboratorio, de la acción desinfectante y desengrasante del vinagre sintético blanco al 4 %, con vida de anaquel caducada, como sustituto a productos químicos comunes (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Improve Your Kitchen and Food Safety. Am J Lifestyle Med. 2016;10(1):21-22. Published 2016 Jan 13. doi:10.1177/1559827615609043

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.